返回列表 回覆 發帖

天主教會如何解讀《聖經》

作為基督徒,我一向對天主教教會怎樣理解並詮釋聖經存在著好奇心。關於此事,神長門告訴我:教會內有一群虔誠祈禱的神學專家,專門負責教會神學觀點及釋經的工作。
最近讀加大利納的《對話錄》96章時,發覺神學專家的這種工作方法,是與天主的旨意契合的,因為天主如此說:

……除了這個認知之外,透過與我的結合,他獲得了一種比修來的光更高超的光明,不是由本性和藉自己的修行所能獲得的,而是由我一一甘飴的真理一一所恩賜的聖寵而得到的,因為我從不輕視呈獻到我台前的渴望和勞苦。此時,跟隨著理智的情感,會懷著極成全、極熾烈的愛情結合於我。若有人問我:「那位人靈是誰?」我會答覆說:「他是另一個我」,因為他已和我的愛結合為了。

有哪個唇舌可以形容這最后合一境界的卓越呢?當靈魂的各種官能都處於圓滿狀態時,所獲得的成果是那麼的多采多姿!這是我向妳談論共同的階梯時,用我真理的話為妳解說過的:那是一種甜蜜結合的境界!這種境界沒有言語可以表達,然而,聖師們經由這種榮光的光照,完善地表達出來,他們也藉同一榮光的光照,詮釋了聖經。
精神病人的囈語,只有精神病人才「明白」﹗
精神病人的囈語,只有精神病人才「明白」﹗
旁觀者 發表於 2020/1/17 04:11

典型「吃不到的葡萄是酸」的思維。
作為基督徒
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/16 15:44

基督教是人類文明的恥辱,一對要殺滅異族的惡魔「父子」,你卻死皮賴臉呼爹喚爺,不覺得汗顏可恥嗎﹖
典型「吃不到的葡萄是酸」的思維。
beebeechan 發表於 2020/1/16 12:29

其實酸葡萄古仔,
http://www.read.gov/aesop/005.html

同聖經一樣係揾笨柒嘅。得閒去欧洲酒莊葡萄園玩下, 葡萄樹好矮, 细蚥仔都摘到

其實酸葡萄古仔,

同聖經一樣係揾笨柒嘅。得閒去欧洲酒莊葡萄園玩下, 葡萄樹好矮, 细蚥仔都摘到

...
沙文 發表於 2020/1/18 05:07

人地都未熟你就o趙。。。?
咪即係與未成年少女............................衰十一
這方面貴教領先全球, 您地o趙晒,幾時輪到我
https://www.bbc.com/zhongwen/simp/world-47539743
Don't know where God is but the Devil is in the details
沙文 發表於 2020/1/18 06:21

教黄話:哎哟你唔好咬我!
沙文 發表於 2020/1/18 06:21

唔知你有乜數據可以話敝教呢方面「領先全球」呢。

正如阿 PK鄧處長話齋, 對呢啲只係情緒上既發洩, 深表遺憾
就係因為冇數據, 所以貴教領先全球。
貴教認第2, 有咩教敢認第1呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
人地都未熟你就o趙。。。?
咪即係與未成年少女............................衰十一 ...
beebeechan 發表於 2020/1/18 05:28

以色列人嘅嫡長子一生落嚟,就要奉獻俾「天主」(口趙),BB仔都未成年,「神父」就屌佢哋屎窟。
以色列人嘅嫡長子一生落嚟,就要奉獻俾「天主」(口趙),BB仔都未成年,「神父」就屌佢哋屎窟。 ...
旁觀者 發表於 2020/1/19 03:55

你呢啲仲係睇緊《辟邪紀實》級數既, 真係知得幾多吖!

經上係有講頭生子要獻給上主, 
不過, 在出埃及紀上主便吩咐過首生的以色列兒子是要贖回啵:

34:20 頭生的驢、要用羊羔代贖、若不代贖、就要打折他的頸項。凡頭生的兒子都要贖出來。誰也不可空手朝見我。

在拜金牛事件後, 肋未族已被指定是當司祭的支派, 所以不用各家的首生子來升任。
父親便要向司祭給五個銀錢贖回長子。

呢個習俗, 今日既猶太人中仲有人遵行:

另外, 呢啲係猶太人既規定, 唔係對基督徒既。
猶太佬只需奉獻長子。
基督徒就更加大檸樂,children dedication. 逢BB仔都要

我幫BB陳版友攞埋申請表, 都算唔話得啦
http://www.perthac.org.au/sources/download/bap_form_baby.pdf
猶太佬只需奉獻長子。
基督徒就更加大檸樂,children dedication. 逢BB仔都要

我幫BB陳版友攞埋申請表, ...
沙文 發表於 2020/1/19 04:58

超, 
呢啲就叫「獻給上主」?

玩得咁兒嬉, 連七小福

泰國既和尚仔

都認真過佢。

撒慕爾便是由他母親亞納獻給上主的了,
去讀讀撒慕爾傳上, 甚麼是『獻』
若照足經上所寫的, 教友想獻子, 過啲基督教會牧師都耍手擰頭, 說「咪玩咁大好無」?
都係填張 form 好勒
貴教係咁兒戲咖啦,幾十歲仲玩煮飯仔,食件餅就詐家依食咗唔知邊忽基督落肚。您想幾認真?不如讀讀撒慕爾傳上之後, 認真地奉献呢尐BB
https://news.sina.com.cn/w/2019-02-20/doc-ihqfskcp6735784.shtml
貴教係咁兒戲咖啦,幾十歲仲玩煮飯仔,食件餅就詐家依食咗唔知邊忽基督落肚。您想幾認真?不如讀讀撒慕爾傳 ...
沙文 發表於 2020/1/19 06:38

「食件餅就詐家依食咗唔知邊忽基督落肚,」
唔係咁難明既,

又即係咁, 嗱, 八達通一張, 塑膠咭嚟唶

不過, 去增值$500後, 就係有$500係裡面
你就會慎而重之咁放番入銀包。

你會唔會增值$500後, 講話:詐家依就話係$500? 咪仲係膠咭一張!! 咁L兒嬉!
然後你隨手丟咗佢丫。。。。。笨實!!
咁您含住塊餅去check balance print張slip黎研究下
咁您含住塊餅去check balance print張slip黎研究下
沙文 發表於 2020/1/19 09:25

少。。。
明明岩岩先增咗值, 仲要check balance?
仲話要打印張 slip? 咁很無信心
你好得閒咩。。。
沙文 發表於 2020/1/19 09:25

張膠咭變咗$500, 係事實啵
咁個餅酒變咗係耶穌身體同血, 又唔得咩? 雖然餅同酒既本質無變。附質就唔同咗。
咁整到西樵大餅咁,附質營養價值咪高尐咯
高級模式 | 發新話題
換一個