返回列表 回覆 發帖

天主聖神能引領你與否,決定權在你而不在祂

奉「挖睛製銀」嘅《辟邪紀實》為圭臬
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/15 22:48

《辟邪紀實》只是其中一本前人紀述基督邪教荒謬絕倫嘅記述,還有《辟邪教議》、《謹遵聖諭辟邪全圖》、《浪跡叢談.天主教》、《果報錄》等。
    「奉『挖睛製銀』嘅《辟邪紀實》為圭臬」,文字都未能拿捏得準,就唔好亂噏嘞。
學《今日頭條》無數假新聞寫手一樣吹水作嘢講到似層層

作嘢嘅還有什麼比得上妖書、天誅教、極毒教!移鼠就吹得天花亂墜,你要唔要爺爺列舉出來?
作嘢嘅還有什麼比得上妖書、天誅教、極毒教!移鼠就吹得天花亂墜,你要唔要爺爺列舉出來? ...
旁觀者 發表於 2021/11/16 02:44

唔知你舉唔舉得起唶
學《今日頭條》無數假新聞寫手一樣吹水作嘢講到似層層,就完全合情合理啦。我忽然間諗起沙文,雖然唔啱嘴型……

你們基督教散播的反中謡言不是吹水作嘢?
你貼的傳教廢文不是吹水作嘢?

既然基督教咁真實,又會有這麼多中外學者出來抽絲剝繭指出基督教的所有謊言和荒謬?
你們基督邪教諸多歪理, 意識形態都是瘋子的妖人一群!

乜你以為讓“上流寄生族” 叫了兩句 ‘寶寶’,就返老還童可以亂噏無為嗱?
另外,根據你言行,你唔似60老人應該有的語氣和德行?
如果你說的<毛澤東年代你親戚食飯領唱時你是小孩子>事件不是吹水作嘢的話,……

咦?你有什麼文件可以證明你的“年齡”来支持你的所有叙述是真的?不是你在吹水作嘢?!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
「離教者之家」大旗下坐埋一檯

大家都睇出你妖教絕天理、滅人倫而已。
唔知你舉唔舉得起唶
beebeechan 發表於 2021/11/16 03:45

你爺爺唔舉得起,會有你呢個孫子出來?
你爺爺唔舉得起,會有你呢個孫子出來?
旁觀者 發表於 2021/11/16 06:21

唔好以為你既孫一定係你舉出來
可能係第二個男人既創舉嚟
今日既科學技術
有時間去驗下 DNA 先好咁大聲講
響爺爺面前, 你永遠係孫子!
響爺爺面前, 你永遠係孫子!
旁觀者 發表於 2021/11/16 08:57

咁恨有孫,
你係咪一早就絕Z絕S
咒你死?
有孫,
你係咪一早就絕Z絕S
beebeechan 發表於 2021/11/16 10:50
真真正正正字;;;幸。屌你基督臭閪【脚趾罅】!
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
咁恨有孫,
你係咪一早就絕Z絕S
beebeechan 發表於 2021/11/16 10:50

你是旁觀者的孫子,乜你想自絶?或你beebeechan在自己咒自己beebeechan?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 40# 旁觀者

我有一句口頭禪就係「你要知道……,明唔明白係另一回事」,而家你就係唔知道「知道」(或者認識、認知)同「明白」嘅呢兩個概念嘅分別。否則就唔會講「只要意念一動,乜事都搞掂,還需要人(「聖神」)幫手?」,亦都唔會用「有理性者當然唔明,你問這裏的網友,有那個會明?」呢句嘢嚟回應我話你「天主道理ABC嘅天主聖三概念仲係零認識」。
你成日自稱爺爺,希望你成為一個知道自己無知,甚至唔知道自己知道嘅智慧老爺爺(請參閱我曾經喺度po過嘅蕭若元《人貴自知》)。
    我有一句口頭禪就係「你要知道……,明唔明白係另一回事」,而家你就係唔知道「知道」 ...「只要意念一動,乜事都搞掂,還需要人(「聖神」)幫手?」,亦都唔會用「有理性者當然唔
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/18 10:08

你理解力特差,難怪次次都答非所問,支支唔唔,九唔搭八?
旁觀者是說:「只要「聖神」意念一動,乜事都搞掂,還需要【人】幫手嗎? 」!

而不是【人】意念一動,需要人(「聖神」)幫手。(怎麼看,你這句根本完全狗屁不通,對不?)
你究竟看得懂嗎?
如果你不是說謊,吹水作嘢的話,……你應該六十勾以上了,怎麼一點六十歲應有的基本知識水準也沒有呢?

.

你成日自稱爺爺,希望你成為一個知道自己無知,甚至唔知道自己知道嘅智慧老爺爺(請參閱我曾經喺度po過嘅市《人貴自知》)。

蕭若元在坊間出了名吹牛大王,慣性吹水作嘢,你莫非是蕭若元的高足…
咦,唔係喎,你老過蕭若元架,如果你冇吹水作嘢<毛澤東年代你親戚食飯領唱時你是小孩子>!

如果你沒有60勾以上,就證明你慣於吹水作嘢,同蕭若元係同一類的貨色。

如果你真有60勾以上,真的是一個智慧全無的老頭子(爺爺稱呼是只給尊稱的老人家),希望你以後改過自新,痛思己過,不再吹水作嘢,可以成為一個知道自己無知《人貴自知》的小老頭子吧!

.
我有一句口頭禪就係「你要知道……,明唔明白係另一回事」

你成日話人「唔明白」,爺爺已經講過無數次,信耶穌怎可「永遠不見死」?可以講外邦語?……
    叫你企響大炮口面前俾爺爺開一炮,講講溫州話、荷蘭話俾大家聽,不就立刻明白?你卻總講東講西,全無正面回應,只是像錄音機一樣話「唔明」、「唔明」、「無知」……
    到底誰無知?大家都看得清楚。
爺爺就唔明,世上竟會有像你這樣強詞奪理之「人」。

回覆 56# 旁觀者

我而家終於明白點解你成日放錄音機,就算我答咗你你都仍然重複不停講同一句說話問同一個問題。原因就係你分唔清「知道」同「明白」嘅分別,所以同你講任何嘢都變成對牆彈琴,我終於明白點解我唔想答你地啦。長期嘅疑竇死結終於解開咗!
我知道係「離教者之家茶寮」同你坐埋一檯嘅大家(全體三幾個偽離教者)嘅思想結構都同你相同(只有離開咗嘅沙文係知道人哋講緊乜嘅,所以佢冇坐埋你嗰檯,亦都離開咗),所以你哋「大家都看得清楚」,你睇吓leefeng點樣理解你嘅說話就知道你哋點樣看得清楚啦(如果你知道、明白你我他三個人嘅說話嘅意思同埋之間嘅邏輯關係):「旁觀者是說:『只要「聖神」意念一動,乜事都搞掂,還需要【人】幫手嗎? 」!而不是【人】意念一動,需要人(「聖神」)幫手。(怎麼看,你這句根本完全狗屁不通,對不?)你究竟看得懂嗎』。
難怪佢唔知道蕭若元講緊乜嘢,淨係話佢造謠之類嘅嘢。所以老蕭對leefeng又係對牆彈琴,墻缺少「知道」嘅功能,終於明啦!
除咗喺屋企綵排演講詞嘅時候,世界上有乜嘢人會同牆壁講嘢討論問題嘅呢?但係點解牆壁總係鍾意追住人搭訕,真奇怪!
回覆  旁觀者

我而家終於明白點解你成日放錄音機,就算我答咗你你都仍然重複不停講同一句說話問同一 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 09:19

我會唔知蕭若元講緊乜嘢?淨係話佢造謠?
咪話我篤爆你,你根本就是同黑暴,蕭若元一丘之貉,
黑暴放火燒老人家,蕭若元就嘲笑果位老人家做戲,玩特技扮玩被火燒。講得出咁冷血既說話的蕭若元,只有冷血基督教徒和黑暴認同呢件爛口吹牛佬!

你追捧蕭若元的論調,認為蕭若元言論可信,證明你這個基督教徒也是冷血和是非不分的黑暴盲從蛇鼠一窩的貨色!

你可以自high以為我和旁觀者不明白你的意思。
但你可以問此處,例如抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13dior13…各位,
究竟「旁觀者是說:『只要「聖神」意念一動,乜事都搞掂,還需要【人】幫手嗎? 」?
還是【人】意念一動,需要人(「聖神」)幫手呢?

冇人需要知唔知道蕭若元講緊乜嘢垃圾廢話,只有基督教徒黑暴才會把蕭若元的廢話當金科玉律來舔!

另外,不是有人喜歡追住你搭訕,而是你從來都沒有正面回答過大家的問題,似乎是你自己對住幅牆壁自言自語多啲!

不是你唔想答,因為你根本冇料答,亦冇能力答!

.
回覆  旁觀者

我而家終於明白點解你成日放錄音機,就算我答咗你你都仍然重複不停講同一句說話問同一 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 09:19

講真,你的言論幾近思覺失調一類,
自己兜來兜去說不出個所以然來?

證明你是「知道」自己的毛病,而且「明白」你自己的「功能」有限!
除了重複把教會給你的傳教廢文四處貼之外,你係完全冇能力獨立回答任何問題的,有冇話錯你?

.
高級模式 | 發新話題
換一個