返回列表 回覆 發帖

基督教宣揚殉道,支持黑暴

回覆  leefeng

信就是所望之事的實底,是未見之事的確據。

該離教者的信心是何等的大!雖然理性上全無證據,亦無法以言語表逹,然而內心深處就是知道爛屍是對的,共產黨必來在亂世中拯救他們,乃因被共靈所感,歌頌雜。

答唔到係唔應該浪費時間,留返黎自己打飛機好過
jimmychauck 發表於 2023/7/31 14:08

你的所謂信,可以分兩睇:
信耶穌可以名正言順去強姦,殺人,滅族。
信外國可以救香港(有民主自由),做外國勢力扯線公仔,一樣是要由金主指派傀儡來治港。
幾時輪到香港人自己揀吖?

睇來以你既智商係未到呢個級數,不妨教精下你。
所謂民主自由選舉在老美一樣沒有,出來參選的首先要有後台$$$支持,一般由財團/軍火財團捧出來的乖乖傀儡,之后買大小,二選一。
大包送得多,口才了得,互挖臭屎了得者勝。
究竟這個腫桶有冇為民為國呢?係冇!

腫桶既首要任務最緊要係拎支洗衣粉出黎,開動多些基督教聖戰,賣多多軍火,例如烏克蘭就做得唔錯,賣晒d過期生鏽廢鉄,就幾百億囊括曬烏克蘭既420家國企:雜亂斯基成功賣國,銀行又多了n個零的狗糧。

香港落入你們黑暴手中,賣晒所有香港的物業,不過你當然有份坐地分肥,分到一小份狗糧。

離教者係可以自主,不受你們基督教控制,随時回復自由身!
所謂民主自由冇回頭路,成個香港會受制于人,香港人永遠是殖民,别國眼中的乖乖狗。

共產黨在亂世中會不會拯救他們/人民?可以看看今天的中國!
我周不時都去中國嘆下五星酒店,深度旅遊,勁擦美食,名勝古蹟又多,交了n 多中國內地朋友,個個陽光熱誠,什麼冇自由呀,黑暗呀,真是笑L死人!,
基督教堂的宣傳反共,究竟係為人民吖,還是為基督教徒自己個荷包和地盤呢?問心啦!

你地口號說得多漂亮都冇用,還未民主自由啫,就“死廢老”“死廢老”咁對待那些年紀大的人,
如果俾你們統治了香港,佢地一講咗d你地唔啱聽既說話,又反抗之類,你地是否會打死晒這些“死廢老”咁呢?

你地重衰過共產黨,最起碼,在中國,那些老人家(不叫“死廢老”)可以天天自由言論,在公園跳廣場舞,飲茶,捉棋,唱歌,談天說地,安享晚年。
你覺得你們黃屍的“死廢老”政策,比較共產黨的 “老人家共產黨暴政” 如何?答啦!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng

所以你唔識廣東話,淨係鍾意啲"屎"嘅同音字,ONL9。
jimmychauck 發表於 2023/7/31 14:02

如果你係代表黃屍,代表民主自由,代表基督教,

你是什麼貨色,你們黃屍/民主自由/基督教就是一樣的貨色!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  旁觀者
所以係回答不到我,自己犯下稻草人謬誤及循環論證謬誤罷了。 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/1 00:31

都已答過, 如何答不到?
    倒是妖徒天下無敵, 為何幾十人被公開斬首, 個個變了斬頭鬼?
    妖徒唔怕食毒藥, 爺爺俾啲山埃, 砒霜俾你試下?
    妖徒唔怕踩蛇, 爺爺放堆黑曼巴蛇, 五步蛇俾你踩下?
    妖徒能講外邦語, 你開班教大家講下溫州話, 波蘭話呀.
    妖徒可以移山倒海, 不如你將煩弟肛收埋百億美元搬過來, 分給窮人呀.
回覆 203# 旁觀者

己明確指出數次,"永遠不見死, 移山倒海, 有病俾鬼徒摸下就好, 講外邦語"乃閣下提出,我及我所知的教會都唔係咁傳。所以咪話你稻草人謬誤。

以下所有條件都需要符合才滿足你咩"肉身不死"嘅必要性。

1. john 8:51的不死指肉身不死
2. 其他經文沒有跟肉身不死沒有衝突(仲要離教者接受聖經前後無矛盾,唔係邊得你用11:25解8:51?)
3. 教會正在傳說"肉身不死"

你1, 2, 3任何一點都講唔出。

移山倒海,中文都講到明,"若",咁你又話測唔到信心,咁咪你自己證明唔到囉。教會又冇傳可以移山倒海,又係你稻草人謬誤。

有病俾鬼徒摸下就好, 講外邦語,食毒藥,手拿蛇,已解釋左馬可16章尾乃後人綜合使徒行傳所加,使徒行傳亦已符合馬可16章尾的描述。你可以用約11:25解8:51,我就可以用哥林多前書12 13章解出恩典終止論。你約11:25已經解出肉身會死,又唔同你肉身不死衝突?
手拿蛇被咬已是公認事實,我又不曾傳講可手拿蛇,不曾傳講可食毒藥,你還要以之來說事,這不是稻草人謬誤是什麼?

你只不過係不接受一些別人合邏輯地解出但與你不同的結論,卻無法指出對方推論中間有何謬誤,繼續大吵大鬧堅持己見而已。又不是教徒,又不夠人熟聖經,還要自以為比教徒熟,被指出錯誤又不懂不認。水平和其他離教者不遑多讓。

BB仔, 蒲頭啦, 何必鬼鬼祟祟, 藏頭露尾.
旁觀者 發表於 2013/6/2 11:21

旁觀者的話,明顯是在缺乏任何證據下,指控BBC分飾多角。彼等離教者,自稱對聖經這麼有研究,連聖經研究中常用的文字分析等手段都不會?我引經文的風格、內容,均和以前無甚麼二致,所引經文用詞遣字均為基督教用語,且思辯邏輯等遠不同於BBC級數,只不過隱藏了基督教天主教分道揚鑣的簽名性言論罷了。旁觀者旁觀這麼久,還是每次都以BBC為遊客219下結論,要不,顯示旁觀能力有限,要不,顯示推理能力有限,要不,顯示搜證能力有限,總之,這麼多有限加起來,反正他提出的甚麼反基言論,可靠可信程度就有點限。.
jimmychauck 發表於 2013/6/17 22:11

十年前已話你旁觀能力有限,十年也無什進步。

話題要轉了嗎?
十年前已話你旁觀能力有限,十年也無什進步。
jimmychauck 發表於 2023/8/1 03:28

十年前你10 歲=你今年20
十年前你20 歲=你今年30
十年前你30 歲=你今年40
原來你也是死廢老!
回覆 205# leefeng

仲未捨得回答#117 #156?

覺得自己有理時,認叻認唔切不停不停反駁駁。
明顯係覺得自己無理駁唔到#117 #156任何一點,所以冇聲出。
越發露底,越發出醜。
不停不停嘗試轉換話題唔會令其他人覺得你有理,只顯你無知。而我係會一直提醒你你答唔到#117 #156。
又唔係冇其他方法,你認栽收返自己啲片咪得。

我就算99歳又點?你以為係老所以癈?你真係執7左自己算吧啦。
回覆  leefeng

明顯係覺得自己無 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/1 05:07

你唔會有99歳啦,你一到死廢老級,就叫勇冇手足送你上路去見上帝啦,
磚卜火燒,全套服務,你的手足可以加送把你釘上十字架,等你死得十分體面的!
回覆  leefeng

明顯係覺得自己無 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/1 05:07

車,值唔值得同一隻黃屍黑暴基督教徒浪費時間呢?
你既然咁叻,去國際發表吖笨,得把死人口,講大話你就叻,你只不過是垃圾人渣,過街老鼠一隻!
如果你真係咁叻,去尖沙咀舉牌,寫曬你的#117 #156上去,企三五個鐘,影番張相來呢度貼上做證,我立即轉黃,叫你做大佬。
點呀,敢唔敢吖,龜縮喺呢度,有乜野咁威啫?
咪又係自己打飛機的縮頭龜一隻!

.

回覆 208# leefeng

叫你答也答不到,大言什麼?

龜縮在這兒不敢答
答不到便不要浪費時間,返去打飛機吧。
回覆  leefeng

叫你答也答不到,大言什麼?

龜縮在這兒不敢答
答不到便不要浪費時間,返去打飛機吧。 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/1 06:48

去尖沙咀舉牌訴求啦,龜勇武,欺負老人你就叻!香港垃圾!
回覆 210# leefeng

所以咪話你自己冇道理好講,死爛屍癈老,映衰晒啲離教者。連嘴炮都做唔到叫人落尖咀,收皮啦,光復香港之時你等天收。貼幾條片以為自己幾巴閉識幾多野,見到面連個Joey Siu廿零歳
黃絲、基督徒、天主教徒,三者都有共通點:
就係喜歡 FF,或喜歡信 FF, 或將 FF 當可行的事,甚至將 FF 當真理

FF = Final Fantasy
你的所謂信,可以分兩睇:
信耶穌可以名正言順去強姦,殺人,滅族。
信外國可以救香港(有民主自由),做 ...

其實呢
對人民黎講,民主選舉的確係好東西
專制政權可以好好,但一壞可以搞到成個國家爛
例如專制政權有一日發神經,話要攻打某核大國
就真係玩完

但如果人民「爭取」民主自由呢
顯然會與當權者利益發生衝突

再者,專制已經實行了幾千年
轉換民主,點都要比雙方時間適應下,
否則只會比專制更亂

所以最好的解決方案係點
就係以「循序漸進」達至民主選舉

本來香港都行緊呢步
在2000年,立法會議席係少過一半民選
到2012年,已經有超過一半係民選議員產生(50%地區+5位超級區議會)
2017年,本來還計劃一個受限制的「假普選」行政長官選舉

點知黃絲覺得唔夠喉,硬要爭取「真普選」,覺得「循序漸進」方案係「擠牙膏式」,要「激進」地爭取2017真普選,結果與建制和中央政府發生激烈衝突,最終被解散收場。

黃絲此舉再次證明,「循序漸進」係非常合理的解決方案,並非「擠牙膏式」咁負面。
至於點解黃絲多基督徒

個人認為係因為基督徒信永生,不信前世,不信輪迴來世有關

基督徒雖然信永生,但卻不信來世會繼續在地上做生物
所以做起野上黎都比較「急進」
因為人生短暫,唔等得

佛教徒就唔同,可以慢慢等,靜觀其變,今世未完成的事,唔介意等下世完成。所以佛教國家發展比較慢,基督教國家和無神論國家發展都比較急速,且對環境的影響比較大。但呢種急進的性格,亦容易造成類似2014佔中,2016旺暴及2019反修例的激烈衝突。

由於沒有輪迴,來世在機會仍在地球生活的概念,在生命短暫下,
基督徒、伊斯蘭和無神論都會比較急進,但
伊斯蘭在香港係少數
無神論者會懂欣賞中國,所以無神論者也唔會有如此激烈反中行為
所以最後得返基督徒和天主教徒

這相信也是黃絲多基督徒和天主教徒的主因
回覆  leefeng

所以咪話你自己冇道理好講,死爛屍癈老,映衰晒啲離教者。連嘴炮都做唔到叫人落尖咀,收皮 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/1 08:07

呢度係一堂「比賽鑽牛角尖,睇吓邊個嘅理智瓦解得更快更徹底」嘅示範課咩?兩個選手完全睇唔到對方嘅位置,L唔知道J已經離開咗香港,J唔知道L係一個從未踏足過香港一步,差唔多成世住喺美國嘅人,雙方對住空氣係咁出拳,好無謂啊!
至於點解黃絲多基督徒

個人認為係因為基督徒信永生,不信前世,不信輪迴來世有關

如果要達至真普選,需要100年
100年,對於個人而言,係無限長的時間,因為大部分人的人生不會超過100歲

但對於國家和社會而言,係一個非常短的時期
我們人類有文字記錄的歷史都有4000年,而無文字記錄的歷史估計超過100萬年,100年對於整體社會只係一迅間。
再者,如果從整體角度和歷史角度思考,
20世紀和21世紀呢120年發展其實係太快,應該要慢下來。

但從個人角度,發展實在太慢,因為人生只得不過100年。

佛教徒因信輪迴轉世,唔介意慢慢黎
基督徒就急不及待要迅速改變社會
最終導致科技發展急速,但也招至嚴重激烈衝突甚至內戰與國際戰爭。
中美俄三個超級核大國,美俄都有基督教背景,兩者都曾在21世紀對外國發動戰爭,只有中國比較克制。
中國雖然專制,但無基督教的急進背景,所以與其他意識型態無咁大衝突。
其實呢
對人民黎講,民主選舉的確係好東西
專制政權可以好好,但一壞可以搞到成個國家爛
例如專制政權有 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 10:00

各基督教驚死喪失香港生金疍的地盤,一早已經密謀積極培訓聖戰黃屍死士,究竟「激進」地爭取乜呢?真普選只是「激進」的一種煙幕,將香港賣出去才是真正目的。
各基督教招手外國勢力介入,最好中國同外國勢力打餐死,基督教才好坐收漁人之利,可惜中央不上當。
基督教的一眾黑手,一定會再度橋,
讓香港真正回歸中國?哎喲,斷晒米路,基督教冇得再呃班傻人買天堂債卷,日進斗金添!

.
  從未踏足過香港一步
逃出魔幻紀 發表於 2023/8/1 10:16

你咁L聰明嘅?潛完48M嗱?
各基督教驚死喪失香港生金疍的地盤,一早已經密謀積極培訓聖戰黃屍死士,究竟「激進」地爭取乜呢?真普 ...

呢種陰謀論(陰毛論)其實又無咩根據的,都係想象多

根據剃刀原則,最直接的原因往往最合理,而陰謀論多數係錯

(雖然歷史上試過陰謀論係岩,但多數情況下陰謀論都係錯)

最直接就係佢地唔喜歡中國 + 急不及待要爭取「真普選」 + 動物及演化遺留下來的「暴力天性」
呢度係一堂「比賽鑽牛角尖,睇吓邊個嘅理智瓦解得更快更徹底」嘅示範課咩?兩個選手完全睇唔到對方 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/8/1 10:16

J未離開香港架,你咪叻唔切啦!
高級模式 | 發新話題
換一個