返回列表 回覆 發帖

一神教宇宙終極真理

一打親仗, 好多人鬼屌咁聲,其實大家都忽略咗,打仗差唔多係同自然現像一樣,有時好天,有時落雨。如果永遠或者長時間冇雨落,人類都唔可以生存喇。你能夠享受唔打仗,其實係因為你可以打,而且要打贏,至少唔可以打輸。點樣證明你打得贏呢? 最好嘅辦法就係真係打, 所以打仗係一定會發生嘅。

因為人類之間一定會有矛盾,當累積到一定數量矛盾,用其他辦法解決唔到,就會發生衝突,同武漢肺炎一樣鼻毛可避。如果樣様都講得掂,仲邊駛國防部?人類嘅社會嘅基礎亦都係”打贏至上”。譬如,你以為立法唔准搶嘢就好文明,但係如果差佬唔夠賊佬打,咁點樣執行唔准搶嘢呢?所以關鍵就係差佬要打贏賊佬,建立文明嘅基礎就係不文明, 要打贏先可以文明。宇宙嘅第一定律一直係law of the jungle.

有啲朋友話西方列強基督教如何恰我哋, 我哋信嘅儒釋道好和平好過基督教多多聲,其實就係因為長期信冇攻擊性嘅儒釋道累到你哋唔夠人打, 又話唔准殺生, 要如何如何孝順, 經歷咁多代培養咗啲弱雞性格, 所以畀人揼到隻狗咁係應該嘅。你都要為人設想下, 你唔夠人打, 佢自然會搵你嚟打, 唔通要佢去搵第二個好打過你嘅咩?近年貴國就覺悟, 唔打得都扮打得, 拖住時間先。

基督教, 伊斯蘭呢啲一神教同儒釋道唔同, 佢哋嘅背後嘅philosophy就係打贏。最後天國降臨, 上帝打得贏魔鬼先至係上帝, 上帝最基礎嘅條件係打贏, 愛唔愛世人其實冇乜所謂, 就算佢唔愛世人, 但係佢最好打, 上帝仍然係由佢做。

乜嘢宗教都係逃不開呢個法則, 梵帝岡都有衛兵,嵩山都有少林寺啦。如果信佛教要斬頭, 咁你冇咗個頭點修行呢?
以前㗎仔都試過, 信天主教要斬頭, 咁佢哋就用蔣委員長條橋, 空間換取時間, 聖母扮觀音拖住先, 但係, 宗教係一種需要長時間經營的cumulative heritage, 當時天主教開咗分壇都唔係好耐, 又被豐臣秀吉搞到基數好少, 至今㗎仔國仍然係宗教自由國家之中基督教最弱雞。

但是如果有足夠時間滋長, 基督教, 伊斯蘭一神教係最符合人性同世情嘅, 此所以佢哋人氣旺過儒釋道多多聲, 好打程度亦最高。

可能好多信咗教嘅朋友都未必realize一神教嘅強勢强在哪裡, you have a reason to be proud of it.
假如有人用槍逼你信距,你會信咩?
基督教大搞慈善公益,救左無數貧苦之人,令人敬佩,逐步取得人心.
而古代佛教極少做慈善,近代之後先至被迫仿效基督教做慈善,
但佛教並無做慈善之傳統,模仿起來十分狼狽.
因此基督教影響全世界,靠的不是打鬥,而係慈善公益.
至少唔可以打輸。點樣證明你打得贏呢? 最好嘅辦法就係真係打, 所以打仗係一定會發生嘅。
沙文 發表於 2022/3/3 06:54

一味講打, 係人性嚟, 唔係耶穌性。
耶穌在山園被補時, 伯哥下意識就係擸刀劈友。
不過耶穌襟住佢, 唔係用武力。
二, 三世紀時, 基督徒被羅馬帝國接納, 亦唔係靠打, 用把刀得番嚟既
相反, 猶太人想用把刀嚟復國, 趕羅馬人走, 結果反而係亡國

破基督教千局,助 习主席连任总书记&恢复n出任党主席

一打親仗, 好多人鬼屌咁聲,其實大家都忽略咗,打仗差唔多係同自然現像一樣,有時好天,有時落雨。如果永遠
...
基督教, 伊斯蘭呢啲一神教同儒釋道唔同, 佢哋嘅背後嘅philosophy【a虫蛀===哲学】就係打贏《如此就可以夺权最後天國降臨, 上帝打得贏魔鬼先至係上帝, 上帝最基礎嘅條件係打贏, 愛唔愛世人其實冇乜所謂, 就算佢唔愛世人, 但係佢最好打, 上帝仍然係由佢做。

乜嘢宗教都係逃不開呢個法則, 梵帝岡都有衛兵,嵩山都有少林寺啦。如果信佛教要斬頭, 咁你冇咗個頭點修行呢?
以前㗎仔都試過, 信天主教要斬頭, 咁佢哋就用蔣委員長條橋, 空間換取時間, 聖母扮觀音拖住先, 但係, 宗教係一種需要長時間經營的cumulative heritage, 當時天主教開咗分壇都唔係好耐, 又被豐臣秀吉搞到基數好少, 至今㗎仔國仍然係宗教自由國家之中基督教最弱雞。

但是如果有足夠時間滋長, 基督教, 伊斯蘭一神教係符合人性同世情嘅, 此所以佢哋人氣旺過儒釋道多多聲, 好打程度亦最高。

可能好多信咗教嘅朋友都未必realize一神教嘅強勢强在哪裡, you have a reason to be proud of it.
谢谢谢谢谢谢沙老大
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

破基督教千局,助 习主席连任总书记&恢复n出任党主席

一打親仗, 好多人鬼屌咁聲,其實大家都忽略咗,打仗差唔多係同自然現像一樣,有時好天,有時落雨。如果永遠
...
基督教, 伊斯蘭呢啲一神教同儒釋道唔同, 佢哋嘅背後嘅philosophy【a虫蛀===哲学】就係      打贏《如此則可夺权最後天國降臨, 上帝打得贏魔鬼先至係上帝, 上帝最基礎嘅條件係打贏, 愛唔愛世人其實冇乜所謂, 就算佢唔愛世人, 但係佢最好打, 上帝仍然係由佢做。
重谢谢谢谢谢谢沙老大。

具体的圣经,例如;;;
https://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=143191&ptid=14164

離教者之家,专*基督教问题【食人】道德高地
*例 —— 閹神父
* “““從
十字架▼      出發””

[/td]

。。。。。。 基督教煽动分裂,例:::基督吩咐于圣经但以理书2:44天上的神必另立一国 【例▶台湾】…… 要打碎灭绝那一切国
&
路加福音 12:51中文標準譯本。你們以為我【a虫蛀===耶稣基督】來了,是給地上帶來和平嗎?不是的!我告訴你們:其實還是分裂
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
假如有人用槍逼你信距,你會信咩?

Guest from 82.223.55.x 發表於 2022/3/2 21:10

梗係會啦。唔信您試下
回覆 3# beebeechan
對住好恰嘅聖殿小販,佢出手絕不留情。
先前突襲好恰嘅聖殿小販,佢有把握, 出手就絕不留情。但該亞法嘍囉in full gear,未夠疊馬貿然掹刀仔, 結果只會一鍋熟冚包散,咁絕咗後邊個負責傳福音呢?所以時候未到就good聲呑咗佢先。

即如搵支槍指住我叫我信耶穌,我實肯制喎。
時機成熟, 貴教人強馬壯,振臂一呼,萬馬千軍東征去也。
高級模式 | 發新話題
換一個