返回列表 回覆 發帖

[發問] 非教徒/反基不明白、不理解?

那麼我現在好像弄清楚了一個疑問:

我在《天主的保佑與祝福?》二樓的說:「我大概明白你的邏輯推 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/26 10:01

你們的所作所為已經清楚告訴別人:你們根本不在乎末日審判,也不懼怕末日審判!

因為你們自己好清楚:末日審判是騙人的,用來騙財騙色的!

所以你們滿口謊言,一隻吃人的豺狼,偏偏裝神弄鬼把自己包裝成一個受害者!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
如果你是理智公正的,不可能對他們的惡毒無感吧?比拉多都懂得金盤洗手,而你卻……,唉!

如果你也是一個理智公正的人,
不可能對你的基友beebeechan的惡毒無感吧?
似乎每次你都十分enjoy beebeechan 的“亂七八糟的無理惡毒攻擊+屎尿屁+性器+陽具…等等污言穢語”去攻擊非基/反基,又唔見你去勸beebeechan金盤洗手嘅?
唔通你對他beebeechan的惡毒無感嗎?
咁雙重標準的做人心態,是否更應該小心收尾果兩年咁呢?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你就說這「意涵」並非「非教徒/反基不會明白、不會理解」

請問我何時有說過這句?
你看到了吧,那個說中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事的人,過來投桃報李幫你攻擊我了,不是嗎?

既然你指到明挑戰我,屈/誣衊我【說中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事的人】
即是你自認為你是一個十分愛中國同胞的人了?对吗?

那未,你來發表一下;
基督教引鴉片入中國毒害幾百萬中國同胞,你認為是一件很正常合理的事嗎?
基督教入侵中國,挑起教案引起八國聯軍,殘殺中國同胞,你認為是一件很正常合理的事嗎?
基督教挑釁八國聯軍侵華,中國婦女同胞被姦污自殺遍江河,遍井,遍地,上吊,你認為是一件很正常合理的事嗎?
你們基督教在世界各地參與政治,引爆戦爭,屠殺外族,你認為是一件很正常合理的事嗎?
你們基督教在世界各地性侵強姦超過百萬個無辜小孩,你認為是一件很正常合理的事嗎?

既然你咁正義,你咁大義凜然指責他人的時侯,又怎可以扮睇唔到基督教做了多少【你閣下認為很正常合理的事】呢?
做人要公平啲,絕對唔可以護教護短,才有資格去裝模作樣扮愛中國三十萬同胞!

答!不要龜縮。

.
請問我何時有說過這句?
抽刀斷水 發表於 2021/10/26 11:45

66-69樓
既然你指到明挑戰我,屈/誣衊我【說中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事 ...
leefeng 2021/10/26 12:05 提交

呢條9以為佢講緊歷史,
其實係唔好既事前面加個「基督徒」標簽。

基督徒引致打風。
基信徒炒高樓價。
基督徒不去摸人,使covid19蔓延
今日飲茶無位都係因為基督徒

癡子山下,無根又無據
0388 講膠所
66-69樓
逃出魔幻紀 2021/10/26 14:16 提交

66、68樓是你的發帖。

67樓我寫:
我是用「我觀察到有這個意涵」,沒有用「畫上等號」

69樓我寫:
是的[回應「你是說觀察到1)有3)的意涵,但1)≠3)?」]

怎看也看不出我有講過[這「意涵」並非「非教徒/反基不會明白、不會理解」]。

認真一問:你有幻覺嗎?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
66、68樓是你的發帖。

67樓我寫:
我是用「我觀察到有這個意涵」,沒有用「畫上等號」

69樓我寫:
是的 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/26 18:19

看來是我疏忽了,忘記了在19樓説過要入鄉隨俗,「66-69樓」的說法可能太概括了。但不用着急,讓我們嘗試回過頭用較直接且按部就班的方式,逐步將疑問解開,看看我是否有幻覺。

1)《天主的保佑與祝福?》二樓的說話是我說的。
2)「我在《天主的保佑與祝福?》二樓表達過的意思」是你對我「二樓的說話」的理解。
3)「非教徒/反基不會明白、不會理解」是你說的。
4)你在39樓將2)和3)畫上等號(你在「天主的保佑與祝福?」二樓有表達過這意思)。

請問:以上1)2)3)4)的表述是否正確?
咦?又再追問?你唔係有結論喇咩?

1) Factual野我唔check了。
2) 我不明白你在說什麼。
3) 嚴格來說,我是在引述有教徒有如此論調。
4) 如果你留意的話,我講過我唔會將文字s「畫上等號」,尤其係字數又不同,講既人又不同,我已經用「Oh My God」作出生動例子。
咦?又再追問?你唔係有結論喇咩?

1) Factual野我唔check了。
2) 我不明白你在說什麼。
3) 嚴格來說,我 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/26 23:48

唔check又點知事實真相呢?尋找真相點可以懶惰點可以唔認真呢?你開貼話我講「非教徒/反基不會明白、不會理解」、「唔認真」、「有幻覺」,我叫你解釋兼邀請你一齊尋找我有冇講過呢句說話同有冇幻覺嘅真相,你就話唔搵啦閃啦咁,咁樣叫認真?咁樣叫老屈兼無賴似啲喎。如果你真係好「認真」咁老屈兼無賴,咁你嘅討論風格同色譜就逐漸趨同於本討論區嗰啲用神經反射式的粗言穢語、禮橫折曲、跳躍逃避、未查清未了解就胡亂指責、不為尋找真相只求情緒發洩的伎倆同人討論嘅人。我仲諗住叫你問吓語文老師算術老師添,玩無賴就唔使問老師啦!
回覆 90# 逃出魔幻紀

你响本帖76樓咪話你搞清楚喇喎,仲見到我無寫過既野,咁仲唔係幻覺係乜野?我好心提下你,反而誣告我老屈,咁就係惡人先告狀喇。

「Factual野唔check」,即係就算你問:「你阿媽係咪女人」、「狗係咪生物」之類,又要我答?你究竟想搞咩呀?

究竟你係想要真相,定只係想拗贏呢?贏輸對你黎講真係咁重要?其實大家到時走到基督的審判台前的時候,事情就會好清楚的了。
呢條9以為佢講緊歷史,
其實係唔好既事前面加個「基督徒」標簽。

基督徒引致打風。
基信徒炒高樓價。
基 ...
beebeechan 發表於 2021/10/26 17:42

乜基督徒咁謙虛呀?

點止打風炒樓咁小兒科呢?

基督徒引致MeToo震驚香港同全球。
基督徒炒高樓價,買天價物業斂財。 (天主教方濟會8.3億沽渣甸山屋地 持貨48年升值614倍)
基督徒不但去摸人,而且摸小童使悲劇蔓延。
基督徒培訓黑暴禍國殃民。
基督徒四處貼末日審判廢文恐嚇無知人們,製造亂世心理壓力和恐慌来斂財。
全部基督教堂都是罪悪産品工廠!

獅子山下,有根又有據丨
國安法的監獄寬門大籠等待基督徒排隊入住,與鼠同在!

.
唔check又點知事實真相呢?尋找真相點可以懶惰點可以唔認真呢?你開貼話我講「非教徒/反基不會明白、不 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/27 00:12

喂,出来答你做乜老屈我【說中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事】?

.
喂,出来答你做乜老屈我【說中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事】?

...
leefeng 發表於 2021/10/27 00:48

佢玩緊語理分析,唔得閒理你架喇。

唔知佢有無睇過李天命呢?
佢玩緊語理分析,唔得閒理你架喇。

唔知佢有無睇過李天命呢?
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 01:01

佢唔敢睇啦!
基督教徒個個都活在一個幻想的井裡面,(一群不斷在迷信中兜圈子的螞蟻一樣)
幻想自己被迫害(學耶穌玩苦情),有妄想症,被迫害症,幻想與神同在。

留意佢地信教後都自然而然産生一種很強烈的霸淩心態,把自己放在道德高位,高高在上,以為一【主】在手,天下無敵。
其實佢地個個教徒都有人格分裂,心理不平衡,一半是霸淩别人,另一半幻想被迫害,越沉迷的越嚴重!

.
回覆  逃出魔幻紀

你响本帖76樓咪話你搞清楚喇喎,仲見到我無寫過既野,咁仲唔係幻覺係乜野?我好心 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 00:38
建议,
凡事留一線,日後好相見 - 每日頭條https://kknews.cc › 美文

2020年6月5日 — 楊路:
話不可說絕
利不可佔盡
美國前第一夫人希拉里曾寫過一本自傳。中國有兩句老話:
凡事留一線,日後好相見」,
「事不可做盡,人不可做絕」。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
極毒教就唔同咯,樣樣都要做到絕:
    「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記10:40》
    「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
   「凡栽種的物,若不是我天父栽種的,必要拔出來。」《馬太》15:13
回覆  逃出魔幻紀

你响本帖76樓咪話你搞清楚喇喎,仲見到我無寫過既野,咁仲唔係幻覺係乜野?我好心 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 00:38

唔好發爛渣,你應該保持好你一向嗰個彬彬有禮、講嘢雖然唔多但出言必辭順理正嘅網主形象。
你開貼話我講「非教徒/反基不會明白、不會理解」天主教/基督教相關嘅問題,因為我根本冇講過咁樣嘅說話,亦從未表達過相關嘅意思,你喺公眾面前咁樣講會造成好壞嘅影響,甚至可能對天主教/基督教嘅概念產生誤解,所以要求你澄清並解釋。你本帖嘅意思相當於話我講過「我阿媽唔係女人」、「狗唔係生物」,我係咪有需要要求你作出澄清先?所以我先至認真咁同你討論,並相信成日勸我守持正念正道嘅你會俾一個合理嘅答案我。

點知你講講下就唔繼續認真討論,仲發爛渣,仲走埋去話「中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事」嗰個人嗰度附和佢,你明知我點解唔答佢,你搞到自己同佢同grade,咁我都好難答你㗎啦,你點樣老屈我都悉隨尊便啦。關於三十萬同胞嘅辯論,本網中你同bbc當時都在場睇晒全過程,你知道發生過乜嘢事,所以應該係知道我唔係「玩緊語理分析,唔得閒理你」,而係一早理得清清楚楚,而且搞明白雙方暫時冇晒討論嘅空間。你玩發爛渣,我同你都冇咗討論空間,你想咁樣?

講個故仔:我同你講:「我哋聽日一齊飲茶再詳細傾吓好嗎?」你回答話;「呢個提議幾好喎,一於咁話。」翌日我打電話同你講你話今日同我一齊飲茶傾偈,我已經book咗枱,點知你話「我幾時有應承過你今日去飲茶啊?我有確實講過『今日同你一齊飲茶傾偈』呢句說話咩?我話:「……」我忽然間諗起小學時候嘅語文老師。
回覆 98# 逃出魔幻紀

你講咗三次我發爛渣,都唔代表我有發爛渣架喎。

正如你唔認有表達過「非教徒/反基不會明白、不會理解」,我又唔會迫你認既,一開頭我都無開名,係陳版友話係你講,而你自己又對號入座之嘛。

自己對號入座,又話人地講得唔啱,叫你順便解釋埋你寫既「要明白天主耶穌基督嘅道理必須靠聖神引領」呢句你又唔理,然後响度沉迷語理分析,咁對你既人生有咩啟發同實際幫助呢?
回覆  逃出魔幻紀

你講咗三次我發爛渣,都唔代表我有發爛渣架喎。

正如你唔認有表達過「非教徒/ ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 09:57

飯要一口一口地吃,我本來以為你係講道理嘅人,仲話過我哋有一定嘅討論空間,所以咪諗住搞掂咗我覺得你老屈我嗰單嘢先,然後我就打算跟住再討論「要明白天主耶穌基督嘅道理必須靠聖神引領」呢個話題,其實我一直記掛住呢件事,呢個話題比較好講,冇老屈成份,只係基與反基,信與不信嘅問題,冇乜嘢好拗嘅。而家冇咗討論空間,更加容易處理,你隨時可以點講都得,錄音機又得,老屈又得,禮橫折曲有得,甚至你發展到講埋粗口我都唔覺得驚奇,反正我有我講,你有你講,大家冇交集,好似對山歌咁,等聽眾自己去分析邊便比較好聽啲。
如果你仍然想認真搞清問題,我隨時歡迎你繼續討論,共同搵出真相,所有問題我都會同你討論,不過必須集中焦點,先至能搵到真理。如果好似嗰啲人咁成日講張「三李四夠係咁衰囉,點解你淨係話我唔話佢?上次你夠唔睇紅綠燈過馬路啦,而家見到我摸女人pat pat就懶正義去報警,成日偽君子啊你」,咁樣嘅討論,毫無意義,可免則免。我忽然想重複你嗰句說話:「請守持正念正道」(只係記憶中你講過嘅意思,唔係要原話,唔好話我老屈,我會銘記於心,多謝你嘅教導)。
高級模式 | 發新話題
換一個