返回列表 回覆 發帖

天主聖神能引領你與否,決定權在你而不在祂

我就在此恭候leefeng59樓極力推薦嘅「抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13dior13…各位」解釋吓喺本貼嘅 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/20 19:23

我覺得都係等大家去到地府見閻羅王嗰時,就乜都一清二楚架喇。
我覺得都係等大家去到地府見閻羅王嗰時,就乜都一清二楚架喇。
抽刀斷水 發表於 2021/11/21 10:18

X2
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你可以問此處,例如抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13dior13…各位

我問極你啲朋友佢哋都唔肯出嚟支持你同旁觀者嘅理解喎,最多都係抽刀出嚟叉開話題同你解圍咋喎,我希望你親自叫到佢哋出嚟支持你嘅觀點。
我有問必答,答到你話講完。依家你話我唔肯答,先係涉嫌誹謗我先真。

...
抽刀斷水 發表於 2021/11/20 01:43

網主真係覺得68樓同70樓係基於正直同善良?估唔到三兩個回合就令你脫下偽裝原形畢露。你既然同佢地坐埋一枱我就唔會對你嘅回應有太高嘅期望啦,是但啦,不過你又出現邏輯上嘅錯誤啦,用情景演繹比較容易令你明白:

豬肉榮:豬橫脷好新鮮,煲湯靚啊!有買趁手啦!
顧客:豬肉榮,豬橫脷幾錢斤?
豬肉榮:買啦喂買啦喂,好靚嘅豬肉啊!
顧客:豬肉榮,豬橫脷幾錢斤啊?
豬肉榮:有買趁手啦,唔買唔好企喺度阻住晒啦!
顧客:豬肉榮!究竟你掛喺上邊嗰條豬橫脷點賣嘖?
豬肉榮:你又唔係買豬橫脷,又猛咁問豬橫脷嘅價錢,究竟你想點?
顧客:唉!唔問嘞。買魚食把啦!
顧客行過隔離檔同阿魚佬講:豬肉榮混吉嘅,問極豬橫脷幾錢斤佢都唔肯答。
豬肉榮:你冇嘢吓?你唔好誹謗我喎!我點樣唔答你呀?我句句都有答,答到你話唔問為止喎!你自己話唔問咋喎,調返轉頭話我唔答你,有冇琅禮啲啊?!

請記住,顧客話唔問,但佢喺豬肉檔提出嘅問題仍然存在,仍然有待回答,就等於我喺原帖講「我覺得我係本貼要講嘅嘢講完嘞」但係我提出嘅問題仲有待答覆。我真係唔明,你公開表演將自己智商拉低有乜益處。答唔答係你嘅自由,過到你個良心就OK啦。上次我話「要講嘅嘢講完嘞」之前,本來想行一步絕殺將軍棋(並非今次問你呢個問題),逼你跳入一個自己堀嘅大坑入邊,不過見你忽然回頭行返嚟雙方有討論空間嘅平台,嗰步棋就引而不發、忍而不發、隱而不發。不過而家結果都一樣,你坐咗埋嗰張枱,同跳落大坑產生咗相同效果,將唔將軍結果都一樣。雖然你坐埋嗰張枱我哋冇乜嘢好傾,但係既然你同leefeng同枱,佢又推薦你,你得閒就答吓59同61樓啦,同佢解下畫,我畫公仔腸俾佢睇畫到手到起晒枕,而且好大心理壓力,好容易產生你講嘅「知識高地」心理,我唔鍾意呢種心理,但係你圍枱嗰啲人一日問到黑,真係好大壓力,就好似唔知點樣同一年班小學生解釋微積分一樣咁困難。

你撕破畫皮暴露出某啲缺點,但同是天涯帶罪人誰能無過呢?某啲地方我嘅缺點仲多過你,你有好多優點係值得我欣賞同學習嘅,例如胸襟較廣闊,比較善良,比較堅守符合你良心嘅原則,有同情心,有求知欲等等,希望聖神能夠引領你而你又接受佢嘅引領,認識、知道多啲新事物,容易啲轉彎,唔會塞住塞住咁啦。
我問極你啲朋友佢哋都唔肯出嚟支持你同旁觀者嘅理解喎,最多都係抽刀出嚟叉開話題同你解圍咋喎,我希望你 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/21 17:34
抱歉。先生。先生可能已  “怒火中烧”。

。。。。。。恭恭敬敬敬请先生明。谢谢先生。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
抱歉。先生。先生可能已  “怒火中烧”。

。。。。。。恭恭敬敬敬请先生明。谢谢先生。 ...
上流寄生族 發表於 2021/11/21 18:42

係呀,我真係擔心佢身子。

不如大家聽下歌啦,最近呢首hit歌同「對號入座」真係好大關係,頭幾句歌詞同副歌又咁啱好吻合呢排我所見到既現象。

說的話 你從來都不想聽
卻又滔滔不絕出征反擊
不明白 到底辱了你哪裡
總覺得世界與你為敵
* * *

對不起傷害了你
傷了你的感情
我聽見有個聲音
是玻璃心碎一地

對不起是我太任性
講真話總讓人傷心
或許不該太直白 超直白
I'm So Sorry
又讓你森七七

網主真係覺得68樓同70樓係基於正直同善良?估唔到三兩個回合就令你脫下偽裝原形畢露。你既然同佢地坐埋一 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/21 17:47

對不起,請保重。
係呀,我真係擔心佢身子。

不如大家聽下歌啦,最近呢首hit歌同「對號入座」真係好大關係,頭幾句歌 ...
抽刀斷水 發表於 2021/11/21 23:03

真係唔怪得你「坐埋一枱」,你嘅判斷力真係差少少,成日都判斷錯誤。講真,呢樣嘢係我覺得最可惜㗎,心水清嘅沙文走令呢度跌咗唔少volt。
網主真係覺得68樓同70樓係基於正直同善良?估唔到三兩個回合就令你脫下偽裝原形畢露。你既然同佢地坐埋一 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/21 17:47

問你幾多歲又唔答,問你文革事件是否吹牛又唔答,然後又埋怨別人唔答你的問題?
既然耶穌冇料,等我請出龍虎先師鬼谷子算一算:
先師話:……………你本來前途無量,可惜誤信邪教,所以精神有點錯亂。
你不是住在香港,……是住在……有個「澳」字的地方!
今天算住咁多。

如果算對了,你就要答我們的問題!

.

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我問極你啲朋友佢哋都唔肯出嚟支持你同旁觀者嘅理解喎
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/21 17:34

爺爺就問極你都唔肯企響大炮口,唔肯講溫州話、荷蘭話俾大家聽,又唔肯講個地址。
真係唔怪得你「坐埋一枱」,你嘅判斷力真係差少少,成日都判斷錯誤。講真,呢樣嘢係我覺得最可惜㗎,心水 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/22 00:52

你既回應亦可給我相當啟發,我要好好感謝你。不少教徒就是喜歡把人們標籤,或者應用你們用的術語是「論斷」。

係架,我同我既版友都「坐埋一枱」架,就算係天主教徒、飛禽走獸,如果願意既我都鍾意「坐埋一枱」架。最新政府殺既野豬政策,我都好難過架。
最新政府殺野豬,我都好難過架。
抽刀斷水 發表於 2021/11/22 02:05

因為你無錢住南灣, 野豬出没無影響你,
所以能愛心泛濫?
問你幾多歲又唔答,問你文革事件是否吹牛又唔答,然後又埋怨別人唔答你的問題?
既然耶穌冇料,等我請出 ...
leefeng 發表於 2021/11/22 01:46

老老實實講,你係我遇到過最厚面皮嘅人。話咗對你嘅冷血討厭到極點而唔想同你講嘢,你都仲係不厭其煩咁搭訕,其實我唔想同你講嘢原因主要有你太過崇拜權力同冷血,唔單止恨做共產黨,仲對俄羅斯屠殺三十萬中國同胞表示認同。仲有,我好忙,唔似你日日喺呢度返工兼住埋喺度咁得閒,我冇時間傾無謂嘢。而且,你唔知道你問嘅問題根本唔make sense,冇可能解答到。見今日比較得閒,試吓畫多次公仔畫出腸,畫多啲腸,畫長的,希望能夠發揮到一啲作用,下不為例。

78樓關於你嘅見解真係好搞笑,你如果唔明我點解咁講就去向下你啲孫或者增孫,睇下佢哋點睇法?你真係求其得好交關,魯迅筆下嘅「差不多先生」都冇你咁求其(我係魯迅嘅fans,我喺呢個討論區睇到嘅風景直情就好似睇魯迅嘅小說一樣,尤其係《阿Q正傳》)。雖然你恨做共產黨恨到流晒口水,聽到我講少少就禽禽青追問,但係我同你唔係咁熟,點解要講屋企私隱過你聽?而且你對共產黨卻毫無認識,同我嘅生活圈又毫無交集,咁我嘅家庭生活點樣證明到俾你睇呢?就算我叫三叔公四姨婆去搵leefeng解釋吓,佢哋都搵你唔到而且你都唔會信佢哋啦,呢樣嘢上流寄生族就叻過你,佢一估就估到我講嗰個官係我姨丈,我啲親戚中比佢大嘅官仲有好多,除咗帶你去佢哋屋企坐吓,仲有乜嘢辦法證明到俾你睇我講嘅係事實呢?雖然你鍾意聽,但係我再講多啲你都未必理解到㗎啦,譬如話我有時搭飛機唔使過安檢,小轎車直接喺舷梯下邊接我直接經機場圍牆門口出街;又或者我同啲豬朋狗友去北京釣魚臺國賓館食飯,就算唔揸靚車揸部錢七入去都唔使查車仲有衛兵敬禮,司法部長喺一號樓食飯我哋就喺隔離二號樓捽腳趾鋤大D⋯⋯(成為基督徒之後,呢啲揮霍民脂民膏嘅活動我會盡量避免,時刻省察自己),我講嘅全部係親身經歷嘅真人真事,唔係你扮共產黨嚟恐嚇哈佛專家嗰種,你唔好自己講大話就以為人人都講大話。你連香港都未嚟過,幾乎成世人住喺美國,共產黨生乜嘢樣你都未見過幾多個,你所認識嘅共產黨充其量就係喺唐人街公園度坐埋一檯討論《今日頭條》「新聞」嗰班金山街坊吹水描繪嗰種,或者過年過節去乜乜同鄉會物物會館拜年嗰幾個領事館主任仔,至於我講呢啲遠離美國十萬八千里嘅真人真事你點理解得到呢?我又點樣可以有效證明到俾你睇呢?我只能夠同你講:我係基督徒,喺我守持嘅天主十誡入邊,有「不可作假見證」呢一條,作假見證係大罪,所以我會極力避免講唔係事實嘅嘢。
我並唔係蕭若元嘅fans,不過燒山點都真實過你日日睇嘅《今日頭條》同微信新聞千百倍。每日好多人send《今》、《微》D嘢俾我但我一條都唔會打開睇,同樣道理,我揀嘢聽揀嘢睇嘅嘢你都應該睇唔落,所以你判斷為造謠,呢樣又同《人貴自知》有關,物以類聚,人同資訊都一樣道理。我睇嘅嘢首選《聖經》及有關神學觀點,喺社會時事方面,最鍾意王劍(五星級米芝蓮),每日睇;跟住到文超(四星級美食),基本都睇;蕭若元對我來講只係三、兩粒星,但係佢為人聰明兼有良心,做人處世打工營運有好多嘢值得我學習,而且佢講粵語,係啱我口味嘅家鄉菜,所以揀嚟睇,《人貴自知》入邊佢引述嗰啲專家嘅理論好有道理,你就算唔明都應該知道下有咁嘅理論。如果可以嘅話,希望你可以學習下用立體方法去睇嘢同埋思考問題,唔好淨係喺窄角度睇個平面就以為睇晒啲嘢,咁樣做人好蝕章,好難出人頭地。希望你知道多啲天主嘅奧理,知道冇蝕底,願天主保佑你!

回覆 90# 旁觀者

根據74樓,旁觀者你終於知道咗天主聖三係乜嘢,雖然仍然唔明白,但呢個已經係一個飛躍性「零的突破」嘅大進步,比知道嗰啲九連鞭n連鞭有益得多,你問嗰啲問題,我已經答咗你好多次,你而家暫時唔明唔緊要,如果想進一步了解,只要求天主耶穌基督聖神幫助你,你就會有一的突破、二的突破⋯⋯不停咁大飛躍進步㗎啦。
都唔知你噏乜春!你最鍾意監人賴後,只有神經佬才明「天主聖三」係乜!
    叫「天主耶穌基督聖神」出來,爺爺搵幾個阿星招呼佢哋,就知乜叫三連鞭、九連鞭嘞。
問題你從没答過,只係錄音機咁講:已經答咗你好多次。
    看來你連知道和明白都唔明。
78樓關於你嘅見解真係好搞笑,你如果唔明我點解咁講就去向下你啲孫或者增孫,睇下佢哋點睇法?你真係求其得好交關,魯迅筆下嘅「差不多先生」都冇你咁求其(我係魯迅嘅fans,我喺呢個討論區睇到嘅風景直情就好似睇魯迅嘅小說一樣,尤其係《阿Q正傳》)。
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/22 03:33

1# 78樓係你自己嘅文章,不是我的!所以我冇可能在78樓寫我的見解。 ( 你又思覺失調混亂喇?)
2# 你又知我已經有孫或者增/曾孫?估下可以坐幾圍枱?估中有奬!
3# 你咪轉移視線屈我恨做共產黨,我係叫你回應文革你自認塞豆窿是否謊言?

4# 你屋企冇乜私隱,因為你個主已經向全人類把你出賣了!唔信?讓鬼谷子來答你:你住的地方有個「門」字,係好窄好窄的門!
5# 你又猜測我對共產黨流曬口水?
6# 車,又吹牛,你做的工作應該是行就行先,死就死先,老細行時你就企兩邊吖馬?對不?
所以咪出入無阻囉!估下係乜野工吖嗱。
又充大頭鬼?去北京釣魚臺國賓館食飯就冇你份啦,係站岡都要企埋一邊果種?
既然出入北京咁頻繁,有冇去過前門呀?琉璃廠呢?

想指出你的漏洞,寫三天都寫不完。

不過寫多一樣來踢爆你的「蕭若元對我來講只係三、兩粒星,但係佢為人聰明兼有良心,」:

蕭若元買兇毆打黃霑
2009年6月19日,蕭若元在其網台節目《蕭鼓聲中》(第47集)的《邊緣回望》環節中透露,在1983年時他和白韻琹分開,黃霑在報章上罵他,於是他買兇請人毆打黃霑,打一拳一百元,結果兇徒“拳如雨下”數不到多少拳,所以給了五千元。因為自己不怕事、不怕坐牢,所以最後黃霑不敢報復。

馬鞍山燒人事件
2019年11月11日,馬鞍山燒人事件發生後,蕭若元在網上污衊受傷者為特技演員,並指稱受傷者是收200萬港幣報酬後製造輿論,在事件真相曝光後方才表示無條件收回此前言論並對誤導大家做出道歉

.

話咗對你嘅冷血討厭到極點而唔想同你講嘢,你都仲係不厭其煩咁搭訕,其實我唔想同你講嘢原因主要有你太過崇拜權力同冷血,唔單止恨做共產黨,仲對俄羅斯屠殺三十萬中國同胞表示認同。仲有,我好忙,唔

關於你成日反反复复咁話我「冷血」呢兩個字,
我想問下你用乜野「血」來睇天主教強姦細路仔,同虐殺原住民細路仔,虐殺全球孤兒呢件事呢?

當你站在道德高地向別人指手畫腳話人「冷血」的時侯,你仍然迷信你件天主,你自己判斷你自己是什麼「血」?
嗱,有種咪閃呀!

.
因為你無錢住南灣, 野豬出没無影響你,
所以能愛心泛濫?
beebeechan 發表於 2021/11/22 02:20

有前因後果既。
話咗對你嘅冷血討厭到極點而唔想同你講嘢,你都仲係不厭其煩咁搭訕,其實我唔想同你講嘢原因主要有你太過崇拜權力同冷血,唔單止恨做共產黨,仲對俄羅斯屠殺三十萬中國同胞表示認同。

當你咁愛中國同胞,為那俄羅斯屠殺三十萬中國同胞表示憤慨老屈別人冷血的時侯,
你看到天主教徒基督教在中國屠殺孤兒:

溫州救濟院育嬰收嬰兒1392名,死1086名。
上海徐家匯聖母院收進40000多名嬰兒,活下來的只有197人。
武昌聖若慧善功修女會從1928年到1951年,二十多年接納嬰兒數萬人,存活率只有千分之二,"育嬰堂"成了殺嬰堂。
福州天主教“仁慈堂”虐殺嬰孩,挖出數以萬計的嬰孩骷髏,群眾憤怒地稱為“萬童坑”

還有中國其他地方,加加埋埋唔止三十萬中國同胞啵?
點解你咁 L冷血,一聲唔出架?

.

高級模式 | 發新話題
換一個