返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

雖然貴教一向唯利是圖毫不諱言,但唔好鍋鍋都錙珠必計,間中dedicate to 歷史學術研究,回饋一下社會都好嘛。
……………………
除了不需要好似現代傳教佬要由「有神定冇神」、點解得一個神、點解果個神一定係佢講果個神……開始,耶穌傳教至少還有一個優勢,佢無需同其他宗教競爭。與今之街頭有教堂,可能街尾就有觀音廟不太相同,阿穌只係focus猶太佬,對於其他種族宗教就詐睇唔到。
在基本上係人都已經信邪儍瑕的根底下,其實阿穌嘅工作比今之神父牧師少好多。主要來說有兩個範疇:1.令人信服佢係彌賽亞  2.稍為調整猶太教規則。但係,外邦人本來就唔駛理猶太佬規則,所以根本就唔關我地事。猶太佬亦都唔認為佢係彌賽亞。即是,就算佢識敕法,傳教都係輸畀神父牧師。eventhough識法術,佢都輸畀咁多人,大家卻以為佢好L叻,其實純粹錯覺。
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實阿穌嘅工作比今之神父牧師少好多。主要來說有兩個範疇:1.令人信服佢係彌賽亞  2.稍為調整猶太教規則。
沙文 發表於 2020/3/17 11:26

係咩。。。。?
邊到既神學院係咁教既呢?

楂碌擂漿棍亂咁舞就以為懂五郎八卦棍咁。
凈係識學校教嘅嘢,就永冇進步啦。
我承認我係未講得齊,阿穌仲有一項工作,只不過我覺得「找死」並冇咩難度值得提啫。
譬如,您返大6姦殺麗媛姐,我都可以拍心口您一定求仁得仁,有咩咁出奇呢?
……………………
大家睇武俠小說、電影,有冇發覺一個現象,其中有些人物,係作者從來不會交代佢地嘅財務收入。譬如,黃藥師買得起成個島,建亭臺樓閣、飛簷青瓦,尐錢點搵到?佢日常開支靠乜嘢維持?桃谷六仙儍儍更更卻不愁衣食,有乜財路? 其他如周伯通遊戲人間從來唔駛做嘢搵錢,師父教徒弟武功冇一個收學費……

耶穌的宗教團體,亦都係咁様,我們從來冇被告知究竟13條友靠乜嘢維生,捉一隻鬼收費若幹干?睇症診金若干,起死回生係咪有附加費……

究竟這個集團的revenue有咩不可告人,點解從來冇提過呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
究竟這個集團的revenue有咩不可告人,點解從來冇提過呢?
沙文 發表於 2020/3/18 13:54

如要申報財政來源, 可參考路加福音 8:3
主耶穌旦貼文的冇fact check資訊

Jhn 3:13        除了從天降下仍舊在天的人子、沒有人升過天。

王下 2:11        他们正走着说话,忽有火车火马将二人隔开,以利亚就乘旋风升天去了
主耶穌旦貼文的冇fact check資訊

Jhn 3:13        除了從天降下仍舊在天的人子、沒有人升過天。

王下 2:11        他们正走着说话,忽有火车火马将二人隔开,以利亚就乘旋风升天去了
沙文 發表於 2020/3/29 19:41

無人肯定耶穌對尼苛德摩(Nicodemus)說耶穌來的天堂(約望福音:3:13)就是以利亞到的天堂

地獄都分18層哩 (二手瘋個地獄仲細分到有29層添)
你去叫家鄉羅莎蓮時, 佢都同你玩「冰火五重天」哩。

猶太人的文獻中,的確對『天堂』是說成heaven(s),即有多處
不是在地上的就是 heaven。

(1)雀鳥飛行的空間,俗稱天空,大氣層?(創1:20)(達4:21)
(2)星際,穹蒼下,星球,太陽月亮的空間(創1:15)
(3)上主的地方(詠48:1-2)
不是在地上的就是 heaven。

地獄都分1 ...
beebeechan 發表於 2020/3/29 05:38

咁就即是您都話阿穌狗噏哩。地獄有幾十層,都冇得話冇人落過地獄。
咁就即是您都話阿穌狗噏哩。地獄有幾十層,都冇得話冇人落過地獄。
沙文 發表於 2020/3/29 23:25

天堂,地獄.......呢啲係樓花嚟,未有入伙紙㗎喎

終審判後先入伙
示範單位都冇學人賣樓花
示範單位都冇學人賣樓花
沙文 發表於 2020/3/30 00:38

路加福音16章有示範單位
係有人claimed見過示範單位啫
係有人claimed見過示範單位啫
沙文 發表於 2020/3/30 00:43

想睇實物,試下去呢到
呢排isolate冇得玩
呢排isolate冇得玩
沙文 發表於 2020/3/30 00:57

戴住口罩食蟹
14:28你們那一個要蓋一座樓、不先坐下算計花費、能蓋成不能呢。
14:29恐怕安了地基、不能成功、看見的人都笑話他、
14:30說、這個人開了工、卻不能完工。

救世主唔識做地產, 偏要充內行。
賣樓花就係咁啦,到爛尾時, 笑嗰個係developer,被笑話或匿埋喊, 係買樓嗰個啫

救世主唔識做地產, 偏要充內行。
賣樓花就係咁啦,到爛尾時
沙文 發表於 2020/4/1 21:17

你都唔係地產呢行,
樓花買賣係按建築期俾錢㗎哩,邊會有一次過俾哂㗎。

爛尾,都係地產商同業主攬炒

呢啲樓今日啱用呀,
改裝成隔嚟中心
14:28你們那一個要蓋一座樓、不先坐下算計花費、能蓋成不能呢。
14:29恐怕安了地基、不能成功、看見的人都 ...
沙文 發表於 2020/4/1 21:17

呢間教堂既賣點正是起咗150年都仲未完工

每年遊客多籮籮,千其咪俾佢起好就真
回覆 1876# beebeechan

所以您畀兩期都覺得冇乜所謂, 又唔係畀晒。
-----------------------------------------------------------------
或是一個王、出去和別的王打仗、豈不先坐下酌量、能用一萬兵、去敵那領二萬兵來攻打他的麼。
若是不能、就趁敵人還遠的時候、派使者去求和息的條款。

又話佢12歲喺聖殿好L醒, 學到好L多嘢, 但好似歷史科就唔合格。
Leonidas I vs Xerxes I 唔在講, 但救主咁中意該撒嘅濕柴畀番該撒, 又話細個喺埃及住,至少都應該听过下Battle of Pharsalus.
龐貝就係以2-3倍兵力畀該撒打到仆街, 逃亡埃及仲畀人殺頭。

以為打仗数下自己疂馬就赢,又係外行人的錯覺 。
回覆  beebeechan
又話佢12歲喺聖殿好L醒, 學到好L多嘢, 但好似歷史科就唔合格。

龐貝就係以2-3倍兵力畀該撒打到仆街, 逃亡埃及仲畀人殺頭。

-------------------------------------- ...
沙文 發表於 2020/4/2 02:22

你唔識歷史就真
龐貝攻陷耶路撒冷後玩得串一滯, 擅自闖入至聖所, 褻凟咗上主既地方嘛

後來咪上主唔照佢, 俾凱撒打佢一鑊甘囉。

呢啲係記在猶太人史書上既
高級模式 | 發新話題
換一個