返回列表 回覆 發帖

信仰與中西醫的關係

也有不少人認為西醫並非科學:

Strictly speaking, medicine is not a science, rather a basic science, because it is not mainly interested in the generation of testable descriptive and explanatory knowledge about the world, but in the generation of effective knowledge to control a piece of the world, namely the human body. More precisely, medicine is a collection of applications of knowledge, both ordinary and scientific, theoretical and practical, to the maintenance and restauration of integral human health. As such, medicine is a technology and an art, not a science.

https://www.quora.com/Is-medicine-a-science-or-art

Medicine, however, is not an exact science. It is an applied science, and its practice is an art.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3190445/

醫學(包括現代西醫及中醫)受到不可驗證和不可證偽的限制,不可以實現全然科學化。我諗逃版友都係唔可以用「科學」這個標準去展開中西醫學討論了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
也有不少人認為西醫並非科學:

醫學(包括現代西醫及中醫)受到不可驗證和不可證偽的限制,不可以 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 19:30

我不同意西醫不科學這種説法,因為它的整個發展過程基本上都是用『科學』定義的手段來進行,就譬如對武漢肺炎的研究,無數西醫學者及科學家在資料不充分的情況下亦盡力研究,以尋找病毒種類、病毒株形態、中間宿主、傳播途徑等事實真相從而研發疫苗及藥物,這就是精細科學的研究,以下這種研究是虛無縹緲的哲學代替不了的:https://www.cam.ac.uk/research/n ... of-pandemic-origins
我是在思考耶佛儒問題的時候聯想到中西醫而已,在這裏不是討論的重點。我真的希望中醫可以發展成一門精確的醫學以更廣泛地造福人類。
我支持抽刀斷水的觀點,西醫比較接近應用科學與藝術,並非純科學,有一點模糊性。
究竟中醫是否最終成為西醫,佛教是否最終成為天主教,就是要看看不受強權和軍事的威脅之下,人們會投向哪一方。

抽刀斷水 發表於 2020/4/22 13:56

你把中醫的没落政治化了, 扯到了是殖民地時代, 在強權軍事下促成。
猶如你把基督教的普及也灑上殖民地政治的添加劑。

你亦忽視你自己貼文內的內容,(你只是睇你想睇到的觀念而已)
作者羅婉㯗也在「緒論」開宗明義中提及:

腐朽的大清帝國即被英、法、美、俄、日、奧、意、德攻佔了古老的帝都,北京。自此中國人開始經歷一段「自我懷疑」的時代。所有舊學,全被批評為封建迷信,應掃到垃圾桶去。其中魯迅、余雲岫(中華民國衛生部長)對此看法最為同意,一度興起全面取締中醫念頭。

這是有些受過教育的中國人自己的醒覺, 不是甚麼『強權軍事下促成』

我看是西方的東西來到了, 舊的比不上, 優勝劣敗,
猶如包羅萬有的超級市埸取代了50, 60年代的街頭雜貨舖一樣。 當中没有甚麼強權施壓, 要人接受.
就是要看看不受強權和軍事的威脅之下,人們會投向哪一方。

抽刀斷水 發表於 2020/4/22 13:56

魯迅父親水腫, 求當時的名醫 (中醫)
竟開出以下藥方:
『經霜三年的甘蔗,同穴分公母的蟋蟀』
今日的你, 收到這藥方都媽媽聲哩。。。
(這已經是當時民間普及的醫術, 主診者是名醫, 那....庸醫會是怎樣???)

要揀甚麼醫, 中或西。。。。不用滲入甚麼政治因素, 你都會選了罷
或者今日真係仲有人會選『經霜三年的甘蔗,同穴分公母的蟋蟀』入藥,
猶如版上仲有人會用《辟邪紀實》來說天主教愚民。
得罪文人有排唱,得罪咁有名氣既文人,唱到死添啦。

西醫無庸醫咩?

https://www.google.com/search?cl ... Q4dUDCAs&uact=5
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我不同意西醫不科學這種説法,因為它的整個發展過程基本上都是用『科學』定義的手段來進行,就譬如對武漢 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/22 20:21

你講到西醫用藥好似好嚴謹咁,但呢隻武肺用既藥,暫時都係用現有醫其他病既藥亂咁試:
https://health.mingpao.com/%E4%B ... %E7%99%82%E6%B3%95/

連著名既偉哥,最初都唔係用黎壯陽,而係心臟藥,咁啱被人發現到咁神奇既作用,就被發揚光大。

https://kknews.cc/zh-hk/science/v89x52a.html

呢尐試藥既過程,如果仍然覺得係科學,咁我可以收聲喇。
我也使用西醫多年,西醫接近應用科學多於純科學的觀點絕對成立。
你講到西醫用藥好似好嚴謹咁,但呢隻武肺用既藥,暫時都係用現有醫其他病既藥亂咁試:

連著名既偉 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 22:00

呢個比喻唔岩喎
covid-19係人類醫學史文未出現過既病, 未有研發到的藥物疫苖對付而人又病到要死, 那用相關的藥來試試也是可以,不試, 病者便會死。
況且, 這些藥也是舒緩病者臨終前的痛楚, 用也無妨。

猶如50, 60年代, 得肺癆便是無得醫既病, 
今日肺癆己不是不治之症。

研究出對付 covid-19 的藥物後, covid-19 便是一般的感冒。

西醫, 未臻善, 十全十美,都會有庸醫, 點都正路過中醫用公母蟋蟀卦

正如天主教, 雖唔係最真 (N-1論題都貼唔少哩), 都好過邪教, 東南西北方閃電, 天地統一。。。

連著名既偉 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 22:00

新藥開發程序受嚴格法律規範,一般都經白老鼠>其他動物>猴子>真人臨床試藥程序實施,武漢肺炎等生死關頭胡亂撞藥都要經法律允許同病人同意。心臟藥研究轉彎變成壮陽藥也受此程序規範。
另外,某啲西醫醫生嘅道德問題,同西醫是否科學根本係兩個唔同嘅概念。
呢個比喻唔岩喎
beebeechan 發表於 2020/4/22 22:41

我無用比喻喎。
我無用比喻喎。
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 23:34

咁你搬
『西醫用藥好似好嚴謹咁,但呢隻武肺用既藥,暫時都係用現有醫其他病既藥亂咁試:』
係為乜目的? 想表達乜?

我看了, 是你想話西醫用藥都是亂打亂撞, 只係有咁岩撞中咗。
或者今日真係仲有人會選『經霜三年的甘蔗,同穴分公母的蟋蟀』入藥,
猶如版上仲有人會用《辟邪紀實》來說 ...
beebeechan 發表於 2020/4/22 21:45

我同意中醫係比較冇咁"霸道",中藥冇咁"散",所以一般人陰啲陰啲暗病唔精神虛弱腳軟就中意睇中醫,但係覺得危害生命嘅病就拿拿聲去睇西醫。到病入膏肓西醫都冇符嘅時候,就兜返轉頭去搵啲用『經霜三年的甘蔗,同穴分公母的蟋蟀』入藥嘅神醫,死馬當成活馬醫。
咁你搬
『西醫用藥好似好嚴謹咁,但呢隻武肺用既藥,暫時都係用現有醫其他病既藥亂咁試:』
係為乜目的? ...
beebeechan 發表於 2020/4/22 23:39

比喻:http://www.mcwcms.edu.hk/main/study/choung-hp/bei_jyu.htm

我既目的、論證好明顯咋喎,我都唔係陰濕既人,一直都係話西醫並不是科學嘛。
我同意中醫係比較冇咁"霸道",中藥冇咁"散",所以一般人陰啲陰啲暗病唔精神虛弱腳軟就中意睇中醫,但係覺 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/22 23:42

題外話,究竟尐人想聽「令尊仲有三個星期命」,定係叫你去搵一尐唔存在既藥,等你仲有個希望咁呢?後者其實幾符合「信望愛」既呢。
比喻:

我既目的、論證好明顯咋喎,我都唔係陰濕既人,一直都係話西醫並不是科學嘛。 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 23:45

西醫醫術不是科學, 
但有科學在後台支援
我同意中醫係比較冇咁"霸道",中藥冇咁"散",所以一般人陰啲陰啲暗病唔精神虛弱腳軟就中意睇中醫,但係覺 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/22 23:42

因為少人研究中草藥的副作用, 唔知就以為無,
濫用中草藥也是慢性毒物, 多數對肝, 腎功能有損。

去睇西醫, 肝酵素高, 醫生第一樣就問:最近有無食中藥?
題外話,究竟尐人想聽「令尊仲有三個星期命」,定係叫你去搵一尐唔存在既藥,等你仲有個希望咁呢?後者其實幾符合「信望愛」既呢。
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 23:48

如兩個, 「搵一尐唔存在既藥」,「信望愛」
都係為病人好而講既大話,
咁叫人信望愛, 多些祈禱。。。。比較好醫德囉
如兩個, 「搵一尐唔存在既藥」,「信望愛」
都係為病人好而講既大話,
咁叫人信望愛, 多些祈禱。。。 ...
beebeechan 發表於 2020/4/23 00:01

叫魯迅多些祈禱,到最後其父逝世,咁魯迅可能唔反中醫,走去反基了。
高級模式 | 發新話題
換一個