返回列表 回覆 發帖

敬畏vs厭惡

天主是生命之本,宇宙之源。祂說:

「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10)「但是敬畏上主,是罪人所厭惡的。」(德訓篇1:32)
天主創造天地萬物,真是偉大。

他所創造的,是否也包括天主自己本尊?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
天主創造天地萬物,真是偉大。

他所創造的,是否也包括天主自己本尊?
抽刀斷水 2022/11/20 12:33 提交

微軟公司今日有員工 221000人.
每一個員工都是經另一個員工僱用到來。
但蓋茨是誰僱用的? 無人!因為他不屬『聘回來的』類別。
天下萬物都是被造出來的,
誰造神? 無
因為神不屬『造出來的』類別。
回覆 3# beebeechan

無奶油架喎,在沙漠發現了一隻手錶,難道認為沒有製造這手錶的人嗎?

天主能創造萬物,佢必然係由一個更powerful既主體所創造既。

你用蓋茨既比喻明顯不當啦,創造 =/= 僱用
回覆  beebeechan

無奶油架喎,在沙漠發現了一隻手錶,難道認為沒有製造這手錶的人嗎?

天主能創造 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/20 17:20

「沙漠發現了一隻手錶」係實體既錶,當然要被創造。

嗯....咁你係咪實體地「發現」到創造天地嗰個神咁呢
回覆 5# beebeechan

你係咪暗示緊天主唔係「實體」?

一樣唔係「實體」既野,存在嗎?
回覆  beebeechan

你係咪暗示緊天主唔係「實體」?

一樣唔係「實體」既野,存在嗎? ...
抽刀斷水 2022/11/20 23:20 提交

「義氣」都唔係實體。
因唔係實體,所以你係無義氣既?
但是敬畏上主,是罪人所厭惡的
逃出魔幻紀 發表於 2022/11/20 11:52

所謂「上主」,是個殘暴不仁、滿手血腥嘅鬼物。厭惡這樣的東西,正正就是義人所為。
「義氣」都唔係實體。
因唔係實體,所以你係無義氣既?
beebeechan 發表於 2022/11/21 00:20

抽象概念與物質/物體不同,你鬼主是概念還是物體?按妖書所講,應屬物體,否則,就不會去屌瑪利亞。
回覆 9# 旁觀者

用概念都可以,此之為「神交」也。
回覆  旁觀者

用概念都可以,此之為「神交」也。
抽刀斷水 發表於 2022/11/21 11:38
上流寄生虫 account access had been being compromised. I had better to register the new account.
看來陳版友不懂回應了,連慣常的不當比喻也想不到。

抽象概念都是由人創造出來的,如果沒有人,就沒有「義氣」。

如果天主是抽象概念的話,即是天主也是由人創造出來的。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

抽刀斷水 發表於 2022/11/22 10:17

好似打乒乓波咁, 打咗過波過檯,  對手唔識打番過嚟,
無引架喎.....當 game over 囉
...
如果天主是抽象概念的話,即是天主也是由人創造出來的。

挑...呢個宇宙係無人既話, 又使鬼要宗教, 信仰...(連科學物理都唔使哩)
宇宙萬物, 又只係人才懂得拜神架喎....

點解每個「不當比喻」出咗嚟你就啞哂咁呢?
既然係咁「不當」,, 大把位俾你駁轉頭架喎
挑...呢個宇宙係無人既話, 又使鬼要宗教, 信仰...(連科學物理都唔使哩)
宇宙萬物, 又只係人才懂得拜神架喎 ...
beebeechan 發表於 2022/11/22 12:48

印證咗宗教/神都係由人所創造既。

宇宙萬物,好可能有外星人,外星人都可能有佢地既信仰,你咪以為成個宇宙都圍住人類團團轉先得格,又返返去地心說既水平。
點解每個「不當比喻」出咗嚟你就啞哂咁呢?
既然係咁「不當」,, 大把位俾你駁轉頭架喎 ...
beebeechan 發表於 2022/11/22 13:18

最多我都係指出你既不當既啫,對於要羅列好多駁返你轉頭既位,我就興趣不大。
印證咗宗教/神都係由人所創造既。

抽刀斷水 發表於 2022/11/22 14:26

你都話「引証咗」天主教係邪.. (真係幾兒戲唶)

https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=7287

我都引証到:抽刀係可以斷水
宇宙萬物,好可能有外星人
抽刀斷水 發表於 2022/11/22 14:26

有冇實體? 又係唔係一個人創既概念嚟?
最多我都係指出你既不當既啫,對於要羅列好多駁返你轉頭既位,我就興趣不大。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/22 14:27

我同國家隊選手打乒乓波都係無興趣架, 因為球球都係接唔到....只有執波
高級模式 | 發新話題
換一個