返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

傻啦,你去過荷蘭未架。
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 20:00

唔見警拉就係合法?
咁你又以為光明社話TVB推廣迷信, 得把口講完後, 仲有無咩計?
beebeechan 發表於 2022/8/17 19:55

達唔到預期效果,就收皮啦,仲唔收皮?就收自己皮架喇,你睇親子王國網民已一面倒唔妥呢個光明社,就知道幾咁乞人憎啦。
傻啦,你去過荷蘭未架。
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 20:00

我係未去過荷蘭,
好吖....係通街食都得...
不過, 只係准食少量....吊下癮咁..........大食一樣係犯法啵

你見過咖啡店有話一人只准買五杯咖啡未有?
達唔到預期效果,就收皮啦,仲唔收皮?就收自己皮架喇,你睇親子王國網民已一面倒唔妥呢個光明社, ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 20:03

那年,   你去黃店, 連登...都一面倒反林鄭架哩
達唔到預期效果,就收皮啦,仲唔收皮?.

乜明光社仲囇緊皮咩?
達唔到預期效果,就收皮啦,

明光社預期效果就係向大眾提出警示, 就好似警鐘響....響咗後人做唔做野, 係咪話誤報之類, 由「有資格」既人自己判斷咁囉

煙包上都會寫「吸煙危害健康」, 注意與否都係食過條友。
煙包上都會寫「吸煙危害健康」, 注意與否都係食過條友。
beebeechan 發表於 2022/8/17 20:15

你有無諗過,既然係危害健康,又會上癮,咁點解又無乜人話煙仔係毒品?
你有無諗過,既然係危害健康,又會上癮,咁點解又無乜人話煙仔係毒品? ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 21:18

超....咁都要拗
即係睇四仔片同偷拍裙底...都係衰鹹濕.......有輕重之分架嘛
只係准食少量....吊下癮咁
beebeechan 發表於 2022/8/17 20:08

食完又買,買完又食,邊個會記錄你食咗幾多。
食完又買,買完又食,邊個會記錄你食咗幾多。
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 21:22

任何法例都有灰色地帶, 道高一尺, 都有過牆梯
再睇多啲, 荷蘭食指定數量大麻不是合法, 只是非刑事。
再睇多啲, 荷蘭食指定數量大麻不是合法, 只是非刑事。
beebeechan 發表於 2022/8/17 21:34

非刑事 -> 沒違法 -> 合法

我有理解錯嗎?
超....咁都要拗
即係睇四仔片同偷拍裙底...都係衰鹹濕.......有輕重之分架嘛 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 21:20

你所指既「輕」、「重」,係咪指對身體既傷害?

Marijuana Shown to Be Less Damaging to Lungs Than Tobacco
非刑事 -> 沒違法 -> 合法

我有理解錯嗎?
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 21:57

你當然有錯...

例如, 駕車超速, 是違法, 但非刑事。
合法.....是不用任何法規監管的事。.....
你所指既「輕」、「重」,係咪指對身體既傷害?
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 22:06

係食得多, 或少
食白飯, 白麵飽....都會對身體有害哩........

5克既大麻, 食咗都唔會反肚既

食完又買, 買完又食....咁係自己攞嚟賤, 唔怪得人
係食得多, 或少
食白飯, 白麵飽....都會對身體有害哩........

5克既大麻, 食咗都唔會反肚既

食完又買,  ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 23:22

咦,睇黎你開始知道,所謂「毒品」既定義,都係無絕對標準既,咁喎。

咁依家肯返返去你用毒品比喻既「邪教」既定義未呢?
你當然有錯...

例如, 駕車超速, 是違法, 但非刑事。
合法.....是不用任何法規監管的事。..... ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 23:10

係喎,咁荷蘭食大麻,違法嗎?
係喎,咁荷蘭食大麻,違法嗎?
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 00:13

食超過5克大麻便是違法, 但非刑事罪(有証據說你是販賣用途則例外)
以前藏有大麻是要負刑事罪罸(笞刑, 坐監, 死刑)
現在是非刑事化, 即係可能罸款便是。
咦,睇黎你開始知道,所謂「毒品」既定義,都係無絕對標準既,咁喎。

咁依家肯返返去你用毒品比喻 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 00:11

今日歐美國家     (包括吸大麻非刑事化的國家) 的藥物管理局都仍把大麻列入要受管制的藥物中。

(咁你可能話....車, 受管制唶, 無話係「毒」)

咁依家肯返返去你用毒品比喻 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 00:11

一切要睇社會大多眾既睇法來作準。今日既年青人話食少少大麻如吸煙, 撈逼刁。
因為被禁, 所以更好奇想試試, 因此留個刑事案底唔係咁好。就俾你個非刑事化囉
但今日開放既社會, 大眾仍未能對提倡換妻的教會說是正宗, 不是邪。
高級模式 | 發新話題
換一個