返回列表 回覆 發帖

末日逃生的尾班車何時出發?

17猶大答說:「由羊群中取一隻小公山羊送給你。」
17 'I will send you a kid from the flock,' he said.

kid
noun
Informal. a child or young person.
(used as a familiar form of address.)
a young goat.

...
沙文 發表於 2023/3/15 06:39

你呢帖更加標出有神的默示來寫經
點解好地地唔用sheep..用上 kid, 指小山羊/小孩都得?
即係預告大猶一炮打響, 命中?
'I will send you a kid from the flock....從猶大的袋袋中俾一條出嚟
12過了幾年,猶大的妻子叔亞的女兒死了。

這個翻譯甚有語病, 可以是猶大的妻子叔亞個女死咗咁解。
兩句中 ...
沙文 發表於 2023/3/15 07:55

你真係五行欠少

「猶大的妻子叔亞個女死咗咁解」
猶大的妻子, 叫叔亞, 佢個女死咗?
即係叔亞個女唔係猶大既?

猶大妻子個女死咗,
同猶大個女死咗咪一夠樣....講到咁噚氣, 作死咩!
使唔使仲膠啲話: 猶大個仔個亞媽死咗

一如你頭像. ÷褲放屁!
調轉次序更好:過了幾年,叔亞的女兒,猶大的妻子死了。
沙文 發表於 2023/3/15 07:55

呢個譯法仲收皮
成段都係猶大. 塔瑪爾係主角..無喇喇擺個閒角出阻住個鏡頭?

咁屎..........你唔使錢都唔搵你譯哩
回覆 122# beebeechan
    "猶大的妻子叔亞的女兒死了"
這句係可以睇成“猶大的妻子叔亞之女死了”咁解喎
猶大妻子個女死咗,
同猶大個女死咗咪一夠樣....講到咁噚氣, 作死咩!
使唔使仲膠啲話: 猶大個仔個亞媽死咗
beebeechan 發表於 2023/3/15 03:54

今次您講中了!
其實只須咁講:"猶大的妻子死了。"
咁就ok.
邊L度駛好似聖經咁÷褲放屁

猶大的妻子叔亞的女兒死了
who cares 猶大的妻子個老豆係邊個?
你呢帖更加標出有神的默示來寫經
點解好地地唔用sheep..用上 kid, 指小山羊/小孩都得?
即係預告大 ...
beebeechan 發表於 2023/3/15 03:54

神有時都用主後400年的英文默示摩西。難為佢又識聽喎!
17He answered, “I will send you a young goat from the flock.”
United State Conference of Catholic Bishops
一般讀經都唔使咁細緻既, 對教義無乜影響的縯譯。
beebeechan 發表於 2023/3/15 03:52

屌您哋乜L都big eye looks through the dragon 就咁講用來掩飾自己的求9其治學態度
我慣咗目光如炬察秋毫,所以貴教is not my cup of tea 就係咁解!
哦…
原來你作咁多野都係想話耶穌有個唔光彩即祖先。
beebeechan 發表於 2023/3/14 11:48

我完全冇這個意圖。您同我老婆一様,成日誤會我。
我想說明的事情係:
25當她被拉出來時,她派人到她公公那裏說:「這些東西是誰的,我就是由誰懷了孕。」並且說:「請你仔細看看這些東西:印章、印帶和棍杖是誰的?」猶大仔細一看,就說:「她比我更有理,因為我尚沒有將她嫁給我的兒子舍拉。」

作為男人,有個鳳姐同你講因為您幫襯過我所以我個肚肯定係你經手嘅。」
屌,相信各位網友都經歷過不少,有冇人笨七得咁交關話妳放心啦我會負責任?

所以我有一個theory. 「文學作品內角色的智力不會超越作者」例如,黃蓉一定唔叻得過金庸。

本thread 的substance係:雖然摩西冇強調猶大係一個好醒扒的人,但至少都應該智力正常。除非佢想設定基督係降生在一個有弱智基因祖先的家族。
我們想知道摩西的智能大概咩程度,睇創38:25可見一斑。
Don't know where God is but the Devil is in the details
有些朋友可能會問,屌本
thread的樓主係您沙文咩?點解本thread的substance由您決定?

屌,我hijacked咗本thread. 係咪唔得先?
Don't know where God is but the Devil is in the details
今天看到耶路撒冷哭牆的照片,心中頗為感觸,真替以色列人著急啊!

每當非猶太人去到以色列,尤其是站在哭 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/11 11:24

任何一個中國人,華人,一信了耶穌就自認是以色列人的種!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
所以我有一個theory. 「文學作品內人物的智力不會超越作者」例如,黃蓉一定唔叻得過金庸。
沙文 發表於 2023/3/15 20:43

金庸既智商都唔高
依天屠龍記中張無忌困洞內五年, 只能吃果, 無水洗澡,
五年後出來, 無爛身爛世, 無臭味時, 還身光頸靚, 一塊小鮮肉, 引死女咁。 小昭一見就嗒糖, 又濕又癢
猶大的妻子 ...
猶大的妻子叔亞的女兒死了
who cares 猶大的妻子個老豆係邊個?
沙文 發表於 2023/3/15 20:06

因為當年叔亞個哚響嘛, 在客納罕陀地大佬?。 叔亞shuah呢個名,是「好有米」咁解。
唔知係咪猶大因此溝佢個女。。。咁就飛上枝頭, 夫憑妻貴勒。
即係話: 沙文個老婆。。。阿習總個女囉。。。。。嚟捉姦呀…!
屌您哋乜L都big eye looks through the dragon 就咁講用來掩飾自己的求9其治學態度
我慣咗目光如炬察秋毫 ...
沙文 發表於 2023/3/15 20:24

我睇經咪仲細緻過你。。。呢段情節, 仲有好多野你未睇出添。
你唔曉拎出嚟, 我又唔講唶。
嗱。。。醒一樣俾你:
出嚟做雞, 更係showoff自己的顏值, 事業線, 美腿..之類.

邊個會用塊巾遮住塊臉..無樣睇, 唔知係乜料, 無賣點...點拉客?

你都唔會叫隻無樣睇既雞哩。 䟴緊時都會揭開塊巾睇睇乜樣卦)
(呢樣你就未留意到, 有機會老師又同你研究下點解)
因為當年叔亞個哚響嘛, 在客納罕陀地大佬?。 叔亞shuah呢個名,是「好有米」咁解。
唔知係咪 ... 即係話: 沙文個老婆。。。阿習總個女囉。。。。。嚟捉姦呀…!
beebeechan 發表於 2023/3/16 00:59
习主席!
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
任何一個中國人,華人,一信了耶穌就自認是以色列人的
leefeng 發表於 2023/3/16 00:52
自甘堕落为贱种
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
邊個會用塊巾遮住塊臉..無樣睇, 唔知係乜料, 無賣點...點拉客?
beebeechan 發表於 2023/3/15 09:00

好L耐之前已經講過了。天主照料唔睬我之麻
屌耐到都摷唔番
好L耐之前已經講過了。天主照料唔睬我之麻
沙文 發表於 2023/3/16 01:15

then ...you are too 「skin-shallow」 la
回覆 137# beebeechan
都唔係吖,在35樓我都已經有叫以色列鳳姐要蒙面招呼團友
回覆  beebeechan
都唔係吖,在35樓我都已經有叫以色列鳳姐要蒙面招呼團友
沙文 發表於 2023/3/16 01:27

我睇戲唔駁故唶, 你講錯野, 我都唔係下下都啄住你既

古代文獻中, 說妓女..是不會遮臉的
良家婦女, 隣家女孩出街先要遮臉
您梗係唔駁啦,凡係經書講嘅您都要presume係啱,駁碌L咩。所以經書話鳳組蒙面,一句頂一億句,什麽古代文獻?識佢老鼠
高級模式 | 發新話題
換一個