返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

冇唔比阿, 你加埋全知既假設唔影響我既論述的
daniel99266 發表於 2020/2/18 23:52

你係用全知嚟扭曲自由旨意。
回覆  beebeechan
例如: 阿甲3年前食A餐,你現在知道了,不等於阿甲當時揀食A餐那一刻係被預知的。
但若有全知者,你現在做未來選擇既一刻就係預知的,既然被預知了A 餐,
就排除了選擇otherwise既自由了。

daniel99266 發表於 2020/2/18 23:31

你講既係預定, 全定。。。。。。仲霸道過全知, 預知
回覆  beebeechan
但若有全知者,你現在做未來選擇既一刻就係預知的,既然被預知了A 餐,
就排除了選擇otherwise既自由了。

daniel99266 發表於 2020/2/18 23:31

你呢啲係水滸傳美化了盜匪, 一片被逼上梁山咁。
你做賊就係賊哩。
人犯了罪, 就講到係全知神要逼佢犯罪, 無得揀咁。 扮無辜。
黃銅的使用仲早過青銅?
唔係蔴?
你做多啲功課好喎。
beebeechan 發表於 2020/2/18 10:18

話你係BB仔即係BB仔,青銅係銅加錫合成,工藝較純銅複雜,自然晚於純銅。
    爺爺冇你咁得閒,唔再教你咯。
話你係BB仔即係BB仔,青銅係銅加錫合成,工藝較純銅複雜,自然晚於純銅。
    爺爺冇你咁得閒,唔再教 ...
旁觀者 發表於 2020/2/19 04:14

我係同你講緊青銅,黃銅。。。邊個早喎
你拎個純銅出嚟托咩
    爺爺冇你咁得閒,唔再教 ...
旁觀者 發表於 2020/2/19 04:14

你自己都未識,千祈咪教人。
你係用全知嚟扭曲自由旨意。
beebeechan 發表於 2020/2/19 00:05

全知意味排除左你選擇otherwise既可能性,因為預知了揀A餐,
那揀B餐既選擇就會被強制排除於可能既選項中,你只能揀選A餐。
若冇全知者,咁B餐既選項仍然在你既選項之中。
全知意味排除左你選擇otherwise既可能性,因為預知了揀A餐,
那揀B餐既選擇就會被強制排除於可能既選項中 ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 11:56

你好似講來講去都只係呢句, 無其他新論點矣?
(你重複一百次都不會使它變作真理, 只是你的意見而已.)
那揀B餐既選擇就會被強制排除於可能既選項中 ...
daniel99266 發表於 2020/2/19 11:56

全知者知道我會選A, 唔等如我選時只能選A
選A 只是我的意願
全知者知道我會選A, 唔等如我選時只能選A
選A 只是我的意願
beebeechan 發表於 2020/2/19 12:14

無論係唔係你既意願,當選擇A被預知,咁你就冇選擇B既自由
(因為連呢個選項都排除左,你只能選A)
你好似講來講去都只係呢句, 無其他新論點矣?
(你重複一百次都不會使它變作真理, 只是你的意見而已.) ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 12:11

我都等待緊有說服力既論點
daniel99266 發表於 2020/2/19 12:25

還好, 你只是說我的論點對你没有說服力, 不是無道理。

話有没有說服力, 隨了是由講的人的因素外, 仲要睇接收人多方面既因素既。
正如醫convid-19, 打同一醫治方法用落病人到, 有人就會好轉, 出院, 有啲人無反應, 無得醫, 死亡病例。

所以, 你不要『亞當子孫』咁, 有事總是推到別人身上, 
黑衣曱甴搞破壞。。。。=林鄭唔好, 
新型肺炎傳到香港了。。。。=港府無能, 
全知神定了要我犯罪, 無得揀,
唔岩聽既話只係你無說服力。。。。。
(聽進了, 自己多啲思考, 反省也是要的)
daniel99266 發表於 2020/2/19 12:25

那你就我提出過的論點, 說說如何無說服力囉。
不是反反復復地背台詞般來回應。
好似犯人在犯人欄中只管喊:我無罪, 我無辜。。。
對証人的指証, 作供全無反辯。

(這是看過你#131聯想到的)

今時今日, 有理的話不等如會有說服力,
市井流言, 謠言, whatsapp, 微信左發右發的短訊既說服力仲威猛哩, 勁過專家鍾南山既話好多。
你睇呢個月以來社會上的『盲搶炎』便知哩。
不是反反復復地背台詞般來回應。
好似犯人在犯人欄中只管喊:我無罪, 我無辜。。。
對証人的指証, 作供全無反辯。

(這是看過你#131聯想到的)
beebeechan 發表於 2020/2/19 22:41

冇說服力既點已經係之前既討論入面。
古聖賢都有話:忠言逆耳嘛
所以, 你聽到唔岩聽既話時, 反而要諗諗係咪忠言嚟囉
冇說服力既點已經係之前既討論入面。
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:02

不過, 說『如何無說服力』既回應就未出現過
(小全知既我都睇到下二, 三十個帖都未會有)
不過, 說『如何無說服力』既回應就未出現過
(小全知既我都睇到下二, 三十個帖都未會有) ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:15

已包含係之前既討論了。
已包含係之前既討論了。
daniel99266 發表於 2020/2/19 23:23

我說教, 唔鐘意一曲一句走全年既。。。。

耶穌由瑪利亞取得肉驅降生成人, 全知既神當然知會是這樣發生哩.
為何在路加福音中, 仍派天使加俾額爾去問瑪利亞的同意呢?
如瑪利亞當時無自由旨意的話, 神這動作便是多餘了。
瑪利亞若答不同意呢?
我唔知上主的 PLAN B是甚麼了,
由PLAN B 引發出來的未來, 只有上主知囉。

全知, 唔等如剝掉了人的選擇權既。
古聖賢都有話:忠言逆耳嘛
所以, 你聽到唔岩聽既話時, 反而要諗諗係咪忠言嚟囉 ...
beebeechan 發表於 2020/2/19 23:04

你做好自己本份就OK了
高級模式 | 發新話題
換一個