返回列表 回覆 發帖

[發問] 非教徒/反基不明白、不理解?

回覆 120# leefeng

試下唔好咁激動啦。
呢到屎窟任講, 你都唔使講野咁隠誨囉

邊個係真小人, 邊個係偽君子, 你講清楚
廢事一陣又話坐錯位, 又話對 ...
beebeechan 發表於 2021/10/28 01:18

我講到明係「題外話」,你諗緊啲乜?

話時話,你同一干性侵神父割咗蓆未?

廢事一陣又話坐錯位, 又話對號入座 ...
beebeechan 發表於 2021/10/28 01:18
你个【基督】屎窟任屌
我都唔使講野咁隠誨囉

邊個係真小人《我》, 邊個係偽君子(我), 我講清楚
廢事一陣又話坐錯位, 又話對號入座
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

廢事一陣又話坐錯位, 又話對 ...
話時話,你同一干性侵神父割咗礼【7】未?
又即係咁
都有啲共產黨幹部一邊斂財貪污, 一邊講「為人民服務」
也有啲黑曱由一邊燒人舖, 堵路扑爛野... ...
beebeechan 發表於 2021/10/27 12:56

乜基督教只是一兩條枯枝謝葉咩?究竟邊個有病呀?

基督教性侵罪行記錄(百份之一)
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=4968&extra=page%3D1

基督教牧性侵新聞集要(542)
http://blog.udn.com/acewang3005/article?f_ART_CATE=427189

天主教會性侵害案例- 維基百科,自由的百科全書
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E6%9C%83%E6%80%A7%E4%BE%B5%E5%AE%B3%E6%A1%88%E4%BE%8B

他們靠著白紙黑字,戰勝了一群打著上帝旗號的魔鬼
https://movie.xunlei.com/reviews/112425

信任危機,德國去年43萬人退出基督教,和教會虐待與性侵有關
https://ppfocus.com/0/edfc272f2.html

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
咁就又要請你幫忙解釋吓39樓嘅「意涵」啦。
就算以前嗰啲抹咗唔計,係你提出邀請之後,我加埋104樓以下 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/27 14:29

冇錯,

1)搵出真相,睇下我究竟有冇講過嗰句說話,【說中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事】?
或者表達過嗰個「意涵」?
2)你老屈完人哋之後唔解釋原因然後發爛渣閃咗去係咪放諸四海而皆準嘅合理行為?

不要龜縮!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你夠一直老屈我反基啦,一路我都覺得我係慕道者,咁我又有無同你計呢? ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 12:35
建议兄对逃出魔幻紀 先生更加x倍尊重。谢谢兄。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

冇上嚟幾日,呢度又開始上語言邏輯課。

同耶撚討論就係咁麻煩,平時講嘢都係正正常常,一講耶穌就開始思維混亂、聽唔到睇唔到一味自說自話胡言亂語。
回覆  逃出魔幻紀

我想指出的是,你的這條問題 / 複合問題本身就出現邏輯錯誤,不如你試下唔 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/28 01:11

是非題係針對你「沒有放之四海而皆準的真理」而提出嘅三種提問,其實仲有好多種提問方式,無論用邊一種,我都係希望你明白世界上任何人都唔接受「屈完人就閃」呢種行為嘅。
用一大堆野砌厲砌去羅羅嗦嗦,並非我所願,好耐之前我已經發覺喺本網講嘢如果唔咁樣清清楚楚講係收唔到效果嘅。雖然咁樣表達我都好攰,但係收到效果,我好欣賞你最近嘅回答,令到雙方就算意見唔同,都可以互相理解對方嘅立場。

「嗱,我係話我試下幫下你,當中係無邀請你做乜或者承諾你做乜既,請你唔好誤會」呢句說話嘅問題係:你當然有權咁樣解釋(不過你好似冇講過「試下」呢兩個字),口頭承諾兼唔關錢銀名譽嘅嘢,唔通去法院同你搵真相咩?不過喺社會上如果你成日咁樣做,就會賺得「下巴輕輕」嘅盛名。「得閒飲茶吖!」同「我聽朝成朝都好得閒,你係要搵我飲茶就即管隨時call我啦!」係兩句語意絕不相同嘅說話。

我覺得我係本貼要講嘅嘢講完嘞,好高興你返番嚟我哋有共同討論空間嘅位置,係世界上多個人傾偈總好過多個人嗌交。我講咁多嘢,目的只係想表明我冇講過或者表達過「非教徒/反基不會明白、不會理解」天主教/基督教相關嘅問題,同埋想對你有多啲了解。雖然言語間偶有挑剔、激烈,但絕無怨恨,絕無針對個人,就算提及「三十萬」嘅話題,都只係憎恨「冷血」呢個行為本身而非憎恨leefeng本人,我如有怨恨之心,都只係針對違反天主誡命嘅行為,絕對唔會怨恨本網嘅任何人。

你問我係咪乜乜意涵又好,leefeng問我有冇老屈佢表示過「三十萬」又好,大家個心諗乜都好,我都係果句說話:「天主知道」,呢個係我堅信嘅真理。

110樓所牽涉嘅問題,其實我以前都講過好多次,考慮到呢個問題關係到天主聖三嘅道理,要用一定嘅篇幅先至講得清楚我嘅理解,佢呢度三言兩語冇可能搞清楚,所以我打算另外開貼討論。多謝你!
同耶撚討論就係咁麻煩,平時講嘢都係正正常常,一講耶穌就開始思維混亂、聽唔到睇唔到一味自說自話胡言亂語。
龍井樹 發表於 2021/10/28 08:50

你呢一帖已經係好典型既「自說自話」嚟哩
同 F9 一樣風格, 只得破口大罵, 理據欠奉。唯一好一點既就係你無搭啲「屎」「窟」。
我講到明係「題外話」,你諗緊啲乜?

抽刀斷水 發表於 2021/10/28 01:45

如果你講既「真小人, 偽君子」不是我回帖所指的.....
真係幾題外話囉 (講直一點就是95搭8)

冇上嚟幾日,呢度又開始上語言邏輯課。

同耶撚討論就係咁麻煩,平時講嘢都係正正常常,一講耶穌就開始思維混亂
龍井樹 發表於 2021/10/28 08:50

其實你講坦白一點, 就是你跟不到他們在講甚麼.....
因為你「冇上嚟幾日」。

屙屎唔出賴地硬!
是非題係針對你「沒有放之四海而皆準的真理」而提出嘅三種提問,其實仲有好多種提問方式,無論用邊一種, ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/28 09:10

「天主知道條撚」,呢個係我堅信嘅真理。

是非題係針對你「沒有放之四海而皆準的真理」而提出嘅三種提問,其實仲有好多種提問方式,無論用邊一種, ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/28 09:10

除了龜縮,又不敢正面回答老屈我【說中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事】,就長篇大論,廢話一大籮?
你唔敢答,即是你承認係老屈抽刀版主同我了,對嗎? !

你話我冷血,但又唔係話LeeFeng冷血?咁奇的邏輯?你的思覺究竟是否嚴重失調架?

你既然挑起咗個話題,係男人既,出來三四五六講清楚。
不要老屈完人哋之後,唔解釋原因,然後發爛渣,閃咗去,係咪放諸四海而皆準嘅合理行為咁呢?

因為我都好想懺悔一下我究竟點樣冷血法?
竟然冷血到對三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺,仍然騎騎笑worrrrrrr?
問咗你千次以上(老屈)點睇我的帖#84,一定要回答,絶不能閃?(比个贴士你,既然你咁多粉丝,班佢地入来帮你答#84 亦可!我唔介意既。)

回覆  leefeng

試下唔好咁激動啦。
抽刀斷水 發表於 2021/10/28 01:43
我唔激動,而且有啲興奮,我最喜歡㩒住啲偽君子教徒黎打!

.
你呢一帖已經係好典型既「自說自話」嚟哩
同 F9 一樣風格, 只得破口大罵, 理據欠奉。唯一好一點既就係你 ...
beebeechan 發表於 2021/10/28 11:43

同你講理據,你就答屎尿屁+性器。
答你屎尿屁,你又話要理據?

你們基督教徒思覺究竟是否嚴重失調架?
好啦,既然講理據,#84問了好耐,冇教徒敢答?不如你來答!

因為一個基督教,死咁多中國人,又咁多細路仔被牧屍強姦,
既然你們咁理據正義凜然囉喎,答啦,咪閃呀!閃親衰仔!

.

其實你講坦白一點, 就是你跟不到他們在講甚麼.....
因為你「冇上嚟幾日」。

屙屎唔出賴地硬! ...
beebeechan 發表於 2021/10/28 11:53
扯旗唔起賴神经病吧!!!

扯旗唔起賴神经病罢!!!
“‘神经病创一切’”
好啦,既然講理據,#84問了好耐,冇教徒敢答?
...
leefeng 發表於 2021/10/28 12:59

你#84拎嚟既唔係史料, 係屎尿....理你嗰個都會智商插水哩

你又唔話埋基督教引起赤壁之戰,
基督教使吳三桂引清兵入關......反正都是亂膠盒
以你當日夠膽死拎張海蘭泡俄人殺中國人既相就話係八國聯軍,

你用呢啲笑狠死人既史料, 就知你啲歷屎有幾勁

你#84拎嚟既唔係史料, 係屎尿....理你嗰個都會智商插水哩

基督教使吳三 ...
beebeechan 發表於 2021/10/28 23:14
你又唔話埋
;;;
基督创造赤壁之戰,

基督创造吳三桂引清兵入關 ...... 等等之天下大乱,饥狗!!

反正都是亂膠盒;;;圣经;;;

“‘神经病,创造一切’”

基督教使吳三 ...
beebeechan 發表於 2021/10/28 23:14

如果赤壁之戰有俄人,清兵入關有俄人,乜同八國聯軍的俄人唔同種咩吓?

在你撐基同黨之前,先返去從幼稚園讀起才來獻世吧!

因為你們基督教在中國做間諜,引入鴉片,搶地欺凌中國人挑起教案,引入八國聯軍侵華辱華,你夠膽話「海蘭泡慘案和江東六十四屯慘案」不是你們基督教的罪行?
你不斷在此說謊作假證,是想讓大家知道你們基督教/徒夠賤? ? ?

海兰泡惨案江东六十四屯惨案被合称为庚子俄难
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%BA%9A%E5%AD%90%E4%BF%84%E9%9A%BE

庚子俄難[注 1]是指1900年7月17日至21日,在八國聯軍之役期間,俄羅斯帝國以義和團破壞東清鐵路為籍口,對清朝管轄的海蘭泡和江東六十四屯的大清子民的屠殺,共約7,000名大清子民死亡。因1900年是農曆庚子年,所以海蘭泡慘案和江東六十四屯慘案被合稱為庚子俄難。兩次慘案屬沙俄和蘇聯割佔中國領土的其中一頁。此案亦是大清子民在湘軍南京屠城、旅順慘案後再一次在戰時遭大規模洗劫。

.
高級模式 | 發新話題
換一個