返回列表 回覆 發帖

地球的年齡

問:科學不能解決一切問題。
答:誰說它能?但科學精神在於追求真理、探索未知,而不是將解決不到的事情訴 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/6 14:43

你一方面承認了「科學不是萬能, 不能解決一切問題」,
但是對解決不到的事, 不可訴諸鬼神.....那訴諸甚麼好呢?
仍訴諸「不能解決問題」的科學?

正如上邊的比喻,
你唱K, 唱得不好, 無掌聲....你知衰了, 放低枝咪,
可是, 你不淮有人拎起枝咪來唱。
答:誰說它能?但科學精神在於追求真理、探索未知,而不是將解決不到的事情訴 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/6 14:43

靈糧堂的禱文, 没有叫人禱告後不用戴口罩, 勤洗手, 持社交距離, 打疫苗。

正如耶穌的五餅二魚, 耶穌没有說個細路根本唔使拎餅, 魚出嚟, 我一手都搞掂。
係個細路做佢過細份, 耶穌做埋過大份。
的確曾有某國總統曾說過不用怕新冠,信就會有神保佑。
那又好比有人說打了兩針後就無有怕,有保護罩,可以開千人派對,唔使戴口罩。
彼此彼此。
抽刀斷水 2021/9/6 14:43 提交

你貼來靈糧堂禱文,查實在以為禱告就不用戴口罩打疫苗的是你。
靈糧堂的禱文, 没有叫人禱告後不用戴口罩, 勤洗手, 持社交距離, 打疫苗。

正如耶穌的五餅二魚, 耶 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 16:31
屌臭你基狗
讲道惊天醒

基督教果然派来来来超1流高手
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

正如耶穌的五餅二魚, 耶 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 16:31

如果活在宗教掛帥年代,人們會懂得戴口罩, 勤洗手, 保持社交距離, 打疫苗麼?

你要將解決不到的問題訴諸鬼神,找到滿足自己的答案,我沒有阻止你呢,但請也別阻止科學繼續求真解決問題的精神。
屌臭你基狗
讲道惊金醒

基督教果然派来来来超1流高手
上流寄生族 發表於 2021/9/6 17:12

麻煩你收斂一下,我們想認真討論。
你要將解決不到的問題訴諸鬼神,找到滿足自己的答案,我沒有阻止你呢,但請也別阻止科學繼續求真解決問題的精神。
抽刀斷水 發表於 2021/9/6 17:52

幾時又罪加一條呢:「阻止科學繼續求真解決問題的精神」

科學未解決的來訴諸神是對的, 的確是可滿足的答案,
至於「阻止....」科學繼續求真解決問題的精神, 則言重矣

你不要忘記在宗教掛帥的年代, 推動科學的主力是教會。修院內的教士。
哈佛, 劍橋, 牛津都是教會一手創立的
但請也別阻止科學繼續求真解決問題的精神。

你可能不知道誰是「大爆炸」Big Bang Theory 之父。
當年愛因斯旦聽過他的理論後也讚不絕口
基督宗教同科學冇衝突,全世界好多科學大卡都信基督,一路信一路研究科學,成就有增無減。
「路加福音」同「宗徒大事錄」茄汁不仁就係一個出色嘅醫生,佢一路醫人一路仆心仆命搬耶穌傳福音,毫無衝突。我每次喺教堂彌撒完都同教友一切戴住口罩唸聖羅格禱文,唔覺得有衝突。
我每日都會為疫情祈禱,不過我已經打咗兩針biotec,唔覺得有乜嘢衝撞。
基督宗教同科學冇衝突,全世界好多科學大卡都信基督,一路信一路研究科學,成就有增無減。
「路加福音」同 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/9/7 00:09

「有耶穌就無科學」, 呢啲咪係俾人用地溝水洗咗腦既典型囉
幾時又罪加一條呢:「阻止科學繼續求真解決問題的精神」

科學未解決的來訴諸神是對的, 的確是可滿足的答 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 21:25

因為信奉宗教的人,往往會認為世間的一切,都在宗教(以基督宗教而言是聖經)可找到答案,於是就不再尋找其他解決/解釋啦。

有無阻止科學?你睇下非基督教血淚史囉。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我每次喺教堂彌撒完都同教友一切戴住口罩唸聖羅格禱文,唔覺得有衝突。
我每日都會為疫情祈禱,不過我已經打咗兩針biotec,唔覺得有乜嘢衝撞
逃出魔幻紀 發表於 2021/9/7 00:09

我看衝突的位置在於:

- 如果祈禱有效,又何須戴口罩打biotec?
- 如果戴口罩打biotec有效,又何須祈禱?
你可能不知道誰是「大爆炸」Big Bang Theory 之父。
當年愛因斯旦聽過他的理論後也讚不絕口 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 21:43

呢啲人咪醒囉,識得借教會既力量同資源做科學,仲識跳出地球,奔向宇宙,畀教會用下佢個名有乜所謂,咁就可避免非基督教血淚史又添一個亡魂喇。
你不要忘記在宗教掛帥的年代, 推動科學的主力是教會。修院內的教士。
哈佛, 劍橋, 牛津都是教會一手創立 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 21:30

多少科學家寄人籬下,小心翼翼才得以避免被燒死,真係諗起都辛酸。
呢啲人咪醒囉,識得借教會既力量同資源做科學,仲識跳出地球,奔向宇宙,畀教會用下佢個名有乜所謂 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/7 00:33

你講到佢係咁世界仔, 識利用教會資源上位,
咁名成了, 又唔跳出教會既呢?
佢一生都留在教會內當神父喎。

你睇TVB邊個上咗位既藝人會甘願留係到, 仲簽個終身合約, 唔出嚟自己搵銀開工作室
我看衝突的位置在於:

- 如果祈禱有效,又何須戴口罩打biotec?
- 如果戴口罩打biotec有效,又何須 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/7 00:31

強積金都要僱員, 僱主各供一份架哩

你會話僱主供得哩, 你唔使供架咩
你講到佢係咁世界仔, 識利用教會資源上位,
咁名成了, 又唔跳出教會既呢?
佢一生都留在教會內當神父喎。
...
beebeechan 發表於 2021/9/7 00:59

佢够精,如果佢唔扮留在教會內當神父,一早已經被烧死了!

,
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個