返回列表 回覆 發帖

別人的善與惡怎樣影響我們的生命?

表面你无懈可击

其实你无懈可用
【= 无懈用】
上流寄生族 發表於 2021/3/8 03:29

旁觀者出帖認「一時搞錯咗」。。
你係咪都想話旁觀者係「目不識丁,一腦草」? ...
beebeechan 發表於 2021/3/8 03:10

岳飛除了<滿江紅>,的確有寫<出師表>啵!
   只是你皰疹b目不識丁,一腦草吧了,唔到你唔認!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
岳飛除了,的確有寫啵!
   只是你皰疹b目不識丁,一腦草吧了,唔到你唔認!

. ...
leefeng 發表於 2021/3/8 07:38

真係豬欄內後豬推前豬
一豬還有一豬豬
論智商,情商,知識水平.....旁觀者都係稍勝你呢隻瘋狗一個碼咁多哩
beebeechan 發表於 2021/3/8 03:11

旁觀者係不止稍勝我一個碼咁少哩,
更勁勝你皰疹b一千個碼咁多哩!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

學旁觀者話齋:「無需多花時間」係你到

等佢用佢支檑漿棍插到你滿肛紅
真係豬欄內後豬推前豬
一豬還有一豬豬
beebeechan 發表於 2021/3/8 07:41

既然你已經確認我們是你的【主】,還不快快叩頭叫主人爺爺咧?

學旁觀者話齋:「無需多花時間」係你到

beebeechan 發表於 2021/3/8 07:43

旁觀者支檑漿棍只留番特别招呼你疱疹B,插到你【滿肛紅】+【前後出屎標】!

.
旁觀者支檑漿棍只留番特别招呼你疱疹B,插到你【滿肛紅】+【前後出屎標】!

. ...
leefeng 發表於 2021/3/8 07:50

插完俾你放入口到啜....豬古力味
插完俾你放入口到啜....豬古力味
beebeechan 發表於 2021/3/8 07:57

哈!原來你已經啜過?天天啜?才知道有【豬主古力味】!=> 疱疹B

.
哈!原來你已經啜過?天天啜?才知道有【豬主古力味】!=> 疱疹B

. ...
leefeng 發表於 2021/3/8 08:08

你知道屎很臭, 咁你又係咪天天都食屎?
你知道屎很臭, 咁你又係咪天天都食屎?
beebeechan 發表於 2021/3/8 12:29

你又天天都食屎?

你已經天天啜【豬主古力味】檑漿棍都未够㽼?利害利害!

.
「没有看見去信的人,是蒙福的」是「屬靈」的了吧,但在現實世界,卻是盲從!
    現實世界提出的理性 ...
旁觀者 發表於 2021/3/7 08:51

睇嚟你誤解上咗「屬靈」嘅意思。
有意義討論嘅前提係必須首先了解對方講嘅嘢係乜意思。屬靈係屬於聖靈咁解,又叫屬神。

屬靈
屬靈是宗教用來描述信徒世俗生命以外的存在狀況,就基督教而言,是指一個信仰耶穌基督的人,就不再屬於世界,而是屬於聖靈了。 基督教認為屬靈出於聖靈的工作,是人獲得上帝的聖靈,並獲得新生。
http://newmsgr.pct.org.tw/Magazi ... agID=M2006062301113

要明白天主耶穌基督嘅道理必須靠聖神引領。耶穌講過:『為此,我告訴你們,沒有一個受天主聖神感動的會說:「耶穌是可詛咒的;」除非受聖神感動,也沒有一個能說:「耶穌是主」的。』(林前12:3)。成本《聖經》所包含嘅道理冇可能喺呢度一次過同你講曬,但係你唔明你就必須了解,唔信都得個知字先至有得討論,google下就有大把資料。如果我同你解釋清楚就十日十夜都講唔完,你又係問返同一個問題,咁有意思咩?如果我同你由頭講,聖經係一個連貫整體道理,舊約係新約嘅影子,係新約嘅預表,新約係本體,係舊約嘅圓滿,埃及預表左我哋嘅世界,以色列人懷念埃及嘅食物代表咗扶犁向後望,猶太人七個節日全部預表咗耶穌基督死而復活升天,日後再來審判生者死者,以及基督得勝等事件,西乃山下三千個死者與耶路撒冷聖神降臨三千個外邦人獲救嘅關係……,……,……,呢啲全部嘢,喺你唔了解嘅前提下我同你討論都毫無意思。
如果一個小學生見到人哋演算二進制,佢即刻提出質疑:「學過算術嘅人都知道數字算術去到十先至進位架啦,逢十進一吖嘛,你都唔識計數嘅!」,嗰個人同佢解釋呢啲係計算機嘅數位電路演算方式,同普通算術嘅計算方法唔同,要讀到高中大學先至理解到。呢個時候,小學生有幾種可能嘅反應:1)接受對方講法,等候第日讀到高中再理解;2)因為自己智商出類拔萃,一夜之間摷書學習理解曬全部道理;3)即刻喺書包攞部計算機出嚟計下1+1等於幾,計嚟計去1+1=2進唔到位之後,就周圍唱嗰個人唔識計數兼講大話,將計算機1+1=2講成1+1=10,簡直係胡說八道噉話。
你嘅思考方式就係第三種,就好似我同bbc多次向你解釋過「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21呢段經文嘅意思,指出你對原文意思作出咗完全相反嘅理解,但係你仲係不斷重放錄音帶。咁有乜嘢意思呢?我哋可以唔認同某啲嘢,但頭腦必須裝得入嘢,記得人哋講過嘅嘢,如果只係為咗發聲練氣強身健體則例外。再重復一次:任何人可以唔同意他人嘅觀點,但必須理解對方嘅意思,討論先有價值。否則,就會進入左bigmonster所講嘅狀態:「他有看過本人的內容嗎? 當然沒有, 他只想自己的話。這就是簡單的自我中心, 自以為是。看一下他不是在回應本人的內容, 而是斷章取義, 只找中間一句就不停說自己的話, 本人的內容他跟本沒看。」
我嚟咗呢度咁耐,了解咗好多嘢,我明白你每次講話嘅內容同意思,但係你就完全唔明白我講乜,雞同鴨講。街市三姑六婆式嘅嗌交我固然唔會參加,對於毫無意願了解對方嘅人,我亦都冇絲毫興趣同佢討論,冇理由將有限嘅時間浪費喺無聊兼對自己無益嘅事情上,呢個就係點解我每次都會答哈佛,答抽刀,答龍井樹,答bbc,而唔答你嘅原因。你可以唔同意我唔答你嘅理由,可以中意鬧人,可以選擇將嗌交作為日常過日晨嘅強身健體方式,但係起碼應該理解咗我上述所陳述嘅唔答你嘅原因先,並且記住,或者做筆記寫低。
睇嚟你誤解上咗「屬靈」嘅意思。
有意義討論嘅前提係必須首先了解對方房嘅嘢係乜意思。屬靈係屬於聖靈咁

...
谢谢逃出魔幻紀先生 發表於 2021/3/8 15:56
欣赏先生治学【十分严谨】
明白先生意思
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
欣赏先生治学【十分严谨】
明白先生意思
上流寄生族 發表於 2021/3/8 16:54

我都欣賞你正常嘅溝通態度。
beebeechan 發表於 2021/3/8 07:43

爺爺支擂漿棍係專插妖徒屁眼嘅,你搞清楚先好。
覆 #192
1. 「屬靈是宗教用來描述信徒世俗生命以外的存在狀況,就基督教而言,是指一個信仰耶穌基督的人,就不再屬於世界,而是屬於聖靈了。」
    這裏是現實世界,講嘅係現實世界嘅嘢,既然你哋唔屬於世界,咁你同佢哋去「天堂」講好嘞。
2. 「耶穌基督死而復活升天,日後再來審判生者死者,以及基督得勝等事件,西乃山下三千個死者與耶路撒冷聖神降臨三千個外邦人獲救嘅關係……,……,……,呢啲全部嘢,喺你唔了解嘅前提下我同你討論都毫無意思。」
    自言自語嘅東西,毫無根據,一個講理性、講邏輯嘅人當然唔了解,的確同你討論都嘥時間。
3. 「好似我同bbc多次向你解釋過「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21呢段經文嘅意思,指出你對原文意思作出咗完全相反嘅理解,但係你仲係不斷重放錄音帶。咁有乜嘢意思呢?」
    一個稍有理性、稍有邏輯思維嘅人,都知是什麼意思,你哋卻胡言理解相反。大哲羅素話:「信仰基督教的人,大都是極其邪惡的」,他是否又了解錯誤﹖
4. 「對於毫無意願了解對方嘅人,我亦都冇絲毫興趣同佢討論,冇理由將有限嘅時間浪費喺無聊兼對自己無益嘅事情上,呢個就係點解我每次都會答哈佛,答抽刀,答龍井樹,答bbc,而唔答你嘅原因。」
    我一直用理性、邏輯同你討論,你就一再用錄音機「唔明」、「唔了解」來迴避。不是你不想同我討論,而是啞口無言。
    這同祖師爺一樣,無法逃避真理嘅檢測,就話「唔准試探」、「永冇神蹟」、「係嚟救人」!
旁觀者係不止稍勝我一個碼咁少哩,
. ...
leefeng 發表於 2021/3/8 07:43

不敢,不敢,每人均有其長處短處,老拙只是對妖教為害世人多些了解而已。
不敢,不敢,每人均有其長處短處,老拙只是對妖教為害世人多些了解而已。 ...
旁觀者 發表於 2021/3/9 00:28

就是不了解自己國家的事: 如滿江紅當出師表

有說: 修身, 齊家, 治國, 才平天下
你自己修到一陀屎咁, 就話出嚟平天下
不敢,不敢,每人均有其長處短處,老拙只是對妖教為害世人多些了解而已。 ...
旁觀者 發表於 2021/3/9 00:28

不過你短短短短短短短短短短短短短短短短短短處與處不平衡
你嘅思考方式就係第三種,就好似我同bbc多次向你解釋過「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21呢段經文嘅意思,指出你對原文意思作出咗完全相反嘅理解,但係你仲係不斷重放錄音帶。咁有乜嘢意思呢?我哋可以唔認同某啲嘢,但頭腦必須裝得入嘢,記得人哋講過嘅嘢,如果只係為咗發聲練氣強身健體則例外。再重復一次:任何人可以唔同意他人嘅觀點,但必須理解對方嘅意思,討論先有價值。否則,就會進入左bigmonster所講嘅狀態:「他有看過本人的內容嗎? 當然沒有, 他只想自己的話。這就是簡單的自我中心, 自以為是。看一下他不是在回應本人的內容, 而是斷章取義, 只找中間一句就不停說自己的話, 本人的內容他跟本沒看。」
逃出魔幻紀 發表於 2021/3/8 15:56

基督教徒狡辯最叻! ! ! !

如此說來,難怪性經書內如果寫:
不可行淫:就一定要淫,性侵,強姦!
不可貪婪:就一定要貪,搶錢,刧財!
不可殺人:就一定要殺,滅族,狂殺!

原來性經書內如果寫乜野,可以用自己角度去猜測和決定,根據自己的需要去做即可?對不?

遊花園式的解釋只能暴露基督教的低能,一本垃圾經文,原來個個可以估估下,自由解讀,根據需要自由改動,
先用遊花園的回复,當人駁斥佢地的時侯,就批評別人只是斷章取義…云云?

當別人直斥其非的時侯,又喊曬咁話人地嗌架囉?

明明寫到一清二楚「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》
明明寫到一清二楚:不可改動經文架,否則上帝會劈死你,乜你唔怕咩吓

.

高級模式 | 發新話題
換一個