返回列表 回覆 發帖

天主何解拒絕人免費上天堂?

最近聽到有人問:「天主何解拒絕人免費上天堂?」對此,我忽然想說一個故事,並提出三個問題:

近日武漢肺炎病毒大爆發,染病人數不斷增加,情勢非常危急。中國政府大力防控,實施一系列嚴厲措施以管控疫情。各國政府因應中國的事態發展,制定自我保護措施:所有來自中國的旅客必須持醫生開具「無染疫疾」的證明,並接受隔離監察14天,確證健康方可入境自由活動。

如果在中國境內有一個受感染的重症病人,害怕失去自由而逃避強制在家隔離,亦不願接受醫療診治,到處躲避政府人員的視線,流浪在城市的暗角,日思夜想希望逃出中國疫區,前往外國享受健康的陽光空氣。那麼,請大家思考以下問題:

1)此人怎樣才能前往外國享受沙灘日光浴(他擁有足夠的金錢及有效護照)?

2)如果他繼續東躲西藏不接受治療,其歸宿除了火葬場或腐爛於荒野,還有什麼?

3)何解外國拒絕中國旅客無條件入境?
並接受隔離監察14天,確證健康方可入境自由活動

逃出魔幻紀 2020/2/8 00:18 提交

隔離14日、
令我想起天主教的煉獄觀,
不無道理。
回覆 2# beebeechan
係喎!有啲似。
如果他繼續東躲西藏不接受治療
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/8 00:18

移鼠咪講過有病俾鬼徒摸下就好,你去摸下佢哋咪得囉,使乜講咁多耶穌﹖
移鼠咪講過有病俾鬼徒摸下就好,你去摸下佢哋咪得囉,使乜講咁多耶穌﹖ ...
旁觀者 發表於 2020/2/9 00:10

唔係一定要摸既
功力夠既, 遙控都掂。
路加福音第七章便記下耶穌用 remote contrOl 治好百夫長僕人
有人標榜神蹟治病, 真係唔好笠亂信既,
去睇醫生先好啲。尤其你呢種神經病, 摸你都無用。
有人標榜神蹟治病, 真係唔好笠亂信既,
去睇醫生先好啲。尤其你呢種神經病, 摸你都無用。 ...
beebeechan 發表於 2020/2/9 05:00

如果當年耶穌醫緊人時你响度咁講,都唔知耶穌鬧你好定踢你好。
抽刀斷水 發表於 2020/2/9 21:46

今日我地睇福音時, 就得到:耶穌在行神蹟治病。
但回到當年現埸, 當時的人不認為耶穌在顯神蹟既,
例如在路加福音, 4:23

眾人都稱讚他,驚奇他口中所說的動聽的話;並且說:「這不是若瑟的兒子嗎?」
23他回答他們說:「你們必定要對我說這句俗語:醫生,醫治你自己罷!我們聽說你在葛法翁所行的一切,也在你的家鄉這裡行罷!」
24他又說:「我實在告訴你們:沒有一個先知在本鄉受悅納的。

人只當耶穌是醫生。

正如今日講花地瑪神蹟, 有啲人還是說是天文現象, 「水+光=彩虹」。。咁話
呢到都有個沙文話經上神蹟只係搵臨記演。 
抽刀斷水 發表於 2020/2/9 21:46

好多次耶穌治好人後, 都說:你的信德救了你, 不是說『因為我摸了你』。
你都唔信既話, 點摸你錫你都無用哩, 
都係去睇醫生。
為啥係「信」嘅人先靈(兩個「牧師」够信嘞啩,結果玩蛇玩鱷魚,死咗都未靈)﹖因為佢哋已經係具冇思想、冇靈魂嘅喪屍﹗
    唔信嘅要驗證。你移鼠話鬼徒「永遠不見死」,BB仔,你就企響大炮面前俾爺爺開一炮;移鼠話有病俾鬼徒摸下就好,香港已有36人確診武肺,BB仔,你為啥唔去摸下佢哋﹖
    妖教「神蹟」經不起驗證,一驗證就穿崩。
為啥係「信」嘅人先靈(兩個「牧師」够信嘞啩,結果玩蛇玩鱷魚,死咗都未靈)﹖因為佢哋已經係具冇思想、冇 ...
旁觀者 發表於 2020/2/10 01:30

見你改咗口, 叫番過兩條友做牧師, 唔再係叫神父....
你係我到學到野, 有啲長進咁啵

RE: 期待網友或權威專家發表對聖體奇跡的新科學論證 #154
BB仔,無謂講東講西嘞。
    即使魔術表演水變酒,無論信與不信,都會見到水「真」的變成酒。邪教愚弄蠢肉,就會話信嘅靈(信嘅「牧師」都唔靈),唔信嘅唔靈,用啲遁詞迴避。邪教教主功力連魔術師都不如。
BB仔,無謂講東講西嘞。
    即使魔術表演水變酒,無論信與不信,都會見到水「真」的變成酒。邪教愚弄蠢肉 ...
旁觀者 發表於 2020/2/11 00:22

你呢帖就是典型西話
BB仔,你同魔幻紀都係盲信移鼠嘅,去摸武肺病人啦,睇下好唔好﹖
BB仔,你同魔幻紀都係盲信移鼠嘅,去摸武肺病人啦,睇下好唔好﹖
旁觀者 發表於 2020/2/12 01:22

我會毫不猶疑咁頂你個肺
有嘢好講哩。
有嘢好講哩。
旁觀者 發表於 2020/2/13 01:18

你真係口啞啞都出帖就真
得過五粒字, 收番埋佢哩, 阻定呀!
高級模式 | 發新話題
換一個