返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

BTW, 我唔知道呢個塔高啲定係巴別塔高啲, 但係叫做Burj Khalifa哈里發塔,就係明剃基督教眼眉 ...
沙文 發表於 2023/8/10 06:07

點解命名Burj Khalifa就係剃眼眉?
唔能明
唔明就要諗到明。可能上到塔頂默想有點幫助。
Don't know where God is but the Devil is in the details
基督教徒打死都唔敢上去Burj Khalifa,害怕被基督教神滅聲啦!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
世界,總是同時會發生很多事情。
Elon Musk出世嘅時辰一流,光宗耀祖富貴不可限量,但同佢同時辰出世的狗仔,係咪都咁好命呢?

主耶穌受洗時,天上有一件事發生:
3:17 從天上有聲音說、這是我的愛子、我所喜悅的。

但在主耶穌受洗的同時,地面亦發生不止一件事,例如100M外一隻豬乸亦在生豬仔。

咁,我們點知天上嗰把聲,一定唔係講緊隻豬仔呢?
除非天上伸隻手指出來指耶穌,咁先確認係講佢。

否則,我們睇嘢,目光要闊尐

而且,馬豆寫經都不敢講明把聲係上帝,就係因為佢都有疑惑,唔知講緊嘢的係邊L個。
所以,這件事上,講嘢人係乜水,唔知。講緊邊個,又唔知。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 2204# 沙文

你响呢度係假設咗天上既聲音運用「千里傳音」技術,地上全部人都聽到。

但原來仲有一種武功叫「傳音入密」,只限於特定接收者聽得到既。

咁天上就唔駛手指指啦,淨係靠聲音定位就可以了。

參考:金庸武俠中的「黑科技」武功:千里傳音和傳音入密,後者僅有兩人會用 - 壹讀 (read01.com)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
「傳音入密」,只限於特定接收者聽得到既。

參考:金庸武俠中的「黑科技」武功:千里傳音和傳音入密,後者僅有兩人會用 - 壹讀 (read01.com)
抽刀斷水 發表於 2023/8/26 17:29

係咪古人既藍芽嚟??
就算用這些technologies都冇改變“唔知邊個講嘢+唔知講緊邊個”這兩項
就算用這些technologies都冇改變“唔知邊個講嘢+唔知講緊邊個”這兩項
沙文 發表於 2023/8/26 22:54

你同我講野, 但又“唔知邊個講嘢+唔知講緊邊個”....即係95dap8
回覆 2208# beebeechan

係呀,原來您都知貴教經書特色
回覆  beebeechan

係呀,原來您都知貴教經書特色
沙文 發表於 2023/8/28 10:19

你現咪正一95d8囉
我講緊「你(沙文)同我講野」,,你轉咗台去經書講野
本thread係講經書咖嘛,我正是貼住主旨講,冇您咁95喎
根據經書,人活著不是單靠食嘢,仲要靠上帝講嘅嘢。(Matt 4:4)
從經驗得知,耶穌至少講漏兩樣嘢:水同空氣。
大家發唔發覺,在這4樣嘢中,食嘢要畀錢,這個唔駛講,飲水都要交水費,而上帝講嘢都收錢,您以為聽下道理唔駛錢,其實牧師神父都有糧出,印聖經亦有costs.只不過係有人幫您畀咗,您就以為有免費午餐,其實唔係,飲食、福音性質係相同的。
但唯有空氣就真係免費,據考證,歷史上從未有過最算死草的政府收過呼吸稅。
聞說香港經濟唔係好掂,我們這些精英很樂意幫手出橋
http://www.aastocks.com/tc/stocks/news/aafn-news/NOW.1297658/2
但唯有空氣就真係免費,據考證,歷史上從未有過最算死草的政府收過呼吸稅。
沙文 發表於 2023/10/4 23:12

你係18米深既水到, 透既氣就要俾錢架喎
(問問教練: 一樽氣幾多$$$? 可以吸幾耐?)
80 cuft 大概 U$12
嫌貴可以玩free diving, 空氣都係唔使錢嘅

係加拿大, 要吸啖靚氣就要大家夾錢

那些年, 想吸啖自由空氣, 仲要攞命搏:

各位覺唔覺,其實4樣嘢之中,冇空氣,只可挨幾分鐘,冇水飲可以挨幾日。冇嘢食可以頂幾十日,這點人子自己都試過。
冇上帝講嘢,我哋閒閒地挨成世都冇問題。

但係人子就偏偏攞priority排收尾嗰兩樣黎講,其實係唔係佢分析力麻麻地呢?
聞說香港經濟唔係好掂,我們這些精英很樂意幫手出橋

搞活夜經濟就得啦,同b sir度咗好耐架喇:

紅燈區暨自由吸煙街

依家仲爭一位精英幫手掃走班道德L咋。
我上個月見到鴨寮街晏晝都有姐姐企響度噃, 彌撒就話限時限刻啫, 紅燈industry其實並不局限於夜市, 可以24/7都得㗎
日頭要畀啲時間人地炒股返工賺錢,夜晚先著盞紅燈吸引消費啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個