返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

羅馬佬都有些被收買, 特登找人代揹10字架, 等阿稣兩手揈揈, 嘴jurjur發表演講, 不加制止。

-------
沙文 發表於 2020/4/12 23:28

耶穌又唔係企係到對班婦女演講。
一路行一路講, 
用亞拉美話講, 羅馬佬唔識聽, 以為佢係到痛到呻吟唶
而家就係冇得食。一解封我都嘆5麵2魚。

--
沙文 發表於 2020/4/12 23:28

咁都要無中招, 有命食先得
就係唔識聽先得人驚,點L知佢係咪用阿拉姆語話「Augustus係冇著衫小丒做皇帝」。軍佬必然收曬jetso先會畀佢咁様。
所以「苦路」其實都唔多苦,苦嘅係代客揹架嘅Simon. 阿穌一路行一路傾下閒偈,幾寫意。

大家覺唔覺,在我細路仔參演耶穌受難,以至所有此段記述的影視作品中,都係展示阿穌親自揹架,特登將Simon隱匿。其實應該係阿穌散步,達行邊講,有講有笑,simon就行三步跌一跌,在後面好難跟得上。
As usual, 阿穌對於幫過佢嘅人,亦係多謝冇句。佢家庭教育真係衰得過我?
Don't know where God is but the Devil is in the details
大家覺唔覺,在我細路仔參演耶穌受難,以至所有此段記述的影視作品中,都係展示阿穌親自揹架,特登將Simon隱匿。其實應該係阿穌散步,達行邊講,有講有笑,simon就行三步跌一跌,在後面好難跟得上。
沙文 發表於 2020/4/13 20:00

你就真係食大閘蟹唔識食羔囉.

今日你我他, 都係經上個西滿,
肯唔肯揹耶穌個十字架囉............肯就嚟, 唔肯把就 (無羅馬兵逼你既)
你揹咗行大半世, 耶穌又未必會同你講句多謝㗎喎
(有啲人揹咗一陣就喊住要耶穌俾佢橫財就手, 百病不侵, 風調雨順, 性事高潮綿綿)
..
阿穌對於幫過佢嘅人,亦係多謝冇句。
沙文 發表於 2020/4/13 20:00

有無多謝呢?

馬爾谷福音寫到呢時, 係特別咁寫既:
有一個基勒乃人西滿,是亞歷山大和魯富的父親,
點解強調佢就係亞歷山大和魯富的父親?
而亞歷山大和魯富是甚麼人? 當然是一世紀時 , 他的讀者人人皆知的名人 (所以馬爾谷都無特別需要再介紹他們)
還應是與教會有關聯的囉.

西滿揹一揹十字架, 耶穌回報了他一家。

即係第日有人寫: 離教者之家有個沙文, 即係人渣蓮個老公。。。。。。。咁就該燴囉
回覆 1924# beebeechan
恁自己犯賤,唔好計埋我嗰份喎。
我唔做咕喱咖,觀音兵就做。
回覆  beebeechan
我唔做咕喱咖,觀音兵就做。 ...
沙文 發表於 2020/4/14 00:27

今時今日, 係無人逼你信耶穌既
唔信把就

逼出嚟既信係無幸福既

好似女人, 自願獻身時, 做起上嚟都爽啲, 叫聲都唔同哩
唔係例行公事, 哎唷,,,啊..幾句就收錢過種
我唔做咕喱咖,觀音兵就做。 ...
沙文 發表於 2020/4/14 00:27

做咕喱係為兩餐
做觀音兵係為一篤
日求兩餐,夜求一篤
無咩分別哩
回覆 1925# beebeechan
梗係唔係。經上講下某某係某某老豆, 只係慣例囉囉梭梭嗟。咁您地多謝希律乜L呷嘢?

只因聽見亞基老接著他父親希律作了猶太王,就怕往那裡去,又在夢中被主指示,便往加利利境內去了,
梗係唔係。經上講下某某係某某老豆, 只係慣例囉囉梭梭嗟。咁您地多謝希律乜L呷嘢?

...
沙文 發表於 2020/4/14 00:58

翕乜蠢?

發覺你近排講野蠢咗, 但係又淫賤咗
我都發覺您近排愈來愈春加兩條虫,係咪年老色衰呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
你就真係食大閘蟹唔識食羔囉.

今日你我他, 都係經上個西滿,
肯唔肯揹耶穌個十字架囉............肯 ...
beebeechan 發表於 2020/4/13 07:15

由版友詳细解釋,各位睇唔睇得出經中的深邃寓意?

Simon揹10架,根本就唔係自願。即是說,用佢代表今日跟隨基督嘅人,亦唔係自願,一係畀人迫,一係畀人呃、畀人氹。或者扮信揾著數。
由版友詳细解釋,各位睇唔睇得出經中的深邃寓意?

Simon揹10架,根本就唔係自願。即是說,用佢代表今日跟 ...
沙文 發表於 2020/4/14 01:59

耶穌去刑場時, 以前的門徒, 追隨者都著哂草, 潛哂水嘛,
無人自願出嚟揹囉, 咪要逼。
今日, 唔使逼哩, 大把人爭住揹,
耶穌派咗一人一個, 有長有短, 有輕有重

連唔信既都嚟揹
回覆 1933# beebeechan

咁即係冇事冇幹就揹下唔拘,有乜依郁就您信埋我嗰份。唔係, 您係走得最快嗰個
------------------------------------------------------------------------
其實,只要留心下,大家都不難發覺,耶穌的衰格。佢took anything as granted. 遠不止西滿一椿。
5餅2魚條細路,被發現有嘢食,未經細路或家長同意,就老奉將之共產。
正常公眾人物見細路,都會問下「小朋友叫咩名幾歲讀幾年班」,阿穌就粒聲唔出,更唔好提細路老豆係邊位。
奇怪地,我老婆又唔係咁教仔。
咁即係冇事冇幹就揹下唔拘,有乜依郁就您信埋我嗰份。唔係, 您係走得最快嗰個

沙文 發表於 2020/4/14 03:49

咁呢類教徒又的確唔少既。

你亦唔排除有啲人寧可殉道都唔放棄㗎啵。

即係有賊入你屋, 劫財又想劫埋色 (假設羅莎連尚有當年索)
你可以『係走得最快嗰個』, 或者係個旁觀者, 學下野, 考番個老漢推車牌
又可以同個賊拼個,隨你喜歡哩。
到時你真係會點揀, 我都唔知囉。發生到先算哩
佢took anything as granted. 遠不止西滿一椿。

咁又係, 佢同人贖罪, 都無先問過你使唔使贖就同你贖咗。
仲有, 佢係天國都無問過你, 就預咗個劏房, 床位俾你㗎哩。
(你想食乳豬,雲英雞, 頭啖湯,唔知使唔使預訂。)

唔要。。。就把囉。
5餅2魚條細路,被發現有嘢食,未經細路或家長同意,就老奉將之共產。

《耶穌確能使死人復活病者痊癒》#130
你就識講:
係咩?有咁嘅事?邊章何節有咁講?
沙文 發表於 2020/4/13 21:27

咁呢到經上亦無話耶穌夾硬搶, 細路唔同意拎出嚟唶。

仲有, 呢個細路做咗件偉大事, 連名都無落。。。。
揹十字架個佬都有落佢名:叫西滿,表揚下。

好多人同奉獻咗俾耶穌, 做咗野都仍係藉藉無名既。

你手上何止只得五個餅兩條魚?
仲有㗎 Tesla 同 SUV 添,
你唔肯拎出嚟時耶穌有無嚟搶你?
如果無, 佢又何需去搶細路既餅同魚嚟完成佢既事。

或者你肯拎一屋二車出嚟, 就會變個奇蹟你睇,
居屋規模大過太古城, 送暖車隊多過城巴。

細路拎出佢晚餐既全部,
叫你拎身家既少少都肉哂赤咁囉。
你咪細路都不如哩。

咁又唔係淨係你先咁衰格,
我都係。
正常公眾人物見細路,都會問下「小朋友叫咩名幾歲讀幾年班」,

你係過邊都識咁講:
您唔熟行哩, 。。。。
入房除咗條女條褲, 1睇唔对路就叫媽咪黎, 「換第個畀我」 ...
沙文 發表於 2020/4/14 03:28

拿拿臨就除佢褲哩。。
仲會唔會問下囡囡:今年幾歲, 日頭做咩?  條衫幾靚啵, 係邊到買?屣時間嘛。快入正題嘛。亞叔唔係成日起到飛。

寫經, 羊皮紙貴, 拿拿臨就入主題哩, 閒雜野唔寫咁多哩,
你估係『離教者之家』咩
狗屎垃圾, 神經膠帖一籮籮。
高級模式 | 發新話題
換一個