返回列表 回覆 發帖

耶穌確能使死人復活病者痊癒

本討論區有些網友經常說:『為何基督徒不聽耶穌話,憑著信心在此大疫期間手摸武肺病人令死者復生病者痊癒、移山倒海、手持毒蛇……』,並不厭其煩地以此證明耶穌所說的不是真理。我亦曾三番四次地向他們解釋,我確信這是真理,只是自己的信德未夠而已。最近看了一個視頻:《一个内蒙古普通基督徒震撼人心感人的見證》(https://m.youtube.com/watchfeature=youtu.be&v=CtT77n09u0E),耶穌藉著視頻主角的禱告,使死人復活病者痊癒。主角背十字架的信心令我又想起了《瑪竇福音》17:20:
『耶穌對他們說:「由於你們缺少信德;我實在告訴你們:假如你們有像芥子那麼大的信德,你們向這座山說:從這邊移到那邊去!它必會移過去的;為你們沒有不可能的事。』
我向天主認罪,我的信德可能小得需用放大鏡才能看見,懇求耶穌賜我恩寵,增強我的信德。
神婆信移鼠,可以令瞎者「看見」:
https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D9
    若你肯跟個「盲」婆返屋企,問下佢左鄰右舍,就知移鼠「神蹟」係乜一回事。
妖書話有鼻屎咁大粒「信德」,都可以移山倒海,你「盲信」移鼠,已係信嘅極致,咁都話自己冇料﹖
你未够「信德」,係唔係未聽「上主」話,將自己個女奉獻俾「上主」舉祭﹖係唔係未聽移鼠話,未有將親族殺滅﹖未肯借貸﹖未有講個地址﹖
顫栗汪洋2電影中個妹仔念主禱文念得最大聲,卻死得最快,可見祈禱冇用:
https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D3
藉著視頻主角的禱告,使死人復活病者痊癒
逃出魔幻紀 發表於 2020/3/22 15:07

祈禱如放屁,
傷神又壞氣。
各位有冇發現耶穌基督死人復活有一些特點。
所有佢醫好的死人,都係全屍無外傷。可能因為當時special effect 部門技術未到家。若果而家Hollywood水準就一定得。
好似佢表哥洗者約翰畀人一刀剁咗個頭,耶穌就硬曬舦。
總唔見佢遙距發功令人頭飛起自動同身軀接合跳番起身繼續鬧希律
Don't know where God is but the Devil is in the details
好似佢表哥洗者約翰畀人一刀剁咗個頭
沙文 發表於 2020/3/23 08:37

咁刴咗隻耳又補番呢?
小戲法尚可應付。莫說唔識表演刴頭, 斷手斷腳断賓周都未試过
Don't know where God is but the Devil is in the details
小戲法尚可應付。莫說唔識表演刴頭, 斷手斷腳断賓周都未試过
沙文 發表於 2020/3/23 08:50

搞定咗斷氣既, 咪得囉
搞定扮斷氣就得。斷頭兼斷氣就唔得
搞定扮斷氣就得。斷頭兼斷氣就唔得
沙文 發表於 2020/3/23 09:00

咁無人要求, 請耶穌復活洗者若翰嘛

其他復活崎士, 都係由親人又哎又西
no la. 窮鬼拉撒路个妹, 直情扮唔信
耶 穌 說 、 你 們 把 石 頭 挪 開 。 那 死 人 的 姐 姐 馬 大 對 他 說 、 主 阿 、 他 現 在 必 是 臭 了 、 因 為 他 死 了 已 經 四 天 了 。
no la. 窮鬼拉撒路个妹, 直情扮唔信
耶 穌 說 、 你 們 把 石 頭 挪 開 。 那 死 人 的 姐 姐 馬 大 對 他  ...
沙文 發表於 2020/3/23 09:17

又唔係喎, 上邊又咁講:
「他們姊妹二人便派人到耶穌那裡說:「主啊,你所愛的病了!」
明明又派專人去請耶穌啵

本來只為治病, 加下係復活。。。。
本來六合彩想中幾千蚊安慰獎唶, 加下送個頭獎。
開唔開心哩?
叫阿穌去探病啫。您駛人黎請我,我得閒都會黎探您。doesnt mean您細妹求我醫您喎
叫阿穌去探病啫。您駛人黎請我,我得閒都會黎探您。doesnt mean您細妹求我醫您喎 ...
沙文 發表於 2020/3/23 10:02

亞妹一見耶穌就喊, 話:師傅, 如果你係到, 大佬就唔使死哩。。。
咁仲唔係想耶穌嚟治病????

你唔好笠亂去探病就真, 病人見到你, 死快啲都未定。
佢話如果你係到, 大佬就唔使死, 冇又哎又西喎

仲有:
9:23                  耶 穌 到 了 管 會 堂 的 家 裡 、 看 見 有 吹 手 、 又 有 許 多 人 亂 嚷 .
9:24                  就 說 、 退 去 罷 . 這 閨 女 不 是 死 了 、 是 睡 著 了 . 他 們 就 嗤 笑 他 。
9:25                  眾 人 既 被 攆 出 、 耶 穌 就 進 去 、 拉 著 閨 女 的 手 、 閨 女 便 起 來 了 。

都冇人叫,佢自己多事
佢話如果你係到, 大佬就唔使死, 冇又哎又西喎

仲有:
9:23                  耶 穌 到 了 管 會 堂 的 家 裡 、 看 見 有 吹 手 、 又 有 許 多 人 亂 嚷 .
9:24                  就 說 、 退 去 罷 . 這 閨 女 不 是 死 了 、 是 睡 著 了 . 他 們 就 嗤 笑 他 。
9:25                  眾 人 既 被 攆 出 、 耶 穌 就 進 去 、 拉 著 閨 女 的 手 、 閨 女 便 起 來 了 。

都冇人叫,佢自己多事
沙文 發表於 2020/3/23 10:38

兩個唔同場景你都可以炒埋一碟,睇多啲經先哩。

你上邊係耶穌復活會堂首長個女既情景,
都唔係復活拉匝祿過幕,攪亂哂。

況且,復活會堂首長既情節,清楚寫咗:

瑪竇福音9:18
有一位首長前來跪拜他說:「我的女兒剛纔死了,可是請你來,把你的手放在她身上,她必會活。」

唔止哎西,仲拜埋呀!
現在我應該係非一般的邪靈附體,所以沒得救。我不信觀音也不信耶穌已經三星期了。
回覆 16# beebeechan

阿穌都話只係首長睇錯,個女爛訓。叫醒一個訓著覺的女人就我都得啦,朝朝都係咁。

再睇這個:7:12
將近城門、有一個死人被抬出來.這人是他母親獨生的兒子、他母親又是寡婦.有城裡的許多人同著寡婦送殯。7:13
主看見那寡婦就憐憫他、對他說、不要哭。
7:14
於是進前按著杠、抬的人就站住了。耶穌說、少年人、我吩咐你起來。
7:15
那死人就坐起、並且說話.耶穌便把他交給他母親。

1清2楚係冇人求佢,佢自己屎窟痕。故此鐵證如山可以定論阿穌對於斷頭表哥係講就天下無敵做就無能為力!
回覆  beebeechan

1清2楚係冇人求佢,佢自己屎窟痕。故此鐵證如山可以定論阿穌對於斷頭表哥係講就天下無敵做就無能為力!
再 ...
沙文 發表於 2020/3/24 04:31

呢個片段時, 耶穌都係初出道, 仲未紅透半邊天,
無乜人知佢會復活死人嘛

你行出街都無粉絲追住你攞簽名, 影 selfie 哩。。。。鬼識你。

佢就有勒:
Chapter 4 都已名利雙收。
4:37                  於 是 耶 穌 的 名 聲 傳 遍 了 周 圍 地 方 。
高級模式 | 發新話題
換一個