返回列表 回覆 發帖

[興趣討論] 猜燈謎

日前在上元佳節,與友人在高山劇場玩猜燈謎,其中一些淺白易明,另外一些百思不得,揭曉時才拍案叫絕,茲精選部分以與各版友分享猜謎樂趣。

當有人猜中後,我才出下一題。

1. 俱往矣(二言攝影用語)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
何謂「二言攝影」??
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-2-24 23:15 發表
何謂「二言攝影」??

這個出題人慣用「二言」表示「兩個字」,「十四筆字」表示「猜一字(14劃)」。

二言攝影用語,即兩個字的攝影用語。
答案係.....走光?
原帖由 Jom 於 2008-2-24 23:59 發表
答案係.....走光?

2. 太(首字十二筆成語)
乜野係"首字十二筆成語"??唔明
原帖由 Jom 於 2008-2-25 00:03 發表
乜野係"首字十二筆成語"??唔明

猜一成語,第一個字的筆劃有12筆。

回復 7# 抽刀斷水 的帖子

Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 9# 沙文 的帖子

現已是第二條喇大佬:

回復 10# 抽刀斷水 的帖子

咁第1條答案係咩先得假?
原帖由 沙文 於 2008-2-25 10:58 發表
咁第1條答案係咩先得假?

當有人猜中後,我才出下一題。
原帖由 Jom 於 2008-2-24 23:59 發表
答案係.....走光?

原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-25 11:43 發表

此網無人?唉~

開估吧:無後為大

3. 吝(首字五筆成語)

回復 12# 抽刀斷水 的帖子

非無人也。先前我係不想hurt到史京仔,故唔將答案寫出來。

而「吝」,乃沙文之口也,射五筆成語為:永垂不朽
原帖由 沙文 於 2008-3-4 08:17 發表
非無人也。先前我係不想hurt到史京仔,故唔將答案寫出來。

而「吝」,乃沙文之口也,射五筆成語為:永垂不朽

唉,咪亂黎啦。

回復 14# 抽刀斷水 的帖子

橫掂都係等開古啫,有咩所謂喎?
原帖由 沙文 於 2008-3-4 15:54 發表
橫掂都係等開古啫,有咩所謂喎?

點解?係咪猜燈謎遊戲唔好玩?點解唔自己估喎?

回復 16# 抽刀斷水 的帖子

您自己在#12講咗啦
係就係沙兄,不過咪應該係出口成文呢?

回復 18# Jom 的帖子

莊兄抬愛,沙弟汗顏。
不過史京條衰仔就會話末學膚受
沙兄遜志時敏,腹納文淵,網內外早已有口皆碑,何必過謙.令狐兄不過拿你開心吧了.

難道有麝自然香,馬疊實行薑這道理還不明嗎?

但以"吝"沙兄卻見久妥之處,當然以沙兄口出,自為"吝".但沙兄雄風高樹卻認留下口,實在有點那個呀.

不才想如果以"斖"射之,謎底是"白日長虹",則意形皆通,而且虎[虎生威,豈不更妙?
高級模式 | 發新話題
換一個