返回列表 回覆 發帖

9分鐘了解宗教有什麼樣的貢獻

9分鐘了解宗教有什麼樣的貢獻宗教已經在人類社會流傳千年究竟這個東東帶來什麼好處沒有宗教世界會變得更好嗎?看完影片後你就會明白囉

https://www.youtube.com/watch?v=XCmyPgG8U9M

這位蒟蒻兄講出了匪夷所思的情況,就是移鼠屌自己老母,卻生出了自己!正常人實在無法了解。
這位蒟蒻兄講出了匪夷所思的情況,就是移鼠屌自己老母,卻生出了自己!正常人實在無法了解。 ...
旁觀者 發表於 2020/5/17 04:47

唔難指出你呢個睇法點樣錯:

一道白光穿過三菱鏡, 出現紅橙黃綠青藍紫

你會說: 紅光即係藍光? 黃光即係紫光?
紅就係紅, 黃就係黃, 你㿢未?

聖父聖子係同一個神, 但唔係一樣既,
就如紅光, 藍光都係來自同一個光束

想學野就正正經經學, 
唔係聽聽埋埋啲唔三唔四既人講神學
為解釋「上帝是神、耶穌又是神,但卻只有一個神?」而創作出來的「三位一體」,聖經無清楚解說,後人解極都解唔明白,仲用呢個「標準」用黎排除咗其他基督教思想,將佢哋打成「異端」,其實好鬼血腥架。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
仲用呢個「標準」用黎排除咗其他基督教思想,將佢哋打成「異端」,其實好鬼血腥架。
抽刀斷水 發表於 2020/5/17 21:45

三位一體難解釋唶, 
歷史就唔難啵。

歷史上那裡有因為爭三位一體就打起來的史實先?
16, 17世紀打得幾血腥既新教與羅馬教會, 都唔係因為拗三位一體唶,
佢地大家都信呢樣㗎喎。
仲用呢個「標準」用黎排除咗其他基督教思想,將佢哋打成「異端」,

其實三位一體, 係新教與天主教最易達成共識既信理嚟。
並不是導致分裂。
為解釋「上帝是神、耶穌又是神,但卻只有一個神?」而創作出來的「三位一體」,聖經無清楚解說,後人解極都 ...

好似用佢咁既思維來思考:
就是移鼠屌自己老母,卻生出了自己!

當然解極都唔會明
歷史上那裡有因為爭三位一體就打起來的史實先?
beebeechan 發表於 2020/5/17 22:21

BB仔,讀下書啦。
    宗教改革(1517)後,興起了質疑三位一體論的不同教派,它們或被斥為異端,或遭殺戮。
    阿明尼烏派Arminians,論點認為「聖父」在地位上,尊嚴上以及權力上,比「聖子」、「聖靈」,更為崇高。1618年,奧蘭治親王和尼德蘭北方省份的執政摩里斯,召開有歐洲各國新教代表參加的宗教會議,會議將阿明尼烏派定為異端,並懲處了二百多位該派領袖,其中奧登巴恩維爾特,被公開斬首。(見百度百科.阿明尼烏派)
https://baike.baidu.com/item/%E9 ... C%E4%B9%8C%E6%B4%BE
    一位論派unitarianism,是否認三位一體和基督的神性的基督教派別。
    此派別強調上帝只有一位,並不如傳統基督教相信上帝由三個位格(即聖父、聖子和聖靈)組成。由於“三位一體”這詞並沒有在《聖經》上出現,三位一體論只是通過根據經文的上下文及前後聯繫推理,到西元四世紀後的大公會議才確立,是故受到一位論派所質疑。早在尼西亞會議中,主張上帝只是一位和耶穌不具有完全的神性的論調(由阿里烏派提出)就曾被教會定為異端。
    直到宗教改革時期,強調《聖經》為信仰的唯一根據,再次提倡“一位論”。但隨即遭到天主教反對,而新教的主要改革家馬丁·路德、加爾文和慈運理等都加以反對。當時,任何人如果支持“一位元論”都會被迫害,有支持者曾因此而被捕、遭囚禁和處死。(見百度百科.唯一神教派)
https://baike.baidu.com/item/%E5 ... &fromid=5266663
當然解極都唔會明
beebeechan 發表於 2020/5/18 00:24

邪教之所以為邪,是因它有悖於傳統倫理道德。
    BB仔,既然你咁明,何不學移鼠?
據我的理解,聖父、聖子及聖靈三位一體的確是耶穌的親自教導,但耶穌講的不多。例如,耶穌就沒有對所有人講,聖靈是陰性的。聖靈是陰性的,指大地之母及耶穌的親生母親,是耶穌的重要的教導。這個教導只在早期基督宗教流傳過。

耶穌亦親自宣說,他是神的兒子,由神創造,並與神同一體性。因此,耶穌同時是人也是神。
BB仔,讀下書啦。
    宗教改革(1517)後,興起了質疑三位一體論的不同教派,它們或被斥為異端,或遭殺戮。
    阿明尼烏派Arminians,論點認為「聖父」在地位上,尊嚴上以及權力上,比「聖子」、「聖靈」,更為崇高。1618年,奧蘭治親王和尼德蘭北方省份的執政摩里斯,召開有歐洲各國新教代表參加的宗教會議,會議將阿明尼烏派定為異端,並懲處了二百多位該派領袖,其中奧登巴恩維爾特,被公開斬首。(見百度百科.阿明尼烏派)
旁觀者 發表於 2020/5/18 03:17

你呢帖真係仲衰過「丹麥中醫神話」。

小學雞學人講微積分三角幾何咁,唔識既以為你好醒,
有識之仕一睇:
根本唔係去 fact check ,一眼就睇到你係「講膠所」主席。
BB仔,讀下書啦。
旁觀者 發表於 2020/5/18 03:17

阿明尼派與新教分裂,都唔係因在三位一體上既分歧,
係佢地唔妥卡爾文講救恩係神預定,只預定給他所挑選的一小撮人。

都唔知應該係邊個要去多讀書
抽刀斷水及旁觀者的質疑並非空穴來風,睇到我頭都大埋。
對異端歷史有興趣的朋友,可看以下連結入門:

https://ffrf.org/outreach/item/12656-heresy
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
抽刀斷水 發表於 2020/5/18 21:27

我有興趣㗎喎

你都知我一向鍾意 fact check 一下先信㗎哩,尺尺之後,
又俾我發現呢頁
https://ffrf.org/outreach/item/12656-heresy
既作者: Barbara G. Walker 根本都唔係乜史學者,神學家嚟。

無錯佢係作家,不過又睇睇佢既專長寫作領域係乜先:

https://www.biblio.com/barbara-g-walker/author/8269
明顯神學唔係佢專長,或受過這方面訓練研究,佢寫編織先係長項。

佢文中所講既野,都係左抄右引其他反基,無神論者早講過既野。
血腥咪又係燒布魯特,燒塞爾韋特呢啲崎屎

好似話亞鼎爺突然唔講武打,唔講廚藝,去講打網球心得,你話又幾權威?
(所以,我無屣時間去睇過篇「長篇小論」勒)
搵啲好啲既介紹好喎
抽刀斷水 發表於 2020/5/18 21:27

其實你心想講乜, 咪直接講囉
唔使叫人睇呢睇擼, 然後估下你想講乜。
(又唔係一定估得啱)

男人老狗, 唔使咁隠晦既
搵啲好啲既介紹好喎
beebeechan 發表於 2020/5/18 22:03

研究神學既人即係吃教會碗飯,你想個結果點啫?難得有業餘無受金錢操控勢力操控既人去探討有關議題,係咪更值得珍惜咁呢?
太複雜!異端原來是天主教及基督教的超級禁區!踩中地雷者,無一倖免,會死於千刀萬鍋之下!

早期基督宗教(Early Christianity)的原貌的還原,已經跟異端拉近了一些差距。幸好現在提倡民主自由,天主教及基督教不再自把自為,才沒有把異端的主張者燒死或斬死或凌虐而死。真恐怖!

難怪旁觀者及亞瘋之流會這麼積極反對天主教及基督教。我就寧願專門研究佛學好過。
研究神學既人即係吃教會碗飯,你想個結果點啫?難得有業餘無受金錢操控勢力操控既人去探討有關議題 ...
抽刀斷水 發表於 2020/5/18 23:53

#15 既焦點唔係針對Barbara G. Walker係咪基督徒,係睇佢有無足夠既學術背景來說這些評論。

研究神學,聖經既人唔一定係食教會飯,由教會供養操控既。
呢位人兄就係幾有名氣既神學家,對經文有一定躦研。
不過,佢唔係信耶穌既,而且仲係反反地基。

係佢幾本著作中,對教會中世紀打壓異端事上,都無濫用「血腥」,「殘暴」呢啲在網絡上被反基仔常引用既字眼。
高級模式 | 發新話題
換一個