返回列表 回覆 發帖

[轉載] 對於教徒,我有一點誤解

我一直以為,佢地係唔知自己乞人憎嘅。
勢估唔到,原來,佢地居然係知顧禾!

影音使團異象「借助媒體 福音遍傳指日可待」
【本報專訊】將福音帶到地極的使命如何完成、是否可能完成、需要用多久的時間可以完成?處在現在多媒體的時代,互聯網、電視、電影、電台、刊物等媒體的影響力遠超出想象。影音使團總幹事袁文輝在灣區異像分享 會上表示,借助媒體的力量,這個遙遠的夢逐步實現。
如果用戰場來比如現今的潮流文化,「大眾媒體」就好像是敵人爭著要來佔領的第一個地方,由此可知大眾媒體的影響力。因此在這撒旦魔鬼掌權的世界裡,破壞福音、反真理、敵基督、色情、暴力等信息通過大眾媒體廣被流傳,橫行無道並逐漸成爲主流。
袁幹事以近日香港演藝界藝人的慾照事件爲例。事件一被揭發,即快速地在互聯網上散佈。即使走在街上,也隨處可見這些色情照片被登上雜志封面及報章頭條,達三個星期之久事件不斷被大眾媒體過分渲染。
「很多人表示,如果可以,他們不希望看見這些照片。」他指出不少市民對此事已經達到煩厭的程度。
袁幹事又指出,十年前香港的演藝圈很少人會承認自己是基督徒,甚至是排斥的。他坦言:「藝人會擔心,如果被人知道自己是基督徒,娛樂記者是不是會拿著這個可以指出你的不是。」加上觀衆普遍對於基督徒持負面的印象、有關基督教信仰的內容常在節目或影片中被剪去…種種違反基督教信仰立場的「傳統」的確存在於演藝界。
「無論你願不願意,基督徒確實是被孤立的。」他說。
令人欣慰的是,自從已故基督徒藝人喬宏在金像獎頒獎典禮上得獎的見證首次被公開播映,再加上多年來基督教界在影音、媒體方面的積極參與;現在已經有更多藝人勇敢站出來承認自己的信仰,甚至在圈內形成一種流行。
袁幹事打趣地說:「如果有藝人說 “Praise God” ,還需要確定他說這句話是不是因爲潮流。」
袁幹事從而帶出了通過媒體傳達福音的異象:「我們的下一代正在被傳媒喂養,如果福音的信息傳出來,整個城市會改變。」
许多人其實只是在等著能夠接觸福音的機會——「哪麽有什麽公共空間,無論電視台、電台、報刊,人一出街就能夠看見、就能聽見福音」?袁幹事見證去年香港的葛福臨佈道會做到了。「我看見只要上下一心,三萬多人湧著來信耶稣。只要有時適當的場合、一起製造佈道效果,是會有人信耶稣的」。他總結說,只有適當運用媒體,是可以形成一股巨大的影響力,福音遍傳指日可待。
http://www.gospelherald.com/template/view.htm?code=min&id=9439
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-2-28 08:57 發表
因此在這撒旦魔鬼掌權的世界裡,破壞福音、反真理、敵基督、色情、暴力等信息通過大眾媒體廣被流傳,橫行無道並逐漸成爲主流

(舉手) 師父...我有野唔明wor....
煲呔唔係天主教徒咩? 點解會話佢係魔鬼架???

如果佢係魔鬼我要搵人打佢小人先, 叫條靚派糖派得咁衰, 全公司百幾人得我一個分唔到佢d 糖....  

花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 2# Step.King 的帖子

取一杯之水,又焉能分潤天下萬民呢?
此乃水頭未足之故,等以下成事之日,就係您有糖之時
http://exchristian.hk/forum/view ... 1417&extra=page%3D1
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-2-28 12:12 發表
取一杯之水,又焉能分潤天下萬民呢?
此乃水頭未足之故,等以下成事之日,就係您有糖之時
http://exchristian.hk/forum/view ... 1417&extra=page%3D1

咁點解煲呔會比佢地話係魔鬼呀??
花開花落花無缺!

您請為師飲一杯 bloody mary雞尾酒,容我道來。
點解有一種雞尾酒叫做Bloody Mary呢?係有典故嘛,係紀念都鐸王朝嘅女皇瑪麗一世。
瑪麗一世為改英國國教做顛鼠教,斬咗幾百個反對咁樣做嘅新教徒嘅狗頭,因而得此外號。
http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_I_of_England
新舊教窩裡反,自馬丁路德時代始,積幾百年怨至今,叫聲魔鬼咪算客氣咯

原帖由 沙文 於 2008-2-28 12:46 發表

您請為師飲一杯 bloody mary雞尾酒,容我道來。
點解有一種雞尾酒叫做Bloody Mary呢?係有典故嘛,係紀念都鐸王朝嘅女皇瑪麗一世。
瑪麗一世 ...

老大學貫古今, 縱橫萬里~徒兒拜服~
我敬老大一杯!!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
花開花落花無缺!

回復 6# Step.King 的帖子

請為師飲一杯咪好咯,又唔駛拜服嘅。
為師一早指點於您
綠衣捧硯催題卷,紅袖添香伴讀書

係對博聞強記有莫大助益。姝婷妹子冇陪您讀書咩?
原帖由 沙文 於 2008-2-28 14:47 發表
請為師飲一杯咪好咯,又唔駛拜服嘅。
為師一早指點於您
綠衣捧硯催題卷,紅袖添香伴讀書

係對博聞強記有莫大助益。姝婷妹子冇陪您讀書咩?

徒兒學藝於宗吾、五常兩位師尊時年紀尚小, 佳人還未在抱,
不過雖然我未試過 "添香伴讀書" 未試過, 不過 "紅袖上香問仕途" 倒有不少, 老大你羨慕唔離架啦~~€
花開花落花無缺!

回復 8# Step.King 的帖子

咁您依家官拜廣播處處長未?

聞說您二位恩師之其中一位唔交稅搞到一身蟻喎,您幫佢擺平咗未?
某電視臺  “疑似” 已轉為福音電視臺

http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D1

華人/香港人/中國人/台灣人在媒體發揚 “自己” 既傳統文化/信仰 又什麼不對 ﹖﹖
發揚 “自己” 既野有錯嗎﹖

數十年來基教徒真係被邊緣﹖冇機會發展 ﹖﹖
睇下依家 “疑似” 被控制既電視臺既基教藝人
好多好早就大把機會
如果真係如果個袁幹事所講﹐咁 d 基教藝人晨早就收皮喇
十幾年前果部 義不容情 ﹐都有好多教堂場面
點解又冇俾人打壓 ﹖﹖

對基教徒黎講﹐你俾多多佢都話唔夠既喇﹐最好俾晒成個世界佢

回復 10# 的帖子

真係俾晒成個世界佢。佢又未必敢要喎

Mat16:26 人若賺得全世界、賠上自己的生命、有甚麼益處呢.人還能拿甚麼換生命呢。
原帖由 沙文 於 2008-2-28 21:21 發表
咁您依家官拜廣播處處長未?

聞說您二位恩師之其中一位唔交稅搞到一身蟻喎,您幫佢擺平咗未?

你要我三番四次官拜景教魔鬼下屬, 到底是何用意阿??

你還未成為法輪功護法, 此等高位, 徒兒又焉有面目高攀?
花開花落花無缺!

回復 12# Step.King 的帖子

您係咁X有志氣就唔好做景教魔鬼轄下嘅市民啦
原帖由 Step.King 於 2008-2-28 11:54 發表

(舉手) 師父...我有野唔明wor....
煲呔唔係天主教徒咩? 點解會話佢係魔鬼架???

如果佢係魔鬼我要搵人打佢小人先, 叫條靚派糖派得咁衰, 全公司百幾人得我一個分唔到佢d 糖....   ...

(舉手) My Dear King ;;--^)) ...after reading + re-reading again @gain , still 我有野唔明wor....

點解 thou 會 out-of-the-blue indirectly 話 煲呔 佢 係魔鬼 架 ???

cheers ThANKye
原帖由 Guest from 60.48.212.x 於 2008-2-28 21:57 發表

[url=viewthread.php?tid=1261&extra=page%3D1]http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D1[/url]

華人/香港人/中國人/台灣人在媒體發揚 “自己” 既傳統文化/信仰 又什麼不對 ﹖﹖

好多好早就大把機會
點解又冇俾人打壓 ﹖﹖

>>>> 華人/香港人/中國人/台灣人在媒體發揚 “自己” 既傳統文化/信仰 又什麼不對 ﹖﹖
>>>> 發揚 “自己” 既野有錯嗎﹖

to them , these'r really wrong !!!!!!!!!

i have even coined some terms for those chinese Christiannities : ::::::::::

.o. 反骨教 , or , 教人反骨教

.0. 饥毒教 [[[[[ they'r really 饥 in term of # of adherents ]]]]

.1. 基毒教

.2. 搅基督
搅基's evidences
[url=viewthread.php?tid=40&page=1#pid233]http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=40&page=1#pid233[/url]
`````````N-1'''''''''
>>>> A Fort Myers Youth Pastor was arrested Monday
>>>> and charged with sexual battery on a child.
>>>> Elantonio T.O. Gomez, 50, of 4790 South Cleveland Avenue, No. 1303,
>>>> is accused of molesting and raping two boys
[[[[[ just too many to quote here ]]]]

http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1415&page=2#pid13803

原帖由 沙文 於 2008-2-29 00:12 發表

o yes , i do really 冇XXX志氣 , shame on me , please ThANKye ,
原帖由 Guest from 60.48.212.x 於 2008-2-28 21:57 發表

[url=viewthread.php?tid=1261&extra=page%3D1]http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1261&extra=page%3D1[/url]

好多好早就大把機會
點解又冇俾人打壓 ﹖﹖

they have been hard-working out in realising it ,

with that  “疑似” 福音電視臺 ,
it may not take too long b4
成個 china , o k , at least , 成個 guangdong 俾 晒 佢 ......... , sooner or later ,
原帖由 沙文 於 2008-2-29 00:12 發表

我心念祖國, 要幫阿爺監察邪教在特區既滲透狀況嘛~
而且香港已投祖國懷抱, 我留下實乃 "降漢不降曹" 總比你意志不堅, 迎娶景教妖女來得好~
花開花落花無缺!

原帖由 prussianz 於 2008-2-29 13:00 發表

>>>> 華人/香港人/中國人/台灣人在媒體發揚 “自己” 既傳統文化/信仰 又什麼不對 ﹖﹖
>>>> 發揚 “自己” 既野有錯嗎﹖

to them , these'r really wrong !!!!!!!!!

i have even coined some terms for those chines ...

其實,有時想起來,
憤怒都沒有甚麼用。

畢竟,香港今天這樣的景地,或多或少是我們自己所選擇的
當日明知學生不可能接受這種教育,仍然將孩子送進學校的是香港人的父母
在五年的天天遊行『趕走奸商』(又奇怪,永遠威脅不到新地)的時候,
既沒有考慮工商業重要性亦沒有乘勢要求更良好的教育和政教分離體系的也是我們
當年教師學校上街三反五反反改革的時候,閉上眼不理他們的劣質工作而同情他們的同樣是我們。
最終,令平衡勢力衰退消失,又令教會的勢力無張擴張的,始終是香港人共同的行為。
而迄今,現實是,香港大多數人仍然滿足在這種正義的幻覺當中。

所以很多時候,與其憤怒,不如平淡看待。
原帖由 Step.King 於 2008-2-29 00:43 發表

我心念祖國, 要幫阿爺監察邪教在特區既滲透狀況嘛~
而且香港已投祖國懷抱, 我留下實乃 "降漢不降曹" 總比你意志不堅, 迎娶景教妖女來得好~
一個芝蔴緣豆官您都唔敢做,埋唔到曾巡撫身,監碌葛呀?祖國要靠您,亡咗國好耐矣。
至於本官嘅婚事,箇中原委,您未到處長級,唔講得過您知
高級模式 | 發新話題
換一個