返回列表 回覆 發帖

世世代代是龍的傳人

中國人係龍的傳人, 這點沒有異議。但係龍有九個傳人, 中國人係邊一個呢?
要中國傳統,當然係嫡長子啦 , 唔通認第二咩? 而龍嘅大仔, 就係叫做贔屭,

明楊慎《升庵外集》:
俗傳龍生九子不成龍,各有所好:
一曰贔屭,形似龜,好負重,今石碑下龜趺是也;

即係負責孭住”大秦景教流行中國碑”嗰隻龜, 亦都係中國人。

贔屭兩個字點讀呀? 稍為有啲文化嘅板友都會識讀嘅, 若果你唔識讀就真係贔屭嘞

但係你識讀都唔代表唔使贔屭。點解呢?

中國受卓越儒術家思想教誨凡2500年,受優秀道教薰陶2500年, 受殊勝佛教感化2000年, 合共7000年之功。
洋鬼子畀耶穌教陀衰2000年。照理一碰上中華文化, 洋鬼子如同去餐館食嘢食唔曬--- 吃不了兜著走
但事實上, 2000年下來, 有三倍以上優勢嘅中國人交出的成績係咁L樣:

理由梗係中國人先天不足, 有三大教護體都頂唔順耶穌教。

所以, 如果要超越洋鬼子, 一定要等洋鬼子被耶穌教再陀衰多三倍, 愛國的中華兒女應該努力向洋鬼子傳耶穌教, 咁先可以實現偉大中華民族復興夢。
Don't know where God is but the Devil is in the details
中國人係龍的傳人, 這點沒有異議。但係龍有九個傳人, 中國人係邊一個呢?
要中國傳統,當然係嫡長子啦 , 唔通 ...
沙文 發表於 2021/2/14 07:54

你又錯了!切JJ的路上渐近!

佛道儒的只是哲学,不是信仰!
中国人不信教是不是没有信仰?看看这个视频吧!

【眉山论剑】有人问我,中国人不信教是不是没有信仰?我是这么回答的

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
咁咪仲贔屭

即係中國人接受2500年優秀哲學教育,
中國哲學本應係好勁嘅, 可惜中國人本身真係嚴重先天不足得好緊要,
所以仍然頂唔順衰格嘅耶穌教

Don't know where God is but the Devil is in the details
咁咪仲贔屭

即係中國人接受2500年優秀哲學教育,
中國哲學本應係好勁嘅, 可惜中國人本身真係嚴重先天不足得 ...
沙文 發表於 2021/2/14 09:43

唔出奇吖!
等於正常人通常拿精神病人沒辦法一樣原理,到最後局住要送佢去精神病院一樣!
中國人頂唔順衰格嘅耶穌教,咪拆佢JJ堂囉!
廢事慢慢等佢切JJ咁L麻煩!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
拆碌竹咩,拆來拆去都係拆自己jj. 唔夠薑派雙航母去煩帝肛拆。不過兩隻嘢揸唔到去咁遠
拆碌竹咩,拆來拆去都係拆自己jj. 唔夠薑派雙航母去煩帝肛拆。不過兩隻嘢揸唔到去咁遠 ...
沙文 發表於 2021/2/14 12:49

煩帝肛留番比性侵羊的女人拆,昅實件基督老婆啦,分分鐘,她都係拆煩帝肛既成員黎,你明點解架啦!

.
唔夠薑就唔好凈打嘴炮啦。雙航母做唔到嘅嘢留畀女人做?您雙航母都好駛得啫
唔夠薑就唔好凈打嘴炮啦。雙航母做唔到嘅嘢留畀女人做?您雙航母都好駛得啫 ...
沙文 發表於 2021/2/14 15:22

睇你個出賣中國賣唔切既曱甴欵,真係唔慌唔夠殭啦!

一信/沾耶穌即變出賣中國的幇兇,果然!
記住千其咪做大陸人生意囉,咪一邊食碗面又反碗底,然後躱在論壇打嘴炮自high先至得架? !

.
大6嘅方針同您唔同,四圍囈人畀生意佢做,仲誠懇過半澤直樹,就算係基督教生意佢都照做,真係好難推。
唔應承得您喎。https://kknews.cc/culture/g2g8npm.html
貴國產品令福音普及全球,居功至偉,福有攸歸
要中國傳統,當然係嫡長子啦 , 唔通 ...
沙文 發表於 2021/2/14 07:54
首先恭喜離教者之家1如
紅色跑車
‘’紅‘’色跑車
Let's
go to highway

https://www.youtube.com/watch?v=c81K_w8QtV8

紅色跑車
作詞:因葵    作曲:因葵
☆.紅色跑車
☆☆.太極
☆.

紅色的跑車像是帶著神秘
零星的街燈充滿樂與悲
銀色的煙盒盡是愛是遊戲
拿起香煙你便會筋竭力疲

紅色的跑車是誘惑遊戲
唇膏的色彩性感帶著痛悲
桃色的肌膚是誘惑原是你
拿起香煙這段插曲更迷離
香檳酒樽碎片遍地
身邊的她亦昏醉

Let's go to highway 閃出眼淚
像鑽石茫茫然抹去擾慮
Let's go to highway baby
留下這打火機在車裡

☆.紅色跑車
☆☆.太極
☆.

紅色的跑車像是帶著神秘
零星的街燈充滿樂與悲
銀色的煙盒盡是愛是遊戲
拿起香煙你便會筋竭力疲

紅色的跑車是誘惑遊戲
唇膏的色彩性感帶著痛悲
桃色的肌膚是誘惑原是你
拿起香煙這段插曲更迷離
香檳酒樽碎片遍地
身邊的她亦昏醉

像鑽石茫茫然抹去擾慮
留下這打火機在車裡

像鑽石茫茫然抹去擾慮
留下這打火機在車裡

☆☆.太極
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
首先恭喜離教者之家1如
紅色跑車
‘’紅‘’色跑車
Let's

https://www.youtube.com/watch? ...
上流寄生族 發表於 2021/2/21 17:16
https://www.youtube.com/watch?v=S2BRQGN5XGY
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
首先恭喜離教者之家1如
紅色跑車
‘’紅‘’色跑車
Let's

https://www.youtube.com/watch? ...
上流寄生族 發表於 2021/2/21 17:16
https://www.youtube.com/watch?v=cd1tbbNOKS4

【the starting song ,starting @ 08;00 】
高級模式 | 發新話題
換一個