返回列表 回覆 發帖

求仁而得仁,又何怨?

在這動蕩的世局中,我斜躺在家中的沙發上細讀聖經,領會天主的聖言。當讀到《依撒意亞》以下章節時,忽然好像透視了目前的地球:

(依66:1-5)『上主這樣說:「上天是我的寶座,下地是我的腳凳,你們還能在那裡給我造殿宇,建我休息的地方呢﹖
這一切都是我手造的,這一切都是我的,上主的斷語。我要垂顧的是誰呢﹖是貧苦者、懺悔者和敬畏我言語的人。
宰殺牛犢的,又擊死了人;祭殺羔羊的,又絞死了狗;奉獻禮品的,又獻了豬血;焚香頂禮的,又祝福了偶像:這些人既都揀選了自己的路,他們的心靈都喜悅他們可憎的事;
那麼,我也要揀選磨難他們的事,使他們所恐懼的,臨到他們身上;因為我呼喚,沒有人回答;我說話,他們都不肯聽,反而去行我視為惡的事,揀選我所不喜樂的事。」
敬畏上主言語的人哪! 你們聽上主的話:「那惱恨你們的,因我的名而擯棄你們的弟兄,曾說:『願上主顯示他的光榮!讓我們看看你們的喜樂罷! 』他們必要蒙受羞辱! 」』
觀世音菩薩一定打敗上帝耶和華,使上帝也變成觀世音菩薩的化身。

觀音靈感歌

南無觀世音菩薩,大發慈悲心,功行海洋深,駕慈航,渡迷津,感化有緣人,十四種無畏,三十二化身,千手及千眼,降伏眾魔軍,大慈大悲,救苦救難,靈感觀世音!
南無觀世音菩薩,蓮座湧慈雲,隨處現金身,楊枝水,灑凡塵,甘露潤群生,朝念觀世音,暮念觀世音,念念從心起,念念不離心,永離八難,一切災殃,苦厄化為塵!

南無大慈大悲、救苦救難、廣大靈感、觀世音菩薩!
一個「造」了人類嘅鬼物,日夜嘮嘈人唔聽佢支笛,要懲罰人類,卻又無能為力。世上居然又會有一批弱智嘅人,領會佢嘅「聖言」。
某些自稱特別蒙恩的<斜躺在家中的沙發上細讀聖經,領會天主的聖言>…
多麼的自滿和自以為耶穌特別降恩於他?

用這個自稱自讚,自誇自滿的畫面來曲線傳教???
已經暴露了信了耶穌的人特別心黑冷血!

看看每天歐美信耶穌成千上萬死的都是絶對虔誠的耶穌教徒基督教徒啵!
這里的基督徒一隻二隻並冇物傷其類,還在洋洋得意他們的上主特別神恩照顧他們?

喂!歐美信耶穌的虔誠基督徒並冇向耶穌求死求仁得仁啵?
佢地十分怨恨啵?

廢柴耶穌一日到黑縮入龜殼裡面,連教堂都要關門避禍?
什麼意思?顯示耶稣廢柴極度無能? 耶稣只能保佑曉吹水吹牛果啲?!!!!!!
leefeng 發表於看看每天歐美信耶穌成千上萬死的都是絶對虔誠的耶穌教徒基督教徒啵!
這里的基督徒一隻二隻並冇物傷其類,還在洋洋得意他們的上主特別神恩照顧他們?

你憑乜嘢知道我諗乜嘢呢?我話科學家話俾我聽過量吸鉛會令人變蠢甚至死亡,你點解就覺得我好開心見到人蠢同埋死呢?你又點知我冇勸人唔好吸入鉛呢?我都成日食皮蛋,所以我日日望彌撒都當成自己參加嘅最後一枱彌撒,我隨時準備好脫離呢個愚蠢同罪惡嘅世界,一切由天主安排啦。呢個世界好多人都斜躺在沙發上等死,冇乜特別之處,亦講唔上心理陰暗定光明,唔好立亂論斷別人,共勉之。
你憑乜嘢知道我諗乜嘢呢?我話科學家話俾我聽過量吸鉛會令人變蠢甚至死亡,你點解就覺得我好開心見到人蠢 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/6 09:40

過量吸鉛唔一定會令人變蠢甚至死亡,但過量吸耶稣垃圾就一定會令人變蠢和精神病!
認真有趣!記得一年前我喺度同beebeechan先生討論香港同大陸嘅分別,我提到我喺中國西北地區嘅一個朋友話嗰度嘅人普遍抱怨當地政策太嚴厲,出街成日畀人查手機搞到生活好唔方便,我仲憑chan先生嘅發言推斷佢贊成將香港嘅制度同生活方式同深圳等大陸城市睇齊,而且我唔想繼續討論呢個問題,因為我係黃佢係藍,黃講得越多越死火,藍講得越多越著數,chan生當時對我呢個判斷提出異議,話香港而家要查手機咩?香港而家唔講得嘢咩?同時抽刀斷水網主仲走出嚟搭訕,話個網成日俾人搞,叫我哋應該好好珍惜目前仍然有嘅講嘢自由。
點知過咗冇幾耐,香港人就真係要面對查手機既局面...黃/藍...越死火/越著數...陸續實現,而且比想像中快好多,快太多,快過走馬燈...人生在世,能親身經歷親眼睇住自己心目中曾經嘅塵世烏托邦灰飛煙滅煙消雲散,實為靈魂進步嘅一大動力,夫復何求?
直至前幾日,chan生仲質疑緊我對某啲人嘅基因嘅判斷,估唔到過多兩日,一切將因為『基因』隨風而逝,從此之後,我嘅一切言行方式,將與邊境以北睇齊,無謂拗,無謂討論。
無論藍黃,求仁得仁,又何怨?我對我自己嘅『神準預測』有啲沾沾自喜,有啲得戚地喺陽台斜斜躺下,聽住小鳳姐嘅喜氣洋洋,靜觀故事發展,印證下自己對大結局嘅判斷。
......齊鼓掌,歌聲放今晚開心唱請鼓掌......
點知過咗冇幾耐,香港人就真係要面對查手機既局面
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/29 15:47

依家警察都可以在街上查身份証, 在路上設路障查車.....
咁係好無人權自由哩咩?

況且, 香港警察還未有權力可以隨便查路人手機
內地警察公安有這個權力, 不等如香港警察也有,
現在還是一國兩制
黃講得越多越死火
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/29 15:47

黃, 衰不在講, 是衰在做
而且是做得過了火, 才弄出今日的局面

好似條靚仔咁,本來有美味雪糕,
唔小心,粗心大意,唔珍惜。。。丟了。。。
之後就挪埋口臉,擘大口喊,扮哂可憐

香港,本來就不急於有國安法,没有怕有警察查手機既

(提下條細路珍惜手上仲執住少少既雪糕哩,唔好連過啲都掉埋)

民主,不等如不會是逆民意。

民主選舉全民投票,也不一定是最好政制。

看美國既民主選舉,就弄出一個總選票少,但又勝出既傻佬來當總統。

其實,選出不是自己心水的選舉制度就是不公平而已。

不論是民主,共產,不順民意的都站不住。
當下香港既民意,會唔會係:
少淚水,多汗水
商戶有顧客,
酒樓有食客,
有汗出,有糧出
黃, 衰不在講, 是衰在做
而且是做得過了火, 才弄出今日的局面

好似條靚仔咁,本來有美味雪糕 ...
beebeechan 發表於 2020/6/29 21:03

再講都無謂啦,一切都煙消雲散,已成虛幻。而且黃藍嘅腦部結構思維方法完全唔同,你就算肯睇我一年前建議你睇嘅嗰啲書,我相信都唔會幫到你明白黃絲諗啲乜。
政治同社會嘅嘢真係無謂講啦,呢度得嗰三幾個人,講得多都口臭喇。你哋將會經歷嘅嘢,我全部經歷過曬。大家唔喺同一個平台而且唔同色系,溝通唔到嘅,就好似你同旁觀者同埋leefeng講聖經好似雞同鴨講一樣。
淨返嗰pat仔雪糕我一啲都唔稀罕,而且食定唔食已經唔到弟弟話事,弟弟最好將佢揼落地下踩扁佢,雪糕對身體冇乜益。
我好享受睇住我估計嘅嘢一一實現,嚟緊嘅嘢對我冇乜新鮮感,你慢慢體驗慢慢享受啦。
適逢其會睇到呢場大龍鳳,真係不枉此生。
淨返嗰pat仔雪糕我一啲都唔稀罕

最好將佢揼落地下踩扁佢
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/29 23:36

亞仔,你唔想食唔緊要,咪唔食囉

不過,你唔可以唔俾人食㗎喎,
你食,我私了你!
(呢啲就係唔民主)
大家唔喺同一個平台而且唔同色系,溝通唔到嘅,

咁多得啲黑黃把唔少淺藍變咗深藍

北京想既野,黃絲幫佢地做哂
你哋將會經歷嘅嘢,我全部經歷過曬。

我好享受睇住我估計嘅嘢一一實現,

你呢句又令我諗起唔少反基都會用中世紀時十字軍,宗教審裁,捉女巫,贖罪券,教宗如何淫亂腐敗。。。等等嚟鬧今日既教會咁囉。

你以為呢啲野會係今日重演㗎咩?
雪糕對身體冇乜益。

有遠見喎

咁你又睇唔睇到太多民主對依家個世代既香港人冇乜益?
睇見立法會咁開會就眼冤哩
咁多得啲鮮黃把唔少淺藍變咗深藍

北京想既野,黃絲幫佢地做哂
beebeechan 發表於 2020/6/30 00:03

深又好淺又好,咪都係藍,萬變不離其blue
深又好淺又好,咪都係藍,萬變不離其blue
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/30 00:22

逢中必反
逢藍必共?

其實藍才是真正的民主:為人民作主!

黄一唔啱聴就打人殺人?
小老百姓被打被焼有寃無路訴,咪要藍的出來主持公道囉!

藍的怎樣有足夠力量可以為小老百姓人民作主呢?
就有賴於國家作為後盾了!

黃的民主既然不是愛民?
小老百姓從中立變淺藍變深藍變反基督教(深黃)是民心所向:大勢所趨!

黃的確求仁得仁!

.
再講都無謂啦,一切都煙消雲散,已成虛幻。而且黃藍嘅腦部結構思維方法完全唔同,你就算肯睇我一年前建議 ...

好似老蕭咁過咗台灣就真係隔岸觀火,可以好好享受。
對別人冇同情都算,宜家你自己都身在其中,認真係麻木不仁...
高級模式 | 發新話題
換一個