返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

有得解釋就唔係神蹟啦~

條屍抽咗真空?浸過福爾馬林?
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 00:50

個像俾人由A點搬到B點就係神蹟? 無得解?
咁你搬屋都係一件神蹟囉
(忍笑死)
有得解釋就唔係神蹟啦~

條屍抽咗真空?浸過福爾馬林?
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 00:50

沙勿略遺體無抽真空, 又無浸過福爾馬林, 就係唔腐。唔明點解。
所以......依你定義...真係一件神蹟勒
响葡萄牙本土都開始廢緊宗教裁判所啦,仲掛住玩。

Inquistion banned by Marques De Pombal

The liberal minister of Portugal Marquez de Pombal, as a result of a measure of reform passed in September, 1774, rendered the Inquisition practically defunct and it was finally abolished in 1820.

抽刀斷水 發表於 2022/9/28 23:52

一眼又睇出個矛盾勒...
若然亞 Pombal 1774 廢咗宗教審裁,
點解史書上又寫係1820 廢既呢?
1774-1820之間係入邊瓣?
一眼又睇出個矛盾勒...
若然亞 Pombal 1774 廢咗宗教審裁,
點解史書上又寫係1820 廢既呢?
1774-1820之間 ...
beebeechan 2022/9/29 02:53 提交

由漸漸陰乾到正式宣佈廢除,四十幾年唔算好長丫。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
沙勿略遺體無抽真空, 又無浸過福爾馬林, 就係唔腐。唔明點解。
所以......依你定義...真係一件神蹟勒 ...
beebeechan 2022/9/29 02:23 提交

所以咪話你雙重標準囉,人地啲野就話無邏汁有矛盾,自己啲野就無問題係神蹟。
所以咪話你雙重標準囉,人地啲野就話無邏汁有矛盾,自己啲野就無問題係神蹟。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 08:21

咁我真係唔知點解沙勿略遺體不腐.
但梵天像點解由 Karmali 移咗去Sattari 我就知原因。
由漸漸陰乾到正式宣佈廢除,四十幾年唔算好長丫。
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 08:18

你老細話2020年加咗你人工架哩.....不過要2050年落實正式....30年唔算好長丫
古有沙勿略求其幫果阿人洗禮,擾亂宗教秩序,導致其後需要做宗教裁判。

今有醫生涉嫌濫發「免針紙」,擾亂防疫措施,導致需要廢除這批醫生開的免針紙。
https://news.now.com/home/local/player?newsId=491761

醫生要蒙頭被人拉,沙勿略都要問責。

歷史真係重複循環不息。
咁我真係唔知點解沙勿略遺體不腐.
beebeechan 發表於 2022/9/29 08:44

司空見慣當神蹟
揭密:200年後乾隆后屍體為何不腐 - 歷史 - 網推 (chinatimes.com)
科學知識/揭開屍身不腐之謎 (takungpao.com.hk)

連所謂既內容農場都有,可見幾咁普遍:
探索歷史上屍體不腐之謎 - 每日頭條 (kknews.cc)
司空見慣當神蹟

其實屍身腐爛是腐敗菌繁殖的結果,但魏佳氏常年不怎麼吃肉,只吃蔬菜,水果和蘑菇等食品,這些東西就不利於腐敗菌的繁殖,這個應該是孝儀純皇后屍身不腐的原因之一。 而且在孝儀純皇后經常吃的東西裡有一種可以預防疾病的藥,經常做湯或泡茶喝,時間一長就一點點的累積在身體裡,這種東西可以使細胞正常生長,並且會抑制腐敗菌的繁殖和生長。這是孝儀皇后屍身不腐的原因之二。孝儀純皇后在當時深受皇帝寵愛,所以她死後被在棺材裡放了防止屍體腐敗的東西,同時也放入大量的珠寶玉器,這樣不僅起到了防腐的作用,而且珠寶玉器製品也起到屍體降溫的作用。安置孝儀純皇后的地方也是特意選定,這個墓地比較冷而且乾燥,這樣就保證了棺材內部的溫度很低,她的棺材也是特意選購和打造,而且封閉性很好,這樣就隔絕了外邊空氣的進入。在這樣的幾個因素之下,孝儀純皇后得以屍身不腐。

抽刀斷水 發表於 2022/9/29 10:21

以你既引文話孝儀純皇后屍身不腐有三個原因
但通通都不適用在沙勿略身上
(1)沙勿略不是素食, 常年不怎麼吃肉,只吃蔬菜,水果和蘑菇等食品
(2) 沙勿略生前無長期服用含有朱砂的中藥
(3) 沙勿略身無長物, 無大量珠寶玉器陪葬

這使沙勿略屍身不腐更撲遡迷離....真係幾神蹟囉
條屍幾百年無爛就打鑼打鼓,咁如果畀你知道有條屍幾千年都唔爛,咪要跪地抱頭痛哭流淚?
揭祕:漢代女屍不腐背後真相讓全國上下震驚! - 歷史趣聞網 (lsqww.com)
條屍幾百年無爛就打鑼打鼓,咁如果畀你知道有條屍幾千年都唔爛,咪要跪地抱頭痛哭流淚?
...
抽刀斷水 2022/9/29 14:02 提交

千年不腐係因為(1)密封,(2)棺液,(3)脫水。三個情況都用不著在沙勿略身上。

你都識講哩:解釋到既就唔係奇蹟哩。
千年不腐係因為(1)密封,(2)棺液,(3)脫水。三個情況都用不著在沙勿略身上。

你都識講哩:解釋到既 ...
beebeechan 發表於 2022/9/29 17:17

篇文話:……而墓中的種種發現至今也無法解釋,其中以女屍的不腐最讓人感到神奇……雖然科學家花了很多的方法去探索漢代古屍為何不腐爛,但是至今依然沒有解開這個謎底……具體原因是什麼,相信已經沒有辦法能夠解開這個謎底了……很難讓科學家理解……而對於其為何能夠保存的如此完整依然沒有辦解釋的……其為何能夠保持千年不腐,科學家對於這方面的研究一直沒有得出一個結論……

總結:無結論、解唔到

所以,漢代女屍都係神蹟,而且比沙勿略幾百年貨仔更神聖。
篇文話:……而墓中的種種發現至今也無法解釋,其中以女屍的不腐最讓人感到神奇……雖然科學家花了 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 20:21

我都做下標題黨先。
個標題大大隻字寫:

揭祕:漢代女屍不腐背後真相讓全國上下震驚!
點解漢代不腐女屍不是「神蹟」??
宗徒大事錄中說在五旬節當日, 聖神降臨宗徒上, 使他們頭現火舌, 能說各地方言說教.....於是當日就三千人看見了, 相信而附洗。

沙勿略不腐遺體, 給果阿人看到了, 便很多人來受洗。

是神干擾了自然現象, 出現了業「績」

漢代不腐女屍被發現後, 没有甚麼「績」.. 瞓係地下同瞓係博物館無分別。
古有沙勿略求其幫果阿人洗禮,擾亂宗教秩序,導致其後需要做宗教裁判。

今有醫生涉嫌濫發「免針紙」,擾亂防疫措施,導致需要廢除這批醫生開的免針紙。
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 10:08

當局發覺有「濫發免針紙」便要做啲野:廢除這批醫生開的免針紙; 蒙頭被人拉....呢個咪係沙勿略去到果阿時發覺有不少「吃教者」,於是寫信向老細舉報, 要「做啲野」囉…
出發點係一樣。

沙勿略要針對的「吃教者」是由老家葡萄牙著草嚟猶太人, 回教徒....以為山高皇帝遠, 去到果阿就可以回復當日身份。 呢啲人唔係沙勿略洗架喎。

無錯,歷史係重複既
今日既生活例子(見不滿的事便「做啲野」) 亦是當年的歷史。用平常心睇番當年沙勿略既社會。。。。唔需要去誇張, 變形咁睇

抽刀斷水 發表於 2022/9/29 10:08

你呢帖咁講
就同意咗果阿宗教審裁不是針對當地信開印度教既人, 要逼佢地改信天主教..唔改就燒呢個講法
審裁係針對口中說信天主教攞著數, 暗中又拜印度神嗰啲。

至於當中有冇經沙勿略隻手洗的吃教者就不得而知. 相信會有, 但不知有幾多。

你用濫發免針紙做比喻沙勿略濫洗係有唔恰當。
病人是否不適合打針是可以有醫療紀錄助証。
前來話要受洗的人, 佢地個心想乜, 暗中既目的係無得証架喎。
即係你娶你老婆過日, 佢都係「信」你會係個合格既老公而已。唔通挖你個狼心狗肺出嚟化驗下先咩
你呢帖咁講
就同意咗果阿宗教審裁不是針對當地信開印度教既人, 要逼佢地改信天主教..唔改就燒呢個講法
審裁係針對口中說信天主教攞著數, 暗中又拜印度神嗰啲。
beebeechan 發表於 2022/9/29 21:40

我無同意過,細路先要揀既啫,宗教裁判,why not both?
前來話要受洗的人, 佢地個心想乜, 暗中既目的係無得証架喎。
beebeechan 發表於 2022/9/29 21:40

你咁即係話依家受洗前要讀course考試合格呢個制度都係廢既?
所以,漢代女屍都係神蹟,而且比沙勿略幾百年貨仔更神聖。

抽刀斷水 發表於 2022/9/29 20:21

沙勿略唔係只靠條不腐屍一個神蹟來使人相信。
天主教封聖聖人前, 必要該人生前有過神蹟相隨。

沙勿略在果阿使過的神蹟也不只兩三件, 有畫家集成部份較出名的, 成一畫:

(1)  復活一淹死的兒童 (圖中(1), 放大可看兒童口中在吐水)
(2) 復活一被毒蛇咬死的慕道者
(3) 醫好病人
(4) 驅魔
(5) 醫好一盲眼的人

呢個就係沙勿略在果牙可以(濫)洗700000人既原因

(可以去呢到睇特大高清圖
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Peter_Paul_Rubens_-_The_miracles_of_St._Francis_Xavier_-_Google_Art_Project.jpg)
高級模式 | 發新話題
換一個