返回列表 回覆 發帖

基督教宣揚殉道,支持黑暴

回覆 380# Guest from 124.217.137.x

0) 講到轉晒話題,咁你唔否認中共失信啦?
1) HKAL equivalent, 宏觀經濟當然一樣有邊際效應,並且經濟學第一原則就係資源稀少性。我唔知你話人唔識乜,你又不妨拋吓書包。
2) 又真係前無古人嘅制度,仲似乎同全世界嘅政制都唔同。講咁多高大空有咩用?
3) 原來俄羅斯入侵烏克蘭責在烏方?笑話。唔怪得之乜都可以賴黃絲。
3a) bonus question for you ,呀死爛屍一日到黑話老弱俾黃絲打(謠言),咁老人家回歸廿年都爭取唔到民主最後反修例運動俾人打,責任該在被打者?
    偽善者
回覆  Guest from 124.217.137.x

3a) bonus question for you ,呀死爛屍一日到黑話老弱俾黃絲打(謠言)
,咁老人家回歸廿年都爭取唔到民主最後反修例運動俾人打,責任該在被打者?
    偽善者...
jimmychauck 發表於 2023/8/4 17:49
请问阁下尊驾,哪道德//////法律规定老人要爭取民主?

基督教法律?

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
2)現在社會一片混亂,民主和專制都一團糟,無呢些改革真係唔得。不過一人力量太有限。

3)嚴格黎講,烏克蘭係有真普選,但唔係真係民主,係碼好多野係總統話事而唔係靠公投,呢種就係有真普選無公投的體制結果。現有有網絡,真民主唔應該淨係靠普選總統議員就當係有民主,起碼有公投,起碼人民可以輕易RAISE公投議案。可以係香港爭取真普選後的參考。烏克蘭,起碼連繼續防守,定投降的公投都無。
我認為真民主,起碼要好似瑞士咁,有公投權

瑞士於1848年的憲法確立直接民主制度,在聯邦層級公民得對憲法為一部或全部的創制或修改進行公民投票,並得否決議會作成之決議或提出新法案。

若於100天內有5萬名公民連署,能夠發起對議會所通過的法律或政令為通過或否決的公民投票,而若有8個州也可共同發起該公民投票,此類公民投票採簡單多數決定結果。若有10萬名公民在18個月內連署修憲提案,則能將該修憲提案提交全國投票。議會可以針對修憲提案提出相反的提案,供選民表達其偏好以避免兩個提案皆為通過。憲法修正案投票須取得全國選民及州數量雙重多數支持才能通過。

而普選總統和議員式民主,基本上,一遇上大爭議的法案,就會變得極混亂,好易衝突(亦係中共批判此制度的利器)。

點解,因為普選只係選人民喜歡的議員和總統,而唔係人民支持的法案。

就各國實際情況判斷,真普選議員及總統制,未見得比現時中共及港府制度優勝。

但公投就好好多,一旦出現爭議法案,如2019年逃犯條例修訂、LGBT權利、偽娘可否入女廁、男變女可唔可以以女生身份參加比賽,用公投解決,和諧得多,很少衝突。

以公投之父瑞士國為例,瑞士雖然可以擁鎗,但罪案率同槍殺率都很低,治安可以比美香港。經濟也相當理想。人均壽命也很高。遠比美國英國優勝。
就各國實際情況判斷,真普選議員及總統制,未見得比現時中共及港府制度優勝。

但公投就好好多,一旦出現爭議法案,如2019年逃犯條例修訂、是否建高鐵、是否建人工島、LGBT權利、偽娘可否入女廁、男變女可唔可以以女生身份參加比賽,用公投解決,和諧得多,很少衝突。

以公投之父瑞士國為例,瑞士雖然可以擁鎗,但罪案率同槍殺率都很低,治安可以比美香港。經濟也相當理想。人均壽命也很高。遠比美國英國優勝。

======
所以黃絲駁老命為普選,真係晒氣,要抗爭就唔該爭取埋公投
公投真係好野黎,單係普選未必咁值得。
再講,瑞士同烏克蘭,大家都有點似係「中立國」
不過一個有普選無公投,一個有公投有普選

如果淨係爭取普選而沒有公投,烏克蘭經驗,係一件相當危險的事。所以要爭取就順帶爭取埋公投權,一係就唔好爭取,All or nothing。瑞士經驗,有公投真係好野
瑞士式民主未必適合很多國家。現時各國仍然通行總統制、內閣制及半總統制(雙元首制)。內閣制又有英國式和德國式之分。

我傾向德國式內閣制及德國式多黨制(德國式單一選區兩票制),再加上有效的公投制度,就可以解決很多問題。

西方式民主主要分英國模式、美國模式、法國模式及德國模式等。俄羅斯其實是有民主的,而且二十多年行之有效。但西方左派不承認俄羅斯有民主。

俄羅斯的總統選舉在憲法上是兩輪選舉制,但實際上是變相的簡單多數制。俄羅斯的議會選舉基本上採用單一選區兩票制。

政治是一件很複雜的事。代議民主制度仍然有必要。

回覆 382# 上流寄生族

沒有法律,是現實。你喜歡被強姦不反抗是你的自由,被強姦是香港人也不是你你並無資格發言,我可沒這麼蠢。

回覆 385# Guest from 124.217.137.x

黃絲邊度反對過公投?仲成日問政府夠唔夠膽公投。
因為爭取一個制度未如閣下所想"最理想(不過全世界都冇)"而怪罪別人,哈這邏輯。

普選只係選人民喜歡的議員和總統,而唔係人民支持的法案。

你推啲人民唔支持嘅法案,咪付政治代價下次落選囉。不信任動議、否決預算案、拉布等咪可以做到即時影響法案通過與否嘅效果囉,洗唔洗幫你上返政治BB班呀

過去廿年,中國及香港邊一個人曾經付出左政治代價呀?
你指「你推啲人民唔支持嘅法案,咪付政治代價下次落選囉。不信任動議、否決預算案、拉布等咪可以做到即時影響法案通過與否嘅效果」

好可惜,如果我支持佢60%方案,反對佢某幾條關鍵理念,我可能都會繼續投佢架喎。而且一做就幾年,呢種捆綁式民主,其實都係好間接選舉。再者,選民更無法控制收受利益問題,如果有大機構賄賂民主議員支持法案,都控制唔到。

最大獲都係,去到一些51%支持49%人反對的議案,呢種代議民主制就會出事,好易變暴動示威,例如逃犯條例又好,LGBT又好,公共服務加價又好。

我見代議民主,英美法,都成日有暴力示威。
但瑞士真係未聽過有。

回覆 390# Guest from 124.217.137.x

邊個反對過公投?共產黨?
去到一些51%支持49%人反對的議案,乜野唔會出事?
逃犯條例 乜%比乜% ?
LGBT 乜%比乜% ?
賄賂民主議員容易定賄賂間選議員容易定賄賂官員容易?

民主制度有任何弊端,並不說明專權制度的弊端比民主制度少或輕微,更不說明專權制度沒有該弊端。其實你講緊曲定直?

所以講咁耐,你唔否認中共失信啦?
回覆  Guest from 124.217.137.x

邊個反對過公投?共產黨?
去到一些51%支持49%人反對的議案,乜野唔會出 ...

最後邊個制度好,都係睇實證成績及成就啦

邊個國家科研好,科技強,發展好,治安良好,基建好,生活水平好,污染低,國際關係良好,無戰爭,最貧窮的都活得有尊嚴且能活到80歲以上,就LIKELY那個國家的政治制度優良。
3a) bonus question for you ,呀死爛屍一日到黑話老弱俾黃絲打(謠言),咁老人家回歸廿年都爭取唔到民主最後反修例運動俾人打,責任該在被打者?
jimmychauck 發表於 2023/8/4 17:49

大家看看,
原来老弱俾黃絲打只是(謠言)?
咁老人家回歸廿年都爭取唔到民主最後反修例運動俾人打,責任該在被打者
姓頼,同語無倫次!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  上流寄生族

沒有法律,是現實。你喜歡被強姦不反抗是你的自由,被強姦是香港人也不是你你並無資格發言,我可沒這麼蠢。
jimmychauck 發表於 2023/8/4 18:56

為什麼上流寄生族無資格發言?
你是個什麼東西,你就有資格在此發言?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  旁觀者
基督教係原罪嘛,得啦,同你討論個屁呀? Ad hominem.
jimmychauck 發表於 2023/8/4 07:56

基督妖徒猶如一群喪屍, 無理可言, 就如魔幻紀那樣將"天主"殺人滅族, "將凡有氣息的盡行滅絕"說成是反面的意思. 正常人和這些東西如何討論?

回覆 394# leefeng

你跟香港那毛子關係?香港人自主決定自身事務,你就當然沒資格發言。美籍華人,什至在中國的內政上亦無發言權。中國本身就是最反對外國插手香港事務。

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加你果啲偉大反基言論全屬垃圾囉。
回覆 395# 旁觀者

Ad hominem. 不懂就查字典。
回覆  leefeng
美藉華人
jimmychauck 發表於 2023/8/5 00:04

不懂就查字典!
另外,如果香港要推行民主,要小心烏克蘭的故事重演

烏克蘭與香港共通之處:

政治特點:

烏克蘭人一半親 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/4 17:19

烏克蘭,香港,台灣,都是一樣,讓外國勢力在自己國土邊界架起大砲威脅到自己的國土安全,肯定要開戰!

烏克蘭已經是最佳版本,依靠外國勢力做賣國賊,雜亂司機賣國賊已經成功把烏克蘭所有國企物業賣個一清二光了!

台灣,台積電歸美,運營慘淡,人才一定會流去intel或其他,最終要玩完。
老美講明【滅台計劃】進行中(幚你?傻架?拿不下你,就滅了你,基督教歷史有教導的啦!!!)

香港如果不是靠阿爺,已經是由基督教代表再簽賣港條約,
“基督教必奠定是港教”,長洲太平清醮,黄大仙,寶蓮寺,通通砸爛。
黑暴是“勇武皇軍大人”,50以上死廢老送去焚化爐,清空香港土地,多建教堂教會。

無所謂爭抝需要什麼真普選了,根本不再需要,

因為香港會有港督(美或英派人來做),陳方安生,李柱銘,黎智英,黃之蜂,陳日君等狗基督教徒賣港有功,狗奴才必須任高權重!
(不要驚訝到時黃屍一隻二隻為什麼不敢再爭取一人一票選港督呢?又肯做順民呢?
因為美英主子一不高興,可以劏狗,基督教徒做了香港99年的英國狗奴才,深知主子的脾氣,會乖乖的,
“ 普選?一人一票?” 儍㗎,想死易過!)

黃屍賣國賊應該嚐試下自己的屋企讓外來的人,侵入家中,架起帳篷住下,拎住本聖經說:你的家是我的,本書已經有明文好清楚寫著了!

.
烏克蘭,香港,台灣,都是一樣,讓外國勢力在自己國土邊界架起大砲威脅到自己的國土安全,肯定要開戰!

...
leefeng 發表於 2023/8/5 00:21

當年1967年, 中國民兵在中英街對面架起哂機鎗對住沙頭角警署....

唔通啲啹喀兵就要衝過去開戰?

(人地都無越界)

今日俄羅斯亞普叔會唔會霸道咗啲, 即使架起大炮都無開過炮喎。
人地只係想申請入北約唶。
高級模式 | 發新話題
換一個