返回列表 回覆 發帖

信仰與中西醫的關係

你唔識就以為無
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你唔識就以為無
抽刀斷水 發表於 2020/4/27 19:27

你的回帖,充份刻意只聚焦在字面上的「一隻」,完全唔曉得文字上既底層意思。

在廣東話語法上,話一個歌手「只得一隻歌」,不是說歌手只能唱一隻歌,未唱過其他,
係講曾經流行過的,為大眾都記得到的,只有一隻。
你去旺角問問有首歌叫「IQ成熟時」係邊個唱既,睇下有幾多人能唔使點諗就答到你。
(至少你都要一手握(  ), 一手握滑鼠, 左摷右摷先摷到佢曾經都唱過呢隻歌)

正如有啲反基咪係到講,耶穌話唔「恨」佢父母,兄弟的不要跟隨佢。
淨係懂拎個恨字,唔識全句,在當時猶太社會上暗藏了的語意。

----------------
正確係: 你唔識,就以為自己好醒
回覆 102# beebeechan

你睇下維基啦,今次唔係學術討論,維基係值得參考既:
    https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%94%A1%E6%A5%93%E8%8F%AF

你數下代表作品嗰欄有幾多首先再講啦。
回覆  beebeechan

你睇下維基啦,今次唔係學術討論,維基係值得參考既:

你數下代表作品嗰欄有幾多 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/27 21:50

有咁多作品, 99.99%都唔入流既, 
咁証實佢真係無料, 未夠班
有咁多作品, 99.99%都唔入流既, 
咁証實佢真係無料, 未夠班 ...
beebeechan 發表於 2020/4/27 22:08

成個樂壇你說了算,閣下老幾呀~
成個樂壇你說了算,閣下老幾呀~
抽刀斷水 發表於 2020/4/28 00:03

呢到又唔係爭論佢係咪樂壇亞哥,
佢唱嚟唱去都係過隻歌, 人地會記得佢既又係只得過隻歌,呢樣係事實 (唔使乜老幾, 又唔係乜學術)
我就用嚟諷剌嘲笑過位旁觀, 講嚟講去都係『摸下就好』

你認為比喻唔恰當咪又論一論囉, 橫掂又係「無乜人理會」
個版又好似俾人搞哩。。。

在線人多, 點擊卻少, 不對稱
你都自知你諗極都唔明啦,呢D話題同你解釋咗九千次,你都係機械人咁㩒掣回带播同一段錄音。播下新嘢得唔得 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/27 07:00

對住個賊都可以叫父嘅,一個正常人當然唔明佢嘅思維。
中醫有無效果,請看下面一篇報道。
    當然,基督教「神醫」肯在龜殼內伸出頭來摸好病人,中醫、西醫全部返鄉下執豬屎最好。
                                                  新“丹麥神話”:中醫藥救了凱琳女士一家
                                      新浪新聞綜合2020年04月27日          來源:科技日報
記者 胡定坤
  4月13日,江蘇省產業技術研究院劉慶院長收到一條特殊的留言,它來自丹麥首都哥本哈根的合作夥伴“中丹創新中心”主任凱琳·維斯·安科斯提娜(Karin Vith Ankerstjerne)女士。
  當時,劉慶正在為對方的健康狀況擔憂。因為就在幾天前,他剛剛得知,凱琳已經確診患上新冠肺炎,病情比較嚴重,正在居家隔離。她曾向劉慶如此形容自己的感受:“這個疾病讓人筋疲力盡,病情不斷反復,從未這樣難受,只能躺在床上,一起來就會被病毒踢趴下。”
  這次,凱琳帶來的是好消息。她找了哥本哈根的中醫醫生對症治療,“喝了熬制的中藥,症狀很快緩解了很多,特別是呼吸困難的情況減輕了”。她的母親、丈夫、女兒被她傳染,但發病時間較晚,跟她一起“服用完中藥後病情迅速好轉,及時遏制住了病情惡化”。
    2019年5月徐副部長訪問中丹創新中心。圖為徐南平副部長(左),凱琳女士(中),劉慶院長(右)。江蘇省產業技術研究院供圖2019年5月徐副部長訪問中丹創新中心。圖為徐南平副部長(左),凱琳女士(中),劉慶院長(右)。江蘇省產業技術研究院供圖
  在遙遠的丹麥,凱琳為何會將目光投向中醫藥呢?這要從一次發佈會說起。2月21日,科技部副部長徐南平在國新辦發佈會上介紹,中醫藥參與了全國85%的新冠肺炎患者的治療。總體來看,當前的中醫治療有一定療效,中西醫結合治療,效果十分明顯。
  《南華早報》英文版報導了這一新聞,給正在經受疾病折磨的凱琳帶來了一種新的選擇。她告訴劉慶,自己非常幸運能夠讀到這篇報導,瞭解到中藥對新冠病毒有效。否則她自己不可能想到這個治療方法,病情可能比現在更嚴重。“這都要感謝中國傳統醫藥和徐副部長的提醒。”
  劉慶將凱琳的感謝轉發給徐南平,又向凱琳轉達了來自徐南平的真誠祝福。凱琳非常激動地回復:“非常感謝!我剛剛打電話給我的母親轉告您和徐副部長的問候,我母親非常激動,她流著眼淚開心地說,非常高興能得到來自中國的關心和祝福。謝謝你們的善良和友好,這對我和我的家庭非常重要。”
  事實上,作為江蘇省產業技術研究院在海外參與設立的多個離岸孵化機構之一,中丹創新中心是丹麥第一個以中國為主題的孵化器。2019年5月,徐南平到丹麥訪問時曾在劉慶的陪同下到中心參觀,與凱琳見過面。“熟人”徐南平的話,給凱琳選擇中醫藥治療吃了一顆“定心丸”。
  當然,凱琳能在哥本哈根“邂逅”中醫藥,更得益于我國傳統醫藥一直在積極地“走出去”,大批中醫藥工作者奔赴海外懸壺濟世。
  據為凱琳治療的周鵬彥醫生介紹,他出身于中醫世家,從1990年起,就一直在丹麥從事中醫治療及教學工作。疫情暴發以來,當地尋求中醫藥治療的人“一下子多了很多”。他採取“一人一方、辨證施治”的策略,按照“清肝潤肺、清熱解毒”的方向下藥,已經前後診治了五六十例新冠肺炎患者,“只要治療得早,效果都很好!”
  “20年前,歐美國家對中醫不是很瞭解。經常會有一些醫生打電話要求看我怎麼治療病人。”回顧自己海外行醫的數十年歷程,周鵬彥表示,近些年,這種情況已經沒有了,人們逐漸地認同中醫藥。特別是中藥完全採用植物作原料,在治療過程中幾乎沒有副作用,因此備受青睞。這幾年,甚至出現了一些耐人尋味的“怪現象”,當地西醫在生病時也來尋求中醫治療,比如有牙科醫生找他治牙疼,也有消化科醫生找他治結腸炎。
  當談及中醫藥在海外推廣面臨的難題時,周鵬彥說,從歐盟以外的國家和地區獲得中藥材比較受限,因此只能用一些在當地能獲得的原材料配入方子。這大大限制了治療範圍,有很多疾病苦於無藥而終止治療。“我想這個目前還是一個很難解決的問題。”
  幸運的是,這並沒有嚴重影響對新冠肺炎的診治。日前,凱琳告訴科技日報記者,她的母親、女兒和丈夫的治療效果非常好,已經基本上痊癒。她本人還在繼續治療,身體正逐漸恢復,症狀也逐步減輕。
  凱琳對使用中藥治療很有信心。她對劉慶說:“我將繼續服用中藥,並盡我最大努力儘快恢復健康。全世界都在艱難地抗擊疫情,請帶回我的敬意,允許我表達作為西方人對中國政府高效抗疫的欽佩和讚歎。”
https://imgbb.com
中為凱琳
https://news.sina.com.cn/gov/202 ... p;tj=none&tr=12
周鵬彥表示,。。。。
.......
這幾年,甚至出現了一些耐人尋味的“怪現象”,當地西醫在生病時也來尋求中醫治療,比如有牙科醫生找他治牙疼,也有消化科醫生找他治結腸炎。

旁觀者 發表於 2020/4/28 01:16

以我既經驗, 一睇便知是
 據為凱琳治療的周鵬彥醫生介紹,他出身于中醫世家,從1990年起,就一直在丹麥從事中醫治療及教學工作

等我又睇睇呢個周鵬彥中醫係乜料先:

丹麥又真係有個周鵬彥
https://www.chinacenter.dk/
佢既網頁亦介紹佢係針灸, 唔係中醫。

睇佢既自己介紹...笑死咗

第(1)個笑點:

中國傳統針灸師,中醫教授和詩人周鵬彥的歷史可以追溯到周朝(公元前1100-221年)皇帝周文王的家庭,這是一個中醫家庭。 該家族現已與中草藥和針灸行業保持了不懈的合作,至今已有86代人。

佢呃鬼佬哩, 以為姓周就同周朝周文王認親認戚,
試問有邊家既族譜能追朔到周朝? 咁很勁!
周朝係公元前1100年, 點數...到現在都唔止86代.

笑點(2)

当代著名诗人周鹏龑(亦作周鹏彦); 乳名:周吉书; 字:翔天; 号:竹园居士; 亦称:周竹园。笔名:野草;

Name in english: Joe Zhou。曾用:小草;高原等笔名发表过不少作品。1966年7月15日出生在中国大陆一个中医、文人世家。1984年留学美国纽约,开始以笔名 野草在海内外发表作品。并创办原“北京学生诗社”任社长兼总编辑,在海外发行诗刊《春韵》和词刊《芳草天涯》对在海外弘扬中华文化做出巨大贡献。后随其瑞 典女友前往西欧。曾在伦敦,柏林等地求学。 1988年在西欧考察, 1990正式定居于丹麦王国哥本哈根,在ECC任教,教授企业文化。并开办了两家诊所。同时经营一家投资咨询公司,做远东投资咨询和培训。

一個又做中醫, 針灸,兩間診所, 教學, 辦投資咨詢, 又寫詩。。。
一個人同時做到咁多瓣, 超勁!
(呢啲係典型移居海外華人既情況, 搵唔到一份正職, 乜都做, 無一樣係全職,
是高級一點的散工而已)

你呢個旁觀者對網上流料既免疫能力真係低,
等我摸摸你個腦筍, 等佢生得埋一點。

------

條罅都好大條吓, 睇怕要塞條棍去填一填
以我既經驗, 一睇便知是
beebeechan 發表於 2020/4/28 02:24

見旁兄今次唔放錄音帶,認真咁講咗啲正經嘢,所以我都認真講幾句。

1)我哋講緊嘅係中醫同科學嘅關係問題,嗰篇哥本哈根報道根本冇觸及呢個point,成篇嘢而依哦哦毫無中心唔知講乜,淨係聽到佢話『中醫好中醫勁!』
2)中國宜家大力推緊中醫醫武漢肺炎,呢個胡記者都唔知係咪受周中醫邀請去丹麥旅遊兼寫篇鳝稿還下人情兼食住條政治水。皆因篇嘢太流啦!令我好自然根據經驗產生呢個懷疑。
3)張科技日報係大報定係擺喺街邊都無人攞嘅免費嘢?個記者有冇讀過書?定係小學都未畢業?因為太流啦!我都冇心機fact check啦!我有個大陸親戚『記者』就係集齊呢幾個問號元素於一身,久唔久醒篇佢自己寫嘅鳝稿俾我睇,所以我一睇丹麥篇嘢就聞到過陣除。
他採取“一人一方、辨證施治”的策略,按照“清肝潤肺、清熱解毒”的方向下藥,已經前後診治了五六十例新冠肺炎患者,“只要治療得早,效果都很好!”

佢手上有咁好既藥方,點解唔公諸於世,
全球已有20萬人死於此症啵,
條藥方就收收埋埋。。。只係吹「好有效」,
醫棍尾巴露哂出嚟

呢啲人唔係發揚中醫,
只係會令「中醫」更蒙羞
他採取“一人一方、辨證施治”的策略,按照“清肝潤肺、清熱解毒”的方向下藥,已經前後診治了五六十例新冠肺炎患者,“只要治療得早,效果都很好!”

哇,,,,全球既醫院診斷新冠人既醫護人員都著哂防護裝備㗎喎,
呢位真係神醫,
無罩無衣下用手摸病人,打打脈。。。。有金剛罩護體,唔會被感染既。

唔知神醫點樣可以確診病人係新冠呢,佢有無化驗所做後勤既呢?

有邊個確診咗既丹麥人唔係被立即隔離,入ICU。。。。仲咁得閒去睇中醫既?

@旁觀者
唔知啲人發覺自己係咁係低B,無腦,信埋啲網上流野,仲四圍貼,左傳右傳,
會唔會有「撼頭埋牆好過勒」既羞恥之心既呢

(你就一定無架哩,我只係問問正常人會唔會唶)
神父話領咗堅振既教友有聖神七恩,
其中有智慧,聰敏。。。。

我本來都唔係好信,
不過。。。。同旁觀者泊埋一比,
有好似幾真咁
都有啲信信地勒
佢唱嚟唱去都係過隻歌, 人地會記得佢既又係只得過隻歌,呢樣係事實
beebeechan 發表於 2020/4/28 00:11

你只可以講呢個只係你所認知既事實,並不能代表客觀事實係咁。
個版又好似俾人搞哩。。。

在線人多, 點擊卻少, 不對稱
beebeechan 發表於 2020/4/28 00:16

有來自中國的traffic,不知是駭客還是解禁。

Top Traffic Countries / Regions
Last 24 hours
Country / Region        Traffic
United States        19,713
China        13,589
France        8,940
Hong Kong        7,366
Canada        3,412
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你信移鼠啲啥呢?
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬 ...

還是鍾意邊間屋就入去住,唔使理屋主同唔同意?

有問你借貸嘅唔好推辭?
旁觀者 發表於 2020/4/21 00:42

經文請問
谢谢兄仁
    新“丹麥神話”:中醫藥救了凱琳女士一家
新浪新聞綜合2020年04月27日          來源:科技日報
記者 胡定坤
  4月13日,江蘇省產業技術研究院劉慶院長收到一條特殊的留言,它來自丹麥首都哥本哈根的合作夥伴“中丹創新中心”主任凱琳·維斯·安科斯提娜(Karin Vith Ankerstjerne)女士。

繼續 fact check , 睇下旁觀者點樣蠢笨如猪.

引文說是 新浪新聞綜合 4月27日引用科技日報的一則....
即是『新“丹麥神話”:中醫藥救了凱琳女士一家』報導在4月27日前曾在科技日報出現過。

內文說『4月13日,江蘇省產業技術研究院劉慶院長收到一條特殊的留言』
也是說科技日報報導應在4月13日之後。

由13日-27日。。。。這個時框, 
睇睇科技日報這幾日的報導:

http://digitalpaper.stdaily.com/http_www.kjrb.com/kjrb/html/2020-04/28/node_2.htm

右上角『按日期查閱』,查科技日報由13日-27日的內容, 
没有一條是『新“丹麥神話”:中醫藥救了凱琳女士一家』
根本就係無咁既事。

旁觀者講耶穌時就識得話人係神棍, 
睇網料時就唔知乜係網棍, 
屎窟㝫中門大開俾人一野挺入咁。

自己仲幫埋人呃蝦條。
高級模式 | 發新話題
換一個