返回列表 回覆 發帖

本網proudly presents: 離教文庫

語言是文明的載體。

如不同意,試在年幼時把子女送到不同語言的國內,成年後接回來,看看是什麼情況便知道。

陳版友還以為改變語言是件好事情,刻意混淆這種改變與正常的演變,用心與那些黑心的傳教士無異。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
語言是文明的載體。

如不同意,試在年幼時把子女送到不同語言的國內,成年後接回來,看看是什麼情況便知道 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 02:21

即係蘋果機一定要用iOS, 唔可以用Android

中國人一定要寫甲骨文, 大小篆....不可以寫英文
你叫抽仔學打算盤, 寫毛筆寫囉, 唔好學用計算機, 用走珠筆
語言是文明的載體。

如不同意,試在年幼時把子女送到不同語言的國內,成年後接回來,看看是什麼情況便知道 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 02:21
抱歉,兄有1贴有关康熙大帝没将基督教//////基督天主教定为 “谋反”,请问去了哪里。谢谢兄。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
抽刀係咪應該日常生活都要寫甲骨文字呢

beebeechan 發表於 2021/9/30 22:19

「抽刀斷水」呢四個甲骨文睇得好清楚喎,如果換哂做越南文,就真係跟唔到了。
抱歉,兄有1贴有关康熙大帝没将基督教//////基督天主教定为 “谋反”,请问去了哪里。谢谢兄。 ...
上流寄生族 發表於 2021/10/2 02:26

康熙在卅一年頒下寬容敕令:
https://lib.exchristian.hk/rites ... D%E7%A6%81%E6%95%99
中國人一定要寫甲骨文, 大小篆....不可以寫英文
你叫抽仔學打算盤, 寫毛筆寫囉, 唔好學用計算機, 用走珠筆
beebeechan 發表於 2021/10/2 02:23

可以學英文,但一定要學中文。
分別在於:

如果用中文字加拼音字母並行,就無所謂;

但如果用拼音字母完全代替中文字,咁就斷文明、絕歷史。

傳教士搞越南文字,屬後者。
可以學英文,但一定要學中文。
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 02:31

咁今日既印弟安原著民都唔係完全唔識印弟安文字架喎

原著民地區的路牌都有用原著文喎

你有機會去美洲行一行, 長點見識

不同部族都用不同的字...無滅絕喎

地方文化都仍留住
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 02:35

大陸搞殘体字, 現在機乎無乜機會見到繁體字囉
算唔算係「後者」??
據我所知,大陸人係識睇繁體字既,繁體字地區都識睇簡體字既。
你有機會去美洲行一行, 長點見識
beebeechan 發表於 2021/10/2 02:40

我去過越南,用中文完全溝通唔到。
但如果用拼音字母完全代替中文字,咁就斷文明、絕歷史。

抽刀斷水 發表於 2021/10/2 02:35

未引入漢字拼音時的越南文是這樣的:

咁漢人咪同傳教士一樣, 斷絕咗越南人的文明, 絕歷史囉?
咁今日既印弟安原著民都唔係完全唔識印弟安文字架喎

原著民地區的路牌都有用原著文喎

你有機會去美洲 ...
beebeechan 發表於 2021/10/2 02:40

印第安原住民既文字用咁多英文字母咁過癮既?你肯定果啲係原住民原本既用語?
未引入漢字拼音時的越南文是這樣的:

咁漢人咪同傳教士一樣, 斷絕咗越南人的文明, 絕歷史囉? ...
beebeechan 發表於 2021/10/2 03:00

什麼書籍來的?我看越南古籍都是用中文的。
什麼書籍來的?我看越南古籍都是用中文的。
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 03:02

這是比漢字拼音更早的越南文字
大陸搞殘体字, 現在機乎無乜機會見到繁體字囉
算唔算係「後者」?? ...
beebeechan 發表於 2021/10/2 02:49

孤陋寡聞!
中國仍然保留繁體字國粹,大部分文學家或有識之士,起碼會簡繁兩用。
由此可知你原來冇料,無學識,無見識,基督教井底蛙一隻!

“庆七一.展风采”武安市文化馆免费开放师生书画作品展

书/曾江鸿(建行海南省海口豪苑支行)

是城隍廟,不是城隍庙

是龍不是龙
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
印第安原住民既文字用咁多英文字母咁過癮既?你肯定果啲係原住民原本既用語? ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 03:01

原來要寫番甲骨文先至係無斷絕文化
孤陋寡聞!
中國仍然保留繁體字國粹,大部分文學家或有識之士,起碼會簡繁兩用。
由此可知你原來冇料,無 ...
leefeng 發表於 2021/10/2 05:53

你真係白膠黐...
呢個牌樓起時, 都仲未有殘體字哩, 那時當然是用最正宗的繁體字提牌匾哩....死蠢!

話明係戊戌年提的字, 是1898年, 那時老毛澤東仲未成蟲, 殘体字未出世

你leefeng 可唔可以醒少少!
印第安原住民既文字用咁多英文字母咁過癮既?你肯定果啲係原住民原本既用語? ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 03:01

呢啲字肯定唔會係當年原著民寄宿學校會教的
高級模式 | 發新話題
換一個