返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 另一討論講緊基教

另一討論區講緊基教, 我覺得個人都幾岩, 但好多人對插緊,,, 大家可以去睇睇

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=5867617&extra=page%3D1&page=1

對唔住, 我係新人, now知唔好做煽動行為, so 改左d字眼, sorry~!

我係新會員黎...我見到佢地仲信到十足都好唔知點, 有個fd信到傻曬, 講又講唔聽....
原帖由 ohmygod 於 2008-3-7 01:46 發表
另一討論區講緊基教, 我覺得都幾岩, 我地搵多d人講下基督教既唔好處俾佢地聽,,,
佢地好似我以前咁信曬教,,對果d事實都聽唔入, 幫手分享下la... 果度係uwant...

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=5867617&e ...

你以前都係信教既咩?不如你講下你既經歷,等我地分享一下丫。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 ohmygod 於 2008-3-7 01:47 發表
我係新會員黎...我見到佢地仲信到十足都好唔知點, 有個fd信到傻曬, 講又講唔聽....

ThANKs , currently browsing there n seeing what i could help here ,

by 'the way , what's ,,,,,fd'''' ?;--^), cheers ThANKye
我唔係太信, 我只係見好多fd入教會, so我返過一次lor, 入面d人 d mind-set好怪, 可能我好奇心重, so我搵左好多書睇, 比較過咁多宗教, 我覺得佢地講d野好假, 一有質問就下下話聖經係咁寫...then我唔多服,咪唔信lor,
我而家覺得佛學反而好似有d用,佢d價值觀有d都幾值得參考, 但又唔會好迷咁睇lor....
簡單黎講我可能唔算係離教者, 但我都幾唔鐘意同基督徒人交往...因為佢地好煩, 講野唔makesense...好霸道, 你信教先有得俾你出聲..."小"
我睇左uwant果篇野, 我覺得佢講都幾有道理...
我地應該唔洗有宗教都可以對人好, 令社會和諧d...
下下靠神好假lor
原帖由 ohmygod 於 2008-3-7 01:58 發表
我地應該唔洗有宗教都可以對人好, 令社會和諧d...
下下靠神好假lor

正確。

對人好應發自自己的良心,這樣才更真誠。
......那個Thread,好悶。
其實離教者之家應該多d對外宣傳, 離教者之家唔係宗教, 係精神協助的組織, 我們所做的, 所想的都是有科學根據, 都是實事求是, 都是有理性的...
我地應該灌輸一種概念: " 沒有神, 我們都可以做好人, 沒有所謂既神, 我們今生都可以快樂享受生命, 要做好人, 要有開心的生活, 不需要靠什麼鬼神"
要俾基民知道, 要做善事去幫助別人係應該去慈善機構, 唔係去教會曬時間聽故仔
有俾基民知道, 花時間睇聖經那本故事書同讀八股文無分別. 聖經是人作, 人傳人,一代傳一代, 內容是代代經手人都可以收改.
要俾基民知道, 我地唔係排斥佢地, 我地係想佢做番自己, 做番可以掌握自己生命既自己
本網的保安一定要做得好, 基民當我地異端, 一定會作出報復, 佢地會打"聖戰牌"
我地要幫佢地recover 個大腦... 我都覺當初有"宗教真空"時真係好難接受, 好似d毒癮未清, 好易把持唔住又會返教會... 之後就更加唔願意接受反基既事物
22世紀應擺脫迷信, 切實求真,
侍奉所謂既神, 不如去侍奉生你出黎, 供書教學, 照顧你起居飲食的爸爸媽媽, 這便是中國人應有的孝道
( 你地仲有咩可以補充? )

回復 9# ohmygod 的帖子

說得非常好!亦好多謝你對敝網的支持!

教會給予教徒灌輸「教會就是慈善機構」、「看聖經就是人生意義」等,在我看來是扭曲了的看法。

不過本網的官方立場是不會勸基督徒離教的,對於一些頑固而「充滿信心」的基督徒,我們無須花時間在他們身上,亦是尊重他們自己的選擇。但我們可以用行動來表示,離教後的生活更精彩!
原帖由 抽刀斷水 於 2008-3-7 08:37 發表
不過本網的官方立場是不會勸基督徒離教的
若然有個別網友堅決不遵從此官方立場,本網官方將採取什麼措施處置該網友?
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個