返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之 - Happy Mother's day

究竟造物主值唔值得讚美呢? 各位覺唔覺得, 生命嘅誕生係有一個結構性缺憾: 關於佢誕唔誕生, 被誕生嘅生命係 ...
沙文 發表於 2022/5/18 09:06

最鬼憎啲擦鞋仔架嘞,讚乜鬼美。
抽刀斷水 2022/5/18 19:46 提交

好似搭笠咁、你見到條友跑緊嚟,你襟住個open等埋佢。佢入到嚟就老馮咁口臉,多謝都無句。
呢啲人一樣乞人憎㗎。
抽刀斷水 2022/5/18 19:46 提交

你好似沙文咁哩,唔識分老荳同uncle:
佢話身體開心等如身體健康
你話讚美即係擦鞋
你好似沙文咁哩,唔識分老荳同uncle:
佢話身體開心等如身體健康
你話讚美即係擦鞋 ...
beebeechan 發表於 2022/5/18 04:19

sorry咯。我唔知您身體健康都咁L痛苦
回覆 41# 抽刀斷水

除此之外,造物主仲有好多抵屌之處。
佢唔畀被誕生之生物參予是否誕生發表意見,連喺邊度出世、幾時出世、老竇老母係邊個,都冇得揀。剝奪人選擇權,對人根本就一尐都唔尊重。
回覆 39# beebeechan

呢尐就係辯證唯物主義, 物質內部存在矛盾, 您又唔識譯?
回覆  抽刀斷水

佢唔畀被誕生之生物參予是否誕生發表意見,連喺邊度 ...
沙文 發表於 2022/5/18 23:02

你呢啲簡直就係都未移民去美國就話要有選舉美國總統既權利
好似搭笠咁、你見到條友跑緊嚟,你襟住個open等埋佢。佢入到嚟就老馮咁口臉,多謝都無句。
呢啲人一樣乞人 ...
beebeechan 發表於 2022/5/18 04:05

我禽日都試過。
我跑埋去,條友襟住open等我。我就入隔離個笠。佢個笠係going down.但係我要上penthouse

我睇唔到佢咩面口,sorry.
你呢啲簡直就係都未移民去美國就話要有選舉美國總統既權利
beebeechan 發表於 2022/5/18 07:12

我有權唔移民去美國咖嘛
回覆  抽刀斷水

佢唔畀被誕生之生物參予是否誕生發表意見,連喺邊度出世、幾時出世、老竇老母係邊個,都冇得揀。剝奪人選擇權,對人根本就一尐都唔尊重。
沙文 發表於 2022/5/18 23:02

面對有涯之生,父母希望養兒防老,呢個出發點係可以理解既。但係擁有永生既造物主,做乜要造人造物呢?我只係諗到一點,就係寂寞。

早年睇《我和殭屍有個約會》,故事圍繞殭屍擁有不死身,卻往往是很悲哀,原因係死唔去。我諗造物主應該係有類似既心態。

人類既一生,响造物主既眼中只係一瞬間,相當於我地睇螞蟻既生命一樣(甚至更短命)。就算個人養蟻養到幾好心機,照顧好每一隻蟻,幫佢地改名,最後佢地都會好快消失。

咁又假設真係信主得永生,咁又相當於蟲(位於世間)變成蝴蝶(位於天堂)咁,去照顧一個蝴蝶園(有一大群不死蝴蝶並持續增加)都夠忙啦,仲會得閒理啲蟲?

沙文話造物主對人唔尊重,咁我地又有幾河尊重啲蟲蟻呢?最根本就係,人只不過畀造物主用黎解悶。
早年睇《我和殭屍有個約會》,故事圍繞殭屍擁有不死身,卻往往是很悲哀,原因係死唔去。我諗造物主應該係有類似既心態。

人類既一生,响造物主既眼中只係一瞬間,相當於我地睇螞蟻既生命一樣(甚至更短命)。就算個人養蟻養到幾好心機,照顧好每一隻蟻,幫佢地改名,最後佢地都會好快消失。
抽刀斷水 發表於 2022/5/19 00:06

係咪人死如煙散先?人有靈魂有意識, 就係不死架喎

條蠶虫變成了蝶, 你會話條虫已死?
我有權唔移民去美國咖嘛
沙文 發表於 2022/5/18 23:15

咁你老荳條虫未遇上你老母粒卵前, 你身在何處, 乜電話號碼? 又無wechat, whatsapp聯絡? email, 或網址都可以
回覆 52# beebeechan

天主要contact我,唔駛我提供聯絡資料卦。he always knows where to find me.
沙文話造物主對人唔尊重,咁我地又有幾河尊重啲蟲蟻呢?最根本就係,人只不過畀造物主用黎解悶。
抽刀斷水 發表於 2022/5/18 08:06

I think we have been doing a pretty good job.
都幾富娛樂性
所以就算您遭遇什麽慘絕人寰,其實都係造物們主娛樂。有時佢睇下悲劇咖嘛
回覆  beebeechan

天主要contact我,唔駛我提供聯絡資料卦。he always knows where to find me. ...
沙文 發表於 2022/5/19 01:43

你上法庭, 唔通個官唔知你姓乜名乜咩
點解都係要你報上名來一次?
出warrant嗰陣個官係冇問地址喎

問名係因為驚同下一單要審神父屌屎窟案mixing up啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
出warrant嗰陣個官係冇問我地址喎

問名係因為驚同下一單要審神父屌屎窟案mixing up啫 ...
沙文 發表於 2022/5/19 03:08

咁你個袋袋裡億條虫, 要條條都起個名
唔係點知問邊條?
都唔難啫。當年全部生物嘅名,亞當一條友改曬都掂。天主何等偉大,實叻過亞當
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 50# 抽刀斷水

又所以,您人生中有咩過癮事,其實係造物出糧畀人啫。人類為佢提供咁多entertainment, 若果佢唔畀番小小reward氹下您,到時個個都話自己係最後一代,咁造物主都冇戲睇。
因此真係唔L駛多謝佢讚美佢。係您應得嘅。
都唔難啫。當年全部生物嘅名,亞當一條友改曬都掂。天主何等偉大,實叻過亞當 ...
沙文 發表於 2022/5/19 03:22

但唔係天主咇你出嚟架喎
係你老荳,
你老荳有天主亞當咁叻咩
高級模式 | 發新話題
換一個