返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

對錫安教會又點解無和解包容?你又點知將來唔會?
抽刀斷水 發表於 2022/9/10 02:36

你話習大大今日會唔會話台灣可以獨立呢?
(雖則世事真係難料, 將來會唔會.....唔係你我知既事)
我只能講現在的情況
對錫安教會又點解無和解包容?
抽刀斷水 發表於 2022/9/10 02:36

好似長城內的佛徒向中央跪低咁?
佛子好識包裝, 美化既....因為佢哋就會話:呢啲係「包容」
我既意思係:
1) 天主教與新教都曾經互指對方為異端
2) 現在天主教與新教普遍沒互指對方為異端
3) 現在大部分新舊教都指錫安教會為異端
4) 觀察1&2推測,錫安教會將來也有可能不被指為異端

唔通教徒個個都無獨立思考既?身邊教眾指某教派為「異端」,就要跟風?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我既意思係:
1) 天主教與新教都曾經互指對方為異端
2) 現在天主教與新教普遍沒互指對方為異端
3) 現在大部 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/10 13:53

今日說飲雙氧水可治病是妖言惑眾.....
難道若干年後雙氧水會變靈丹炒藥, 醫好腦殘?

唔通教徒個個都無獨立思考既?身邊教眾指某教派為「異端」,就要跟風?

講耶穌時兼賣雙氧水斂財的都話係正統? 邊個先係無獨立思考?
今日說飲雙氧水可治病是妖言惑眾.....
難道若干年後雙氧水會變靈丹炒藥, 醫好腦殘?

講耶穌時兼賣雙氧水 ...
beebeechan 發表於 2022/9/10 20:58

見到教派領袖對教義以外的事情不合己意,就不相信該教派了?那麼見到纍纍的性侵神父個案,天主教徒是否應該全部離教呢?
回覆 64# leefeng

希特拉是基督徒
殺猶太人是受到反猶的馬丁路德影響
見到教派領袖對教義以外的事情不合己意,就不相信該教派了?那麼見到纍纍的性侵神父個案,天主教徒 ...是否應該全部離教呢?

抽刀斷水 2022/9/11 12:34 提交

有日見到是梵蒂岡城的主教團、教宗都說性侵使人更接近神、積福在天、有助得救先考慮離教哩。

錫安教既教主和高層就話教徒應飲雙氧水(仲要係經教會買的才見效),多買物資上大霧山避末日來臨保命。

有啲人一去到反基就變性….好好一個人變咗黑白不曉分。智力插水式暴跌
有日見到是梵蒂岡城的主教團、教宗都說性侵使人更接近神、積福在天、有助得救先考慮離教哩。

錫安教既教 ...
beebeechan 發表於 2022/9/11 19:21

你要用相當類比先得架喎,錫安教會所有領袖都有話過飲雙氧水接近神、積福在天、有助得救咩?
你要用相當類比先得架喎,錫安教會所有領袖都有話過飲雙氧水接近神、積福在天、有助得救咩? ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/11 20:43

錫安教會教主在解釋飲用雙氧水時更無知地引用聖經愚弄會眾,他引用詩篇九十篇五節「他們便如水沖去」,這水便是雙氧水,那穌說自己是「活水」,活的水不是死水,有氧氣的,因此雙氧水是耶穌的代表
回覆 330# beebeechan

你有參加過錫安教會並親身聽到?定係又唔知邊度聽返黎?
回覆  beebeechan

你有參加過錫安教會並親身聽到?定係又唔知邊度聽返黎? ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/11 22:51

用番反基抗拒人傳教的招數:
「係咪要親身吸過毒先知毒品有害架??」

你唔知條友曾賣佢既「講道」錄音帶架咩?
「錄音帶」講咗咩,令你覺得佢係異端?

奇怪教徒一旦收到風哪些是「異端」教會,就會馬上群起而攻之,缺乏平時嚴謹搜集證據既一貫作風。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
「..

奇怪教徒一旦收到風哪些是「異端」教會,就會馬上群起而攻之,缺乏平時嚴謹搜集證據既一貫作風。

抽刀斷水 2022/9/12 11:07 提交

你都引用過兩個基督徒在橋上相遇,後來發覺只係各入了少許不相同的教會,其中一個便一腳伸咗另一個落河,來諷刺基督教會間水火不容。

依家就係有一個錫安教會,即使係水火不容既教會都放下歧見羣起指責,可想此錫安是何等邪、異。
回覆 334# beebeechan

即係證實咗我之前講既:唔通教徒個個都無獨立思考既?身邊教眾指某教派為「異端」,就要跟風?

即係證實咗我之前講既:唔通教徒個個都無獨立思考既?身邊教眾指某教派為「異端」 ...

,就要跟風?
抽刀斷水 發表於 2022/9/12 13:44

當日又唔見你咁講既??

即係證實咗我之前講既:唔通教徒個個都無獨立思考既?身邊教眾指某教派為「異端」 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/12 13:44

你憑甚麼說凡意見一致的人......都是没有經過「獨立思考」
你憑甚麼說凡意見一致的人......都是没有經過「獨立思考」
beebeechan 發表於 2022/9/12 21:35

因為你既思考模式係:群起指責 = 異端

而不是:透過分析 + 剛巧意見一致 = 異端
因為你既思考模式係:群起指責 = 異端

而不是:透過分析 + 剛巧意見一致 = 異端 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/12 23:34

若然没有經過分析.....何來「指責」?
若不是「意見一致」,, 又何會有「群起」???
群起指責.....已經是「透過分析 + 剛巧意見一致」的簡化

你會2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2 唔係簡化寫作2x14咁白痴架, 係嘛
若然没有經過分析.....何來「指責」?
若不是「意見一致」,, 又何會有「群起」???
群起指責.....已經是「 ...
beebeechan 發表於 2022/9/13 01:53

有煽動仇恨架嘛,呢家野基督徒好擅長。
高級模式 | 發新話題
換一個