返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

一條時間線,左邊係過去,中間係現在,右邊係未來,憑咩只有右邊係"不可知"?
就憑人類既經驗係往右向前嗎?
daniel99266 發表於 2020/2/22 14:27

高興見到你就之前的論點, 經過思考,作出反駁。
這才是討論。

也很高興我能刺激到你多思考。

當然, 由你的回應, 也有刺激到我有新思考既。
未來是否不可知,並非不證默認,否則你就唔洗舉「方圓、2+2=5」既例子去嘗試說服人接受呢點。
一條時間線 ...
daniel99266 發表於 2020/2/22 14:27

在#176我早說了
「之前唔拎出嚟講, 因為我都唔係幾認同。」

所以, 没有要用來說服你。
只是向你 (或其他人) 說說各家各說而已。

「一條時間線,左邊係過去,中間係現在,右邊係未來,憑咩只有右邊係"不可知"?
就憑人類既經驗係往右向前嗎?」這也是我不認同這家說法的理由之一囉。
一條時間線,左邊係過去,中間係現在,右邊係未來,憑咩只有右邊係"不可知"?

就你這帖, 在「所以自由意志與全知無法共存。」上, 
你否定了神不會不是全知。

打後, 便聚焦到全知, 有否使人没有了自由旨意囉。

你就說因為有全知未來, 所以現在的選擇是被限了, 没有自由旨意。

那麼, 現在倒回看過往呢?
你「現在」知道3日前的你選了A餐, 
那你回想3日前你選A餐時, 是受到威逼的嗎? 是你自願選的嗎?

既然「過往你的選揀」没有受「現在的知」而限制了, 
為甚麼現在你的選揀會是受未來的知而限制了呢?

這個論點, 其實在#113便提過了。
又要打回原形再論過?
第5步計錯數了,分母=0不可約
daniel99266 發表於 2020/2/22 14:31

我數學很爛喎,
其實我都唔知啲算式翕乜㗎, 只係見2+2=5岩用咋。

就好似沙文, 旁觀者貼文咁, 只係見個標題合心水, 就掉出嚟,
內容有無錯, 話之佢咁囉。
那你回想3日前你選A餐時, 是有自由旨意嗎?

上邊 #195 是支持没有真正自由旨意的說法之一。
還有其他的, 打後再論
第5步計錯數了,分母=0不可約
daniel99266 發表於 2020/2/22 14:31

我數學都很爛喎,唔明點解分母係0? 我覺得約咗佢冇問題喎。
就憑人類既經驗係往右向前嗎?」

的確, 人憑過往經驗, 是可以預知未來㗎喎。
天文台的氣象預測, 就是這類, 今日, 能頗準繩預告颱風的走向。
你就說因為有全知未來, 所以現在的選擇是被限了, 没有自由旨意。

那麼, 現在倒回看過往呢?
你「現在」知道3日前的你選了A餐, 
那你回想3日前你選A餐時, 是受到威逼的嗎? 是你自願選的嗎?

既然「過往你的選揀」没有受「現在的知」而限制了, 
為甚麼現在你的選揀會是受未來的知而限制了呢?

這個論點, 其實在#113便提過了。
又要打回原形再論過?
beebeechan 發表於 2020/2/22 21:32

呢點我#115 回應左,又係唔見你有跟進到。

有一點本質既分別要注意,即使你現在知道關於過去既結果,不等於人類在過去做選擇既一刻是預先就被知結果的,當冇假設到有全知者就更加如此。
例如: 阿甲3年前食A餐,你現在知道了,不等於阿甲當時揀食A餐那一刻係被預知的。
但若有全知者,你現在做未來選擇既一刻就係預知的,既然被預知了A 餐,
就排除了選擇otherwise既自由了。
daniel99266 發表於 2020/2/18 23:31
我數學很爛喎,
我數學很爛喎,
其實我都唔知啲算式翕乜㗎, 只係見2+2=5岩用咋。
就好似沙文, 旁觀者貼文咁, 只係見個標題合心水, 就掉出嚟,
內容有無錯, 話之佢咁囉。

2+2=5 只係計錯數
的確, 人憑過往經驗, 是可以預知未來㗎喎。
天文台的氣象預測, 就是這類, 今日, 能頗準繩 ...
beebeechan 發表於 2020/2/22 22:13

同你一開始捉棋既例子係一樣,我回應過。
捉棋高手只係"推測"你點行,實際上點行係要到未來下手一刻先知,可以亦可不吻合預測。
天文台的氣象預測都一樣只係"推測",並唔係真正知道未來既天氣,真正既天氣要到未來當刻先知。推測必然基於某程度既無知,全知者是實際上知道未來,並非基於無知既"推測"
2+2=5 只係計錯數
daniel99266 發表於 2020/2/23 11:32

計錯邊度?請以「分母=0不可約」為基礎正確演算第5步。
呢點我#115 回應左,又係唔見你有跟進到。

有一點本質既分別要注意,即使你現在知道關於過去既結果,不等於人類在過去做選擇既一刻是預先就被知結果的,
daniel99266 發表於 2020/2/23 11:28

在#199, 你就要肯定神是有全知能力:

過往 ---- 現在 ------未來

為甚麼一條時間線, 未來的神可以預知現在人的選擇,
而過往人的選擇就不會為現在的神所預知??

你是否自己在否定自己?
或你比神更全能, 你可以控制神幾時是全知, 幾時是不知?!

現在的神能知未來事,
過往的神卻不知現在事?

你是在說:
過往的人做選擇時有自由旨意 (因為他們所選的未被全知)
現在人選A或B餐時就無自由旨意, 因為他們所選的早被知?

究竟你諗緊乜, 咁矛盾既??
論點忽東忽西, 說明你思維混亂,
未想透便出帖.
天文台的氣象預測都一樣只係"推測",並唔係真正知道未來既天氣,真正既天氣要到未來當刻先知。推測必然基於某程度既無知,全知者是實際上知道未來,並非基於無知既"推測"
daniel99266 發表於 2020/2/23 11:35

#203 便早建議焦點放在人在選時有没有自由旨意上,
不是論神是否全知了.,

我本人都傾向神是全知, 不是預知.
人是照神肖像, 不似十足, 所以不能全知, 全知本領只能有幾成, 變成可以預知, 預測卦.
為甚麼一條時間線, 未來的神可以預知現在人的選擇,
而過往人的選擇就不會為現在的神所預知??你是否自己在否定自己?
beebeechan 發表於 2020/2/23 14:35

你誤解了
作為全知者,無論你既過去、現在、未來的選擇都係被預知的,
但作為人類(並非全知者),你知道過去既結果,不表示你在過去選擇既一刻係被你自己預知。

你是在說:
過往的人做選擇時有自由旨意 (因為他們所選的未被全知)
現在人選A或B餐時就無自由旨意, 因為他們所選的早被知?
究竟你諗緊乜, 咁矛盾既??
beebeechan 發表於 2020/2/23 14:35

你呢點覆述無錯,並無矛盾的。但需要注意第一句假設沒有全知者,所以人有自由意志,
而第二句假設有全知者,所以人冇自由意志。自由由志同全知並不相容。
#203 便早建議焦點放在人在選時有没有自由旨意上,
不是論神是否全知了.,

我本人都傾向神是全知, 不是預知.
人是照神肖像, 不似十足, 所以不能全知, 全知本領只能有幾成, 變成可以預知, 預測卦.
beebeechan 發表於 2020/2/23 14:58

我建議全知同自由意志一齊討論。
全知者無所不知,預知就係全知者所知既一部份。
論點忽東忽西, 說明你思維混亂,
未想透便出帖.
beebeechan 發表於 2020/2/23 14:54

其實可以唔洗咁心急回覆我,
好似你之前講空間又平行又相交,只要諗清楚D 就知自己係咪理解錯左人地既說話。批評人既說話盡量少講,集中返少少個討論比較好。
計錯邊度?請以「分母=0不可約」為基礎正確演算第5步。
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/23 12:57

第1步, a=b
第5步, 分母=a-b=a-a=0
你誤解了

作為全知者,無論你既過去、現在、未來的選擇都係被預知的,
但作為人類(並非全知者),你知道過去既結果,不表示你在過去選擇既一刻係被你自己預知。

daniel99266 2020/2/23 15:16 提交

點解一時你就話人選擇「被預知」(當然是被神知哩)
二時又話過去既選擇「不被自己預知」
究竟邊個係做緊全知者既角色,係人定係神?
高級模式 | 發新話題
換一個