返回列表 回覆 發帖

人老咗扯唔起旗多咗隻腳有病痛睇到苦難就係會走番去信神

既然版友又咁講,我就分享一下個人經歷。

這個講法,幾十年前都聽過。小學嗰陣讀天主教學校,條8婆先生都係咁講“好多人以為可以唔信耶穌,到臨終,就知道驚嘞”。中學讀新教學校,尐先生都講過咁上下嘢,具體字句內容唔記得,因為瓜老襯這些事,距離我好遠,小學先生講嘅就記得,只係因為第一次聽。

差不多讀完中學,阿叔由美返港。佢去潛水帶我埋出海。第一次之後我就lur佢教我。scuba 嘅decompression table最早係60年代由軍佬issued畀civilians, 之前差不多係軍事秘密,70s都未算popular, 在中國香港,到late 80s就多人玩,我讀書嗰陣資源仍不算多,中國香港當時由英國佬揸fit. training要follow BSAC 英國潛水總會標準,很有military style, 要孭住一條10磅鉛帶游水200m. 做到先有得開始學。其實這個係鬼仔standard. 如果有番150lb嘅人就不會很難,但由英國搬過來中國香港不加amendment冇得同佢拗,everything is wrong.

屌我17歲嗰陣身形係新馬仔加鄧寄塵÷2, 連氣咳都冇機會,直接沉池底。

阿叔冇笑我,操fit我,嗰陣冇而家嗰尐high protein supplements食,只能靠自己exercise. , 半年後勉強游到。於是,我就玩scuba玩咗幾十年。

所以,阿叔係我偶像,雖然我老豆帶我去東京睇艷舞,我很感激,但我崇拜嘅偶像係阿叔。

點知幾年後,阿叔生cancer. 走嗰陣未夠4張。

佢住St.Teresa,臨死前幾日,忽然有修女揸住本聖經來牀邊,叫佢信耶穌。睇佢個樣以為係人臨死都會信,而我阿叔擰擰頭。阿叔冇娶老婆,臨去時我陪住佢,以上scenario係親眼睇住耳聽住。

我承認以上“睇佢個樣”這句,可能係我屈修女嘅,佢未必有咁以為。但係就令我confirmed小學8婆先生講的“到臨終就知驚”,都唔係好有把握。

我亦承認,到我嘅時候,我未必有阿叔咁硬凈,可能我老婆囈下囈下,我會“屌唔好再煩嘞,我信L咗佢就算嘞, 當我欠妳嘅。”

只要耐心等,多一個教友都唔會好難。
忽然有修女揸住本聖經來牀邊,叫佢信耶穌。睇佢個樣以為係人臨死都會信,而我阿叔擰擰頭。
沙文 發表於 2023/2/4 10:06

你亞叔擰擰頭時係咪知道得幾日命呢?
佢以為「趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。」卦.....

或者日後你個仔又係咁講:
睇佢個樣以為係人臨死都會信,而我老豆仲係擰擰頭。
屌不如咁,咪咁笨7嘞,有些人臨死半昏迷,我聽老婆教友講,佢地會喺床頭“如果你信耶穌就喐下手指”
點解唔咁話“如果您都係唔信耶穌就做10下crunches畀我睇”
咁我咪得救咯
Don't know where God is but the Devil is in the details
既然版友又咁講,我就分享一下個人經歷。

這個講法,幾十年前都聽過。小學嗰陣讀天主教學校,條8婆先生都 ...
沙文 發表於 2023/2/4 10:06

雖然開始有智慧嘅人同暫時未有智慧嘅人係呢個話題上好難講得埋躝,但我都係想講下我嘅經驗同諗法,希望咁啱有啲開始有智慧嘅人睇到,以作參考。
我經常參加教友(絕大部份都係我唔識嘅)嘅殯葬彌撒,到領聖體嘅時候,經常遇到冇亡者家屬領聖體嘅情形,經解後,先知道好多亡者都係由神父喺醫院嘅癌症病房康寧中心引領信主嘅,好多時佢哋嘅屋企人冇人信主。有時我諗,呢啲臨終信主嘅人,究竟係咪真係明白基督信仰嘅真諦?佢係咪真心信靠耶穌基督?係咪真係得救咗呢?但諗深一層,佢哋嘅思想諗乜嘢,只有佢哋自己同天主知道,其他人冇能力判斷。所以每次彌撒我都會好認真咁為亡者祈禱。
記得有一次,一個亡者嘅家屬走過來同我講,話亡者臨死之前話要搵神父同佢授洗,佢屋企人冇人信天主,乜都唔識,唯有四處奔波問人,卒之搵到個神父去醫院,喺病人斷氣之前幫佢做晒成套認罪領洗堅振傳油。家屬話可能係因為佢細個時讀天主教學校,有所認識,所以最後關頭幡然悔悟。呢個人冇人向佢「囈下囈下」到自己決定領洗,我真心替佢高興,感謝天主!
雖然唔應該判斷人心,但就憑樓主「屌唔好再煩嘞,我信L咗佢就算嘞,當我欠妳嘅」呢一句,就知道你唔係真正相信耶穌,喺為咗應酬你老婆。但你講完呢句之後有冇後悔,內心有冇轉變成真心相信?只有你自己同天主知道。
雖然開始有智慧嘅人同暫時未有智慧嘅人係呢個話題上好難講得埋躝,但我都係想講下我嘅經驗同諗法,希望咁 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/2/4 12:40

甚麼開始有智慧唔智慧,如果你想表達信的人便是智慧,咁你係錯誤的。如果你想話神視愚拙為智慧,咁你同神講神話好了,我們是世上的人,請講人話啊!

愚拙的人方會信
林前 1:18  因為十字架的道理、在那滅亡的人為愚拙.在我們得救的人卻為神的大能。
林前 1:19  就如經上所記、『我要滅絕智慧人的智慧、廢棄聰明人的聰明。』
林前 1:20  智慧人在那裡.文士在那裡.這世上的辯士在那裡.神豈不是叫這世上的智慧變成愚拙麼。
林前 1:21  世人憑自己的智慧、既不認識神、神就樂意用人所當作愚拙的道理、拯救那些信的人.這就是神的智慧了。
林前 1:27  神卻揀選了世上愚拙的、叫有智慧的羞愧.又揀選了世上軟弱的、叫那強壯的羞愧.
林前 1:28  神也揀選了世上卑賤的、被人厭惡的、以及那無有的、為要廢掉那有的.
林前 3:19  因這世界的智慧、在神看是愚拙.如經上記著說、『主叫有智慧的中了自己的詭計。』
甚麼開始有智慧唔智慧,如果你想表達信的人便是智慧,咁你係錯誤的。如果你想話神視愚拙為智慧,咁你同神 ...
昊暠昺 發表於 2023/2/4 13:27

天主說:「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10)
愚拙的人方會信
林前 1:18  因為十字架的道理、在那滅亡的人為愚拙.在我們得救的人卻為神的大能。
林前 1:19  就如經上所記、『我要滅絕智慧人的智慧、廢棄聰明人的聰明。』
林前 1:20  智慧人在那裡.文士在那裡.這世上的辯士在那裡.神豈不是叫這世上的智慧變成愚拙麼。
昊暠昺 發表於 2023/2/4 13:27

真好似亞抽刀話齋:
你學好啲中文先哩
究竟係咪真係明白基督信仰嘅真諦?佢係咪真心信靠耶穌基督?係咪真係得救咗呢?

你咁有「智慧」,為啥唔信「主」?
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵, 害死他們。」《馬太》10:21
    「人到我這裏來,若不恨自己的父母、妻子、兒女、弟兄、姐妹和自己的性命,就不能作我的門徒。」《路加》14:26
邪教之所以為邪教,是因為它的觀念與正常人完全顛倒。
《查理周刊》:「嬰兒耶穌是‘罪惡之子’,是給人帶來苦難的撒旦」。
呢位版友嘅發現真係好具有consistency
Don't know where God is but the Devil is in the details
呢個人冇人向佢「囈下囈下」到自己決定領洗,我真心替佢高興,感謝天主!

你又話唔知啲人係咪真心信耶穌,又為乜咁高興?
回覆 1# 沙文

响蛙島,有啲人係為咗搵墓地容易啲同搞喪禮體面啲,等屋企人無咁奔波,所以決定臨終信教。
回覆  沙文

响蛙島,有啲人係為咗搵墓地容易啲同搞喪禮體面啲,等屋企人無咁奔波,所以決定臨終信教 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/5 02:41

安葬天主教墳場之申請
(四) 生前從未學習要理,瀕死或已陷昏迷時應其親戚之請而領洗者,不得發給天主教墳場安葬許可證。
https://www.sspeterandpaul.org.hk/%E4%BF%A1%E5%8F%8B%E6%87%89%E7%9F%A5/%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E5%A2%B3%E5%A0%B4%E8%A6%8F%E5%89%87/%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E5%A2%B3%E5%A0%B4/

魔高一尺, 道高尺半....頂住
回覆 13# 抽刀斷水
我都好贊成。橫豎都拉柴,信都冇咩損失啫。
即如有個古仔:有個人好憎共產黨,臨死就申請入黨。人地問佢點解,“又死一個共産黨啦hahaha”
回覆  抽刀斷水
我都好贊成。橫豎都拉柴,信都冇咩損失啫。
即如有個古仔:有個人好憎共產黨,.臨死就申請入黨。
沙文 發表於 2023/2/6 07:50

講到入共產黨好似申請信用咭, 同財務公司借錢, 早上申請下午有錢咁易
或者佢一開始生cancer就申請呢?有些cancer拖得耐尐,希望您唔好咁快。
或者佢一開始生cancer就申請呢?有些cancer拖得耐尐,
沙文 發表於 2023/2/6 09:13

既然咁憎共產黨, 點解唔好似信耶穌咁:
「趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。」
「趁仲可以唔入共產黨就盡量唔好入。」?
嗰時唔係可以唔入嘛,唔入就死少一個共產黨
至於好人好姐嘅非/反基版友,我亦encourage佢地得閒去聖堂聽道理。

屌你個死沙文!究竟你係人定係鬼?

大人稍息雷霆之怒,且聽在下獻策。咁様,其實係要消耗佢地寶貴資源。聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。
只要長期堅持,可將教會資源消耗怠盡。冷氣都要開大尐,佢地唔夠膽焗暈慕道朋友嘛。
只要期間表現一定程度慕道及死都唔畀錢。此#37計,叫做"表面風光,內裡陰乾"好唔好呢?
高級模式 | 發新話題
換一個