返回列表 回覆 發帖

驚堂木的擊案聲

瑪竇福音二十五章,耶穌用十個童女的比喻,教導我們要智慧地生活,應利用此生有限的時間為未來在天國的生活善作準備:

『那時候,耶穌給門徒講了這個比喻,說:
「天國好比十個童女,拿著自己的燈,出去迎接新郎。她們中,五個是糊塗的,五個是明智的。糊塗的,拿了燈,卻沒有隨身帶油;而明智的,拿了燈,又在壺裡帶了油。因為新郎遲遲未來,她們都打盹睡著了。
「半夜,有人喊說:新郎來了,你們出來迎接吧!那些童女於是都起來,裝備她們的燈。糊塗的,對明智的說:把你們的油,分些給我們吧!因為我們的燈,快要熄滅了!明智的回答說:怕為我們和你們都不夠,更好你們到賣油的地方,為自己買吧!
「她們去買的時候,新郎到了;那準備好了的,就同新郎進去,共赴婚宴;門於是關上了。後來,其餘的童女也來了,說:主啊!主啊!給我們開門吧!新郎卻回答說:我實在告訴你們:我不認識你們。
「所以,你們應該醒寤,因為你們不知道那日子,也不知道那時辰。」』(瑪竇福音25:1-13)

以上這段福音最震撼的一句是『門於是關上了』,關門時『砰』的一聲,有如古代驚堂木及現代法鎚的敲擊桌案之聲,那是耶穌基督的最後判決!

可以想像門關上後門外此起彼落的哀呼切齒之聲,但那不是天主耶穌基督所願聽到的,因為祂『不願任何人喪亡,只願眾人回心轉意』(伯後3:9),『因為他願意所有的人都得救,並得以認識真理』(弟前2:4)。

趁現在那大門仍未關上,我們應該趕快添滿自己的油壺內的燈油。
移鼠話:有叩門的,就為他開門。
   而家又砰一聲關上門,究竟你移鼠那一句話係「真理」﹖

驚乜鬼堂木吖?
一陣又話耶穌任何情況之下都會開門比你?
一陣又話『砰』的一聲,耶穌關門大吉?
神又係你把口?鬼又係你把口?
傳教都傳得特衰過人既?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
瑪竇福音二十五章,耶穌用十個童女的比喻,教導我們要智慧地生活,應利用此生有限的時間為未來在天國的生活
...
『不願任何人喪亡,只願眾人回心轉意』(伯後3:9),

『因為他願意所有的人都並得以認識真理』(弟前2:4)
【谢谢先生】逃出魔幻紀 發表於 2020/11/14 16:31
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13877&extra=page%3D1【【谢谢先生】van 逃出魔幻紀 】

兒子們相繼致命,最後母親也致了命。』(瑪加伯下7:1-41)

。。。。。。如此虔诚
。。。。。。如此惨死,都。。。。。。

救又没有

狗又没有

‘’狗‘’又没有
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
這個新郎冇我咁有生活智慧,我記得我洞房嗰晚係自己帶電筒嘅。(因為諗住夜半挑燈有心作竀粧)小登科梗係應該好似我咁自己帶住盞燈行路。一味依賴人就實冇自己盡自己嘅力量咁可靠。自己冇燈,未行到新房門外corridor都pk咗啦。童女迎接一個流緊鼻血嘅新郎,五個冇油童女mit爛條底褲幫佢包紮傷口,功勞仲大。直頭功蓋三分國。
所以話阿穌係retarded。諗埋曬尐scenario零舍儍儍更更。
Don't know where God is but the Devil is in the details

有新娘半夜來拍門,你唔開門﹖正戇鳩!
這個新郎冇我咁有生活智慧,我記得我洞房嗰晚係自己帶電筒嘅。(因為諗住夜半挑燈有心作竀粧)小登科梗係應該 ...
沙文 發表於 2020/11/16 22:16
你要電筒代你洞房?
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
此事說來話長。容我慢慢解釋。其實係嗰晚有個兄弟jut畀我,係都要我帶。

佢話,佢發現有尐女仔好蠱惑,明明已經冇咗隻豬,就特登揀尐深紅色牀單。如此,落紅就冇咁覺眼。您知啦,執完一劑, 張床單梗濕濕地一撻撻,深紅色就好難分係血定水,咁就過到骨。
兄弟嘅初夜就係咁畀老婆蒙混過關。後來佢愈諗愈氣頂, 同好多朋友傾訴,原來好多人都有相同經驗。

因此佢送支電筒過我,等我照住來驗,咁就較為清楚。

當然,佢唔知我老婆隻豬其實一早已畀左我,我見佢盛意拳拳唔好意思推辭, 我只用電筒照住行路。

Don't know where God is but the Devil is in the details
講到婚禮中的生活智慧,小弟都仲有一些想法同大家分享。

婚禮有活潑的花仔花女平添喜慶氣氛,但早上行禮時最好,到了夜睌仍要童女佇侯新姑爺,一者兒童、teenages太夜瞓對健康唔好,又恐怕會躭誤學業。

其實為了照明,可以用garden torches.嫌十支唔夠棟多十支又点話? 童女可以早睡早起,對學業、成長都大有裨益。

生活智慧嘅真諦係多為兒童設想,instead of 要為數甚多的童女提供不必要服務。
此事說來話長。容我慢慢解釋。其實係嗰晚有個兄弟jut畀我,係都要我帶。

佢話,佢發現有尐女仔好蠱惑,明 ...
兄弟jut畀我,係都要我帶。

佢話,佢發現有尐女仔好蠱惑,明明已經冇咗隻豬,就特登揀尐深紅色牀單。如此,落紅就冇咁覺眼。您知啦,執完一劑, 張床單梗濕濕地一撻撻,深紅色就好難分係血定水,咁就過到骨。
兄弟嘅初夜就係咁畀老婆蒙混過關。後來佢愈諗愈氣頂, 同好多朋友傾訴,原來好多人都有相同經驗。

因此佢送支電筒過我,等我照住來驗,咁就較為清楚。

當然,佢唔知我老婆隻豬其實一早已畀左我,我見佢盛意拳拳唔好意思推辭, 我只用電筒照住行路
沙文 發表於 2020/11/17 07:46
老大之兄弟,应习近杨过或老大:不计较女朋友/////////|\\\\\\\\\太太隻豬是不是一早已畀左自己
我把口雖話不計較,其實心底深處都難免有一絲芥蒂嘅。道理同諗住買架新車,點知買返來一睇odometer原來已被人揸過一樣。好在我老婆獻身嗰晚我詳細inspected過,佢確係玉潔冰清咁畀我嘅。
但楊過就唔同,小龍女畀尹志平搞之前已非完璧。請睇下完事之後嘅描述:

"楊過一愣之下,更是不知所措,眼見她白衣的背影漸漸遠去,終於在山道轉角處隱沒,不禁悲從中來,伏地大哭。"

小龍女白衣勝雪,照理,片片落紅應如司馬昭之心一樣,點解目光如炬鑑秋毫嘅大俠會睇唔到嘅呢?
莫非大俠青頭仔始終閲世未深?同理,耶穌亦係未娶過老婆,在我等有老婆人仕(有些網友可能仲結過幾次婚添)面前大談新郎新娘乜乜物物,簡直係班門弄斧。

由於缺乏經驗,耶穌講這個夜歸人新郎scenario有不少漏洞,考下各位觀察力, 您數得出幾多個呢?(to be continued)
我把口雖話不計較,其實心底深處都難免有一絲芥蒂嘅。道理同諗住買架新車,點知買返來一睇odometer原來已被
...

小龍女畀尹志平搞之前已非完璧
沙文 發表於 2020/11/18 05:48
???!!!details ?Please.
瑪竇福音二十五章,耶穌用十個童女的比喻,教導我們要智慧地生活,應利用此生有限的時間為未來在天國的生活
...

『不願任何人喪亡,只願眾人回心轉意』(伯後3:9),
逃出魔幻紀 發表於 2020/11/14 16:31
基督教 -

滿口仁義道德【『不願任何人喪亡,只願眾人回心轉意』(伯後3:9)

滿手血腥尸骨【基督親手:洪水蓋世,天火焚城】
我把口雖話不計較,其實心底深處都難免有一絲芥蒂嘅。道理同諗住買架新車,點知買返來一睇odometer原來已被 ...
【谢谢老大】沙文 發表於 2020/11/18 05:48
设非处女,亦是好女。
???!!!details ?Please.
上流寄生族 發表於 2020/11/18 00:14

Told already. If there was proof of virginity, it should be somewhat noticeable on her snow white jumper dress.

--------------------------------------------------------------------------------------------
童女的燈油:
“天國好比十個童女,拿著自己的燈,出去迎接新郎。她們中,五個是糊塗的,五個是明智的。糊塗的,拿了燈,卻沒有隨身帶油”

婚禮要用嘅嘢,有wedding planner負責統籌。唔會叫童女帶埋“自己的燈”來打工,燈油這些consumables亦唔會要工人自己出錢買,咁様剝削童工。

所以,耶穌唔駛講第三句我就知道佢一定未娶過老婆,Dan Brown錯了!不止如此,佢直情缺乏基本社會經驗。如果係試過主持婚禮嘅牧師都會知這些婚禮常識,衰在連主婚佢都未做過。而且,佢未打過工又冇做過老闆,否則唔會咁不通世務。
燈油係乜嘢油?
生活智慧好重要的一環,就係識執生。
冇燈油要出街買?其實,燈油同cooking oil係同一樣嘢:
https://kknews.cc/photography/q2eeq2g.amp

當時舉行緊wedding banquet. 您慌廚房會冇油咩?入去不5桶出來都得啦,死蠢!
我唔係話童女死蠢,童女係無辜嘅。我係話作這個比喻嗰條茂利死蠢咋。
7-11

除咗燈油根本可以入廚房攞之外,點解我咁唔recommend出街買呢?

大家睇下呢個係咩鐘點:"因為新郎遲遲未來,她們都打盹睡著了。"

已是"夜闌臥聽風吹雨,鐵馬冰河入夢來"的時分。

世上幾時開始有7-11通宵營業呢?答案係主後1962年。所以,唔係我對主耶穌有咩偏見,専登搵嘢抽稱佢,而係事實上,就算糊塗童女出街都買唔到。

主耶穌這個比喻,根本係total BS.
耶穌聖/性經里的所有比喻,根本係total BS!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 18# leefeng
但係就當正佢真係好睿智咁攞黎lecture我哋。都有一點娛樂性嘅。

除了娛樂之外,雖然比喻係廢嘅,但為了支持環保,都可以廢物利用。我們用它來練習一下危機處理crsis management.問題發生了,如何將damage控制到最小範圍。

假設您係其中一位糊塗童女,您會點様做呢?我先!

我就唔會聽明智童女點紅點綠,就算連廚房都冇油,試下出街買,都唔駛5個一齊去,派一個童女負責買返來咪得咯,其餘4個就賴死唔出去,咁,新郎最多都係唔畀一個童女入屋,總好過耶穌suggested嘅方法,5個一鍋熟。
但小弟囿於才智未能經天緯地,我諗出來的方法始終都要犧牲一個童女,不算盡善盡美。各路英雄有乜高見可以救佢呢?
回覆  leefeng
但係就當正佢真係好睿智咁攞黎lecture我哋。都有一點娛樂性嘅。

除了娛樂之外,雖然比喻係 ...
沙文 發表於 2020/11/20 01:10

性經裡面的比喻真是爛到cheap,寫的人個腦都係豬腦,一腳牛屎的人!
燈一盞咪夠囉,照條路啫。

在呢個比喻裡,又睇見基督教自私的本性;
《 明智的回答說:怕為我們和你們都不夠,更好你們到賣油的地方,為自己買吧! 》
基督教在教育信徒要自私,“我有既野,點解要分比你?”,自私叫明智???

如果基督教唔係立心用自私自利的比喻來教壞人,
應該咁寫:五個明智的童女對五個糊塗的說;不要緊,大家一齊行啦,反正五盞油燈已經夠照明了!
(內容亦是五盞油燈攪惦,不是嗎?)

呢個所謂比喻,只讓人睇到基督教的自私自利性質,沒有互相幫助和關懷。
我可以去婚宴(天堂)就ok啦,話之其他的有冇得去?

呢d咁既比喻,睇睇埋埋會壞腦,久而久之,個個基督教徒變成一隻二隻自私自利的喪屍,為了自己利益可以推其他人去死

.
高級模式 | 發新話題
換一個