返回列表 回覆 發帖

本網proudly presents: 離教文庫

我都係果句:

...
抽刀斷水 發表於 2021/9/20 15:46

即係無話可說?

好似黑暴期間, 特首,保安司, 警務處長....都只是說對暴力「嚴重讉責」, 是犯法行為......就是没有鐵腕鎮 ...
beebeechan 發表於 2021/9/22 00:31
今上,

果断英明,

果然英明,

对犯法者依法办事。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
即係無話可說?
beebeechan 發表於 2021/9/22 00:42

對住守法意識薄弱、中文英文理解能力欠佳、歷史觀片面混亂既人,仲要死雞撐飯蓋,我就真係無話可說了。
對住守法意識薄弱、中文英文理解能力欠佳、歷史觀片面混亂既人,仲要死雞撐飯蓋,我就真係無話可說 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/22 19:21

既然是無話可說, 為何又要找話來說?
對住守法意識薄弱、中文英文理解能力欠佳、歷史觀片面混亂既人,仲要死雞撐飯蓋,我就真係無話可說 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/22 19:21

呢啲真係「典型亞當廢言」,, 亞當基因作怪:
我衰了, 但不關我事, 是xxx, yyy....搞到我咁衰架咋!
呢啲真係「典型亞當廢言」,, 亞當基因作怪:
我衰了, 但不關我事, 是xxx, yyy....搞到我咁衰架咋! ...
beebeechan 發表於 2021/9/22 21:22

有理據架:

守法意識薄弱:不尊重康熙禁教令,反而指稱對方沒有執法。

中文英文理解能力欠佳:英文:以為James Kwon Sang-yeon係金範禹,仲大大聲話人地錯。中文:又睇唔到由梵蒂岡廣播電台編寫的天主教歷史,寫明法國大革命視教會為敗類,不屑與教會往來,係排除天主教封建思想既運動。

歷史觀片面混亂:淨係睇到康熙容教(康熙卅一年),睇唔到容教之前(康熙八年)同之後(康熙五十九年)禁教。

你話我仲可以同你講咩啫?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
有理據架:

中文:又睇唔到由梵蒂岡廣播電台編寫的天主教歷史,寫明法國大革命視教會為敗類
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 10:36

法國大革命份子敵視天主教又點?
不是因為要敵視天主教而革命啵.....

又打個比喻, 黃曱甴敵視藍店,
但唔係因為敵視藍店而上街。

你將個臨記咖哩啡當咗係主角

你咁講野, 真係唔講好過講
中文英文理解能力欠佳:英文:以為James Kwon Sang-yeon係金範禹,仲大大聲話人地錯。
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 10:36

你呢啲係和尚笑人甩髮光頭
兩篇講同一個人既野, 都好大出入啵, 一個人, 兩種死法

http://www.icm.gov.mo/rc/viewer/10092/2502

或者係金禹範唔同金範禹卦

實核一下人地寫既野,用埋腦去諗下, 唔好妄抄亂引胡貼
你貼的連結http://www.icm.gov.mo/rc/viewer/10092/2502話:

1785年教難。報導中提到,1788年,首都總督逮捕了一個叫 Thomas King 的人,原因是他傳播外國宗教。結果 Thomas King 被判流放,同年死於流放地;其他幾位信徒被總督訓誡後釋放。(36) 從文中的敍述來看,此事件應發生在1785年3月,而不是1788年,被捕者 Thomas King 應為金禹範。

但你之前又講:

文庫資料己經係無水準哩.....資料失實
查金範禹, 尹持忠是同時在1791年被處死的, (可能係先斬金範禹罷)
...
beebeechan 發表於 2021/9/18 21:32

你究竟想表達啲乜?
法國大革命份子敵視天主教又點?
不是因為要敵視天主教而革命啵.....
beebeechan 發表於 2021/9/23 10:53

咁你學識咗兩者係有關係就得了,無謂講埋啲野代表自己無知啦。

法國大革命係反天主教,真係咪鬼野歷史嚟架。
beebeechan 發表於 2021/9/19 13:55
小弟寫咗禮儀之爭相關主要文獻,要將咁複雜既背景同經過,用簡短文字寫出,不算容易,如果有錯漏,敬請各位指正:
https://lib.exchristian.hk/rites.html
咁你學識咗兩者係有關係就得了,無謂講埋啲野代表自己無知啦。

...
抽刀斷水 2021/9/23 16:02 提交

你究竟想表達啲乜?
你貼的連結http://www.icm.gov.mo/rc/viewer/10092/2502話:

但你之前又講:
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 15:59

「你究竟想表達啲乜?」

回帖劈頭第一句已經巿好清楚既主題:

你呢啲係和尚笑人甩髮光頭
如果有錯漏,敬請各位指正 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 16:06

康熙話傳教士要傳教, 便要領牌, 註冊。
有牌既就可以照傳教.....咁就唔係叫「禁」哩。

行醫要有牌, 股票經紀要有牌, .....
就給你說成「香港政府禁醫, 禁股票買賣」?
Timeline應是:

禁->容->容但需領票->禁
Timeline應是:

禁->容->容但需領票->禁
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 23:32

跟你這條時序線....
由容(1669年)-----大容(1692年)------容(領票)1707年-----禁(1721年)
康熙1722卒,
即    康熙一生, 99%時間都是容教, 頂多是容+領牌
一禁...就無命了 (基督徒又可以用嚟抽下水)
叫做同傳教士打交道多年,臨死前終於覺悟做返件正確既事咁囉。
跟你這條時序線....
由容(1669年)-----大容(1692年)------容(領票)1707年-----禁(1721年)
康熙1722卒,
即 ...
beebeechan 發表於 2021/9/23 23:54

1669年起係禁。
叫做同傳教士打交道多年,臨死前終於覺悟做返件正確既事咁囉。
抽刀斷水 發表於 2021/9/24 00:09

用少於一年的禁教, 就拎嚟話康熙全個朝代都係禁教.......
用少於一年的禁教, 就拎嚟話康熙全個朝代都係禁教...……...
beebeechan 發表於 2021/9/24 00:11
禁……太迟。

禁……太短。

播下亡国因。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
高級模式 | 發新話題
換一個