返回列表 回覆 發帖

「轉載」烏合麒麟漫画家

錢學森夠係美國my country啦,咪一樣返回中國出力!why?

因為要研究畝產唔知幾多萬擔如何合乎科學

沙文 發表於 2020/12/3 13:54

錢學森啵,你up乜東東呀?
導彈之父錢學森幾時開始種田架?
您真係半桶水又畀人呃咗?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 18# leefeng
唔出奇。我都識得有尐朋友驚鬼佬。
回覆 21# leefeng
係呀,錢學森。您唔知佢發表過呢尐學術論文哩。
回覆  leefeng
係呀,錢學森。您唔知佢發表過呢尐學術論文哩。
沙文 發表於 2020/12/3 14:46

係咩?你咁叻?
證明你冇比人呃,比條Link來學下野!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng
唔出奇。我都識得有尐朋友驚鬼佬。
沙文 發表於 2020/12/3 14:44

我唔怕鬼佬既,更不怕鬼,只怕吊毒㽼既homeless啫!

.
回覆 24# leefeng
好易摷, 您咁醒, 而家先開始學亦未為晚也
回覆 25# leefeng

咁又係, 話晒學歷都高尐, 可能遲尐有PhD添
https://war.163.com/photoview/00 ... #p=65BKDK9P00AN0001
不過我其實直至1949.9.30仍然都幾鍾意貴國嘅
沙文 發表於 2020/12/3 13:32

國家的觀念,應該將一片土地與執掌這片土地的政權分開來說。
    執掌這片土地的政權可能專制極權、禍害百姓,我們可以不認同。但這片土地是我出生的地方,它長我育我,卻不能不感恩。
係5000年
leefeng 發表於 2020/12/3 14:05

中國歷史,若以信史而言,是以前八四一年為準,那年也就是周公、召公共同執政的「共和元年」。自此,中國歷史才有了確切的年份記載,完全進入信史時代。
國家的觀念,應該將一片土地與執掌這片土地的政權分開來說。
    執掌這片土地的政權可能專制極權、禍害百姓,我們可以不認同。但這片土地是我出生的地方,它長我育我,卻不能不感恩。
旁觀者 發表於 2020/12/3 23:57

C兄字字鏗鏘!
虾,總是冇人肯去思考,沒有祖先就沒有我們,祖先就是來自這片土地。
我們不是石頭爆出來的,但某些人移民去了外國就自以為自己出生在外國,
祖先也應該是外國人,呃,或者根本祖先也是從外國的石頭爆出來的!
唔知一個二個姓乜?佢地可以考慮兩三代之後,記得叫孫子孫女把姓氏乜丟了,
一次過把中國祖宗十八代的痕跡抹掉!

不過到時囉喎,所謂孫仔孫女:“my last name??????” Oh,肯定係姓Stone啦 !Grandpa? Chinese? Oh, no no no”
連孫仔孫女都冇埋,有乜證明佢地有後代呢?

我們認識的外國朋友更熱衷於尋根Family Tree,祖先是什麼國家的人,必定帯子女返回該國認祖歸宗,這一點,值得華人學習。

.
中國歷史,若以信史而言,是以前八四一年為準,那年也就是周公、召公共同執政的「共和元年」。自此, ...
旁觀者 發表於 2020/12/3 23:58

若只追溯到商,就只有約3600年左右的歷史。
前16世紀-前11世紀:中國商朝。
前23世紀:中國堯命羲、和觀測天象,制定曆法,以366日為一年,置閏月以正四時。

再從已發現的最早城市良渚文化遺址算起約有5,300年。
如根據近代考古出土則發現3,300年前(前1300年)的甲骨文、4,500年前的陶文、約5,000年前至8,000年前具有文字性質的龜骨契刻符號。
由此有人說4000年,有人說4300年,亦有人說5000年!
個個都啱?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E5%8E%86%E5%8F%B2
回覆  leefeng
好易摷, 您咁醒, 而家先開始學亦未為晚也
沙文 發表於 2020/12/3 15:26

作出黎既野?点揾呀?

.
回覆  leefeng

咁又係, 話晒學歷都高尐, 可能遲尐有PhD添
沙文 發表於 2020/12/3 15:37

乜唔怕鬼/佬,又關學歷高低事?扮曬語焉不詳九唔搭八,即係你冇料答啦!

咁敏感有毒㽼既homeless外國人?
深圳版"蝸居":大學生露宿街頭起碼冇打針吊毒㽼要去搶卦?
深圳版大學生露宿街頭係等揾工做,
而外國版毒㽼homeless係唔想做工的人,等去打針屋上電!
好唔同架,乜你分唔清咩?

我不歧視毒㽼homeless的外國人,但無端端被佢地卜一野就不必啦!

基督教徒在維護基督教時就拼命搬中國的歷史和文化出來為基督教的矛盾和荒謬開脫!
一講homeless的外國人啫,就拿拿聲摷中國的北漂呀南漂呀"蝸居"大學生出黎擋?
離教之家果然臥虎盤龍!

.

唔駛擔心,貴國有基督教搞掂佢地https://christiantimes.org.hk/Co ... ;Charset=big5_hkscs
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔駛擔心,貴國有基督教搞掂佢地
沙文 發表於 2020/12/4 03:10

關懷???
傳教係馬?
2007年在深水埗楓樹街啵,香港啵!
拎個基督教的大本營香港出來擋?
2007年,中國從未知道基督教用盆菜宴來收攬人心,培訓黑暴禍國殃民咧!

哈?拎個基督教扮好人新聞出黎?搏傳教?

究竟你真實背景係反基督教害人吖?
或係你根本是基督教徒卧底,上黎幇抽刀個【離教網】趕走曬啲想來【離教的“貴客”] 架???

,
您回國能夠咁放心,都係因為基督教啫。祖國點巴閉,咪又係一樣大把教會。
Don't know where God is but the Devil is in the details
您回國能夠咁放心,都係因為基督教啫。祖國點巴閉,咪又係一樣大把教會。 ...
沙文 發表於 2020/12/4 03:42

嗱嗱嗱,咁快就擲條尾出黎啦?
N年我初來離教網,一講基督教啲衰野,你沙文就窒住曬,我當時都好唔明?乜你唔係支持離教網的元老咩?
點解下下同反基唱反調呢?
好在,我反基意志強,冇被你嚇走啫!
雖然有人解釋話呢d係你講話既style,
但係来離教者全都是心靈脆弱的人,比你窒兩野,個個都走夾唔抖咯!

哈佛話冇咗兩個貴客,離教網好慘咯?
睇黎抽刀應該向你問責,你咁多年來,用你既說話style窒走咗幾多想來離教網食盆菜的離教人呢?
做人千其咪玩撲索迷離,扮撐離教,實則係撐基督教先至得㗎! ?

冇厘立場,係幇唔到離教網開盆菜宴歡迎想離教的貴客的囉!

.
您回國能夠咁放心,都係因為基督教啫。祖國點巴閉,咪又係一樣大把教會。 ...

我回國能夠咁放心,係因為基督教在香港露出了猙獰既真面目,
讓我知道原來耶穌教係咁衰既,好在我冇貪餐爛鬼基督教盆菜,寧願返中國食全聚德同綠波廊咧!

我冇話中國一定好巴閉,不過有啲進步咁啦!
用10日就起間火神山醫院,能造世界上最長的橋,也能造世界上最高的橋。

有冇見到美加四處的路同橋溶溶爛爛咁呢?
交通擠迫,要加建一座橋,都未入流叫大橋,講足四年都未動工?真巴閉的基督教國!
當然啦,啲錢又要拎去開咗四年會經費咯,又要拎去打下中東小國咯,高官又要去渡假咯,打Golf咯,冇乜錢剩咧!

.

其實你紅字呢句真係有傳教之嫌,
即係話任何一個國家點巴閉都好,咪又係一樣大把教會?
離教者一見你呢句,好容易又驚嚇同精神衰弱,拿拿聲龜縮番入去耶穌既魔掌裡面架!
對離教者之家,你的說話style就在不經意之中做了「離教網」的趕貴客之千古罪人囉!

.
回覆 37# leefeng

乜您講嘢咁似我老婆,佢又係成日鬧鬼我好窒佢尐姊妹。
不過佢唔知道,尐姊妹其實好enjoy畀我窒嘅。有時仲夠膽當住我老婆面調戲我添。
高級模式 | 發新話題
換一個