返回列表 回覆 發帖

不可將猶太教、天主教、伊斯蘭教混為一談

沉默是金嘛!而且,我也不習慣罵人。

這裡的網友都喜歡看雙方罵戰。一方是旁觀者及leefeng。另一方是beebe ...
哈佛專家 發表於 2020/6/8 08:29

哈佛專家你講嘅同事實不符,我以前曾經因應呢個討論區網友嘅討論風格去嬉笑怒罵,出言輕佻,收尾發覺唔妥,我已經道咗歉唔再咁樣做啦。唯一例外嘅一次就係睇到leefeng企喺港獨同賣國嘅立場對中國被肢解以及幾十萬同胞被虐待殘殺嘅事實歡呼喝采話係好事,我忍唔住提出抗議,叫佢懸崖勒馬回頭是岸。
有時見啲反基網友提出一啲好似有邏輯性嘅問題,我就希望大家喺反駁金字塔嘅上層討論下咁囉,點知次次到最尾佢哋都係走返落下層是尿屁毛謾罵詛咒,仲講到明自認佢哋係咁樣嘅人,仲強調呢個論壇係吐痰區而唔係討論區噉話,無一例外。咁仲有乜嘢意思呢?唔好話罵戰,討論都冇空間啦,屎尿屁毛痰咁臭咁核突,我就笑唔出哈哈哈啦,更遑論討論罵戰,就當人間觀察算囉。
或者係因為對天主教及基督教反感,至先會吐痰啫。你唔好咁嚴肅啦!有時可以討論一下就討論吧!有時就學beebeechan同沙文兩位風花雪月一下算了,唔好對呢個討論區有好高期望。

本來,呢個討論區超多無神論者。結果因為我這個哈佛專家這個佛教徒的介入,變成無神論者、基督徒和佛教徒互相爭鳴的地方。旁觀者對禪宗曾經有興趣,屬於半個佛學研究者,但不是佛教徒。佢對基督教及天主教都幾有研究。我無佢咁叻囉!
唔爭在評論埋小弟丫。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
佢對基督教及天主教都幾有研究。我無佢咁叻囉!
哈佛專家 發表於 2020/6/8 16:24

佢唱嚟唱去都只不過係:父子不和,恨A恨B,殺曱殺丁,代代含恨之類。。。唔見得有乜研究
佢睇聖經仲多過我喎!我比較多看天主教的教理部分。
基督邪教本來就全基於恨,講來講去都係殺滅世人、殺滅親族,没其他好講。
或者係因為對天主教及基督教反感,至先會吐痰啫。你唔好咁嚴肅啦!有時可以討論一下就討論吧!有時就學beeb ...

[img][/img]

你睇下呢個圖,如果冇能力企喺金字塔上層展開邏輯辯論,搵出真理,以下要走去底層謾罵詛咒人身攻擊,咁樣嘅討論你認為有意思?反唔反感同有冇理智係兩件事,風花雪月有違我嘅信仰立場,難道風花雪月同你相信嘅五戒十善冇抵觸?
基督邪教本來就全基於恨,講來講去都係殺滅世人、殺滅親族,没其他好講。 ...
旁觀者 發表於 2020/6/9 04:05

擘大口亂咁嗌。。。。。叫床咩!
無啲根據。

聖經中,kill  這個字,出現了127章句中。

love 呢?

出現過334次。

有圖有真相。

無圖係亂唱

「没其他好講。」套在你上最貼切
佢睇聖經仲多過我喎!
哈佛專家 發表於 2020/6/9 04:03

佢咪如鹹濕佬上網,睇嚟睇去都係四仔網址。

佢睇聖經只係睇殺,恨,姦
妖書講來講去都係呢啲,重有乜吖。
妖書講來講去都係呢啲,重有乜吖。
旁觀者 發表於 2020/6/9 22:02

就放咗係你頭頂 #48, 你都睇唔到哩

經上講得岩: 有啲人係有眼不能看嘅

耶穌教徒不敢正視耶穌教的腐爛,
只能扮斯文地請求討論,友善的表面猙獰的內心!
一面與你商討,一面插你刀!
然後繼續在中國地方傳銷耶穌來迷惑無知!
這些教徒個個都是包藏禍心的偽君子,不用妄想他們會真心愛中國!
他們寧願做以色列耶穌隻畜生奴才也不願做中國的人的。

「賣國賊都是耶穌教徒!信了耶穌教的必賣國!」
就放咗係你頭頂 #48, 你都睇唔到哩
經上講得岩: 有啲人係有眼不能看嘅 ...
beebeechan 發表於 2020/6/10 00:42

一個精神病人嘅胡言,正常人根本唔知你(口翕)乜。
一個精神病人嘅胡言,正常人根本唔知你(口翕)乜。
旁觀者 發表於 2020/6/11 02:44

咁呢幾個月你一定好唔正常, 因為你日日都嚟同我胡言

買張機票去丹麥睇睇嗰個中醫哩.
哈佛專家你講嘅同事實不符,我以前曾經因應呢個討論區網友嘅討論風格去嬉笑怒罵,出言輕佻,收尾發覺唔妥 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/8 15:34

佢只係對你嘅主觀感受有所誤解,唔駛講到與事實不符咁嚴重。

或者係因為對天主教及基督教反感,至先會吐痰啫。你唔好咁嚴肅啦!有時可以討論一下就討論吧!有時就學beeb ...

大家都不過係過客,好玩上多啲嚟,唔好玩唔嚟就係。
佢只係對你嘅主觀感受有所誤解,唔駛講到與事實不符咁嚴重。

大家都不過係過客,好玩上多啲嚟,唔好玩 ...
龍井樹 發表於 2020/6/11 08:46

玩唔玩同好唔好玩冇乜關係,我不嬲都冇帶住玩嘅心情上嚟,而係上嚟學習同研究,學習嘅過程要設論題、做功課、做實驗等,反駁金字塔就係一個實驗,經過多次相同嘅實驗令我對結果確信無疑噉啫,所以,論證階段已經完成,咪可以轉為觀察同欣賞囉,而且可以利用實驗客體嘅特性同行為趨向去幫助事情發展得順利啲,人類歷史就係喺咁樣同大自然嘅互動中發展起來嘅。
耶穌教徒不敢正視耶穌教的腐爛,
只能扮斯文地請求討論,友善的表面猙獰的內心!
一面與你商討,一面插你刀 ...
leefeng 發表於 2020/6/11 01:08

[img][/img]
玩唔玩同好耐冇乜關係,我不嬲都冇帶住玩嘅心情上嚟,而係上例學習同研究,學習嘅過程要設論題、做功課、 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/6/11 09:39

虛無飄渺不著邊際,完全唔知你想講乜...

玩嘢同學嘢,原本就冇衝突。你响度自己閉門造車,根本唔會學到乜嘢。討論區如果冇咗討論,本身就已經係失敗。去一個失敗嘅討論區學嘢,本身就似係玩緊嘢。
大家都不過係過客,好玩上多啲嚟,唔好玩 ...
龍井樹 發表於 2020/6/11 08:46

你最近嚟多咗,係咪覺得幾好玩?
定係聞到啲屎尿屁,嚟睇吓係咪爆屎渠?
你最近嚟多咗,係咪覺得幾好玩?
定係聞到啲屎尿屁,嚟睇吓係咪爆屎渠? ...
beebeechan 發表於 2020/6/11 10:05

呢個網無過濾功能,但我個腦會自己過濾:"時運高睇唔到睇唔到..."
高級模式 | 發新話題
換一個