返回列表 回覆 發帖

沒有理想的人不傷心?

回覆 39# beebeechan

身為一個due diligence既慕道者,會為咗將呢個宗教變得更好而努力。

唔想教會有醜聞,係應該消滅果位發聲既人,還是消滅醜聞的源頭呢?
回覆  beebeechan

..
唔想教會有醜聞,係應該消滅果位發聲既人,還是消滅醜聞的源頭呢?
抽刀斷水 發表於 2023/4/13 23:12

就好似九龍城潑水節咁,
係應該媽叉那些乘機擾亂秩序的「勇狗」, 定係媽叉潑水節起源由來?
就好似九龍城潑水節咁,
係應該媽叉那些乘機擾亂秩序的「勇狗」, 定係媽叉潑水節起源由來? ...
beebeechan 發表於 2023/4/13 23:19

你既意思係,對於教會醜聞的有關報道,屬於乘機擾亂教會秩序?最好係咪等教會處理,然後不了了之?
你既意思係,對於教會醜聞的有關報道,屬於乘機擾亂教會秩序?最好係咪等教會處理,然後不了了之? ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/13 23:59

九龍城既潑水節中都有人潑水, 大家歡喜既潑
不過, 就係有啲「狗」潑得乞人憎嘛, 咁就惹人反感架喇

你報導天主教神父性侵時有無乞人憎既地方呢

嗰條勇狗都會理直氣壯咁話:我嚟響應節日氣氛之喎...
就視頻所見, 又真幾乞人憎
回覆 44# beebeechan

我又不需要討你歡心,天主明白就OK了。

抽刀斷水 發表於 2023/4/14 00:33

打著正義旗號卻做著壞事的, 不會少見
2019年-2020年香港社會見唔少

我亦不需要討你歡心....我都係有話直說
開始明白抽水死都唔肯認係反基...
因為怕俾呢啲人陀衰?
beebeechan 發表於 2023/4/12 23:27
驮,
你,正1驮衰家離教者之家,我晓救你

【还不快快快感谢我的“““救恩”””???!~@#】
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
潑水節因有人楂枝水鎗亂射某些人, 乞人憎..
所以立例以後潑水節啲水鎗唔準入水, 作下狀好哩...咁?

有啲人就係用咁既思維嚟話神父要閹

既然你講得出口:「天主明白就OK了」
那使乜你嚟話又閹又割?
天主都未急, 你急乜?
既然你講得出口:「天主明白就OK了」
那使乜你嚟話又閹又割?
天主都未急, 你急乜? ...
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:07

咁即係乜都唔駛做?乜天主教原來咁消極架咩?
潑水節因有人楂枝水鎗亂射某些人, 乞人憎..
所以立例以後潑水節啲水鎗唔準入水, 作下狀好哩...咁?

有啲人 ...
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:01

乜原來咁多單性侵、強姦、孌童,都只係「乞人憎」程度而已?

真係羨慕你地常存寬恕既心架啫。
咁即係乜都唔駛做?乜天主教原來咁消極架咩?
抽刀斷水 發表於 2023/4/14 01:24

又想起聖經中的事,
創世紀第四章加音殺咗細路後, 天主流放佢去山旮旯既地方去, 天主竟然說:
上主對他說:「決不這樣,凡殺加音的人,一定要受七倍的罰。」上主遂給加音一個記號,以免遇見他的人擊殺他。
16加音就離開上主的面,住在伊甸東方的諾得地方。

天主包庇加音咩?

係話俾其他人知唔好以暴易暴, 擅作主張, 以為替天行道咁...
懲罸報應..留番俾天主做, 唔使人嚟做。。。。。。。

(搬嚟呢帖都岩用)
乜原來咁多單性侵、強姦、孌童,都只係「乞人憎」程度而已?

真係羨慕你地常存寬恕既心架啫。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/14 01:26

性侵、強姦、孌童係唔好, 不過閹哂啲神父仲邪惡
好似用沱屎嚟蓋過陣榴蓮味咁
係話俾其他人知唔好以暴易暴, 擅作主張, 以為替天行道咁...
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:27

所以話你唔了解我提倡既閹割神父方案就係咁解嘞,我並唔係針對犯案既神父要閹咗佢地,我都唔認同呢種以暴易暴, 擅作主張, 以為替天行道既行為。

我簡單再講一次,所有神父,一律閹哂,即可挽回所有人對教會信心,神父又無咩損失。
性侵、強姦、孌童係唔好, 不過閹哂啲神父仲邪惡
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:30

請問有咩咁邪惡?
.
我簡單再講一次,所有神父,一律閹哂,即可挽回所有人對教會信心,神父又無咩損失。
抽刀斷水 發表於 2023/4/14 01:30

咁你咪就係#49所講既思維囉
(咁明年再去九龍城潑「水」節既人就安心好多勒
懲罸報應..留番俾天主做, 唔使人嚟做。。。。。。。
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:27

無政府主義,無法無天,違法達義既變種?
咁你咪就係#49所講既思維囉
(咁明年再去九龍城潑「水」節既人就安心好多勒 ...
beebeechan 發表於 2023/4/14 01:32

你我思維不同之處,在於你認為咁多單神職人員性侵、強姦、孌童,都只係「乞人憎」程度,而我則視為是危害教會千年信譽既嚴重和危險罪行。
你我思維不同之處,在於你認為咁多單神職人員性侵、強姦、孌童,都只係「乞人憎」程度,而我則視為 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/14 01:37

基督徒最叻就是偷換概念,
引埋啲自相矛盾既垃圾經文來讓犯罪邪惡合法化!

呢個BS教用來恐嚇人既地方係“罪”,但一到教徒犯了“罪”又千方百計去開脫,拖延,不了了之?
這同冇自由民主,藐视法律,一言堂的悪勢力有乜野唔同?

即是基督教「惡」就大絛道理係啱既,任何人打個乞嚏都係錯既?
比較一下,究竟基督教比專制霸權的獨裁主義有乜野唔同?

最唔同既地方肯定係「專制霸權的獨裁主義」之外,再送強姦小孩合法化,滅族殺人要等天主慢慢審,
你地上的法律對基督教無效,神父牧師強姦有理,噴水射精無罪!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個