返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

1. 全知 / 自由意志
如果神係全知,神知道我一陣會食A餐定B餐,神知道我會食A餐,
咁我就沒有選擇B餐的自由只能選A 餐了。
所以自由意志與全知無法共存。
如果神係全知,神知道我一陣會食A餐定B餐,神知道我會食A餐,
咁我就沒有選擇B餐的自由 ...
daniel99266 發表於 2020/2/13 16:00

我估計螞蟻認為人的腦袋及螞蟻的腦袋是相同體積的,對世界的認知也是相同的。
咁我就沒有選擇B餐的自由 ...
daniel99266 2020/2/13 16:00 提交

神知道你會選A餐,不等如他限制了你選B餐的自由。你選餐時是有100%自由選a或b的囉。

猶如你跟高手(我)下棋,高手跟本預計到你下幾步想怎樣走,一點不難。
回覆 1# daniel99266
全知 / 自由意志 都不源自"主耶穌". 其實沒什麼討論意義的 ...
快離開教會. 地上所有 "教會" 正是 "主耶穌" 所說的 "假先知". 憑他們的果子 (所作所為) 便可以分辨. 所有 "教會" 都不是說 "主耶穌" 道理. "基督" 從來只有 "主耶穌" 本人, 不是教會. 教會並不是神. 也不代表神.
神知道你會選A餐,不等如他限制了你選B餐的自由。你選餐時是有100%自由選a或b的囉。

猶如你跟高手( ...
beebeechan 發表於 2020/2/13 16:20

1,捉棋高手都冇辦法預先知道其他人實際上點選擇,我舉個例,
AlphaGo 比任何高手既計算能力都要強好多,但你問 AlphaGo 對手下一步點行佢都答你唔到,
對手可能選擇行一步好棋,亦可能選擇一步蠢棋,棋王都永遠無辦法知對手實際點選擇,
佢只能模擬各種下一步既可能,實際點走都係要對手真正下手一刻佢先知,
相反,全知者代表知道你來來實際上點既選擇,佢知你實際上會行邊步。

2,自由意志代表各種選擇都係有可能,
假如我有100% 選B餐既自由,咁意味住我未來選B餐係可能的,
但來來選A餐已被神預先知道,咁意味我選B餐在未來係100%不可能,否則神對未來既知識就錯了。
兩者有衝突。
會否係咁:

你有選A或B餐既自由,但無論你選邊個,神一早就知道。

正如神放分辨善惡樹在伊甸園,就一早估到亞當夏娃會偷食架啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
1,捉棋高手都冇辦法預先知道其他人實際上點選擇,我舉個例,
AlphaGo 比任何高手既計算能力都要強好多, ...
daniel99266 發表於 2020/2/13 17:24

你尚未回答到, 當你選餐時,
有誰, 有甚麼規條是使你不能選B餐, 只能選A餐呢
你尚未回答到, 當你選餐時,
有誰, 有甚麼規條是使你不能選B餐, 只能選A餐呢 ...
beebeechan 發表於 2020/2/13 23:11

如果神預先知道你實際上會選A餐,咁樣你選B餐就會違反全知者所知既未來,
所以當有一個全知者知道係A餐,咁就排除左選B既可能。
如果神預先知道你實際上會選A餐,咁樣你選B餐就會違反全知者所知既未來,
所以當有一個全知者知道係A餐, ...
daniel99266 2020/2/13 23:22 提交

咁你下次點餐時,點咗a餐,
無耐就叫伙記改單,話都係食b餐勒。
睇吓上主會唔會因為你違反咗佢全知既大能,馬上使你反白眼,反肚。。累落地。返上去同佢解釋。
咁你下次點餐時,點咗a餐,
無耐就叫伙記改單,話都係食b餐勒。
睇吓上主會唔會因為你違反咗佢全知既大能 ...
beebeechan 發表於 2020/2/14 00:19

如果神唔知你會改餐,咁就唔係全知者啦,當然唔排除神可能睇得開唔需要全知既。
什麼是 "全知" 呢? "全知" 是 "知道所有事".

我 "知道" 你有 90% 機會食 A, 還有 10% 機會食 B 這是可以的. 這還是 "全知".

"自由意志" 去選擇吧!
快離開教會. 地上所有 "教會" 正是 "主耶穌" 所說的 "假先知". 憑他們的果子 (所作所為) 便可以分辨. 所有 "教會" 都不是說 "主耶穌" 道理. "基督" 從來只有 "主耶穌" 本人, 不是教會. 教會並不是神. 也不代表神.

我 "知道" 你有 90% 機會食 A, 還有 10% 機會食 B 這是可以的 ...
bigmonster 發表於 2020/2/14 01:32

總算見到你出番個似樣啲既帖
如果神唔知你會改餐,咁就唔係全知者啦,當然唔排除神可能睇得開唔需要全知既。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 00:29

就算你冇跟神的「全知」來行事, 
神都『睇得開』, 唔郁你。。。。
咁你仲話無自由旨意?
就算你冇跟神的「全知」來行事, 
神都『睇得開』, 唔郁你。。。。
咁你仲話無自由旨意? ...
beebeechan 發表於 2020/2/14 02:13

如果你既選擇同全知者所知既未來唔同,咁佢就唔係全知啦,
極其量只可以當佢知好多野,並唔係乜都知。

我 "知道" 你有 90% 機會食 A, 還有 10% 機會食 B 這是可以的 ...
bigmonster 發表於 2020/2/14 01:32

假設神已經知你實際上係選擇A,何來10%機會選B?
如果你既選擇同全知者所知既未來唔同,咁佢就唔係全知啦,
極其量只可以當佢知好多野,並唔係乜都知。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 10:35

說明 "全知", 只是所有事都知, 不是 "全管" ...

"預知未來", 也有可能有 2 個未來.

本人只是把 "定義" 告訴你.

其實 "真神" 又不是那些所謂 "神學" 的那些 "定義". 真實世界的神, 未來是可以變的. 那些所謂 "神學" 跟本不正確.
其實我這樣答, 你一定有點 "迷惑".

先說定義, "全知" 是 "知道所有事". 包不包括 "預知"?

"預知未來" 是 "預先知道會發生的事". 但什麼是 "預知未來"?

"預知未來" 其實今天定義不只一個. 當你認識 "自然現象", 未來是可以預知的. 明天會否有 "日出"?

那到底 "預知未來" 是指 "穿越時空" 的 "預知未來", 還是訂立了 "規則", 一定照 "規則" 運行的 "預知未來"?

當 "定義" 不清楚, 討論是沒意義的.

你這裡說的不是什麼 "神的問題". 今天的 "神學" 是那些 "神棍" 定立的, 跟本不是 "真實世界". 那些人前言不對後語.

為什麼不用時間認識 "活著的神"? 問一下 "真神" 是怎樣的不好嗎?
回覆 17# bigmonster

全知者知道未來係合理既理解吧

回覆 18# daniel99266

不是. "不存在" 的 "事物" 知不知? "未來的事" 就是現在 "不存在".

"全知" 的定義是 "知道所有事". "不存在" 就應該知道 "不存在". 這才是 "全知". 時間性是現在.

"預知" 才是知道 "未來的事". "預知" 今天 "不在存", 明天才 "存在" 的事.

"知道未來的事" 才是 "全知" 吧! 不是 ... "全知" 只是 "知道所有事", 時間性是現在. 但下秒發生事的 "推論", "預測" 等等. 不在 "全知" 的 "定義" 之內.

你做好 "身體檢查", 你的 "健康情況" "全知". 但不代表你 "預知" 明日的 "健康情況".
回覆 19# bigmonster

相信冇人會認為未來不存在,例如你10秒後你仲存唔存在? 是存在的。
高級模式 | 發新話題
換一個