返回列表 回覆 發帖

全球2022新年快樂!

父母要收到call,同向神祈禱,分別在於父母並非全知,你唔打黎,佢地真係唔知你想講乜。

神就唔同,你唔 ...
抽刀斷水 2022/1/6 10:45 提交

因為你現在仲係用「做仔」既角色來諗野。
到你要用「做老豆」「做亞爺」既位置諗,就想法唔同架哩
因為你現在仲係用「做仔」既角色來諗野。
到你要用「做老豆」「做亞爺」既位置諗,就想法唔同架哩 ...
beebeechan 發表於 2022/1/6 21:16

父母如果「全知」,而同時仔女眾多上億萬,你估仲希罕仔女每日一call?

到你用大家族既父母思維諗下喇。
父母如果「全知」,而同時仔女眾多上億萬,你估仲希罕仔女每日一call?

到你用大家族既父母思維諗 ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/7 00:08

所以話你唔明白「聖體的奧蹟」, 奧蹟之處不只是把餅, 酒變成耶穌的血, 和肉。

之前同你講過, 聖體擘開, 撇碎....唔係代表每人吃耶穌身體的一部份, 一個吃大髀, 一個吃腳趾...斬件, 免治。
係成個耶穌融合一起…。 (耶穌點樣做到, 我唔識)
所以, 天上一個老豆, 唔係上千億既人嚟分一人一少份,
每人都係成個天父收哂既.....一人一個全體天父...
人-神的關係, 是單對單的, 不是1對100000000000000000000000000 (XL大家族)
是100000000000000000000000000000 個1對1
既然係一對一,咁身為父母就理應更加清楚自己個仔女做緊乜啦,「全知」即係24小時監察住,有乜理由佢要等call先知發生咩事?

所以你用父母等電話既比喻,都無法令我明白祈禱有乜作用。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
既然係一對一,咁身為父母就理應更加清楚自己個仔女做緊乜啦,「全知」即係24小時監察住,有乜理由佢要等ca ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/7 09:46

咁你老婆同你夠係1對1 哩,
你又有無想老婆有時冧下你,你老婆又想你成日冧佢哩
無咁既想法時,唔通你老婆係1 對xxxxx?
咁你老婆同你弓弓人口係1對1 哩,
你又有無想老婆有時冧下你,你老婆又想你成日冧佢哩
無咁既想法時,唔 ...
beebeechan 發表於 2022/1/7 10:54

你呢個新比喻,係想講神係好想要人藉著祈禱黎冧佢,實際神並唔關心祈禱實質內容?
你呢個新比喻,係想講神係好想要人藉著祈禱黎冧佢,實際神並唔關心祈禱實質內容? ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/8 01:40

若人連祈禱都不願做, 還說甚麼內容?

又說, 第日抽仔次次返嚟都係問你攞x, 取y, 同佢做這做那。。。當你係賓佬。。。你又會happy否
你呢個新比喻,係想講神係好想要人藉著祈禱黎【===来】冧佢,實際神並唔關心祈禱實質內容? ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/8 01:40
建议兄 & 各位大侠尽量用白话文//////机器可译之粤语。

谢谢谢谢谢谢【各位】兄。
離教者之家,专解基督教问题,例▶道德高地

若人連祈禱都不願做, 還說甚麼內容?

又說, 第日抽仔次次返嚟都係問你攞x, 取y, 同佢做這做那 ...
beebeechan 發表於 2022/1/8 02:20

你一直出新比喻,都沒有考慮神是「全知」這個特性。

祈禱是想神知道一些東西嗎?那麼向一個「全知」的神,告訴神你想神知道的事,究竟有何意義?

這相當於我一直同你講:「你阿媽係女人,你阿爸係男人,咁啱佢地又生咗你,一加一等於二……」
你一直出新比喻,都沒有考慮神是「全知」這個特性。

祈禱是想神知道一些東西嗎?那麼向一個「全知 ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/8 18:43

你把祈禱降格成是下級對上級匯報咁, 只係你唔知乜野係祈禱。

莫非你同你老婆日常的對話交流, 都淡化至只說公事: 今晚食乜? 2點去接抽仔呀......買魚時順便買埋豉油,   電費差餉到期要交喇.....係咁多
(咁既關係都幾枯燥吓囉)
.
這相當於我一直同你講:「你阿媽係女人,你阿爸係男人,咁啱佢地又生咗你,一加一等於二……」

唔知你想翕乜6+1
祈禱是想神知道一些東西嗎?

講咗咁耐,
你仲係停在「老豆想你返去搵佢飲茶, 因為佢很肚餓, 幾日無野食」既層次到諗野

你不如重溫下#6
1. 你向神祈禱
2. 神一早知你會向佢祈禱
3. 你:「神啊,我………」
4. 神:「我晨早就知啦,駛鬼你講」
1. 向神祈禱
2. 神一早知你會向佢祈禱
3. 你:「神啊,我………」
4. 神:「我晨早就知啦,駛鬼你講」 ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/9 19:00
可能顺便加2句;;;
“你【BEE】金能烦,屌你基督老母la狗”

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
原來我的疑問涉及全知(或先知)與自由意志的矛盾和爭論:

https://www.ptt.cc/man/Atheism/DF58/D438/M.1157614130.A.E3E.html

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 7%E7%A5%9E%E5%AD%B8

難怪以陳版友的資深教徒功力也無法有效拆解,只能不斷用些不相關的比喻以求分散注意力。

讓我想想如何有趣地加入到超短基版FAQ之中。
這個各位認為如何?

問:上帝給人自由意志。
答:全知的上帝一早就知道你會否選擇信祂,並且早就創造好一個地獄等你下去。[連結:[討論] 全知與自由意志

破基督教千局,助 习主席连任总书记&恢复n出任党主席

這個各位認為如何?

答:全知的上帝一早就知道你會否選擇信祂,並且早就創造好一個地獄等你下去。[連結:[討論] 全知與自由意志] ...
谢谢谢谢谢谢抽刀斷水 發表於 2022/1/11 17:22
這個各位認為如何?

答:全知的上帝一早就知你會否選信祂,且早就造好一個你下去。[連結:[討論] 全知與自由意志

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

破基督教千局,助 习主席连任总书记&恢复n出任党主席

原來我的疑問涉及全知(或先知)與自由意志的矛盾和爭論:

難怪以陳版友的資深教徒功力也無法有效拆解 ...
谢谢谢谢谢谢>>>基督教问题解决方案专家【近20年】抽刀斷水 發表於 2022/1/11 12:39
抱歉 ,请问兄是什么。

開多一條答案:

答:全知的上帝一早就知道你會否選擇信祂,並且早就創造好一個地獄等你下去。[連結:[討論] 全知與自由意志
答:全知的上帝一早就知道你祈禱的內容,祈禱根本毫無意義。
抱歉 ,请问兄是什么。
上流寄生族 發表於 2022/1/11 19:54

今時今日我都唔明祈禱有乜用
抽刀斷水 發表於 2022/1/2 22:41
高級模式 | 發新話題
換一個