返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

係咪咁好搵呀?我聽先前有記述,工友反映, 做到隻jack咁:
"我們這整天受苦受熱"
我打慣他條工,驚住唔受得咁physically demanding嘅工種。工作場地冇安冷氣嘅咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
係咪咁好搵呀?我聽先前有記述,工友反映, 做到隻jack咁:
"我們這整天受苦受熱"
我打慣他條工,驚住唔受得 ...
沙文 發表於 2023/2/3 23:35

咁你去加拿大安大略省釀冰酒既葡萄園打工哩
過到開大冷氣架
都係等人人都上咗工先,遲上工先有著數。
================================================
呢個事頭,我仲講漏咗一樣趣緻的動靜。就係,朝頭早上工,出糧就排隊尾。
“到了晚上,葡萄園的主人對他的管事人說:你叫工人來,分給他們工資,由最後的開始,直到最先的。”
所以,經文中,佢講完這句
“或是因為我好,你就眼紅嗎?”古仔就完,很可能係經過”刻意刪剪。正常來說,工友應該會咁樣回應:揸住一德納兜口兜面掟中事頭鼻哥“恰我返工返得早,出糧都要遲過人?我仲要趕返去湊放學架!屌您老母有兩個臭錢大L曬?因住第日共産黨打到黎鬥地主鬥到您冚家剷!”
Don't know where God is but the Devil is in the details
園主鍊住鼻血執番地下一德納:唔要慳番,趁共産黨未打到黎,留番今晚叫雞
其實唔止我,貴教全體仝人對經文亦極為明白同響應。
由於神父長期缺乏,貴教亟需recruit, 但教友們都明白,如果一叫就踴躍報名,咁就係朝頭早返工,盞做到一肚氣。
等到神父名額fill到起碼8,9成先致申請,咁就係11點返工嗰批。
所以咪咁咯。
https://religionnews-com.transla ... &_x_tr_pto=wapp
其實唔止我,貴教全體仝人對經文亦極為明白同響應。
由於神父長期缺乏,貴教亟需recruit, 但教友們都明白, ...
沙文 發表於 2023/2/11 03:10

你呢啲係大部份新教神職人員(牧師)既思維嚟, 當係打份工, 賺到啲社交地位, 人際關係咁…。

在天主教, 能當神父..是一份「禮物」
Priesthood is not a job, says Pope
https://www.catholicweekly.com.au/priesthood-is-not-a-job-says-pope/
是一份恩典。
呢啲人先適合做神職人員既。
所以, 唔係你想嚟打工就事必要請你, 修院的修士若被評估心態不宜當神父的都會被勸走。平均三個修士先有一個人能成功完成8-9年的訓練。於是神父就愈嚟愈短缺勒

所以, 你最多只能當牧師, 不能當神父
如果一叫就踴躍報名,咁就係朝頭早返工,盞做到一肚氣。
等到神父名額fill到起碼8,9成先致申請,咁就係11點返工嗰批。
所以咪咁咯。
沙文 發表於 2023/2/11 03:10

咁呀, 牧師去啲新教會, 小教會...做開荒牛, 一腳踢, 真係做到氣咳 (咁就係朝頭早返工,?)
最好就係已經有一棚牧師既教會肯請哩...做野少, 人工又可以差唔多

天主都知道佢唔多識睇相,有時送咗禮物畀尐猥瑣佬。為免教徒被爆菊,寧願派少尐禮物。聖教會short handed都冇辦法。

在professional教徒層面冇禮物送,咁業餘教徒又點計呢?

都係咁嘅原則。現時world population 8B, 而教徒得廿零個億,仍屬天光階段。等到開始見70億,先致好報名慕道唔遲。
而家信,唔馨香嘛,出糧都畀個衰manager恰到上心口,排隊包尾
都係咁嘅原則。現時world population 8B, 而教徒得廿零個億,仍屬天矇光階段。等到開始見70億,先致好報名慕道唔遲。
沙文 發表於 2023/2/11 06:21

到教徒有70億時, 水漲船又高, 世界人口又會到200億唶
就好似老婆炒股咁, 升到$100時又想等升到120先沽
結果就係見財化水

(你到時睇住人出糧, 右手就用嚟揼春)
今次您計數就罕有地啱!
冇錯,若果您對福傳咁冇信心,教徒比例長期維持2.2:8 咁真係追極都天矇光。
但係我唔同您,我有信心福傳一定會有significant進展,在各位努力下不難達致19.9:20。
福音咁動人,根本聽過就好難唔信。您講嗰陣加多兩錢肉緊,連我都會頂唔順啦。您唔夠努力之麻
冇錯,若果您對福傳咁冇信心,教徒比例長期維持2.2:8 咁真係追極都天矇光。
但係我唔同您,我有信心福傳一定會有significant進展,在各位努力下不難達致19.9:20。
沙文 發表於 2023/2/11 09:10

將目標定徥超高, 實在就是無心進步, 因為達標無望, 根本不用努力。辦不來也不需自責, 因為一開始便是大話西遊。
把目標定為 2.4:8...之類......就現實一點。
福音咁動人,根本聽過就好難唔信。您講嗰陣加多兩錢肉緊,連我都會頂唔順啦。您唔夠努力之麻

看來你只重視包裝(肉緊啲)多過內容

好似買日本零食咁....買包裝多過買食的
回覆 91# 92#beebeechan

演技係由內而外咖嘛, 我見到您嘅肉緊,自然會感受到福音的力量。您一點肉緊都費L事,我當然唔會感動
=========================================
並唔係定一個目標,而係真係信就自然會一蹴而就,唾手可得渾然天成咖嘞
所以您畀抽刀睇穿,其實您根本係唔信耶穌嘅。

耶穌注視他們說:「為人這是不可能的;但為天主,一切都是可能的。」

耶穌對他說:「『你若能,』為信的人,一切都是可能的!」
回覆  92#beebeechan

演技係由內而外咖嘛, 我見到您嘅肉緊,自然會感受到福音的力量。您一點肉緊都費L事 ...
沙文 發表於 2023/2/11 23:25

宣揚信仰, 要以演員咁, 肉肉緊緊咁扮信。扮真。。。好虛假下啵
扮信。扮真
beebeechan 發表於 2023/2/11 11:15

乜您要扮真、信咖?係都唔好認吖。誠實豆沙包真係咁L好味?

「為人這是不可能的;但為天主,一切都是可能的。」
但可惜不是天主。

睇你呢帖, 你有信心傳到 19.9:20....係因為你(人)既努力..
全歸功於你咁

聖詠 127:1 就係咁講:
若不是上主興工建屋,建築的人是徒然勞苦;若不是上主在護守城堡,守城的人白白儆醒護守。

所以, 你唔好把人的努力, 蓋過上主的旨意
您信德冇芥子咁L大,唔好賴

耶穌對他們說:「由於你們缺少信德;我實在告訴你們:假如你們有像芥子那麼大的信德,你們向這座山說:從這邊移到那邊去!它必會移過去的;為你們沒有不可能的事。
您信德冇芥子咁L大,唔好賴

耶穌對他們說:「由於你們缺少信德;我實在告訴你們:假如你們有像芥子那麼大的信德,你們向這座山說:從這邊移到那邊去!它必會移過去的;為你們沒有不可能的事。
沙文 發表於 2023/2/12 12:07

你呢啲會教壞信德少既人, 例如亞旁觀, 下流, 瘋仔之流
以為真移山填海....咁就去投標「明日大嶼發展」
佢地本來都諗住瞓身嘅喎,邊駛我教?

除了tender之外,佢地以後不會再屌鳩您。

大家都睇清楚,抽刀是對的,您同佢地一様,根本唔信耶穌。
佢地以後亦不會再屌鳩您。
沙文 發表於 2023/2/13 01:36

點會呢....要好大粒芥子信德先得勒
佢地屌口常開, 怒眉常在架
高級模式 | 發新話題
換一個