返回列表 回覆 發帖

耶穌是神嗎

原文德文,有英文版,自己睇:

一百年前既書,已經過左美國既版權期 ...
Anonymous 發表於 2023/9/29 22:15

你呢啲成本書掉出嚟叫人自己睇...
其實就是你都未睇過囉。

今時今日, 搵到本書容乜忍易喎

(娶咗個老婆, 行完儀式, 擺完酒, 都要洞房架嘛
搵到本書, 你都要睇.....先係叫「知」))
有權威人仕都指出弗洛依德堆野係垃圾嚟
你仲走去執垃圾當寶!!
beebeechan 發表於 2023/9/29 21:18

想了解係邊方面既「權威人仕」?一般想了解心理學既人,都唔會當弗洛依德既典籍係垃圾架喎。
想了解係邊方面既「權威人仕」?一般想了解心理學既人,都唔會當弗洛依德既典籍係垃圾架喎。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/29 23:47

弊在依家弗洛依德唔講心理學喎
佢講埃及史, 宗教史

張家朗唔講劍擊, 講跳芭蕾舞時仲係咪權威?
想了解係邊方面既「權威人仕」?一般想了解心理學既人,都唔會當弗洛依德既典籍係垃圾架喎。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/29 23:47

有問, 心理學界幾時曾將弗洛依德既「Moses and Monotheism」一書為有參考價值的典藉??
回覆 163# beebeechan

宗教影響心理架,你唔係唔知下話?

你答唔到「權威人仕」係乜水?係咪你自己呀?
回覆  beebeechan

宗教影響心理架,你唔係唔知下話?

你答唔到「權威人仕」係乜水?係咪你自己呀? ...
抽刀斷水 2023/9/30 12:56 提交

我就是知他本書: Moses and Monotheism,不是在論宗教如何影響心理發展。
回覆  beebeechan

你答唔到「權威人仕」係乜水?係咪你自己呀? ...
抽刀斷水 2023/9/30 12:56 提交

#159 有講係邊個權威嚟鏟弗洛依德架喎。
Your eyes too big to pick up details?

你烏蠅眼⋯⋯眼大但視力奇差
據弗洛伊德,摩西帶領親信在大約公元前1350年阿肯那頓去世後的動盪時期離開埃及,隨後在叛亂中被殺,他的親信後來又加入了米甸的另一個一神教部落,
Anonymous 2023/9/29 06:36 提交

呢到已經矛盾喇。
有話呢個埃及梅瑟因唔肯放棄拜一神:Aten (太陽神),與追隨者寧可流亡,逃出埃及以保持信仰咁話。死不改信其他神。
咁去到米甸時啲追隨者又咁輕易改拜米甸人個「火山神」既?

隨時改嫁既婦女又點會有個貞節牌坊呢?

唔岩劇情喎

唔知亞弗洛依德用乜心理嚟解釋呢。
#159 有講係邊個權威嚟鏟弗洛依德架喎。
Your eyes too big to pick up details?
beebeechan 發表於 2023/9/30 13:05

你响#159入面真係有講係邊個權威?

#159:

你都唔好斷章取維基啵
睇野睇全套

有權威人仕都指出弗洛依德堆野係垃圾嚟
你仲走去執垃圾當寶!!

再者...
有兩個梅瑟....只係維基條不知名既編輯者(9UP先生, 好似你, 連名都唔敢出一個, 叫匿名遊客)話唶
唔係弗洛依德本書中係咁講
你响#159入面真係有講係邊個權威?

#159:
抽刀斷水 發表於 2023/9/30 16:57

有喎

莫非你個「包耍」不能大展鴻圖?
有喎

beebeechan 發表於 2023/9/30 21:22

原來你有附圖,呢邊真係睇唔到,可能個圖片暫存網站對香港IP有歧視。你响#170用咗唔同圖片暫存網站,我就睇到喇。

咁你cap呢段出黎,又係咪屬於由維基「斷章取義」呢?

你highlight既所謂「權威人仕」屬於聖公宗,權威性係咪已經可以普及代表基督宗教不同派別(包括天主教)呢?
有喎

…… 权威人士
beebeechan 發表於 2023/9/30 21:22
焉【可能是粤语“边”之正写】谂个?你?我?伊几个神经病?
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
呢到已經矛盾喇。
有話呢個埃及梅瑟因唔肯放棄拜一神:Aten (太陽神),與追隨者寧可流亡,逃出埃及以
... 西格蒙德·佛洛伊德(德語:Sigmund Freud發音:[ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt],出生名:Sigismund Schlomo Freud
beebeechan 發表於 2023/9/30 13:21
德文名词===英文之joy【乐】
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
呢到已經矛盾喇。
有話呢個埃及梅瑟因唔肯放棄拜一神:Aten (太陽神),與追隨者寧可流亡,逃出埃及以
... 西格蒙德·佛洛伊德(德語:Sigmund Freud發音:[ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt],出生名:Sigismund Schlomo Freud
beebeechan 發表於 2023/9/30 13:21
德文,发音差不多于粤语之“薯//////殊  老母”
你highlight既所謂「權威人仕」屬於聖公宗,權威性係咪已經可以普及代表基督宗教不同派別(包括天主教)呢
抽刀斷水 發表於 2023/9/30 23:57

權威不在甚麼派, 甚麼宗...
在於是神學, 聖經考古界有研究
你highlight既所謂「權威人仕」屬於聖公宗
抽刀斷水 發表於 2023/9/30 23:57

如講教義, 的確, 聖公會是眾教分支中, 最接近天主教的
(或者, 不是由馬丁路德分出來罷)

從akenaten adonai來看,摩西全名應為adonmesses / adonmoses 阿頓美斯,此乃教名,非born name,如同阿肯納頓是教名不是born name

神是邏輯,信念,哲學

出埃及記有謂,摩西岳父是西奈祭司

出埃及記說摩西離開埃及,又折返,帶領族人出埃及,兩次出埃及,一次入並不合理,佛老假設有兩個摩西,西奈祭司的女婿性格平和,並不暴燥易怒,並且人生至死從未踏足埃及

摩西既是世俗領袖又是宗教領袖,婆羅門加剎帝利

他悲劇性的死亡導致一神教傳世,如果他不是奴隸譁變中被打死,在統治的後期,本人威信喪失,或施政失當,本人或繼承人,統治團隊的腐化墮落,必然導致一神教火種的熄滅,正所謂人亡政息,如同古埃及的宗教改革隨着法老死亡而消失。摩西的死亡導致一神教火苗流傳到今天

摩西和穆罕默德互為鏡像,一個是貴族,另一個是不識字的貧民。一個從貴族淪落至荒野遊民被奴隸打死,不得善終,另一個貧賤出身平步青雲,歌舞升平,在安樂的溫柔鄉中老死

一個是一神教開拓者,另一個是最後一個封印先知
出埃及記有謂,摩西岳父是西奈祭司

Anonymous 2023/10/1 11:53 提交

不知這是甚麼狗垃圾的邏輯。
一時就拿《出埃及記》的序述來佐證。
二時就說一大堆都不是《出埃及記》的記述。
兩次出埃及,一次入並不合理
Anonymous 2023/10/1 11:53 提交

為甚麼「出-入-出」就是不合理?

白痴
高級模式 | 發新話題
換一個