返回列表 回覆 發帖

縱然賺得了全世界,卻賠上了自己的靈魂,有什麼益處?

在不能分辨善惡的狀態之下去食禁果,比較起禁教期間蓄意違法傳教既傳教士,後者犯罪意識強得多了。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 17:17

大清皇帝就是神?

康熙, 雍正都無話佢哋係神啵

第三章不就是說人聽了蛇的話, 不聽神的話.....咁就墮落咗
你依家亦係話要聽皇帝的話, 不要聽神的話.........只係蛇變咗抽刀斷水唶
在不能分辨善惡的狀態之下去食禁果,.
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 17:17

你回答一下, #11 說的, 怎樣是「在不能分辨善惡的狀態之下」
大清皇帝就是神?

第三章不就是說人聽了蛇的話, 不聽神的話.....咁就墮落咗 ...
beebeechan 發表於 2023/1/12 23:00

大清皇帝就唔係神,不過响佢既管轄區域之內,就要聽佢說話,否則就係違抗聖旨,即係違法。
你回答一下, #11 說的, 怎樣是「在不能分辨善惡的狀態之下」
beebeechan 發表於 2023/1/12 23:01

#11你講得唔係太清楚,意思係咪咁:

食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡
食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡
#11你講得唔係太清楚,意思係咪咁:

食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡
食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 23:59

食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡..係用天主俾既尺
食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡, 不過係用自己把尺
(正如你既道德觀已經同教會講既有啲出入勒)
大清皇帝就唔係神,不過响佢既管轄區域之內,就要聽佢說話,否則就係違抗聖旨,即係違法。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 23:58

不過, 皇帝唔使個世界既大業主喎
beebeechan 發表於 2023/1/13 01:24

呢點唔係好了解,係咪會咁:

1. 我識分咩係雲吞、咩係水餃架,但係店主話呢碗雲吞係水餃黎喎。

或:

2. 店主話呢碗係雲吞喎,佢話係咪係囉,總之我識分啦。
SEO tag,对联
不過, 皇帝唔使個世界既大業主喎
beebeechan 發表於 2023/1/13 01:29
不過, 基督《称,》系整个世界【那魔,包括 - 中国】既上天主。祸!
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

圣经吩咐:基督既將一切執政的、掌權的、有能的、都毀滅

食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡, 不過係用 ...
beebeechan 發表於 2023/1/13 01:24
(正如你既{的}基督臭閪【屎窟窿】教 ‘“道德觀”’,已經同正常講既好能够有出入勒)
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

圣经吩咐:基督既將一切執政的、掌權的、有能的、都_毀滅_

SEO tag,对联
大清皇帝就是神?

【a虫蛀 - 基督吩咐于圣经创世记//////纪】

第三章不就是說人聽了蛇的話, 不聽神的話.....咁就墮落
你依家亦係話要皇帝【===政府】話   , 不要聽神的話.........只係蛇變咗抽刀斷水唶

beebeechan 發表於 2023/1/12 23:00
死尔,终于,

扯低基督教顺服面具

露出基督教反动尾巴
1. 我識分咩係雲吞、咩係水餃架,但係店主話呢碗雲吞係水餃黎喎。

或:

2. 店主話呢碗係雲吞喎,佢話係咪係囉,總之我識分啦。

抽刀斷水 發表於 2023/1/13 01:52

分雲吞水餃可以好客觀地用大小, 形狀, 食材來分辨
例如鐶銅鑼灣刺警條友, 係烈士(要悼念)定係恐佈份子...真係唔係人曉分既
beebeechan 發表於 2023/1/13 07:18

你所指既「客觀」係用天主/店主把尺定係自己把尺先?

例如鐶銅鑼灣刺警條友, 係烈士(要悼念)定係恐佈份子...真係唔係人曉分既
beebeechan 發表於 2023/1/13 07:18

呢個都好客觀既,用法律就可以解決。佢違反現行法律,咪就係恐佈份子啦,如果將來法律改變咗,就可能封佢做烈士了,你諗返孫中山就知架喇,如果佢推翻唔到清朝,咁佢就只能係勾結外國勢力既恐佈份子了。
食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡, 不過係用 ...

其一,神話那人已經與我們相似、能知道善惡 ............. 這很明顯並非天主既尺或始祖既尺,而是相似既尺。

其二,始祖未吃禁果前,不識善惡,就算天主有尺,佢哋都唔知嗰把尺係乜!

其三,始祖未吃禁果前,就算天主有尺,但佢哋不知善惡,也就是佢哋不知順從天主是善,也就不知違逆天主是惡。
這話題, 老師講過了。
自己去學習我的講話:

談分別善惡樹, 從創世以來的故事
https://exchristian.hk/f ...

唔敢攤出來討論嗎?

可能學習我的,才會正確去思考啊!
例如鐶銅鑼灣刺警條友, 係烈士(要悼念)定係恐佈份子... ...

一班擾亂破壞社會,對市民進行私刑,傷害甚至意圖謀殺正務的警察,怎麼會分不出他是恐佈份子?至少能知是壞份子吧!

是信耶穌會致使人失去分辨能力嗎?

若要說烈士,怎樣說也應該係正在執行正務而被傷害的警察啦!
一班擾亂破壞社會,對市民進行私刑,傷害甚至意圖謀殺正務的警察,怎麼會分不出他是恐佈份子?!

是信耶 ...
昊暠昺 發表於 2023/1/13 11:13

你講得真無錯, 佢係恐佈份子,
之不過
當日就係好多食咗「知善惡樹上的果」既人, 排哂隊咁嚟悼念喎。
(食咗善惡樹果既人, 人哋就睇佢係烈土勒)
呢個都好客觀既,用法律就可以解決。佢違反現行法律,咪就係恐佈份子啦,如果將來法律改變咗,就可能封佢做烈士了,你諗返孫中山就知架喇,如果佢推翻唔到清朝,咁佢就只能係勾結外國勢力既恐佈份子了。
抽刀斷水 發表於 2023/1/13 09:53

天主俾咗人十把尺....第4-10既尺,
有邊樣係會因時間改變既呢?
不論誰人當家, 管轄, 掌權.....都適用架喎。
抽刀斷水 發表於 2023/1/13 09:53

唔好講咁多過去, 將來
就今日, 現在........咁「人已經與天主相似、能知道善惡 」的你話嗰條友係恐佈份子, 儍佬...定係烈士咁呢

(同你講咗咁多都係想你明白乜叫「人食咗果後便知善惡」既意思, 唔係你諗既未食果前係白痴咁...食咗之後精靈咗, 天主唔想人咁精靈所以唔俾佢地食)
就今日, 現在........咁「人已經與天主相似、能知道善惡 」的你話嗰條友係恐佈份子, 儍佬...定係烈士咁呢
beebeechan 發表於 2023/1/13 23:43

我咪講咗有個好客觀既標準可以跟隨囉,就係法律。犯法拉得被判有罪既,咪就係恐佈份子囉;判入小欖青山既,咪就係儍佬囉;判無罪釋放既,咪就係烈士囉。最後佢單case點判呢?

係你一直唔buy法律之嘛,禁教期間違法傳教既傳教士,你都話好OK無問題。
天主俾咗人十把尺....第4-10既尺,
有邊樣係會因時間改變既呢?
不論誰人當家, 管轄, 掌權.....都適用架喎 ...
beebeechan 發表於 2023/1/13 22:49

請教下,聖傳係咪因時間改變?我睇禮儀之爭,見到教皇反反覆覆,有感而發咋。
高級模式 | 發新話題
換一個