返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

原來,英殖年代,你班基督教妖孽在香港是一人一票選出來的港督?
...
leefeng 發表於 2023/5/1 00:09

咁比起李特首係由1416個自己友代表七百四千萬港人, 一人一票選出, 係好大進步架喇
幾時一生物一票選天主?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
幾時一生物一票選天主?
抽刀斷水 發表於 2023/5/1 02:03

咁你教曉啲豬識睇選票先喇
咁比起李特首係由1416個自己友代表七百四千萬港人, 一人一票選出, 係好大進步架喇 ...
beebeechan 發表於 2023/5/1 01:10

比起…?你指乜野進步架喇?
由一個英女皇指派港督?

或由一個教王指派香港主教?
乜你講野一舊舊?
語無倫次,
剩係得個單音?
乙乙乙?
吱吱吱?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
幾時一生物一票選天主?
抽刀斷水 發表於 2023/5/1 02:03

幾時一人一票選 “天主”【基督教宗】?
圣经,煽动>“废王”【Daniel 2:21】
回覆 2178# beebeechan

梗係天主錯啦。languages係佢負責咖嘛

如果唔係佢搞亂檔,點會出問題

6上主說:「看,他們都是一個民族,都說一樣的語言。他們如今就開始做這事;以後他們所想做的,就沒有不成功的了。
7來,我們下去,混亂他們的語言,使他們彼此語言不通。」
回覆  beebeechan

梗係天主錯啦。languages係佢負責咖嘛

如果唔係佢搞亂檔,點會出問題

6上主說:「看,他們都是一個民族,都說一樣的語言。他們如今就開始做這事;以後他們所想做的,就沒有不成功的了。
7來,我們下去,混亂他們的語言,使他們彼此語言不通。」
沙文 發表於 2023/5/1 22:12

班友唔聽話, 起巴貝耳塔...天主咪亂搞亂佢地語言
在光榮天主的事時, 天主嚟復原.....宗徒大事錄中五旬節聖神降臨,
門徒能說各地語言來說天主的道....不會因語言不通傳唔到教既
鬼佬利瑪竇到中國, 嗱嗱聲就識講識寫添
班友唔聽話, 起巴貝耳塔...天主咪亂搞亂佢地語言
在光榮天主的事時, 天主嚟復原.....宗徒大事錄中五旬節 ...
beebeechan 發表於 2023/5/2 04:20

基督教徒硬係唔曉寫個醜字?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
經文原文不是叫蝙蝠為「鳥」,希伯來字是叫 'owph'
經上是把蝙蝠列入 owph:『有翼,會飛行的生物』 ...
beebeechan 發表於 2023/4/30 07:14

挑,從前有李太白醉草嚇蠻書,今有沙文燈下睇Torah, 您拋我唔窒
猶太佬自己都係話birds.
https://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/9912
挑,從前有李太白醉草嚇蠻書,今有沙文燈下睇Torah, 您拋我唔窒
猶太佬自己都係話birds.
...
沙文 發表於 2023/5/2 21:08

好心你唔好扮識希伯來文
人地本字典都話明係咁

係 'winged creature'....唔係'bird'
猶太佬話這個字的語境在此段中係birds. 唔通您的希伯來文級數高過猶太佬?
https://biblehub.com/text/leviticus/11-13.htm
Don't know where God is but the Devil is in the details
猶太佬話這個字的語境在此段中係birds. 唔通您的希伯來文級數高過猶太佬?
...
沙文 發表於 2023/5/2 21:38

你希伯來文的ABC都未曉就學人講「語境」??
真係未學行先學屌

希伯來文既語境就係「會飛的生物」....
回覆 2192# beebeechan

唔係囉, 猶太佬自己譯英文都係話birds就可知經文嘅語境係雀仔
https://biblehub.com/text/leviticus/11-13.htm   
================================================
Matt16:26
人若賺得全世界、賠上自己的生命、有甚麼益處呢.人還能拿甚麼換生命呢。

其實,賺唔賺到全世界,結果都係背上自己的姓名㗎啦。

唔通蝕L曬全世界, 又賠埋條命,就會好L舒服?

關於聖經錯謬, 在硬資料方面不少已廣為流傳

所以我提出一些較為隱匿的聖經錯謬, 敬希各位亦注意一下,  ...

因為呢些(人在最小的事上忠心、在大事上也忠心.在最小的事上不義、在大事上也不義)只係 GENERAL MANAGEMENT ADVISE , NOT UNIVERSAL RULES

聖經將 GENERAL ADVISE 當成 UNIVERSAL RULES 就係問題了
好似應該係general advice喎?
Don't know where God is but the Devil is in the details
Matt7:26
凡聽見我這話不去行的、好比一個無知的人、把房子蓋在沙土上。

先前好似都提過下主耶穌其實識條鐵, 而家搵到更詳細嘅解說資料所以補充一下

所以其實正確嘅經文應該係: 凡聽見我這話不去行的、好比一個無知的人、以為把房子蓋在沙土上係唔得嘅。
所以其實正確嘅經文應該係: 凡聽見我這話不去行的、好比一個無知的人、以為把房子蓋在沙土上係唔得嘅。 ...
沙文 發表於 2023/8/10 00:58

杜拜啲建築工程師唔係無知嘛......
當然無知,干嗎挑沙土的地蓋樓?

話題要轉了嗎?
BTW, 我唔知道呢個塔高啲定係巴別塔高啲, 但係叫做Burj Khalifa哈里發塔,就係明剃基督教眼眉
高級模式 | 發新話題
換一個