返回列表 回覆 發帖

為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒?

因為基督教盡得他幕後主子撒旦的真傳

善於 “  偽裝  
原帖由 小妹 於 2008-2-17 07:35 發表

喂各位, 離晒題既...做乜o係度討論我教牧有冇教我「有強姦,冇焗賭」呢? 呢樣野唔重要喎!
因為係要回應您在post#6嘅發言咯。您唔教訓我地,我地點知原來您講嘢係唔重要嘅喎?
Don't know where God is but the Devil is in the details
「小妹」這個名字十分好聽,有嬌滴滴的感覺。

回答問題時間:

當翻開歷史,我們就會知道一場又一場的悲劇不斷地上演。有人說:歷史就像一個巨輪,不斷地循環。

當人類以為自己是萬物之靈,地球是全宇宙的中心,正反映人類的自大。以往世界各地許多地方都男尊女卑,亦曾大規模出現奴隷制度。

在細菌病毒傳染得厲害的時期,以為是有瘟神作怪。即使在黑死病年代,絕大部分人都認為是魔鬼在謀害世人。以上這些在現代人看來,那亦只是愚蠢的大多數而已。

一些自以為聰明的人,自以為可以倚仗著自己的聰明,卻往往逃不過X(稍後說明)。許多專業人士,包括律師、醫生、工程師等,在近代亦加入了轟動一時的奧姆真理教,再一次導致宗教慘劇。

我們身處的年代,自以為科技尖端、理性的年代,其實也只是歷史上其中的一段很短的時間而已。或者,在另一個二千年後,我們同樣地被未來的人視為愚蠢的人。

現代社會的人,物質豐富,受天災人禍的影響漸少;但相對來說,就缺乏愛的感覺,或者在高度結構性的社會中有一種迷失的感覺。

以「神會降災」、「苦難當作神的安排」等,就可滿足以前的人對不公平及災禍的接受。現在,「神是愛」、「耶穌就是道理真理生命」,充分地滿足了現代人的不足。

X是指甚麼,我想小妹能猜得到吧?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 23# 的帖子

其實,假設到咗「信移鼠大聖現象」持續夠了二千年,以上各位所講都唔係最終極嘅原因。
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 24# 的帖子

沙老大, 咁唔得wor. 唔該講o下真正原因la. 要有contribution ar....

回復 25# 的帖子

其實我一早發表過啦:世上只有兩條終極真理

您地冇人留心我的偉大哲學理論之嘛。
原帖由 沙文 於 2008-2-18 02:31 發表
其實我一早發表過啦:世上只有兩條終極真理

您地冇人留心我的偉大哲學理論之嘛。

what's your 兩條終極真理 ??

what's your 偉大哲學理論 ?? cheers ThANKye

原帖由 小妹 於 2008-2-18 00:15 發表
weakest:
seems that i didn't explain well enuf.....
it's not a matter of one's IQ or ability to think critically. The point is, NO ONE KNEW THE TRUTH(about the shape of the world at THAT time.)
Will  ...

My Fair Lady 小妹 ,

hi greeting good morning ,

couldest thou declare whether thou wert a Catholic or Protestant ?

cheers ThANKye bestrespects , pendragon

回復 27# 的帖子

拿,我一早話過:
http://exchristian.hk/forum/view ... 1238&extra=page%3D3

呢兩條真理之所「終極」,係因為如果有上帝的話,連上帝都服從。
今次此條thread涉及者,主要係第2條:Murphy's Law

大秦景教能屹立X年不倒,冇錯的確係一個唔合理嘅現象,但係,好在歷史從來冇保證過所發生的一切事都要合理。所以,大秦景教能屹立X年不倒,係因為things will go wrong in any given situation, if you give them a chance.世上事物唔會因為「本應」係咁樣就一定要係咁樣。除了大秦景教能屹立X年不倒之外,您身邊仲充斥著好多唔合理嘅事物。

例如,好似男人去游水就可以除大赤勒周度走,但女人則一定要戴bra,夠係唔合理啦,點解大家幾千年來眼光光睇住咁唔合理嘅現象而又偏偏改變唔到呢?
打火機比火柴先進,應該係火柴發明先過打火機,點解又唔係嘅呢?
既然信舊約經,就應該用Rosh hashanah做元旦,點解又唔係嘅呢?
一部用一百萬成本拍嘅戲,您用一百蚊買飛睇;咁點解一部用一億成本拍嘅戲,您又係用一百蚊買飛睇呢?
歷史就係合理同不合理、偶然性同必然性互相交錯之下嘅矛盾產品。您係唔駛或者未必能夠諗啲理由出來將佢合理化嘅。就算您能夠,最後您都會發現,個答係同「為何信移鼠大聖能苟延殘喘X年」係一樣嘅;而且佢每年都有權問一次,令人相當煩擾。

我嘅理論其實並不偉大,頭先係搞下氣氛啫,要睇真正偉大嘅理論,大師級的"The Years without rice and salt"論及事物之可能發展此問題係幾得意嘅。
睇完之後,大家又要討論「為何信模罕默德現象能屹立不倒或苟延殘喘1,397年?」,但至少可以問得準確啲。若然佢反問為何信移鼠大聖比信模罕默德多500年歷史,係因為真主見有人信移鼠大聖之後才派模罕默德降生糾正此錯誤;若問為何信移鼠大聖比信模罕默德人口多,係因為信移鼠大聖之人較為兇悍,歷年戰事中信模罕默德之人被殺較多。
原帖由 沙文 於 2008-2-18 06:40 發表
例如,好似男人去游水就可以除大赤勒周度走,但女人則一定要戴bra,夠係唔合理啦

我深信那些女人游水時是穿bikini,而不是戴bra,極度希望這只是沙文的手民之誤。

另外,沙文亦提出了一個重要的問題:為何其他宗教也能並存至今?是否亦同時印證了其他宗教的真實性?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 29# 的帖子

"若問為何信移鼠大聖比信模罕默德人口多,係因為信移鼠大聖之人較為兇悍,歷年戰事中信模罕默德之人被殺較多。"

Jungle Law...

回復 30# 的帖子
"我深信那些女人游水時是穿bikini,而不是戴bra,極度希望這只是沙文的手民之誤。"
我深信沙老大絕對無誤. 你唔好跣佢la. 俾人知道咗佢"幾千年來眼光光睇住"D女穿bikini, 家變都似...

妹妹仔,當你問穌哥乜事玩得到兩千年咁耐,有無同時問吓點解阿釋迦牟尼都屹立咗二千幾年咁耐呀?

http://tw.knowledge.yahoo.com/question/?qid=1005040908381
原帖由 沙文 於 2008-2-17 22:15 發表
「信移鼠大聖現象」之出現一定唔會早過佢首次還陽顯靈。因為「信移移鼠大聖」之內容包括還陽。
請提供資料予我方調查該日日期,以便决定計算到邊一日係「兩千年來」。
沙文兄,鼠年祝你早日信移鼠大聖!

所需資料如下:
來11:24 摩西因著信、長大了就不肯稱為法老女兒之子.
來11:25 他寧可和神的百姓同受苦害、也不願暫時享受罪中之樂.
來11:26 他看為基督受的凌辱、比埃及的財物更寶貴.因他想望所要得的賞賜。

回復 30# 的帖子

超,您班友對女人了解不夠仲要質疑沙老大,睜開您地雙狗眼睇清楚:
咁樣,係叫做swimwear bra:

http://www.shoptoit.ca/shop/product--catId_1002456__locale_en__productId_4906598.html

SWIM BRA LINE:studied for women that want tomove in water with comfort, support and safeness practising swim andwater-gym. Proposals for different age and requirements with inner bra.
http://www.dianasport.it/ing/Products/
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶

回復 33# 的帖子

冇錯嘞,結合職業賭徒小妹同兄您嘅計算,移鼠信仰起於主前1300年,所以,至主後700年之二千年間為其「屹立不倒」期。由主後701至今,係「苟延殘喘」期。我計得冇錯啦卦?

鼠年信顛鼠教嘅移鼠大聖,咁就福無雙至,禍不單行

喂呀M2兄,您都好耐冇幫我解經嘞,盡下聖徒責任好喎。咁摩西信移鼠大聖而又娶兩個老婆,其實佢係咪摩門佬黎咖?
Num12:1摩西娶了古實女子為妻.米利暗和亞倫、因他所娶的古實女子、就毀謗他、

回復 23# 的帖子

好感動.......抽刀的見解果然沒讓人失望!

沙文:  你話"things will go wrong in any given situation, if you give them a chance".
跟這條IQ題: 點解小明在飛機上掉下來都冇死到?
既答案: 因為佢好采!!
實有異曲同工之妙.

Jom: 都知你地醒會舉一反三架喇~  不過今次係針對返基督教泥講, 大家都可以specific d.

now,
1. people are foolish in this area.
2. fear of punishment after death, and the reward after-life
3. 人的奴性以及依賴性萬年不變
4. 人從起初已經在尋求一個"神"
5. 社會的發展, 並未能填補人心靈的需要. 基督教的神卻提供了這方面的滿足.
原帖由 小妹 於 2008-2-18 22:15 發表

5. 社會的發展, 並未能填補人心靈的需要. 基督教的神卻提供了這方面的滿足.

道教﹐佛教﹐回教﹐印度教都同樣做得到
原帖由 Guest from 218.111.36.x 於 2008-2-18 22:28 發表

道教﹐佛教﹐回教﹐印度教都同樣做得到

或許. 但我看內容是很不同的.
原帖由 小妹 於 2008-2-18 06:15 發表

沙文:  你話"things will go wrong in any given situation, if you give them a chance".
跟這條IQ題: 點解小明在飛機上掉下來都冇死到?
既答案: 因為佢好采!!
實有異曲同工之妙.
冇錯。您去赤鱲角睇下,停機坪上有幾多隻飛機可以跌一個小明出黎

回復 38# 的帖子

冇錯。就係內容是很不同的,但係偏偏又得,咁先好嘢嘛
如果內容相同,咪會被一教壟斷咯?根據Sherman's Act, 咁樣係好濕滯嘅
高級模式 | 發新話題
換一個