返回列表 回覆 發帖

基督教宣揚殉道,支持黑暴

回覆 318# leefeng

我㩒你爛屍帖嘅回覆制,系統自動彈左308係你,系統都認為你帖係308。明顯我寫三帖回覆時,順序係307BBC 308死爛屍 309BBC,話唔定自己刪帖搞亂左個數仲好意思鳩up?

一般concurrent client server使用問題,你低B到咁都唔明,有咩好教你?我五百蚊一堂教人電腦洗唔洗寫張INVOICE過你?

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加你果啲偉大反基言論全屬垃圾囉。
回覆  leefeng

我㩒你爛屍帖嘅回覆制,系統自動彈左308係你,系統都認為你帖係308。明顯我寫三帖回覆時,順序係307BBC 308死爛屍 309BBC,話唔定自己刪帖搞亂左個數仲好意思鳩up?

一般concurrent client server使用問題,你低B到咁都唔明,有咩好教你?我五百蚊一堂教人電腦洗唔洗寫張INVOICE過你?

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加你果啲偉大反基言論全屬垃圾囉。
jimmychauck 發表於 2023/8/3 02:52

五百蚊一堂教人電腦?
原來是踎係香港打飛機!!!
「 話唔定自己刪帖搞亂左個數?」
你既五百蚊一堂教人電腦唔通係陰司紙黎?
我可以自由撰改離教啲帖咩?問過抽刀版主肯唔肯啦!
你個腦除了黃只剩屎了嗎?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

回覆 298# Guest from 124.217.137.x
終於有人敢認真討論吓,

首先你又不如簡單講吓你對香港認識有幾深,係咪生活過定係淨係睇啲中共媒體資訊為準,因為離教者之家希奇古怪,基督徒唔清楚基督教,土生土長香港人唔清楚香港情況,外人指點江山就最清楚不過。

1). 教科書上嘅野就當然唔係成文法律,喺呢一點可以讓俾你。
不過你無法否認的有幾點。
a. 教科書係咁寫
b. 教科書形成係經過層層由政府設置嘅關卡
c. 當日教育局掌舵嘅人,今日係香港政治權力嘅核心

我講嘅社會共識,準確的說,係"這是中央答應了的,將會如此運作"。
humanities,你口中嘅文社科,就好多時冇標準答案。寫在中學教科書中嘅,就大部份係學說,不是所有時候均是社會共識,但最少會是學術界中有最少significant小部份人支持嘅學說。
乜國文化、乜國歷史、經濟、地理、宗教研究呢啲科目探討嘅事情,少則數百,多則數千年,喺呢啲課目到當然就唔會所有事情均係社會共識。
EPA Economics and Public Affairs. The subject is concerned with helping students to develop a basic understanding of economic and political issues, of the economic and political foundations of Hong Kong society。
係一個政府編撰課程教授自己嘅體制
體制剛在過去廿年談判並籌備完成,形成不過數年,一國兩制又"前無古人""震古爍今""小平同志偉大發明",當時編撰審嘅人當然係對咁偉大重要嘅體制有第一手認知、深刻認識,又唔通有其他"學說"去話其實制度係點點點你地搞錯?加之根正苗紅嘅中央任命局長主持,你係想話佢唔了解中央?
九零年代千禧年代,年經新聞就係日本又改教科書啦,淡化侵華乜乜乜,否認慰安婦歷史乜乜乜,乜原來果個年代教科書係咁隨便㗎?
到最近完善香港制度了,新版教科書就加入教材1972年聯合國決議香港澳門從殖民地名單移除,就話"香港不屬於殖民地"。oh by the way, 1989年中英聯合聯絡聲明叫做"歷史文件"
你叫我相信,一個把洗腦教育放得如此重要的政權,在廿一世紀進行大規模國內外資訊戰的政權,在自己地方把持教育,竟然不把政制重要的部份寫進教科書,什至寫出錯誤的部份。
你自己信啦。
有冇得解釋?有,一早存心欺騙,連自己手下自己人也騙過了。
有冇得解釋?有,嚴重失職(跟手主事人仲可以做政協)。

我就只有3個可能結論
1. 共產黨本身就係知道佢要俾嘅,不過後來發現俾左普選形勢唔對,可能危及自己利益或江山,只好改口唔俾 = 失信
2. 共產黨一早就存心欺騙 = 欺騙 = 有心失信
3. 共產黨嚴重失職,繼而晉升主事者 = 失職護短

呢3個結論你可以唔接受,但你無法否認的有依然有abc3點

2)立法會文件就呢度。 https://www.legco.gov.hk/yr03-04 ... 9ti-translate-c.pdf
當日會議,就冇人反駁有關外交部及鲁平嘅說法。
順便話埋你知,香港政府拒絕訂立"檔案法",香港冇人有法律責任保護紀錄文件,政府自行銷毁文件無需紀錄亦無刑責,呢啲叫做勝者寫史。

https://cn.govopendata.com/renminribao/1993/3/18/4/

鲁平说,我们一贯主张在香港发展民主。但由于香港100多年来在英国的统治下根本没有民主可言,因此我们主张香港的民主应该按循序渐进的原则逐步发展。基本法有明确规定,香港最后还是要达到立法机关的议员全部直选产生,行政长官最终也要普选产生。之所以强调循序渐进,就是说要一步步地发展,这主要是为了保持香港的稳定和繁荣。

鲁平说,基本法对前三届立法会直选议席作了明确规定,第一届是20人,第二届24人,第三届30人,这就占了总共60人的一半。至于第三届以后立法机关怎么组成,将来完全由香港自己决定,只要有2/3立法会议员通过,行政长官同意,报全国人大常委会备案就可以,不必要中央政府同意。将来香港如何发展民主,完全是香港自治权范围内的事,中央政府不会干涉。

1994外交部聲明我揾唔到原文,我只知會議當日冇人反駁過。觀乎秦剛在外交部網站上消失嘅速度我不以為奇,百度百科都試過無預警刪除所有兩年以上貼吧,香港廣管局委任李百全上任香港電台主席後立即下架所有一年以前的影集,專為了下架7.21專題報導。消滅不利自己的歷史文件及論說,素為中共手法,要以外國搜證標準去看待中國,我就說悉除尊的便。

https://www.yuanzifan.com/53583.html
后来,百度贴吧在2005年左右不知什么原因删掉了大量的2005年以前的帖子
先不算2005年那一波删除,2005~2017,十二年的数据。百度贴吧就凭那么一个简单的公告,说删就删。而且也不给恢复日期

回覆 301# Guest from 124.217.137.x
總之,無論係教育局,或教科書寫的東西,一律不能作準
在社會政治行政與法律範疇方面,一切以官方記錄作準

教一教你,以前有個高人教我,"總而言之"とにかく這個字在日文的學術文中基本禁用,因為"總之",即係你後面講嘅結論,係冇前面嘅野去支持。
噢,你的"總之"前面原來冇野。
"教科書不能作準",是對的,特別是中學的教科書,細節上一定不能如正式科學般深入。
然而教科書的大方向必需是對的。
"天空是藍的,因為海是藍的",不能作準的是"因為海是藍的",因為是有其他更深入的原因,但這並不否決"天空是藍的"。
無需拿"不能作準"作為一個詭辯。
"教科書一律不能作準",就顯示你的無知了
教育局是政府行政架構的一部份,你竟說"一律不能作準""一切以官方記錄作準",只顯你為拗而拗。

普選素來是政治問題,法律條文如何書寫是一回事,人民有何訴求又是另一回事。
官方紀錄什麼我理你個鳥?

法律問題法律條文解決。
法律如何形成?當時香港人有冇份參與?中共把李柱銘等香港人中代表逐出基本法起草委員會。我有何義務去擁戴基本法?你何能以外國人民有權參與立法的標準去把責任加諸我身上?

政治問題就政治解決。咁反修例上街,咪政治解決嘅一種。冇人禁止過政府用警暴解決問題㗎,黃絲宜家話政府不守政治倫理不講武德之嘛,你有槍杆人地奈你何?黃絲話中共統治香港冇合法性之嘛。

官方記錄點寫?

你唔知的話可以謙虛啲問,可能有其他離教者答到你,我就冇興趣答你,或者你根本唔清楚香港情況。

回覆 302# Guest from 124.217.137.x
自打咀巴嘅癈話。

回覆 304# Guest from 124.217.137.x
港共政權資料。
https://www.cmab.gov.hk/doc/tc/d ... randBooklet-Chi.pdf
《香港人權法案條例》簡介
《香港人權法案條例》(載於附件)在一九九一年六月六日制定,並在一九九一年六月八日實施。
2. 聯合國大會在一九四八年訂立《世界人權宣言》,臚列有關人權的一般原則
4. 一九八四年,聯合王國政府與中國政府達成協議,上述公約適用於香港的規定在一九九七年後仍會在港生效。

我唔係覆你,係覆guest 210,你要參一腳也行。

"所以阿爺話事。"

其實就憑你呢一句,我前面己經啱左
回覆  leefeng
班爛屍狗只不過背靠中共有槍杆撐啫,根本無道理可言。所謂嘅法,無經本地立法程序,違反普通法原則及人權法,根本無合法性,只不過你老共揸槍,未有人射得死晒解放軍啫。
jimmychauck 發表於 2023/7/28 05:16

退一步,冇法律就唔洗維護保障人權?你呢種思想,值得生活在冇人權保障嘅地方。

結論:
鍾意向揸槍嘅人低頭俯首稱臣,不妨坦白啲,唔洗攞咁多大道理出黎講。

話題要轉了嗎?
回覆 322# leefeng

回覆  Guest from 124.217.137.x
終於有人敢認真討論吓,

首先你又不如簡單講吓你對香港認識有幾深,係咪 ...

似係因為香港人在2003年50萬人反23條,所以中共覺得,你無實行基本法要求立23條的承諾,所以中共都唔實行普選承諾。
回覆  leefeng

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/3 05:23

人一黄,腦就殘。大家明架啦!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/3 05:23

呀垃圾占,你一樣硬係答唔到?
五百蚊一堂教人電腦?
原來是踎係香港打飛機!!!
「 話唔定自己刪帖搞亂左個數?」
你既五百蚊一堂教人電腦唔通係陰司紙黎?
我可以自由撰改離教啲帖咩?問過抽刀版主肯唔肯啦!
你個腦除了黃只剩屎了嗎?

.
人一黄,腦就殘。大家明架啦!
leefeng 發表於 2023/8/3 06:13

咁姓黃的人點算好? (白痴!)
退一步,冇法律就唔洗維護保障人權?你呢種思想,值得生活在冇人權保障嘅地方。

結論:
鍾意向揸槍嘅人低頭俯首稱臣,不妨坦白啲,唔洗攞咁多大道理出黎講。
jimmychauck 發表於 2023/8/3 05:20

哎哟,又滚地了!

真係好L似你,死撑!

beebeechan 發表於 2023/8/3 06:27

姓黃同個腦滿屎黃一樣咩?

按照常識嚟講呢,「人一藍腦便殘」比「人一黃腦便殘」更合理嘅,因為藍係崇拜權力、邊個俾飯食就跟邊個嘅籠中鳥群體,而黃係喜歡自由、鍾意自己搵食嘅雀仔群體,黃嘅搵食方式要靠智商,藍嘅搵食方式係用隻眼睇吓邊個遞食物埋嚟跑埋去擘大個口就OK,唔需要用腦。杜琪峰的電影比成龍嘅電影更加有深度又意涵係公認嘅事實。不過任何群體都有優劣分子,唔可以用極端例子嚟做樣本。
按照常識嚟講呢,「人一藍腦便殘」比「人一黃腦便殘」更合理嘅,因為藍係崇拜權力、邊個俾飯食就跟邊個嘅籠中鳥群體,而黃係喜歡自由、鍾意自己搵食嘅雀仔群體,黃嘅搵食方式要靠智商,藍嘅搵食方式係用隻眼睇吓邊個遞食物埋嚟跑埋去擘大個口就OK,唔需要用腦。杜琪峰的電影比成龍嘅電影更加有深度又意涵係公認嘅事實。不過任何群體都有優劣分子,唔可以用極端例子嚟做樣本。
逃出魔幻紀 發表於 2023/8/3 09:17

“主呀,你賜我食,我崇拜你,讚美你,因為你有權力,又有神力,我要跟你揾食” 不知是藍?還是黃呢?所謂「人一入教腦便殘」!

.

記唔記得多年前我同你講過好多次「我係鍾意自由搵食嘅雀仔,同鍾意住喺籠入邊等人餵食嘅雀仔冇共同話題」?不過嗰陣時討論緊世界嘅係事;提升一個層次就完全同呢個世界無關:「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10),凱撒的歸凱撒,天主的歸天主,如果黃色同藍色超越咗凱撒嘅世界,嚟到天主教領域,就冇晒顏色之分,重新合流。
記唔記得一四年我同你講過好多次「我係鍾意自由搵食嘅雀仔,同鍾意住喺籠入邊等人餵食嘅雀仔冇共同話題」 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/8/3 10:18

敬畏上主=崇拜權力。是的愚蠢開始,用隻眼睇吓邊個遞食物埋嚟跑埋去擘大個口就OK,唔需要用腦。

.
按照常識嚟講呢,「人一藍腦便殘」比「人一黃腦便殘」更合理嘅,因為藍係崇拜權力、邊個俾飯食就跟 ...

得罪那句,你呢個真係證明「黃」和「藍」係腦殘,但黃其實更殘

崇拜權力,當然腦殘,因為權力都只係人,會犯錯。

好似中國1950-1980年代,就係因為黨有「兩個凡事」的指導方針,即係「凡是毛主席作的決策,我們都擁護;凡是毛主席作的指示,我們都遵循」。事實上,莫講話毛澤東,就連ELON MUSK呢些改變世界又有巨富係科技兼商業巨頭大神,都成日講錯野發瘋,甚至無喇喇聊Mark Zuckerberg 隻秋。可見人類的權力,係如此兒戲。但中共選擇崇拜主席權力,最後換黎當然係全國大災難。最後點解1980年後中國會起飛,因為老鄧用了故耀邦審定的文章「實踐是檢驗真理的唯一標準」,之後掀起全國政界的「真理標準大辯論」,成功擊破「兩個凡是」。

但無權力,自由,去中心化又會點?通常只會更差。
去中心化的結構,往往最後都係返返去中心化。

所以我們講民主,唔係要取代權力,而係人人都有投票權選個自己覺得好的「權力」出黎,以多數票數取勝,仲要限定每4年選一次,確保唔會「上咗位就性情大變」。

不過,因為經濟唔平等,媒體廣告用錢買,所以民主並不是真民主,變成民主,只係想做總統或議員的財主或名人之間的競爭,而非真正公平競爭。再者,如果點票監察做得唔好,也可以黑箱作業。

黃絲之所以殘,係因為佢哋,唔識循序漸進,唔識社會心理利益關係,做事夾硬黎,喜歡以卵擊石,以為愚公移山係真實故事。(其實,即使係愚公移山故事,最後都係失敗,要靠感動上天幫助才成功。但如果真係有上天,如果上天會幫助人,你們和勇不分放火示威爭取民主自由,又點感動上天會幫你)。仲有,實踐係驗證真理的重要標準,目前中國發展良好,又點解要「咁急咁執著呢個理念」
敬畏上主=崇拜權力。是的愚蠢開始,用隻眼睇吓邊個遞食物埋嚟跑埋去擘大個口就OK,唔需要用腦。

咁講,神又唔同人

人的權力有幾爛,大家睇下ELON MUSK和STEVE JOB就知。
雖然ELON MUSK佢勁到科技商業樣樣掂,又有錢又懂高科技。
但都成日講錯野,甚至搵朱克伯格隻揪。STEVE JOB創立蘋果,推出IPHONE IPAD改變世界,但最後錯信「另類療法」導致患癌症不醫而死。

所以崇拜人類權力者,必定無運行。

但神呢,理論上係全知全能,又愛世人,點解唔崇拜祂?

所以崇拜神呢個權力,絕對正確,無問題。

停一停,咁邊個係神?你連神都唔知係邊個,拜神,咪即係拜空氣。

耶穌係神?吓,你未見過佢,無錢向佢祈禱都係無錢,聖經又咁多矛盾,信徒又要靠「傳教士」傳揚「福音」得返黎,聖經又只係圍繞以色列和周邊國家(如埃及、希臘、羅馬、巴比倫等)描寫,聖經記載又成日幫以色列人戰爭戰勝敵國,而非成功勸和擊退,舊約硬性規定「安息日必須休息」,舊約瑪拉基書(瑪拉基亞)記載,神仲要問信徒拿「十一奉獻」,否則不喜歡他們。(新約好些,即係話捐得樂意係神所喜悅)點解你可以仲確定耶穌係神?似我睇,耶穌似係一位宗教改革者(類似今日黃絲/政治改革者/政治犯),旨在改革猶太教的弊端,而非真神
得罪那句,你呢個真係證明「黃」和「藍」係腦殘,但黃其實更殘

崇拜權力,當然腦殘,因為權力都只係人, ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:13

每一種政制都各具優劣。
以滿清為例, 一向都是獨攬大權, 朕說的是的政制。
落在康熙手上, 國勢強, 國泰民安。
落到慈禧, 一窩粥, 禍國又殃民, 戅膠到要對14個開戰。

今日既祖國, 唔知係康熙定係慈禧勒
依我睇,耶穌似係一位宗教改革者,旨在改革猶太教的弊端(如死守安息日、對犯淫亂的人進行過份嚴荷的法律懲治等),而非真神
依我睇,耶穌似係一位宗教改革者,旨在改革猶太教的弊端(如死守安息日、對犯淫亂的人進行過份嚴荷的法律懲 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:36

依所有基督神學家睇 (唔係你睇) 耶穌嚟....唔係為咗「改革」喎
高級模式 | 發新話題
換一個