返回列表 回覆 發帖

耶穌是神嗎

權威不在甚麼派, 甚麼宗...
在於是神學, 聖經考古界有研究
beebeechan 發表於 2023/10/1 02:16

總之啱駛時就唔駛分宗分派,唔啱駛時就「他不代表我」,老實啲咁講咪大家都明白囉,响我面前仲駛乜兜圈遊花園啫。
如講教義, 的確, 聖公會是眾教分支中, 最接近天主教的
(或者, 不是由馬丁路德分出來罷) ...
beebeechan 發表於 2023/10/1 02:25

有咩接近唔接近啫,我同你係男人,唔通又好心聲互通,思想接近喇咩。

是就說是,非就說非;其他多餘的,便是出於邪惡。

你果然係邪惡的撒殫。
總之啱駛時就唔駛分宗分派,唔啱駛時就「他不代表我」,老實啲咁講咪大家都明白囉,响我面前仲駛乜 ...
抽刀斷水 2023/10/1 13:34 提交

美、俄在一些事上不相通,不接近,
但太空計劃「聯盟MS25」上都互相合作喎。
你果然係邪惡的撒殫
抽刀斷水 發表於 2023/10/1 13:37

咁上主都未有出手阻止,即係「未到18禁」?
咁上主都未有出手阻止,即係「未到18禁」?
beebeechan 發表於 2023/10/1 15:46

天主有幾河出手阻止過邪惡的撒殫呢?
天主有幾河出手阻止過邪惡的撒殫呢?
抽刀斷水 發表於 2023/10/1 16:23

撒殫誘人犯罪, 好似靚模色誘, 只要做少少
麻甩佬就自然會做埋「18禁」既部份喇

人既罪惡, 係會愈嚟愈優升級既.....俗語有話:細時偷柑, 大時偷金, 就係呢個意思.
是就說是,非就說非;其他多 ...

你既解作, 就是基督徒回答:如天主係咪全能全知...., 只需說「是, 不是」,, 唔好講其他

只不過, 睇睇英文版:
Let Your Yes Mean “Yes” and Your No Mean “No”

意思同你既唔多同啵

慕道抽要不要問問慕道導師(亞貴), 你有無解錯經句
(其實, 唔使問亞貴喇)
你果然係邪惡的撒殫。

同意!
牠還滿嘴謊言.
你既解作, 就是基督徒回答:如天主係咪全能全知...., 只需說「是, 不是」,, 唔好講其他

只不過, 睇睇英文 ...
beebeechan 發表於 2023/10/1 21:20

你成日睇英文版就以為睇緊原裝正版,咪又係譯文黎既啫。
抽刀斷水 2023/10/2 00:46 提交

睇番該段,當時耶穌都唔係講緊要甚樣回答問題啵。
英文版既譯法無咁離地。
抽刀斷水 2023/10/2 00:46 提交

所以咪話讀經升喱,係要睇多幾個版本來明白作者實在想講乜。唔係一本和合無誤。

B按:仲有,睇經要睇埋上文下理,唔係就咁執幾粒字出嚟套用在自己的故思亂想到就當寶典。
抽刀斷水 發表於 2023/10/2 00:46

無錯, 若我識埋希臘文, 希伯來文...咁我既解作就更權威勒
(依家都有少少威架)
所以咪話讀經升喱,係要睇多幾個版本來明白作者實在想講乜。唔係一本和合無誤。

B按:仲有,睇經要睇埋上 ...
beebeechan 發表於 2023/10/2 02:38

你咁讀聖經,幾世都睇唔完。

難怪不少教徒都唔識其他野啦。
你咁讀聖經,幾世都睇唔完。

抽刀斷水 發表於 2023/10/3 09:39

唔想自己睇, 就聽人教囉
抽刀斷水 發表於 2023/10/3 09:39

咁世界咁多野, 得一世人,  一條命, 又真係唔會識得哂

(通常係愈識得多既人先識謙)
咁世界咁多野, 得一世人,  一條命, 又真係唔會識得哂

(通常係愈識得多既人先識謙) ...
beebeechan 發表於 2023/10/3 09:51

長輩教落:唔好一本通書睇到老。

現在基督徒卻鼓勵一本聖經睇到老,要睇哂所有中英文譯本、希臘文、希伯來文,咁先巴閉。

唔緊要既,命就得一條,都係你自己既,你想點玩都得架。
長輩教落:唔好一本通書睇到老。

現在基督徒卻鼓勵一本聖經睇到老,要睇哂所有中英文譯本、希臘文 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/3 12:45

叫你睇多個譯本,多個語文。。。。咁又點係「一本通書」?
叫你睇多個譯本,多個語文。。。。咁又點係「一本通書」?
beebeechan 發表於 2023/10/3 13:44

乜聖經有好多本架咩?

介紹返,呢本奴隷聖經正喎:https://archive.org/details/sele ... og/page/n5/mode/2up
乜聖經有好多本架咩?

介紹返,呢本奴隷聖經正喎:
抽刀斷水 發表於 2023/10/3 14:15

嚴格嚟講, 聖經係無原稿架勒
只有抄本, 譯本。
既然抄...會抄錯, 譯會譯不準....更加要唔好一本睇到老....多看其他才知原本是想點講既。

(你就係楂住本和合+唔曉解, 就當知哂嗰啲)
介紹返,呢本奴隷聖經正喎:https://archive.org/details/sele ... og/page/n5/mode/2up
抽刀斷水 發表於 2023/10/3 14:15

呢啲好似睇A片, 重要地方打格仔, 女優戴住面具唔露臉.....唔好睇架喎
(咁你都話「正」既? )

公共圖書館網站搜尋本港政治學者馬嶽、沈旭暉、許寶強、方志恒,以及前立法會議員、大律師吳靄儀的中文名字,發現全部均顯示「沒有符合的檢索結果」

咁呢啲又正唔正?
高級模式 | 發新話題
換一個