返回列表 回覆 發帖

期待網友或權威專家發表對聖體奇跡的新科學論證

咁當假既神蹟被篤爆後(例如五餅二魚聖包皮),又係咪會令信徒無咁信/離教呢?

抽刀斷水 發表於 2020/1/29 20:15

教會從没有把聖包皮列入為神蹟。
況且, 也没有很官式地說過那塊皮才是真的。
而且, 曾被認定是「真」的那塊也失踪了。
咁當假既神蹟被篤爆後(例如五餅二魚聖包皮),

咁如果唔係 ...

發覺你對聖包皮興趣特濃
咁如果唔係飯焦,係煲燶哂尐飯

又有問, 
在天主教認定了是神蹟的事例中, 
有那一個是「煲燶咗既飯」嚟哩?
咁當假既神蹟被篤爆後(例如五餅二魚聖包皮),又係咪會令信徒無咁信/離教呢?

咁如果唔係 ...

噉我明啦,我哋之間嘅分別係: 我係有冇神蹟都信,你係因為唔信,所以亦拒絕相信同正視神跡。我都話分別好大架啦。

我都明多一樣:
信既人係唔需要神蹟來信;
不信的人, 神蹟對佢地無作用既

所以, 更加唔需要用神蹟拉客,
例如:「大地震時,唔使令眾人升上半空避過災禍」
(因為只要過一, 二十年, 無經歷過既人又會懶係好科學話呢啲當事人既集體幻覺嚟唶, 
沙文就會話: 係教會買通一班臨記...........
白痴瘋就話: 根本無咁既事!)
現今世界,似乎信嘅人去理解唔信嘅人,容易過唔信嘅人去理解信嘅人。點講都好,互相理解總會有得益。
教會亦不會在一些奇事發生後便草率地說:這是神蹟。
就以花地瑪事件為例, 1917年發生,
是過了二, 三十年後才正式宣佈這是神蹟,
俾足二, 三十年時間給科學學去証明只是乜乜天文現象, 心理因素,光學幻影....之類之類。
就是没有一個科學解說能解釋到當時人所見和經歷的。
現今世界,似乎信嘅人去理解唔信嘅人,容易過唔信嘅人去理解信嘅人。點講都好,互相理解總會有得益。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/30 00:18

信既人, 都曾經歷過不信, 不認識的時期,
所以明白不信者心中條虫係乜。
(白痴瘋, 旁膠者講既話, 我以前都講唔少哩, 
佢地未講出口,我都早知佢地會講乜)

不信既人, 根本未信過, 
夏虫怎能語冰。
有神父玩蛇顯信德咩?
beebeechan 發表於 2020/1/29 01:37

擘大對眼睇下啦:
https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D8
https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D6
擘大對眼睇下啦:
旁觀者 發表於 2020/1/30 00:28

擘大你隻C眼, 果然只係睇到一堆屎

牧師同神父, 你都未曉分
早點告老還鄉哩
有問是誰有這把炮, 能篤爆了五餅二魚不是神蹟?
beebeechan 發表於 2020/1/29 22:13

妖書嘅「神蹟」都係自言自語,移鼠真係咁把炮,叫無花果樹即刻結果就掂,唔使餓到暈,發惡整死佢來出氣啦。又唔使呃個窮寡婦兩個斗零咁衰啦。
信係要靠真心相信先有效,有信德先有效,求神蹟吸引去假信係冇用嘅,正如耶穌講過看不見而相信的人更有福。
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/29 09:02

妖書冇講過要有「信德」先有效,要有「信德」,係鬼徒自己加落去嘅嘢。
    「耶穌講過看不見而相信的人更有福」,即係你講咁要盲信。盲信,係同理性、科學相違悖嘅,以後你就唔好再講尊重科學嘞。
妖書嘅「神蹟」都係自言自語,移鼠真係咁把炮,叫無花果樹即刻結果就掂,唔使餓到暈,發惡整死佢來出 ...
旁觀者 發表於 2020/1/30 00:38

耶穌話唔好將珍珠掉入豬欄, 恐怕牠踐踏了珍珠,轉過來咬你們。真係無錯。
人講無花果比喻, 你又講。 你唔識點解時, 仲去踐踏,拎嚟反基?!

等老師又教教你

無花果在經中是代表以色列民族,
耶穌說無花果不結果, 是罵猶太人千年來都做不好上主選民的工作。
所以, 以後也不准他結果了,
意思就是猶太人是得救的資格, 都要讓出來給外邦人囉。
也是耶穌要立新約, 取代舊約律法既意思。
妖書冇講過要有「信德」先有效,要有「信德」,係鬼徒自己加落去嘅嘢。
    「耶穌講過看不見而相信的 ...
旁觀者 發表於 2020/1/30 00:45

唔係喎,
經文好清楚㗎喎:

马可福音
16:17信的人必有神迹随着他们,就是奉我的名赶鬼。说新方言。
16:18手能拿蛇。若喝了什么毒物,也必不受害。手按病人,病人就必好了。

你隻C眼可能要撐大啲個窿, 通通佢, 來睇清楚啲
以後你就唔好再講尊重科學嘞。

咁你用你尊重既科學來解釋下神蹟哩。。。好無?
   「耶穌講過看不見而相信的人更有福」,即係你講咁要盲信。

要俾你見過先係可信
咁你唔好睇TVB, NOW新聞囉
有幾多則新聞係你親身見過㗎呢?
伊郎用飛彈打落烏克蘭客機唔通你又見到, 在現埸呀?
咁你信有咁既事發生咗, 咪好盲信囉!

所以, 「盲信」係唔可以用「你都無見過」來作定義的。
懂嗎你?

你返去, 坐係馬桶上屎眼擘開時, 諗諗點先叫盲信哩
諗清楚勒, 先好返嚟
發覺你對聖包皮興趣特濃
beebeechan 發表於 2020/1/29 23:08

你喺#12同意多尐討論聖包皮既喎。
教會從没有把聖包皮列入為神蹟。
況且, 也没有很官式地說過那塊皮才是真的。
而且, 曾被認定是「真」 ...
beebeechan 發表於 2020/1/29 22:19

教會夠無將都靈裹屍布列入為神蹟/物咯,你又唔嘰嘎樓主。
噉我明啦,我哋之間嘅分別係: 我係有冇神蹟都信,你係因為唔信,所以亦拒絕相信同正視神跡。我都話分別好 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/29 23:53

因為信徒一般在信教後,眼裡就只有自己的宗教,卻無視其他宗教都有大量神蹟。
我都明多一樣:
信既人係唔需要神蹟來信;
不信的人, 神蹟對佢地無作用既

所以, 更加唔需要用神蹟拉客 ...
beebeechan 發表於 2020/1/30 00:07

一早都話你在否定神蹟既作用架啦,你起初又唔肯認。
高級模式 | 發新話題
換一個