返回列表 回覆 發帖

沒有理想的人不傷心?

回覆 1# 逃出魔幻紀

點解唔問下貴神為何施降病疫?這傷心不就是貴神所致囉!

原祖把罪惡引入了世界?如果真有此事,這是貴神安排的。祂明知禁果能被吃而隨意置之!祂明知蛇之誘惑而任之!祂明知原祖不分善惡而由之!
回覆  逃出魔幻紀

點解唔問下貴神為何施降病疫?這傷心不就是貴神所致囉!

原祖把罪惡引入了世界?如果真有此事,這是貴神安排的。祂明知禁果能被吃而隨意置之!祂明知蛇之誘惑而任之!祂明知原祖不分善惡而由之!
昊暠昺 發表於 2023/4/14 09:11

你係咪輪迴再投胎...飲咗孟婆湯唔記得哂前世既野?
你呢啲野, 在香討, 在呢到都唔係第一次拎嚟, 亦回答過哂。
咁犀利咁都答到?咁答唔答到伊比鳩魯的謎題呢?

神願意阻止邪惡,但不能嗎?那麼祂便不是全能。
祂能、但不願意?那麼祂是惡毒的。
祂既能、且願意?那麼邪惡從何而來?
祂既不能、且不願意?那麼為何叫祂做神?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你係咪輪迴再投胎...飲咗孟婆湯唔記得哂前世既野?
你呢啲野, 在香討, 在呢到都唔係第一次拎嚟, 亦回答過 ...
beebeechan 發表於 2023/4/14 21:48

字都未識就話教訓人?
    唔信耶穌唔係要打入地獄受永火咩?怎會有機會投胎做人?
咁犀利咁都答到?咁答唔答到伊比鳩魯的謎題呢?

神願意阻止邪惡,但不能嗎?那麼祂便不是全能。
祂能、但不願意?那麼祂是惡毒的。
祂既能、且願意?那麼邪惡從何而來?
祂既不能、且不願意?那麼為何叫祂做神?

抽刀斷水 發表於 2023/4/14 22:33

(1)神願意阻止邪惡,但不能嗎?那麼祂便不是全能。
你也能食屎, 但你不食.....不代表你不能食, 只是不想食

(2)祂能、但不願意?那麼祂是惡毒的。
李+X可以給你一個千五呎豪宅, 但他不願意給你, 李+X真邪惡?

(3)祂既能、且願意?那麼邪惡從何而來?
即使李+X給了你千五呎豪宅, 你又想佢俾埋隔嚟個單位可以打通, 鬆動好多。
所以, 邪惡念頭還是源自你。

(4) 祂既不能、且不願意?那麼為何叫祂做神?
祂既不是不能, 也不是不願意....只是不用你心中的方法。
他差遣了獨生子來世上。人跟隨祂遠離罪惡。
猶如中醫, 係治本..不是只滅標
回覆 65# beebeechan

呢個謎題係用邏輯推斷不同可能性的後果,你用不同情境既比喻,係無辦法恰當作出回應架喎。

你係咪想用「食屎」比喻?咁就試下用食屎過哂呢四個可能性畀我開下眼界啦。
回覆  beebeechan

呢個謎題係用邏輯推斷不同可能性的後果,你用不同情境既比喻,係無辦法恰當作出回 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/15 00:44

俾人射入咗龍門, 先話: 嗯...個龍門唔係咁擺既...唔算數
回覆  beebeechan

呢個謎題係用邏輯推斷不同可能性的後果,你用不同情境既比喻,係無辦法恰當作出回 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/15 00:44

你咁鐘意食屎就俾你食多次
(1)...你無問題, 省卻跳過

(2)祂能、但不願意?那麼祂是惡毒的。
你能食屎, 但你不願意食, 那麼你是惡毒的?

(3)祂既能、且願意?那麼邪惡從何而來?
你能食屎, 也願為抽仔食屎, 不過食完後亞抽仔又賴屎.....
日日有新屎

(4)祂既不能、且不願意?那麼為何叫祂做神?
你能食屎, 也願意食屎....但未食住, 攤凍食。得唔得?
唔食住唔等如不能, 不願意。
你能食屎, 但你不願意食, 那麼你是惡毒的?
beebeechan 發表於 2023/4/14 09:40

你請佢啦, 佢lur飯應㗎
屌好在您早出聲。
我從來唔知道原來叫天主阻止邪惡等同叫阿抽食屎咁為難。
唔好意思喎,我冇諗過原來咁係會令佢咁難做。
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實,我信得過抽抽的為人。
如果我被教宗捉住,教宗對抽抽說:如果您唔食屎我就斬咗沙文個死人頭。

抽抽一定唔肯食。
但如果您話:如果抽抽肯食屎,我們即時解散天主教!
您睇下佢係唔係食到舐舐脷?
Don't know where God is but the Devil is in the details
但如果您話:如果抽抽肯食屎,我們即時解散天主教!
您睇下佢係唔係食到舐舐脷?
沙文 發表於 2023/4/15 12:05

我怕我到時食上癮添喎。

早前與首名港產AV女優繪麗奈(素海霖)合作的日本AV男優清水健,近日被曝光原來有愛吃糞便的異食癖,更曾因為此3次入院,被醫生警告「再這樣下去會死」,令人大為震驚。

清水健被爆「致命怪癖」 女優拒合作 曾3度住院醫生警告:會死人
我從來唔知道原來叫天主阻止邪惡等同叫阿抽食屎咁為難。
唔好意思喎,我冇諗過原來咁係會令佢咁難做。
沙文 發表於 2023/4/15 11:40

天主阻止邪惡既方法, 在#65(4)講咗
至於點解要用「屎」,, 係抽水特別點名話要講屎。
我怕我到時食上癮添喎。

清水健被爆「致命怪癖」 女優拒合作 曾3度住院醫生警告:會死人
抽刀斷水 發表於 2023/4/15 12:12

咁即係在世界70億人口中, 大部份人都唔食屎, 都有些人會食屎。
用「食屎」來比喻阻止邪惡....點解咁難...

話天主大部份時間都唔阻止罪惡,容忍人犯罪,  同食屎咁難?
咁有些時候天主都頂佢唔順, 馬上出手擊殺犯罪既人架喎
如阿納尼雅,同他的妻子撒斐辣, 亞倫兩個仔,  濺精落地嗰條友, 安息日執柴嗰條友....

(同人類食屎一樣, 都有特殊案例既)
其實,我信得過抽抽的為人。
如果我被教宗捉住,教宗對抽抽說:如果您唔食屎我就斬咗沙文個死人頭。

抽抽一 ...
沙文 發表於 2023/4/15 12:05

抽水唔應該為一個死人既頭作咁大犧牲
咁我都唔再求天主阻止邪惡喇,我都唔願意食屎,就由得邪惡蔓延好了。

己所不欲,勿施於人/神。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我怕我到時食上癮添喎。
抽刀斷水 發表於 2023/4/14 20:12

我就係知道您偉大過天主!我唔會睇錯人嘅
我就係知道您偉大過天主!我唔會睇錯人嘅
沙文 發表於 2023/4/15 16:27

咁抬舉呀!

以前有哲學佬用本體論證明上帝既存在,上帝的概念是「沒有比他更偉大的存在」。

依家得到你確認我偉大過天主,咁上帝就不存在了。
(1)你也能食屎, 但你不食.....不代表你不能食, 只是不想 ...
beebeechan 發表於 2023/4/14 23:31

「天主」喜歡食童男童女,即係話佢連童男童女肚裏嘅屎都食埋落肚,原來「天主」也食屎!
(1)他差遣了獨生子來世上。人跟隨祂遠離罪惡
beebeechan 發表於 2023/4/14 23:31

《查理周刊》:「嬰兒耶穌是‘罪惡之子’,是給人帶來苦難的撒旦。」
高級模式 | 發新話題
換一個