返回列表 回覆 發帖

信仰與中西醫的關係

好嘢!
    一嘢挺入BB仔屎窟窿!
旁觀者 發表於 2020/4/25 03:00

向前輩學習勁打基督邪教基督教賤徒!

抝唔贏原來世界醫學院校名錄有中醫,
攪到要用碟蜆來撐?

leefeng 發表於 2020/4/25 03:27

我見你對住碟蜆唔知點算好咁,
老鼠拉龜唔知點舐
直頭係一野扑到應哩!
我見你對住碟蜆唔知點算好咁,
老鼠拉龜唔知點舐
直頭係一野扑到應哩! ...
beebeechan 發表於 2020/4/25 04:53

有冇人會對件白痴賤口人回應吖?

碟蜆留番你自己食啦!
有得食好食啦,遲啲你件耶穌會比屎你個賤口食,因為你冇料影衰佢呀!
beebeechan 發表於 2020/4/25 04:41

基督教賤精唔會識敬老専賢,
一隻二隻基督教賤精除了日日上街打老人家,小心雷公劈呀!
好嘢!
    一嘢挺入BB仔屎窟窿!
旁觀者 發表於 2020/4/25 03:00

其實係錯覺黎架咋, 冇挺入, 睇下呢篇嘢就明噶啦https://matters.news/@summer5166 ... hspcszgmb5mevtyyeda

我都觉得奇怪架喇,点解又陈冯富珍同谭书记坐阵都会功败垂成慨? 原来系有啲有骨气慨中医学院唔跟国家大队主流做法,唔肯做啲"充分运用政治手腕,打好政治牌与经济牌,软硬兼施地要求世界医学教育联合会、国际医学教育和研究基金会 "之类慨行贿收买同烂仔恐吓嗱咋嘢,先会俾人除名。 原来入咗去嗰20间都系扮晒西医,挂中头卖西药。
虽然我觉得文章作者讲"彻底打败现代医学,争取让全世界人民从此以后只用中医"霸气得滞,但我支持渠禁止中医开西药慨提议,不过偷用西医器材就冇乜骨气啦。 都系果句啦: 中西医各有特色,唔好夹硬要求对方,各行各路,大家头晕脚软睇中医,性命攸关睇西医,病入膏肓睇神医。 将文章慨以下几段抄录俾大家欣赏:

一派意见的支持者如果要交涉成功,只有两条思路:1.像其他没有被除名的20所中医院校一样,这8所中医院校也应该把现代医学的临床医学专业拉进来,哪怕只是 挂个名,借此表示自己也是一所现代医学院校,就能争取被世界医学院校名录重新收录;2.充分运用政治手腕,打好政治牌与经济牌,软硬兼施地要求世界医学教育联合 会、国际医学教育和研究基金会把这8所中医院校重新收入世界医学院校名录里去。 另一派的中医和中医粉们则显得有骨气得多,认为孙子才想进世界医学院校名录呢,凭什么要以西医标准来要求我中医呢?  ……名录编写团队也说得很清楚,不评价中医是否有效,只是说中医与现代医学是两个体系,道不同不相为谋。  ”……根本就没有所谓的中医和西医的体系区别,只有传统医学和现代医学的体系区别,中医只是传统医学当中的一个代表性分支,与日本的汉医,韩国的韩医,印度、东南亚 、非洲、欧洲以及所有其他国家的传统医学一样,都处在同等的传统医学的地位,而且目前中医与现代医学相比并不是平起平坐的地位,而只是一种另类医学、替代医学的地位。…  …我们应该以最快的速度把这两种不同的医疗体系区分清楚,做到界限明晰、泾渭分明,让中医体系与现代医学体系各行其道、各显神通,中医治疗可以运用现代科学的所有器材 ,借鉴现代科学发展的最新成果,但是绝不能以现代医学的疗效标准去进行评价,而是应该让中医自己来判断疗效、评价疗效,反对现代医学凌驾中医的学术霸权行为,并且绝不允许中医 开西药,还要把胆敢偷偷给患者开西药 卧底们全部从中医队伍中清除出去……从充分建立文化自信的民族态度出发,中国这几十所珍稀的中医院校非但不该再去热脸贴冷屁股要求重回世界医学院校名录, 反而应该全部主动退出世界医学院校名录,自己去闯出名堂,把与现代医学体系不同的中医体系建设得比现代医学更好,让中医真正具备与现代医学分庭抗礼的能力,甚至应该彻底打败现代 医学,争取让全世界人民从此以后只用中医,这才是真正使中医蓬勃发展、发扬光大的正确道路。
人類太固執愚昧,總係要分黨分派,西醫發展歷史不長,理論上都應該虛心向傳統醫學學習借鏡。李小龍一句「以無法為有法」,打破武術門派壁壘,醫學也應該要這樣。咁世上可以多幾個屠呦呦,中醫都可以拎諾貝爾獎,人類先可以進一步得到幸福。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
中醫在世界發展受到阻力,源自西醫怕飯碗被人搶,所以極力阻攔。
    其實,中醫、西醫,各有自己的體系,有些疾病由中醫治療較好,有些用西醫方法較佳。本人左手曾經感到麻痺,一月都没好,後來用針灸儀針灸,一次便没事。又有個說法,象腳病,西醫建議截除,中醫則吃田七燉雞便好(須進一步求證)。
    基督教會中人天天講天主如何如何愛世人,何時何地何年何月又有幾萬人看見神蹟,為何佢哋唔企出來宣布:有病嘅嚟我哋度,俾我哋摸下就好?
    咁不單只可以解決病人看病難、看病貴嘅問題,重可以平息中、西醫之爭。
    我就諗極都唔明咯。
中醫則吃田七燉雞便好(須進一步求證)
旁觀者 發表於 2020/4/26 00:44

呢個先係問題
未求証就拎嚟唱
其實,中醫、西醫,各有自己的體系,有些疾病由中醫治療較好,有些用西醫方法較佳。本人左手曾經感到麻痺,一月都没好,後來用針灸儀針灸,一次便没事。

成個月, 有啲病都會自我痊癒㗎哩...
搵醫生, 搵到尾先搵個中醫
所謂行運中醫醫病尾而已。

科學一點哩。
基督教會中人天天講天主如何如何愛世人,何時何地何年何月又有幾萬人看見神蹟,為何佢哋唔企出來宣布:有病嘅嚟我哋度,俾我哋摸下就好?

宗教唔係醫人既身驅, 係醫靈魂, 醫心靈
俾我哋摸下就好?

@leefeng
亞旁就摸咗勒, 
你今日摸咗未?
成日吹噓話有病俾妖徒摸下就好,病都醫唔好,重講乜醫「心靈」呀,唔好再自欺欺人咯。
成日吹噓話有病俾妖徒摸下就好,
旁觀者 發表於 2020/4/26 01:11

話摸下就好呢樣野, 呢到吹得最多過個係你
你見過我吹過未?
..  我就諗極都唔明咯。
旁觀者 發表於   2020/4/26 00:44

就係因為你諗極都唔明,畫公仔畫出腸你都唔明,所以先唔同你講。
如果你想信啲醫到病嘅嘢,法輪功啱你啦!點解我唔信法輪功?因為我尋找嘅方向同你唔同,魔鬼就最拿手用嗰啲現世嘅好處做魚餌釣人上鈎㗎喇。
話摸下就好呢樣野, 呢到吹得最多過個係你
你見過我吹過未?
beebeechan 發表於 2020/4/26 01:13

有病俾鬼徒摸下就好,本妖書就吹咗千幾年。
    你未吹過,因為一吹就露餡。爺爺就叫你去摸武肺病人,你敢咩。
魔鬼就最拿手用嗰啲現世嘅好處做魚餌釣人上鈎㗎喇。
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/26 08:21

是的,耶穌就話信佢嘅會得著百倍好處做魚餌引人上鈎:
   「凡為我的名撇下房屋,或是弟兄、姐妹、父親、母親、兒女、田地的,必要得著百倍,並且承受永生。」《馬太》19:29
有病俾鬼徒摸下就好,本妖書就吹咗千幾年。
    ...
旁觀者 發表於 2020/4/27 01:22

你呢啲又係笑死人既邏輯囉。。。
即係有女人做雞, 你就話個個女人都雞。。。。。叫哩!。。咁
是的,耶穌就話信佢嘅會得著百倍好處做魚餌引人上鈎:
   「凡為我的名撇下房屋,或是弟兄、姐妹、父 ...
旁觀者 發表於 2020/4/27 01:24

你都自知你諗極都唔明啦,呢D話題同你解釋咗九千次,你都係機械人咁㩒掣回带播同一段錄音。播下新嘢得唔得?例如耶稣話佢嘅國唔喺地上啊、天父在暗中看到啊、D門徒冇信德啊、駱駝穿針啊、新娘促腰點燈啊、富翁叫抱住拉匝祿嘅亞巴郎通知佢大佬……,就算你唔信聖經,就算你要亂噏,起碼你都要好似沙文咁識書先講到書㗎,你唔覺得人肉錄音機好滑稽嘅咩?你都唔會同件機器對話啦係咪?
你都自知你諗極都唔明啦,呢D話題同你解釋咗九千次,你都係機械人咁㩒掣回带播同一段錄音。播下新嘢得唔得 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/27 07:00

好似佢咁:

幾十年都只係得一隻歌:絕對胸衰, 無人觸摸似廢堆
高級模式 | 發新話題
換一個